Zonnepanelen in 2019

Energie uit zonnepanelen wint alsmaar aan populariteit. Hoewel het op het eerste zicht een dure investering lijkt, staan daar ook heel wat voordelen tegenover.

Zo blijft de prijs van energie uit zonnepanelen altijd dezelfde. Als je weet dat de energieprijs vandaag met 7% per jaar stijgt, kan dit een enorme besparing betekenen.

Vandaag betalen zonnepanelen zich terug in ongeveer iets meer dan 8 jaar tijd in ideale condities. Zonnepanelen hebben een levensduur van meer dan 30 jaar. In minder dan 5 jaar tijd zijn de prijzen van een zonnepanelen installatie gehalveerd, waardoor deze nu winstgevend zijn zonder subsidies en andere maatregelen. Kortom, zonnepanelen zijn een interessante investering.

Zonnepanelen in 2019 verzekeren u van:

 • 100% onafhankelijkheid van de stijgende energieprijzen
 • Hernieuwbare energie op een milieuvriendelijke manier
 • Een terugdraaiende teller waarmee uw elektriciteitsfactuur 0 euro bedraagt
Ontdek in 30 seconden hoeveel u kan besparen met zonnepanelen
 • Mijn dak ligt naar het

  • Noorden
  • Oosten
  • Zuiden
  • Westen
 • De hellingsgraad van mijn dak is

  • Zeer stijl(45°)
  • Normaal (35°)
  • Zwak (20°)
  • Plat dak (0°)
 • Hoeveel schaduw krijgt uw dak?

  • Geen
  • Weinig
  • Veel
 • Wat is uw jaarlijks elektriciteitsverbruik?

  kWh per jaar

  Dit komt overeen met het verbruik van een gezin van

 • Uw dak gegevens

  Aan de hand van uw adres bepalen wij het aantal zonuren en berekenen uw zonnepanelen potentieel.

 • Uw e-mail adres

  Aan de hand van de door jou ingevoerde gegevens sturen wij een gepersonaliseerde simulatie op van uw situatie.

 • Gratis Offertes

  Samen met de simulatie welke wij u sturen ontvangt u vrijblijvend enkele scherpe offertes van installateurs in .


  Zonnepanelen adviseur photo

  ”Wij bevelen enkel installateurs aan welke door onze bezoekers positief werden beoordeeld. De gemiddelde score voor installateurs in bedraagt 4.7/5.

  Stefan Goessens

  Zonnepanelen adviseur

 • We zoeken doorheen 250 installateurs

  Op basis van uw gegevens zoeken we naar de meest geschikte installateurs geselecteerd op meer dan 20 criteria

  • Installateurs in de regio van
  • Score van 4.3/5 or hoger
  • Voldoet aan onze 21 kwaliteitscriteria
23%

Zonnepanelen: hoe en waarom?

Er zijn veel goede redenen waarom steeds meer gezinnen voor zonnepanelen energie kiezen. De drie grootste zijn: groene energie, de mooie winsten en onafhankelijk worden van een energieleverancier en de stijgende prijzen. 

Zonnepanelen energie is onuitputtelijk en volledig groen. Zonnepanelen zetten energie uit het zonlicht om in gelijkstroom. Dit gebeurt binnen de zonnecellen waar fotonen botsen met electronen. Het verschil in elektrische spanning wekt gelijkstroom op. Deze gelijkstroom wordt vervolgens naar de omvormer gestuurd waar de stroom wordt omgezet in wisselstroom, zodat deze bruikbaar is voor de huishoudtoestellen.

Een standaard zonnepaneel bestaat uit 60 zonnecellen en meet 160cm op 100cm en wordt in de meeste gevallen op het dak geplaatst, schuin ofwel plat door middel van een constructie. Er bestaan ook zonnepanelen welke bestaan uit 72 zonnecellen, deze worden vooral gebruikt in grote zonneparken.  Belangrijk zijn de condities, om een zo hoog mogelijke rendement te behalen. De ideale omstandigheden voor een zonnepaneel zijn een hellingsgraad tussen de 15 tot 35 graden, zuidgericht (of oost-west) en zonder schaduw. 

Nog steeds niet overtuigd? Hier zijn onze 5 top redenen om zonnepanelen te plaatsen

 • 100% onafhankelijkheid van de stijgende energieprijzen: De laatste jaren zijn energieprijzen drastisch gestegen en het einde is nog niet in zicht. Via zonnepanelen betaalt u steeds hetzelfde voor uw elektriciteit en dit over een periode van minstens 25 jaar. Tegenover een elektriciteitsprijs welke de laatste 10 jaar gemiddeld met 7% per jaar is gestegen kunt u zich hiertegen indekken naar de toekomst toe.
 • Een goede investering: In tijden waar het spaarboekje niets meer opbrengt, investeren op de beurs de nodige risico's inhoudt met het politieke instabiele klimaat zijn zonnepanelen een slimme investering met zekere winsten en dit over een periode van minstens 30 jaar.
 • Hernieuwbare energie op een milieuvriendelijke manier: Energie uit zonnepanelen is 100% groen en hernieuwbaar. De laatste jaren worden zonnepanelen ook veel milieuvriendelijker vervaardigd en gerecycleerd, wat voordien niet altijd het geval was.  Wist je bijvoorbeeld dat wanneer we slechts 1% van de oppervlakte van de Sahara woestijn zouden gebruiken om zonnepanelen te plaatsen, de hele wereld in groene stroom voorzien kan worden!
 • Een terugdraaiende teller: De energie uit zonnepanelen welke u produceert en niet verbruikt wordt terug op het net geplaatst en door uw energieleverancier aan dezelfde prijs als de prijs welke u voor uw elektriciteit betaalt. Wanneer uw jaarlijks verbruik 3500kWh bedraagt en uw zonnepanelen hetzelfde aantal elektriciteit genereren, zal u een elektriciteitsfactuur van exact 0 Euro hebben aan het einde van het jaar omwille van een nulverbruik.
 • Minimaal onderhoud en lange levensduur: Zonnepanelen vergen weinig tot geen onderhoud doordat ze uit weinig bewegende delen en onderdelen bestaan. Enkel bij lange periodes zonder regen is het aangeraden ze te reinigen zodat ze een optimale opbrengst blijven behalen. De huidige generatie zonnepanelen heeft een levensduur van meer dan 30 jaar met een klein verlies aan rendement, meestal nog geen 12% verlies na 25 jaar. Dat verlies aan rendement is daarnaast ook vastgelegd in de vermogensgarantie.

Zonnepanelen kopen? Informeer je goed over de prijzen, rendement en garantie

Bij het kiezen voor zonnepanelen zijn volgende drie factoren de belangrijkste:

 • Prijs van de installatie
 • Het rendement (vermogen) en opbrengst (financieel) van de installatie en zonnepanelen
 • De garantie op zowel de zonnepanelen als omvormer, materiaal en installatie

Prijs van de installatie

De prijzen van een zonnepanelen installatie kunnen met meer dan 60% verschillen. De grootste factor voor dit prijsverschil is het materiaal zelf, voornamelijk het merk en type zonnepanelen alsook de omvormer en soort. De kostprijs van een zonnepanelen installatie wordt uitgedrukt in Euro per Wattpiek (€/Wp).

Een eerste prijsverschil is het type zonnepaneel, waar polykristallijne zonnepanelen beduidend goedkoper zijn dan monokristallijne zonnepanelen. Een andere grote factor is het merk en kwaliteit van het zonnepaneel. De kwaliteit van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in een tier-systeem, al is dit niet altijd de beste maatstaf gezien het hier niet enkel over de kwaliteit van het paneel zelf gaat maar ook de historiek en financiële cijfers van het bedrijf. Het tier-systeem werd in het leven geroepen door Bloomberg (New Energy Finance), een bedrijf gespecialiseerd in financiële data en software voor de energiemarkt.

Onder tier 1 vindt men meestal wel de meer kwalitatieve panelen terug. Een tier-1 betekent onder andere dat de volledige productie van het zonnepaneel (smelten silicium, snijden en verwerken van de zonnecellen, assemblage van het paneel, testen..) wordt gedaan door dezelfde fabrikant.

Binnen de tier 1 zonnepanelen vindt men ook premium merken terug zowel qua kwaliteit van de zonnepanelen als de achtergrond van het bedrijf. Dit zijn bijvoorbeeld Sunpower, LG, Panasonic, Viessmann en SolarWorld. Deze premium panelen geven betere garantievoorwaarden alsook een beter vermogen (output) per zonnepaneel.

Andere factoren welke de prijs beïnvloeden zijn:

 • De grootte van de installatie: Hoe kleiner de installatie, hoe duurder deze zal zijn per Wattpiek (€/Wp). Dit komt vooral door de werkuren. Het plaatsen van de zonnepanelen zelf is vrij eenvoudig, maar de aansluiting, zoals de bekabeling en het plaatsen van de omvormer is vrijwel dezelfde voor een kleine of grote (particuliere) installatie, alsook kosten zoals transport. Bij onze uitgevoerde studie van meer dan 40 offertes, kwamen we op een gemiddelde prijs van 1,53 Eur/Wp voor een installatie van 3000Wp, terwijl het gemiddeld voor een installatie van 8000Wp 1,18 Eur/Wp bedraagt. Dit is een verschil van bijna 30%
 • Het type installatie: Installaties op hellende daken zijn meestal goedkoper dan installaties op een plat dak of constructie, zoals een installatie op de grond. Het materiaal welke nodig is voor een zonnepanelen installatie op een hellend dak is vrij minimaal. Hier wordt enkel gebruik gemaakt van bevestigingsmateriaal en de rails waarop de zonnepanelen worden bevestigd. Een installatie op een plat dak wordt op een constructie geplaatst zodat de zonnepanelen op een ideale hellingsgraad staan tegenover de zon. Bij deze constructie wordt ook een tegenbalast geplaatst om de zonnepanelen en de constructie op hun plaats te houden bij hevige wind of storm.
 • De omvormer: Men kan een onderscheid maken tussen 3 verschillende soorten omvormers: De serie-omvormer, micro-omvormer en klassieke omvormer in combinatie met power optimizers. De serie omvormer is meestal de goedkoopste optie. Dit komt omdat de volledige zonnepanelen installatie meestal aangesloten wordt aan één en dezelfde omvormer (of maximaal 2) bij een installatie onder de 10kW. Een omvormer met power optimizers is iets duurder, daar elk zonnepaneel beschikt over een power optimizer om het rendement per paneel te maximaliseren (bijvoorbeeld bij gedeelteijke schaduw). Tenslotte is er nog de micro-omvormer, waarbij elk zonnepaneel is aangesloten op een (kleine) micro-omvormer, dit is een gelijkaardig principe dan bij de power optimizer waar elk zonnepaneel apart stroom levert. Bij kleine installaties is het verschil tussen een serie omvormer en micro omvormer niet zo groot, maar bij een grotere installatie (bijvoorbeeld 7000Wp) kan het prijsverschil tussen de gekozen omvormer als snel 20% of meer bedragen.

Wat omvat de prijs van een zonnepanelen installatie? Hieronder gaan we wat dieper in op een gemiddelde offerte (4500Wp)en de onderverdeling van de kosten. Het materiaal alleen (zonnepanelen, omvormer, draagstructuur en bekabeling bedraagt 80% van de totale kost bij een installatie. De andere 20% gaan naar werkuren, welke de dakwerken, elektriciteitswerken en keuring omvatten.

 

Zonnepanelen: 50%
Enkel en alleen de zonnepanelen zelf bedragen 50% van de totale kostprijs.

Omvormer: 20%
De tweede grootste kost bij een installatie en even belangrijk dan de zonnepanelen zelf.

Montagemateriaal: 10%
Dit omvat de rails of draagstructuur, balast, bekabeling, klemmen en dakhaken. Bij platte daken ligt dit iets hoger gezien er meer materiaal nodig is.

Montagewerken: 10%
De werkuren voor de dakwerkers voor het plaatsen van het bevestigingsmateriaal en de zonnepanelen zelf. Bij moeilijkere daken of oppervlakten zoals een overzetdak, leien dak kan het percentage voor de montagewerken hoger liggen.

Elektriciteitswerken: 8%
Dit omvat de plaatsing, instelling en aansluiting van de omvormer op de rest van het net alsook de bekabeling van de zonnepanelen en omvormer met de zekeringkast.

Keuring: 2%
Bij elke installatie dient een (wettelijke) keuring plaats te vinden. Dit omvat ook het opmaken van een eendraadschema.

Zonnepanelen rendement en opbrengst

Het rendement van de installatie is één van de belangrijkste factoren inzake terugverdientijd van de investering. Factoren zoals schaduw, slechte oriëntatie, niet-ideale hellingsgraad of slechte ventilatie kunnen het rendement van de installatie drastisch verlagen, zo ver zelfs dat de investering niet meer financieel interessant of rendabel is.

Een 'ideaal dak' voor een zonnepanelen installatie is als volgt:

 • Hellingsgraad
  • Tussen de 15° tot 45°  voor hellend dak
  • Plat dak met constructie op 15°-20°
 • Oriëntatie
  • Ideaal: Zuid-gericht 30° tot 40°
  • Zeer goed: Zuid-Oost tot Zuid-West
  • Goed: Installatie verdeeld Oost-West met lage hellingsgraad rond 15°
 • Schaduw
  • Vrij van schaduw voor een installatie met serie omvormer
  • Weinig (gedeeltelijke) schaduw voor een installatie met micro-omvormers
 • Ventilatie
  • Voldoende ventilatie. Zonnepanelen verliezen aan rendement wanneer deze te warm worden. 
  • Kies voor zonnepanelen met een lage temperatuur coefficient (Pmax), dit vindt je terug op de technische specificaties (datasheet) van een zonnepaneel
Helling van het dak
  10° 20° 35° 50° 60° 70° 85°
West 90% 90% 85% 80% 75% 70% 65%
Zuidwest 95% 95% 100% 95% 90% 85% 80%
Zuid 95% 100% 100% 100% 95% 90% 80%
Zuidoost 95% 95% 95% 95% 90% 85% 80%
Oost 90% 90% 85% 80% 75% 70% 65%
Noordoost 85% 80% 70% 60% 55% 50% 45%
Noord 85% 75% 60% 50% 45% 40% 35%
Noordwest 85% 80% 70% 60% 55% 50% 45%

Garantie

Er bestaan heel wat misverstanden rondom garantie op zowel de zonnepanelen als omvormer. Veel verkopers van zonnepanelen prijzen hun zonnepaneel aan omwille van hun langdurige garantie, al is dit in vele gevallen misleidend. 

Bij zonnepanelen kan men onderscheid maken tussen twee verschillende garanties: 

 • Productgarantie: Dit is veruit de belangrijkste garantie bij zonnepanelen. De belangrijkste factor hierin is het aantal jaren productgarantie welke een producent biedt. De meeste zonnepanelen merken bieden 10 tot 25 jaar productgarantie. Waar de meeste merken 10 tot 15 jaar garantie aanbieden, zijn er enkele premium merken welke 25 jaar tot zelfs 30 jaar productgarantie bieden. 30 jaar productgarantie is vooral enkel weggelegd voor glas-glas zonnepanelen. Deze premium merken komen uiteraard met een hoger prijskaartje, maar indien garantie voor u belangrijk is, is het interessant deze merken te overwegen. Indien het zonnepaneel defect is binnen deze termijn wordt het onder garantie vervangen.
 • Vermogensgarantie: Bijna elke zonnepanelen producent geeft een vermogensgarantie op 25 jaar. Het grote verschil hierin is dat het gegarandeerd vermogen sterk verschilt van merk tot merk. Ook dient men onderscheid te maken tussen lineaire garantie en geblokte garantie. De meeste goede merken werken met lineaire garantie. Het gegarandeerd vermogen na 25 jaar is hierbij de belangrijkste factor. Hier zien we hetzelfde terug, de meeste premium merken garanderen een vermogen tussen de 87% tot zelfs 90% na 25 jaar, waar dit bij andere tier 1 merken meestal tussen de 80% tot 85% ligt.
Merk Productgarantie Vermogensgarantie Vermogensgarantie output
Bauer 20 (poly/mono) tot 30 (glas-glas) jaar Lineair 87% op 30 jaar (97% eerste jaar, nadien 0.345% op 29 jaar)
Solarwatt 30 jaar Lineair 87% op 30 jaar (97% eerste jaar, nadien 0.345% op 29 jaar)
Sunpower 25 jaar Lineair 90% op 25 jaar (95% eerste 5 jaar - 0.4% op 20 jaar)
BENQ 15 tot 25 jaar Lineair 87% na 25 jaar ( 95% eerste 5 jaar - 0.4% op 20 jaar)
LG 12 tot 25 jaar Lineair 88.4% na 25 jaar (95% eerste 5 jaar - 0.4% op 20 jaar)
Aleo Solar 12 tot 25 jaar optie Lineair 81.3% na 25 jaar ( 98% eerste 2 jaar - 0.72% op 23 jaar)
Axitec 15 jaar Lineair 85% na 25 jaar
Bisol 15 jaar Lineair 85 na 25 jaar (97% eerste 2 jaar - 0.5% op 24 jaar)
JA Solar 12 jaar Lineair 82.5% na 30 jaar (0.58% op 30 jaar)
REC 10 jaar Lineair 80% na 25 jaar (97% eerste jaar - 0.7% op 24 jaar)
Viessmann 10 jaar Lineair 80% na 25 jaar (97% eerste jaar - 0.7% op 24 jaar)
Jinko 10 jaar Lineair 80.7% na 25 jaar (97.5% eerste jaar - 0.7% op 24 jaar)

Daarnaast is er ook nog de garantie op de omvormer, bevestigingsmateriaal en de uitgevoerde werken. Belangrijk om weten is dat de garantie van een serie omvormer beduidend lager ligt dan de garantie op een micro-omvormer. De meeste serie omvormers komen met een productgarantie van 5 tot 15 jaar, deze laatste is vaak een uitgebreide garantie aan een meerprijs. Optimizers en micro-omvormers komen vaak met een standaard garantie van 20 tot 25 jaar.

Het bevestigingsmateriaal komt meestal met een garantie tussen de 10 tot 20 jaar. Marktleider Schletter geeft 10 jaar garantie op alle onderdelen.

Tenslotte is er de garantie op de uitgevoerde werken. Een goede installateur geeft minstens 5 jaar all-in garantie op de installatie en eventuele defecten op de installatie van het systeem zoals de draagstructuur waarbij een zonnepaneel gedeeltelijk los komt te staan of bijvoorbeeld de bekabeling niet goed is aangesloten met storing tot gevolg.

Terugverdientijd zonnepenelen in 2019

In 5 jaar  tijd zijn de prijzen voor zonnepanelen met de helft gedaald. Vandaag betaal je voor één Wp (Wattpiek) tussen de 1,2 tot 1,8 Euro, dit laatste is voor premium zonnepanelen van onder andere Sunpower of LG. Euro per Wattpiek (€/Wp) is de beste eenheid om de prijs van een zonnepanelen installatie uit te drukken. In onze regio levert 1000 Wp ongeveer 900 kWh tot 950 kWh aan elektriciteit op.  Dit betekent dat een installatie van 4000Wp ongeveer 3600kWh tot 3800kWh aan stroom oplevert, wat overeenkomt met het verbruik van een gemiddeld gezin in Vlaanderen. Een installatie van 4000Wp kost gemiddeld tussen de 5000 tot 6000 EUR. 3600kWh elektriciteit komt overeen met een jaarlijkse factuur van ongeveer 950 EUR. 

Een besparing van 950 EUR per jaar op de elektriciteitsfactuur minus de 300 EUR prosumententarief (omvormer van 3kW) betekent een netto winst van 650 EUR per jaar. Dat betekent een terugverdientijd tussen  de 7.5 tot 9 jaar.

In Vlaanderen dient men een netvergoeding (prosumententarief) te betalen. Dit bedrag wordt berekend aan de hand van het vermogen van de omvormer. Voor bovenstaande installatie van 4000Wp volstaat een omvormer van 3kW zodoende men minder prosumententarief zal betalen. Het prosumententarief verschilt per netbeheerder, gemiddeld bedraagt dit 100 Euro in Vlaanderen (Gaselwest is met 121,46 EUR de duurste, Intergem met 87,14 EUR de goedkoopste). Op bovenstaande installatie wordt dus gemiddeld een 300 EUR aan prosumententarief betaald. 

Hieronder hebben we een overzicht van 4 uitgebreide offertes met hun terugverdientijd. De meeste van deze installaties is bij ideale condities. Zoals u ziet hieronder in de samenvatting kan de terugverdientijd sterk verschillen.

Vooral de merken en grootte van de installatie zijn de grootste factoren welke de terugverdientijd beïnvloedt wanneer de condities ideaal zijn.

Vermogen €/Wp Jaarlijkse besparing Winst na 25 jaar Terugverdientijd
2760Wp € 1.54 € 405 € 6280 10 jaar en 6 maanden
4730Wp € 1.39 € 821 € 14746 8 jaar en 2 maanden
5950Wp € 1.35 € 1151 € 21379 7 jaar en 8 maanden
13500Wp € 1.12 € 2468 € 49048 6 jaar en 3 maanden
Offerte kleine installatie: 2760Wp installatie in Kortrijk

De familie De Volder is een klein gezin met 2 gezinsleden. Het verbaast dan ook niet dat hun jaarlijks verbruik slechts 2400kWh bedraagt. Het enige obstakel is het geringe beschikbare dakoppervlakte, waardoor gekozen wordt voor hoogrendement zonnepanelen van Sunpower. In totaal zijn er slechts 8 zonnepanelen nodig om de volledige elektriciteitsfactuur tot 0 te reduceren.

Het dak is bijna pal op het zuiden en is een normaal pannen dak met een hellingsgraad van 37 graden.

De woning is gelegen in Kortrijk, waar Gaselwest de netbeheerder is. Intergem hanteert een netvergoeding van € 87,14 per Kw.

Jaarlijkse elektriciteitsfactuur: 2400kWh € 648
Prosumententarief Gaselwest: € 121,46 per Kw € 243
Besparing per jaar € 405
Offerte voor 2760Wp
Zonnepanelen: 8 x Sunpower 345W X21  € 2300
Omvormer: SolarEdge 2.2  € 650
Montagemateriaal (pannen dak)  € 665
Montagewerken € 400
Elektriciteitswerken € 300
Keuring € 165
Totaal excl. BTW  € 4250 (1.54 €/Wp)
 

Terugverdientijd: 10 jaar en 6 maanden

Besluit: Kleine installaties zijn over het algemeen duurder, zeker wanneer er gekozen wordt voor topmerken zoals Sunpower en SolarEdge. Het andere nadeel is dat de netbeheerder in Kortrijk Gaselwest is, wat meteen de duurste is inzake prosumententarief. Zelfs dan nog is dit een interessante investering met een winst van 6.280 EUR na 25 jaar welke oploopt tot 11.352 EUR met een stijging van 3% in elektriciteitsprijs per jaar.

Offerte normale installatie: 4500Wp installatie in Dendermonde

De familie De Rijck is een gezin met 4 personen met een jaarlijks verbruik van 4200kWh. De woning beschikt over een hellend pannendak met een hellingsgraad van 35 graden. Het dak is perfect zuid-gelegen. Het dak is ook volledig schaduwvrij.

Kortom, deze woning is ideaal voor het plaatsen van zonnepanelen. Gezien de dakoppervlakte wat kleiner is, kiest het gezin voor hoogrendementzonnepanelen van Panasonic. 

De woning is gelegen in Dendermonde, waar Intergem de netbeheerder is. Intergem hanteert een netvergoeding van € 87,14 per Kw.

Jaarlijkse elektriciteitsfactuur: 4200kWh € 1134
Prosumententarief Intergem: € 87,14 per Kw € 313
Besparing per jaar € 821
Offerte voor 4730Wp
Zonnepanelen: 15 x Panasonic N-serie  € 3300
Omvormer: Sunny Boy 3.6  € 897
Montagemateriaal (leien dak)  € 1200
Montagewerken € 562
Elektriciteitswerken € 450
Keuring € 165
Totaal excl. BTW  € 6605 (1.39 €/Wp)
 

Terugverdientijd: 8 jaar en 2 maanden

Besluit: Gezien deze installatie geplaatst kan worden in ideale omstandigheden, zelfs met een kleine meerkost inzake montagewerken op een leien dak, is dit vrijwel de laagst mogelijke terugverdientijd, zeker gezien deze installatie enkel uit premium merken bestaat zoals Panasonic voor de zonnepanelen en SMA voor de omvormer. Na 8 jaar en 2 maanden is deze installatie volledig terugbetaald. Met een minimale levensduur betekent dat dus gratis stroom gedurende 17 tot 22 jaar! Na 25 jaar betekent dit een winst van maar liefst 14.746 EUR! Wanneer men rekening houdt met de stijgende elektriciteit prijzen van 3% per jaar (minimaal) loopt de winst op 25 jaar zelfs op tot25.093 EUR! Bovenstaande offerte is een ideaal voorbeeld dat zonnepanelen een zeer interessante investering is, zelfs met het prosumententarief!

Offerte middelgrote installatie: 6300Wp installatie in Linter (via DB&W Technics)

De familie Goossens heeft een verbruik van 5950kWh op jaarbasis. Het dak is Zuid-Oost gericht en hellend, de hellingsgraad bedraagt 40 graden. Er is geen schaduw aanwezig. Dit zorgt voor een geschatte opbrengst van 930 kWh per 1000Wp aan zonnepanelen. Het dak is een pannendak waardoor de montagewerken ook eenvoudiger zijn.

In totaal ligt de minimale opbrengst van deze installatie op 5859kWh per jaar, waardoor er een jaarlijkse elektriciteitsfactuur van slechts 20 Euro overblijft.

De keuze gaat naar LG NeON zonnepanelen met 25 jaar garantie. Voor de omvormer wordt gekozen voor SolarEdge samen met power optimizers van hetzelfde merk. Beiden hebben een productgarantie van 25 jaar!

De woning is gelegen in Linter, waar PBE de netbeheerder is. PBE hanteert een netvergoeding van € 91 per Kw. Met een omvormer van 5kW betekent dit een jaarlijks prosumententarief van 455 EUR.

Jaarlijkse elektriciteitfactuur: 5950kWh € 1606.6
Prosumententarief Intergem: € 91 per Kw € 455
Besparing per jaar € 1151.6
Offerte voor 6300Wp
Zonnepanelen: 20 x LG NeON 315 Black  € 4200
Omvormer: SolarEdge 5.0 + Power Optimizers  € 1965
Montagemateriaal (pannendak)  € 1067
Montagewerken € 630
Elektriciteitswerken € 520
Keuring € 165
Totaal excl. BTW  € 8547 (1.35 €/Wp)
 

Terugverdientijd: 7 jaar en 8 maanden

Besluit: Gezien deze installatie zich in vrijwel ideale omstandigheden bevindt en groter dan gemiddeld is betaalt deze zich volledig terug binnen de 8 jaar. Gezien er gekozen wordt voor kwalitatieve onderdelen van LG en SolarEdge is de productgarantie ook gewaarborgd voor 25 jaar. Na 25 jaar loopt de winst van deze installatie op tot meer dan 21.379 EUR zonder stijgende elektriciteitsprijzen. Met stijgende energieprijzen van 3%, wat tevens een zeer voorzichtige prognose is loopt de winst verder uit tot 35.816 EUR.

Offerte grote installatie: 13500Wp installatie in Bilzen

De familie De Munck uit Bilzen beschikt over een gelijkvloerse villa met plat dak. Doordat er een oppervlakte beschikbaar is van 300 vierkante meter en de zonnepanelen dankzij het plat dak ook zuid-gericht kunnen geplaatst worden en dit zonder schaduw in een hellingsgraad van 15 graden, zorgt voor een vrijwel perfect rendement.

In totaal worden er 50 zonnepanelen geplaatst met een omvormer van 10kW, dat is eveneens het maximale vermogen welke mogelijk is voor particulieren om nog te kunnen genieten van een terugdraaiende teller.

In totaal levert deze installatie jaarlijks 13000kWh aan elektriciteit, wat tevens het verbruik is van het gezin.

De woning is gelegen te Bilzen, waar Inter-Energa de netbeheerder is. Die rekent 91.14 Eur per kW aan op het vermogen van de omvormer. Een omvormer van 10kW betekent dus 911.4 EUR aan prosumententatrief.

Jaarlijkse elektriciteitsfactuur: 13000kWh € 3380
Prosumententarief Intergem: € 91 per Kw € 911.4
Besparing per jaar € 2468.6
Offerte voor 13500Wp
Zonnepanelen: 50 x JA Solar 270Wp  € 7000
Omvormer: 2 x SolarEdge 5.0  € 3000
Montagemateriaal (plat dak)  € 1890
Montagewerken € 1865
Elektriciteitswerken € 1200
Keuring € 165
Totaal excl. BTW  € 15.120 (1.12 €/Wp)
 

Terugverdientijd: 6 jaar en 3  maanden

Besluit: Gezien de grootte van de installatie en het kiezen voor polykristallijne kan de prijs aanzienlijk gedrukt worden naar slechts 1.12 €/Wp. Dit is vrijwel de laagst mogelijk prijs vandaag de dag zonder in te boeten aan kwaliteit. Al dit geeft als resultaat een terugverdientijd van 6 jaar en 3 maanden. Als particulier is het moeilijk om de terugverdientijd nog veel lager te krijgen dan bovenstaande voorbeeld. Dit gezien alle factoren ideaal zijn zoals beschikbare dakoppervlakte, het prosumententarief welke het op een na laagste is, een goede onderdimensionering van de omvormer en situatie van het dak zonder enige schaduw en perfecte oriëntatie gezien het een plat dak is. Na 25 jaar loopt de totale winst op to 49.948 EUR en zelfs tot 80.017 EUR rekening houdende met een stijgende elektriciteitsprijs van 3% per jaar

Soorten zonnepanelen

Men kan onderscheid maken tussen 3 verschillende soorten zonnepanelen

 • Monokristallijne zonnepanelen
 • Polykristallijne zonnepanelen
 • Dunnefilm zonnepanelen

De laatste tijd is er ook een sterke opmars bezig voor glas-glas zonnepanelen. Deze zijn identiek aan monokristallijne zonnepanelen. Het enige verschil is een glas-glas opbouw tegenover de klassieke glas-folie opbouw. Glas-glas zonnepanelen zijn meer duurzaam en worden vooral gekozen omwille van hun esthetiek. 

Het rendement van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek(Wp). Een polykristallijn zonnepaneel levert een vermogen tussen de 270 tot 300Wp per paneel op. Een monokristallijn zonnepaneel levert een vermogen tussen de 300Wp tot 340Wp op voor hoogrendement-zonnepanelen. Eén Wattpiek heeft ongeveer een opbrengst 0,90 tot 0,95 kilowattuur stroom per jaar in onze regio bij ideale omstandigheden. Met 4000 Wattpiek produceer je op jaarbasis ongeveer 3600 kWh stroom in onze regio. Een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks naar schatting 3500 kWh stroom.

Monokristallijne zonnepanelen

Monokristallijne zonnepanelen, ook bekend als de zwarte panelen, krijgen in Vlaanderen vandaag de dag vaak de voorkeur. Waar voordien vooral polykristallijne zonnepanelen werden geplaatst, is het marktaandeel nu omgekeerd. Ongeveer 80% van de installaties welke vandaag geplaatst worden zijn monokristallijn. Voordien was het prijsverschil tussen monokristallijn en polykristallijn heel groot, waar dit vandaag een 15% tot 25% bedraagt per zonnepaneel. Het grote verschil is dat, door het betere rendement van monokristallijne zonnepanelen je er minder nodig hebt. Bij een installatie van 5000Wp met monokristallijne zonnepanelen met een vermogen  van 330Wp heb je er in totaal 15 nodig, waar dit bij polykristallijne zonnepanelen van 280Wp gelijk staat aan 18 zonnepanelen.

Naast het feit dat je werkuren, bekabeling en montagemateriaal bespaart is dit vooral interessant wanneer er minder bruikbaar dakoppervlakte beschikbaar is.

Ook worden monokristallijne zonnepanelen vaak gekozen omwille van hun esthetiek. Vooral de 'full black' zonnepanelen, waarbij het alu frame en de backsheet, het gedeelte waarop de zonnecellen worden aangebracht, volledig zwart van kleur zijn.

De grote reden waarom monokristallijne zonnepanelen duurder zijn is mede door het intensieve productieproces. Voor het maken van monokristallijne wordt een silicium kristal gesmolten op een temperatuur van 1500 graden in zuivere silicium. Vervolgens wordt deze kristal zeer langzaam ui de gesmolten silicium gedaald, dit proces duurt tot wel 48 uur. Hein eindresultaat is een cirkelvormige en zuivere silicium kristal.

Polykristallijne zonnepanelen

Polykristallijne zonnepanelen is het andere type zonnepaneel welke vervaardigd wordt uit silicium. Zoals het woord het zegt, 'poly' en 'kristallijn' bestaat dit soort zonnepaneel uit meerdere kristallen. Dit is ook goed zichtbaar wanneer je een zonnecel van dichtbij bekijkt. Je ziet binnen een zonnecel meerdere kristallen met een verschillende kleur. De kristallen lopen door elkaar en zonder specifieke vorm. Dit komt door het smeltproces waar meerdere silicium kristallen samen worden gesmolten en vervolgens in dunne schijfjes gesneden tot een zonnecel. De blauwe glans komt er na een chemisch proces welke de zonnecellen ondergaan. Het verschillende smeltproces is tevens het enige verschil tussen mono- en polykristallijne zonnecellen. 

Polykistallijne zonnecellen hebben een minder rendement dan de monokristallijne zonnepanelen. Dit is vooral door het smeltproces en doordat een zonnecel uit meerdere kristallen bestaat, geleiden de fotonen minder goed wat resulteert in minder elektriciteit per paneel. Het voordeel is wel dat dit type zonnepaneel aanzienlijk goedkoper is dan monokristallijne zonnepanelen.

Trina Solar, JA Solar, Canadian Solar, REC en Yingi zijn de bekendere merken inzake polykristallijne zonnepanelen. Vandaag de dag behalen polykristallijne zonnepanelen een vermogen tussen de 260WP tot 310Wp. Dit is aanzienlijk meer dan de vorige generatie polykristallijne zonnepanelen met een vermogen rond de 180Wp tot 220Wp.

Dunnefilm zonnepanelen

Dunnefilm zonnepanelen bestaan niet uit zonnecellen zoals monokristallijne of polykristallijne zonnepanelen. Ze worden gemaakt uit grote en lange maar dunne oppervlakken film waaronder koper, indium, gallium en selenium, vanwaar ook hun alternatieve Engelse naam CIGS (Copper, Indium, Gallium, Selenium).

De laatste jaren was er veel sprake over de (her)opkomst van dunne film zonnepanelen. Echter zijn de meeste grootste zonnepanelen fabrikanten ondertussen gestopt met het produceren van dunnefilm zonnepanelen, waaronder Solar Frontier, dit ondanks de grote stappen vooruit in rendement en technologie.

Desondanks hebben dunnefilm zonnepanelen zeker hun rede tot bestaan. Vooral voor daken waar veel oppervlakte beschikbaar is en welke weinig balast kunnen dragen zijn ze ideaal, denk maar aan een grote loods. Dunnefilm zonnepanelen zijn ook opvouwbaar en licht, waardoor ze makkelijker te plaatsen en transporteren zijn. Zo worden ze gebruikt om elektriciteit te voorzien na natuurrampen.

Voor particuliere installaties is hun marktaandeel vrijwel onbestaande in Vlaanderen.

  Monokristallijn Polykristallijn Dunnefilm
Design
Prijs Duur Gemiddeld Goedkoop
Kleur Zwart Blauw tot donkerblauw Donkergrijs - zwart
Vermogen 280Wp tot 360Wp 260WP tot 310Wp 120Wp tot 150Wp
Rendement/Efficientie 17% tot 22% 14% tot 18% 10% tot 14%
Voordelen

Hoog rendement
Esthetisch
Levensduur
Goed bij schaduw

Goedkoop
Goed rendement

Goedkoop
Esthetisch
Licht in gewicht

Nadelen

Duurder
Zwaarder

Minder esthetisch
Meer oppervlakte nodig
Zwaarder

Laag rendement
Levensduur
Meer oppervlakte nodig
Wordt niet vaak geplaatst

Merken

Sunpower
LG
Panasonic
Benq
Solarwatt

Benq
JA Solar
Canadian Solar
Trina Solar
Yingly
First Solar
Sharp

De omvormer: waarvoor dient het?

De omvormer is, na de zonnepanelen zelf, het belangrijkste onderdeel van de installatie. Eigenlijk is de omvormer zelfs even belangrijk als de zonnepanelen zelf, gezien de rol die het speelt binnen de installatie. De voornaamste functie van de omvormer is de gelijkstroom welke binnen komt via de zonnepanelen om te zetten naar wisselstroom. Het is als het ware het hart van de zonnepanelen installatie waar al het harde werk plaats vindt.

Andere functies van de omvormer is het monitoren en optimaliseren van de zonnepanelen installatie. Enerzijds kijkt de omvormer continu dat de juiste spanning aanwezig is, indien niet zal het de zonnepanelen installatie afschakelen van de rest van het net. De omvormer monitort ook de hoeveelheid elektriciteit welke de zonnepanelen installatie levert. Sinds enkele jaren verbinden de meeste omvormers zich met het wifi-netwerk. Hierdoor kan de eigenaar in real-time zien hoe de installatie werkt, de totale en historiek van de energieproductie raadplegen, de installatie configureren en nog veel meer. Dit kan via een webpagina of via een mobiele app op je telefoon.

Oudere zonnepanelen installaties werken vrijwel allemaal met een serie omvormer, ook wel string omvormer genaamd. Sinds enkele jaren is de omvormer markt echter in volle transitie. De opkomst van enerzijds de micro omvormer en power optimizer zijn grote stappen vooruit. Ook de serie omvormer zelf is in de loop der jaren erop vooruit gegaan met een langere levensduur en betere technologie.

Serie omvormer

Zoals de naam het zegt, staan bij een serie omvormer alle panelen in serie geschakeld. De meeste bestaande installaties zijn vandaag nog aangesloten op serie omvormers al wordt wel vaker gekozen voor micro omvormers of power optimizers in sommige situaties zoals bij schaduw.

Het grote voordeel van een serie of string omvormer is dat één omvormer voldoende is voor de volledige zonnepanelen installatie te ondersteunen. Een ander belangrijk voordeel is dat een string omvormer ook heel wat goedkoper is, vooral dan bij een grotere installatie tegenover één micro omvormer per zonnepaneel. Daarnaast zijn serie omvormers als decennia in gebruik en is hun duurzaamheid en kwaliteit bewezen.

Het grote nadeel van een string omvormer is de levensduur. Doordat een serie omvormer veel zwaar werk verricht en de stroom omzet van alle zonnepanelen binnen de installatie, daarnaast ook over veel elektronische onderdelen beschikt en op sommige momenten vrij warm kan worden, hebben allen een grote impact op de levensduur. Ook al is de technologie sterk verbeterd, alsook de garanties op een serie omvormer, dien je er rekening mee te houden dat deze tussen de 12 tot 15 jaar aan vervanging toe is. 

Een ander nadeel is dat wanneer één zonnepaneel minder goed werkt, dit de productie van de volledige installatie naar beneden zal halen. Het is daarom belangrijk de installatie goed te monitoren wanneer deze is aangesloten met een string omvormer.

De meeste serie omvormers beschikken vandaag de dag wel over minstens 2 ingangen/MPP trackers. Hierdoor kunnen bij een Oost-West installatie bijvoorbeeld 8 panelen naar het oosten gericht op een aparte lus staan dan de zonnepanelen naar het westen. Dit is interessant gezien bij een serie omvormer er maar zoveel stroom kan geleverd worden dan het zonnepaneel de minste opbrengst binnen die lus. Staat er bijvoorbeeld één van acht zonnepanelen gedeeltelijk in de schaduw, dan zal het maximale rendement maar zoveel bedragen als de maximale output van dat ene zonnepaneel in schaduw.

Daarom is het belangrijk om een serie omvormer te gebruiken wanneer elk zonnepaneel onderhevig is aan dezelfde condities zoals hellingsgraad, orientatie en schaduw toe. In Vlaanderen wordt vaak gebruik gemaakt van het Duitse merk SMA, marktleider inzake serie omvormer.

Micro omvormer

De micro omvormer is zoals diens naam doet vermoeden een kleine omvormer. Per zonnepaneel is er één micro omvormer nodig. Deze wordt achter het zonnepaneel zelf geplaatst en wordt bevestigd op het montagemateriaal. Doordat een installatie met micro omvormers in parallel is aangesloten, zijn ze ideaal wanneer een of meerdere zonnepanelen in de schaduw kunnen liggen.

De kostprijs ligt tegenover een string omvormer ligt wel hoger, zeker bij grotere installaties vanaf 10 zonnepanelen is het verschil merkbaar. Bij kleine installaties, bijvoorbeeld minder dan 8 zonnepanelen, is het verschil in prijs bijna verwaarloosbaar. 

Het grote voordeel van de micro omvormer is diens levensduur. De hogere levensduur komt er vooral doordat een micro omvormer uit heel wat minder onderdelen bestaat dan de string omvormer. Hierdoor wordt de micro omvormer minder belast en  De meeste micro omvormers komen vandaag standaard met een productgarantie van 20 jaar tot 25 jaar.

Een ander groot voordeel is dat een bestaande installatie uitbreiden ook veel eenvoudiger is. Daar waar bij een klassieke installatie de omvormer meestal dient vervangen te worden bij het verkleinen of vergroten van de installatie is dit bij een installatie met micro omvormers zo eenvoudig als nieuwe panelen bij te plaatsen gezien elk paneel apart is aangesloten in een parallel schakeling. De meeste gezinnen zullen niet dezelfde energiebehoefte vandaag hebben dan morgen. Denk maar aan de kinderen die de woning verlaten of de aanschaf van een elektrische wagen welke het jaarlijks verbruik al snel kunnen halveren of verdubbelen.

Een ander voordeel, misschien wel minder belangrijk, is dat de zonnepanelen installatie blijft werken wanneer één zonnepaneel defect is, al is de kans dat een zonnepaneel het begeeft vrij klein tot onbestaande wanneer er wordt gewerkt met een goed zonnepanelen merk. Dit is (weeral) omdat de installatie in parallel geschakeld is en elk zonnepaneel apart stroom levert.

Power optimizer (met serie omvormer)

Dit type omvormer is een hybride oplossing tussen de serie omvormer en micro omvormer. Bij een power optimizer wordt nog steeds gebruik gemaakt van een serie omvormer, al levert ieder zonnepaneel wel apart stroom in parallel via de power optimizer. Dit is net zoals de micro-omvormer een klein module welke achter het zonnepaneel wordt geplaatst. Het grote voordeel van de power optimizer is dat ze ideaal zijn bij een zonnepanelen installatie waar er (gedeeltelijke) schaduw is en qua prijs goedkoper zijn dan de micro-omvormer. Marktleider inzake power optimizers in Vlaanderen is SolarEdge. De 

Zonnepanelen installatie in 6 stappen

Het plaatsen van een zonnepanelen is een vrij eenvoudig proces. Bij een gewone installatie onder de 10kWp neemt dit een tot twee dagen in beslag. De installatie wordt uitgevoerd door een tot twee dakwerkers welke de zonnepanelen op het dak plaatsen en een elektricien welke de bekabeling verzorgd. Een goed uitgevoerde installatie blijft in principe tientallen jaren werken zonder problemen.

1
Voorstudie

Tijdens een voorstudie wordt onder andere gekeken naar de staat van het dak, beschikbare oppervlakte, de huidige teller en of deze aan vervanging toe is, wordt er een legplan opgemaakt hoe de zonnepanelen op het dak geplaatst zullen worden en een opbrengstanalyse aan de hand van de hellingsgraad, oriëntatie en eventuele schaduw. Aan de hand van deze gegevens wordt ook een offerte opgemaakt met de gebruikte materialen waaronder de zonnepanelen, omvormer, bevestigingsmateriaal, kabels en haken.

2
Plaatsen van de draagstructuur

De eerste echte stap bij het plaatsen van zonnepanelen is het plaatsen van de draagstructuur. Bij een hellend dak gebeurt dit door middel van het bevestigen van de draagstructuur rechtstreeks in de dakstructuur. Meestal worden dakhaken direct op de gordingen geboord waarop vervolgens de draagstructuur wordt bevestigd. De draagstructuur zijn 2 aluminium rails. 

Bij een plat dak wordt de draagstructuur niet in het dak bevestigd/geboord. De draagstructuur staat los op het dak en er wordt een tegenballast op geplaatst om de stabiliteit te garanderen en dat deze bestand is tegen hevige wind of storm

3
Plaatsen van de zonnepanelen

Eenmaal de draagstructuur gecontroleerd en goedgekeurd is, worden vervolgens de zonnepanelen aangebracht hierop. Dit is een vrij eenvoudig proces, aangezien hier geen boren aan te pas komt. Zonnepanelen worden door middel van klemmen aangebracht op de draagstructuur. Tijdens deze stap worden de zonnepanelen ook met elkaar gekoppeld

4
Installeren van de omvormer

Een serie omvormer wordt in vrijwel alle installaties binnen de woning geplaatst. Het is belangrijk dat deze op een plaats komt te staan waar er voldoende ventilatie aanwezig is of waar het koel is, meestal dicht bij de meterkast. De omvormer wordt tegen de muur bevestigd. 

Wanneer de zonnepanelen installatie is uitgerust met micro omvormers of power optimizers, wordt dit bij de vorige stap gedaan, net voor het plaatsen van de zonnepanelen. Deze micro-omvormers liggen onder het zonnepaneel en worden bevestigd aan de draagstructuur.

5
Bekabeling

Eenmaal al het materiaal geplaatst is, is het tijd om alles te verbinden. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen 2 kabels: een gelijkstroom kabel welke de zonnepanelen verbindt tot de omvormer. Een wisselstroom kabel van de omvormer naar de meterkast. Tijdens deze stap wordt ook de aarding geplaatst.

6
Keuring

Voor de indienststelling van de installatie en het aansluiten op het net, dient een keuring plaats te vinden, dit is verplicht. Dit wordt gedaan door een erkende keurder/controleorganisme welke een AREI-keuringsverslag opmaakt. Wanneer de installatie de keuring heeft volstaan, mag de omvormer worden aangezet. Deze zal een korte controle uitvoeren en indien alles correct werkt is de zonnepanelen installatie operationeel.

Indien de installatie wordt afgekeurd, dienen de nodige veranderingen worden aangebracht en dient een herkeuring plaats te vinden alvorens de installatie in gebruik gesteld mag worden.

Zonnepanelen voor- en nadelen

Bij het kiezen voor of tegen zonnepanelen heb je heel wat overwegingen te nemen. Ze zijn niet in alle gevallen een goede keuze. Een goed rendement behalen kan enkel wanneer de criteria zo optimaal mogelijk zijn. Zo is je dak het beste zuidelijk gericht met weinig tot geen schaduw, en bij een helling van 20 tot 35 graden. Zonnepanelen kunnen ook op een plat dak geplaatst worden. Met behulp van het montagemateriaal zullen ze een hellingsgraad bereiken van minstens 10 graden. Via onze calculator kan je een goed inzicht krijgen in kostprijs tegenover rendement.

Gelukkig zijn de voordelen van zonnepanelen groter en talrijker dan de nadelen. Zo moet je geen rekening houden met de fors stijgende energieprijzen en vergen zonnepanelen weinig onderhoud en verzorging. Hieronder de belangrijkste voordelen en nadelen van zonnepanelen op een rijtje:

Voordelen van zonnepanelen

 • Slimme investering
 • Hernieuwbare energie
 • Minimaal onderhoud
 • Lange levensduur (minstens 30 jaar)

Nadelen van zonnepanelen

 • Afhankelijk van weersomstandigheden
 • Hoge aanschafprijs (al is de prijs met meer dan de helft gedaald in de laatste 5 jaar)
 • Goede ligging noodzakelijk
 • Zonder technische kennis niet mogelijk om zelf te installeren

Zonnepanelen subsidies

Vanaf 1 januari 2012 zijn de subsidies voor zonnepanelen afgenomen. De belastingsvermindering en groenestroomcertificaten zijn inmiddels stopgezet. Voor installaties van voor juni 2015 zijn groenestroomcertificaten nog altijd geldig over een periode van 20 jaar, al verliezen deze jaarlijks aan waarde.

Woningen ouder dan 10 jaar genieten van een verlaagd BTW-tarief van 6%. Nieuwbouwwoningen hebben recht op een e-peil premie, welke wordt uitbetaald door de netbeheerder. Deze premie kan oplopen tot 2800 Euro. Ook kan er een korting op de roerende voorheffing verkregen worden, 50% tot 100%. Om de e-peil premie te ontvangen dient u een bepaald e-peil te behalen, afhankelijk van het jaar van de bouwaanvraag. Enkel bouwaanvragen tot eind 2016 komen in aanmerking hiervoor.

In 5 jaar tijd zijn de prijzen voor zonnepanelen gehalveerd. Zelfs zonder subsidies betaalt de investering in zonnepanelen zich terug in 7 tot 9 jaar!

Gelukkig staat de technologie niet stil. Vandaag betalen zonnepanelen zichzelf ook terug zonder enige vorm van subsidie. Dit komt omdat de prijzen van zonnepanelen tegenover 5 jaar met de helft gedaald zijn, tegenover 10 jaar zelfs drie maal goedkoper. Daarnaast zijn de productiekosten van zonnepanelen ook aanzienlijk gedaald, is het rendement en levensduur sterk verbeterd. Een zonnepanelen installatie in ideale condities betaalt zich terug binnen 7 tot 9 jaar. Wanneer je weet dat de huidige zonnepanelen een levensduur hebben van minstens 30 jaar is het dus een heel slimme lange-termijn investering.

Terugdraaidende teller

Een vorm van subsidie in Vlaanderen is de terugdraaiende teller. Hierdoor kunnen particulieren met een installatie van minder dan 10kW de stroom gegenereerd uit de zonnepanelen en niet zelf gebruiken terug op het net injecteren. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien wanneer op dat moment de zonnepanelen meer elektriciteit opleveren dan er verbruikt wordt.

Denkt u maar wanneer u weg werken bent op een zonnige dag. De zonnepanelen zullen elektriciteit genereren maar deze zal nauwelijks zelf geconsumeerd worden. Deze overtollige elektriciteit wordt terug op het net geinjecteerd en bijvoorbeeld door uw buren gebruikt. 

Wanneer een zonnepanelen installatie goed is afgesteld op uw energieverbruik, resulteert dit aan het einde van het jaar in een elektriciteitsfactuur van bijna 0 kWh. 

Is dit dan subsidie? Wij vinden van wel. U gebruikt het net niet enkel als consument maar ook als producent. De overtollige elektriciteit van uw zonnepanelen bent u niet kwijt maar verkoopt u terug op het net. Dit alles aan dezelfde kWh prijs als waarop u zelf elektriciteit aankoopt van uw energieleverancier.

Energielening

Nog tot eind 2018 is het mogelijk om in Vlaanderen een zonnepanelen installatie te financieren met een energielening. Deze lening is zeer interessant door zijn lage rente van minder dan 2% en lange terugbetalingstermijn van 8 jaar. Wanneer je weet dat zonnepanelen een financieel rendement van 11,7% per jaar behalen, betaalt deze lening zichzelf volledig terug met de behaalde winsten uit de zonnepanelen.  

Hieronder een overzicht van de deelnemende banken en rentevoet.

Bank Rente
BNP Paribas Fortis 1,95%
ING 1,65%
Belfius 1,55%
Cetelem 1,89%
Crelan 1,89%
KBC 1,59%

Veelgestelde vragen

Zonnepanelen zijn zeer solide en bevatten weinig bewegende delen. Ze bestaan uit roestvrij staal, isolatie en gehard glas ter bescherming van de zonnecellen.

Zonnepanelen hebben tegenwoordig een levensduur van minstens 25 tot 30 jaar. Alle panelen zijn onderhevig aan degradatie: ieder jaar neemt de productie een klein beetje af. Hoe kleiner die jaarlijkse degradatie, des te groter is de uiteindelijke opbrengst. De degradatie van de panelen staat aangegeven op het datasheet en bedraagt meestal minder dan 1% per jaar.

Een studie van het National 'Renewable Energy Laboratory' uit 2012 kwam tot de conclusie dat de jaarlijkse degradatie tussen de 0.5% tot 0.8% bedraagt. Dit is een studie op oudere zonnepanelen. Met de verdere vooruitgang in technologie en duurzaamheid, gaan huidige zonnepanelen nog langer mee en dit met een lagere degradatie.

De oudste zonnepanelen installatie draait inmiddels al meer dan 60 jaar en functioneert nog altijd, al is dit ondertussen meer een museum stuk dan een installatie welke huishoudens van elektriciteit levert

In Vlaanderen bestaan er 2 verschillende BTW-tarieven voor zonnepanelen, namelijk 6% en 21%.

Het BTW-tarief van 6% geldt voor woningen ouder dan 10 jaar, dit is ook bekend als een 'renovatietarief' en dien om eigenaren van oudere woningen te stimuleren tot het plaatsen van zonnepanelen. Belangrijk is dat er dient voldaan te worden aan enkele voorwaarden. Zo moet het gaan om een privé-woning en dient de installatie uitgevoerd te worden door een erkende installateur.

Het BTW-tarief van 21% geldt voor woningen onder 10 jaar.

Om deze reden worden prijzen van een installatie berekend exclusief BTW.

Groepsaankopen voor zonnepanelen worden georganiseerd door de gemeente, provincie of een commercieel bedrijf. Terwijl het op het eerste zicht interessant lijkt, vooral dan door de meestal lagere prijs zitten hier toch heel wat addertjes on het gras.

Na het inschrijven in een groepsaankoop krijg je meestal een eerste offerte per mail of post. Deze offerte is weinig persoonlijk en is meestal aan de hand van een basispakket. Deze offerte houdt meestal geen rekening met specifieke wensen van de klant, of omvat niet de volledige prijs.

Meestal wordt de offerte na een plaatsbezoek achteraf nog aangepast, meestal komt deze hoger te liggen dan de eerste offerte/schatting. Zo kan het zijn dat er meer bekabeling nodig is, het dak bijvoorbeeld een leien dak is welke meer tijd (en dus ook geld) in beslag neemt voor de dakwerkers.

Hoeveel zonnepanelen u nodig hebt hangt grotendeels af van uw verbruik. In Vlaanderen kan je als particulier een zonnepanelen installatie plaatsen waarbij de omvormer een maximaal vermogen heeft van 10kW. Dit stemt overeen met 36 tot 44 zonnepanelen welke jaarlijks ongeveer 12 000kWh per jaar opleveren. Je kan als particulier ook meer plaatsen dan 10kW maar dan komen er heel wat extra regels bij kijken.

Waarom dit grote verschil in het aantal zonnepanelen? Dit komt vooral door het type zonnepaneel. Monokristallijne zonnepanelen behalen een beter rendement en groter vermogen dan polykristallijne zonnepanelen.

In Vlaanderen is de ideale installatie één welke geen overtollige energieproductie genereert, maar ergens net onder het jaarlijks verbruik ligt.

Hieronder een overzicht over het aantal zonnepanelen welke u nodig hebt afhankelijk van het verbruik en vermogen per paneel.

Jaarlijks verbruik 270Wp (polykristallijn paneel) 300Wp (monokristallijn paneel) 340Wp (hoogrendement monokristallijn)
2000kWh 8 zonnepanelen 7 zonnepanelen 6 zonnepanelen
3000kWh 11 zonnepanelen 10 zonnepanelen 9 zonnepanelen
4000kWh 15 zonnepanelen 13 zonnepanelen 12 zonnepanelen
5000kWh 18 zonnepanelen 17 zonnepanelen 15 zonnepanelen
6000kWh 22 zonnepanelen 20 zonnepanelen 18 zonnepanelen
7000kWh 26 zonnepanelen 23 zonnepanelen 21 zonnepanelen
8000kWh 30 zonnepanelen 27 zonnepanelen 24 zonnepanelen
9000kWh 33 zonnepanelen 30 zonnepanelen 27 zonnepanelen
7000kWh 37 zonnepanelen 33 zonnepanelen 30 zonnepanelen

Sinds enkele jaren komt de markt voor thuisbatterijen langzaam op gang. In Australie en de Verenigde Staten al heel wat installaties aangesloten op batterijen.

Zijn batterijen interessant? Het korte antwoord: Neen, vandaag de dag nog niet.

De twee voornaamste redenen hiervoor zijn de kostprijs welke het financieel nog niet interessant maakt en ten tweede, de huidige regeling met de terugdraaiende teller.

Laat ons eerst even dieper ingaan in de huidige regeling in Vlaanderen. Een zonnepanelen installatie in Vlaanderen is aangesloten op een terugdraaiende teller. De overproductie aan elektriciteit wordt hierdoor terug op het net geplaatst en wordt dan bijvoorbeeld gebruikt door uw buren of door uzelf later verbruikt, afhankelijk van de interpretatie. Een woning met zonnepanelen is dus ook een producent van elektriciteit. Een normaal gezin verbruikt maar een 25% tot 30% van de elektriciteit uit zonnepanelen direct, de overige 70% tot 75% wordt dus terug op het net geplaatst. Hier wordt het interessant, deze overtollige elektriciteit wordt 'verkocht' aan dezelfde prijs als waarop u elektriciteit aankoopt. Hierdoor werkt het net dus als een soort batterij gezien de overtollige stroom niet verloren gaat. Dit is tevens de reden waarom erin Vlaanderen het prosumententarief geldt. Je betaalt een netvergoeding om het net niet enkel als consument maar ook als prosument te gebruiken.

Zolang de terugdraaiende teller blijft bestaan en overproductie wordt vergoed/verkocht aan dezelfde prijs, is een batterij niet interessant in dat opzicht. Natuurlijk evoloueert de wetgeving en het energiebeleid constant en is er sprake om de terugdraaidende teller binnenkort te wijzigen naar een slimme (birectionele) meter waar zonnepanelen eigenaars alsnog kunnen kiezen om de terugdraaiende teller regeling te behouden of over te stappen naar een systeem waarbij geen prosumententarief betaalt wordt maar overtollige productie niet wordt vergoed. In dat geval worden thuisbatterijen een pak interessanter.

Als we bijvoorbeeld naar Brussel kijken, waar de prosument binnenkort zijn elektriciteit aan een lager tarief zal moeten verkopen, wordt een batterij interessanter. In sommige landen (Spanje) krijg je helemaal geen vergoeding voor overproductie waardoor het vrijwel essentieel is om een batterij te hebben bij de installatie.

Ten tweede is het prijskaartje van een thuisbatterij. Momenteel is de prijs die je betaalt tegenover de opslagcapaciteit van een batterij financieel nog niet interessant en zal de terugverdientijd 15 jaar of meer bedragen wat meer is dan de huidige levensduur van de meeste batterijen. Het goede nieuws is dat de prijzen voor batterijen wel jaarlijks 20% dalen terwijl de opslag verder blijft stijgen, de zogenaamde 'Wet van Moore' vanuit de computer chips welke hier ook toepasselijk waar capaciteit stijgt en prijs verder blijft dalen met een. Een mooi voorbeeld hiervan is de Tesla Powerwall, welke nu een tweede model op de markt heeft. Het eerste model had een opslacapaciteit van 6.4kWh tegenover 13.5kWH voor de Powerwall 2, een verdubbeling dus met vrijwel hetzelfde initiële prijskaartje.

Dat kan zeker. Er bestaan meerdere webwinkels en winkels welke hun zonnepanelen aan particulieren verkopen als losse onderdelen of volledige doe-het-zelf pakketen. Echter is het zelf plaatsen van zonnepanelen niet altijd de beste keuze.

Eerst en vooral dient u over de nodige kennis te beschikken, zowel inzake dakwerken als elektriciteitswerken. Daarnaast heb je ook een goede technische kennis nodig om het juiste systeem te ontwerpen met de juiste grootte inzake vermogen en omvormer welke een goed rendement garandeert.

Het grootste nadeel bij het zelf plaatsen van zonnepanelen is dat bij vele merken de garantie ongeldig wordt, zowel voor de omvormer, dit omdat de zonnepanelen niet geplaatst zijn door een erkende installateur.

Het zelf plaatsen van zonnepanelen houdt ook enkele risico's in. Zo is er het persoonlijke risico op verwondingen bij het plaatsen van de zonnepanelen op het dak, of erger nog, het risico op electrocutie bij de bekabeling. Een ander risico is schade aan de zonnepanelen of omvormer. Wanneer de bekabeling niet correct is aangesloten kan dit resulteren in permanente schade aan de zonnepanelen of omvormer of kortsluiting bij regen.

Tenslotte is er het rendement. Zonnepanelen installateurs zijn dagelijks bezig met het plaatsen van installaties en zullen de installatie zo plaatsen dat deze een maximaal rendement behaalt. Je dient ook zeker te zijn dat je geen bouwvergunning nodig hebt, welke in sommige gevallen nodig is voor het plaatsen van zonnepanelen, zoals bij een installatie op de grond. Erkende zonnepanelen installateurs hebben hier ook de nodige kennis over.

De nummer één reden om zelf zonnepanelen te plaatsen is omwille van de besparing. De werkuren van een zonnepanelen (offerte) bedragen min of meer 20% van de totaalprijs. Bij een installatie van 4500Wp met een prijskaartje van 5800 EUR (1.3 €/Wp) is dat een besparing van ongeveer 1150 EUR wat zeker een mooie besparing is.

Onze conclusie is om de zonnepanelen installatie te laten uitvoeren door een erkende installateur. Naast dat de garantie op de onderdelen behouden blijft, krijg je ook nog de nodige garantie op de werken en ben je zeker dat de installatie voldoet aan alle normen en eisen en correct is geplaatst. Het plaatsen van zonnepanelen is een grote investering en een goede  geplaatste installatie blijft in principe voor meer dan 30 jaar werken wanneer deze correct is geplaatst met weinig tot geen onderhoud.

Een goede optie, wanneer u over de nodige kennis beschikt is om zelf de zonnepanelen te plaatsen en de installatie dan te laten nakijken door een installateur alvorens de technische keuring plaatsvindt.

Hoe kies ik een goede zonnepanelen installateur?

Het zoeken van een goede installateur is in vele gevallen moeilijk. De meesten zien bij het kiezen van een installateur de bomen door het bos niet meer. Elke installateur prijst zijn merk aan als de beste, de andere als inferieur en komt met speciale kortingen wanneer snel beslist wordt.

Dit maakt het allemaal enkel moeilijker voor de klant, maar geen nood. Hieronder gaan we stap voor stap dieper in hoe je installateurs filter en uiteindelijk een goede keuze kan maken.

1
Maak een selectie van installateurs

Maak een keuze uit ongeveer een 8 tot 10 installateurs. Dit kunnen installateurs in uw regio zijn of installateurs welke met een specifiek merk werken welke uw voorkeur draagt. Deze installateurs vormen de verdere basis en uiteindelijk zal je er een vijf tot zes willen contacteren waarvan er uiteindelijk een 4-tal overblijven voor een plaatsbezoek en offerte.

 

 
Doorlicht de achtergrond van elke installateur

De tweede stap is om de achtergrond van iedere installateur uit te pluizen. Dit kan aan de hand van beoordelingen op forums of publieke reviews, alsook de jaarbalansen in de databank van de Nationale Bank of het bedrijf solvabel en winstgevend is, kijken of er geen schulden zijn bij de RSZ (inhoudingsplicht) en de installateur over de nodige certificaten beschikt (ReSCERT) en is aangesloten bij een federatie (confederatie Bouw, PV Vlaanderen, Quest label...). Uitendelijk zal hier bijna de helft wegvallen.

2
 

 
3
Contacteren van de installateurs

De volgende stap is het contacteren van installateurs. In totaal wens je maximaal 5 tot 6 installateurs te contacteren waaruit uiteindelijk een 4-tal plaatsbezoeken uit voortkomen. Het eerste contact met de installateurs is een ideaal moment voor algemene vragen. Zo kan je vragen met welke merken en systemen ze werken, de garantie van deze merken en eventueel ook referenties. De belangrijkste vraag is om te kijken of installaties zelf worden geplaatst of in onderaanneming. Indien dit onderaanneming is vraag dan hoe en waarom dit zo is. Ook zal je merken dat sommige installateurs niet echt serieus zijn en een plaatsbezoek regelen niet eenvoudig is waardoor er hier nog enkele zullen afvallen.

 

 
Plaatsbezoek bij u thuis

Het eigenlijke plaatsbezoek is vaak de beste manier om de ervaring van de installateur te doorlichten en echt te testen. Kunnen deze antwoorden op al uw vragen, geven ze technische informatie en staven ze hun oplossing met goede logica? Een goede installateur kijkt ook naar uw huidig verbruik en dat van de toekomst indien uw situatie wijzigt. Tenslotte neemt een goede installateur tijdens het plaatsbezoek ruim zijn tijd. Zo zal deze u vragen stellen, naar uw dak kijken (of hier zelfs op gaan) en naar de huidige elektrische installatie kijken om te zien of er aanpassingen nodig zijn. Een installateur welke geen plaatsbezoek wenst af te spreken maar meteen een offerte stuurt is in de meeste gevallen af te raden.

4
 

 
5
Offerte

Een goede installateur zal vrij snel na het plaatsbezoek een offerte opmaken en deze doorsturen. Controleer dat deze offerte dichtbij de gemaakte afspraken van tijdens het plaatsbezoek liggen en belangrijker, in detail is uitgewerkt en hier bijvoorbeeld ook een terugverdientijd simulatie bij is toegevoegd en een legplan van de installatie. Een goede offerte omvat een onderverdeling van alle kosten en diens prijs. Dit is het materiaal waaronder zonnepanelen, omvormer en draagstructuur en de werkuren zoals elektriciteitswerken en dakwerken. Tenslotte is het ook belangrijk dat de installateur technische documenten (datasheet bij zonnepanelen) doorstuurt van het materiaal. Goede installateurs vragen ook vaak niet voor een groot voorschot, ongeveer 20% of pas een betalingsbewijs op de dag van de installatie. Installateurs welke meer dan 50% van het voorschot vragen zijn meestal te mijden.

Zoek doorheen 219 installateurs in Vlaanderen

Eens je de beslissing hebt genomen om zonnepanelen te plaatsen om je elektriciteitsfacturen te verlagen of bij te dragen tot een beter milieu, is de volgende stap het kiezen van een goede zonnepanelen installateur. Wij helpen jou hierbij graag verder! Alle installateurs op onze site zijn erkend en bezoekers kunnen deze beoordelen met hun ervaringen en wij zijn hierin 100% transparant.

Nieuws

Californië verplicht zonnepanelen voor nieuwbouw woningen vanaf 2020
Californië verplicht zonnepanelen voor nieuwbouw woningen vanaf 2020

09/12/2018

De staat van Californië heeft een voorstel goedgekeurd waarbij nieuwbouwwoningen vanaf 2020 verplicht uitgerust dienen te worden met zonnepanelen. Californië is daarmee de eerste staat van de Verenigde Staten welke zonnepanelen verplicht en verwacht wordt dat andere staten dit ook zullen toepassen. 

Lees verder
34.584 nieuwe installaties in eerste 10 maanden van 2018
34.584 nieuwe installaties in eerste 10 maanden van 2018

09/12/2018

Tijdens de eerste 10 maanden van 2018 werden 34.584 nieuwe zonnepanelen installaties geplaatst in Vlaanderen. Dat is in lijn met 2017, waar er de eerste 10 maanden 34.413 installaties werden geplaatst.  Koploper is de provincie Oost-Vlaanderen waar voor maar liefst 39,10 megawattpiek aan zonnepanelen werd geplaatst. De cijfers werden gepubliceerd door het Vlaams Energieagentschap.

Lees verder
Provincie Antwerpen stopt met groepsaankopen voor zonnepanelen
Provincie Antwerpen stopt met groepsaankopen voor zonnepanelen

05/12/2018

De Provincie Antwerpen zegt vaarwel tegen de groepsaankoop voor zonnepanelen en energie. Dit werd beslist door het nieuwe provinciebestuur welke bestaat uit een coallitie met de N-VA en CD&V. De provinciale groepsaankopen waren destijds een initiatief van sp.a. welke niet meer zetelt in het nieuwe provinciebestuur. De redenen hiervoor zijn dat groepsaankopen geen enkele garantie bieden op een betere prijs en vaak misleidend zijn voor de consument, aldus een onderzoek van de VREG.

Lees verder
Russisch hi-tech bedrijf ontwikkeld lichtgewicht zonnepaneel voor de ruimte
Russisch hi-tech bedrijf ontwikkeld lichtgewicht zonnepaneel voor de ruimte

26/11/2018

Het Russische hi-tech bedrijf RT-Chemichal Technologies heeft een mooi record op zijn palmares: het lichtste zonnepaneel geschikt voor ruimtemissies. Met een gewicht van slechts anderhalve kilogram per vierkante meter betekent dit een hele besparing voor ruimtemissies gezien elke gram gewicht telt en zeer kostbaar is. Het zonnepaneel is gemaakt uit koolstofvezel composiet.

Lees verder

Wat is uw jaarlijks energieverbruik?

-
3500 kWH
+