Menu

Zonnepanelen prijzen in 2020

De verkoopprijs van een installatie wordt uitgedrukt in €/Wattpiek (Wp) en die heeft de laatste jaren een dalende trend gekend. In de laatste 5 a 6 jaar is de prijs per Wp maar liefst gehalveerd. Voor een gemiddelde installatie in 2020 kunnen we vandaag een maximumprijs vastleggen rond de 1,1-1,7 €/Wp afhankelijk van de grootte van de installatie en type zonnepanelen. Deze prijs kan gebruikt worden om investering en rendement te berekenen.

Geschreven door Stefan Goessens

Laatste update: 05/06/2020

Leestijd: 11 min

De prijzen voor zonnepanelen zijn historisch laag en zonnepanelen verdienen zich terug in gemiddeld 7 tot 9 jaar.

Wanneer u overweegt een zonnepanelen installatie te plaatsen, is één van de eerste vragen natuurlijk over de kostprijs. Zonnepanelen zijn ideaal om uw elektriciteitsfactuur te verlagen, onafhankelijk te worden van de leveranciers en hun stijgende prijzen. Daarnaast is voor zonnepanelen kiezen ook voor een betere en groene wereld, maar voor velen zal het financiële plaatje de uiteindelijke doorslag geven.

De investering is een éénmalige kost. Vanaf de indienststelling van de installatie begint men automatisch terug te verdienen. Een uitgewerkt voorbeeld hieromtrent is terug te vinden onder de rubriek rendement.

Gezien een installatie vandaag normaal gedurende 20 à 25 jaar (met een jaarlijks daling in rendement van 0,5 %) gaat functioneren zou dit eveneens moeten gegarandeerd worden door de installateur. Hiervoor is een onderhoudscontract een aangewezen oplossing. Het enige onderdeel dat in principe aan vervanging toe is na 10 tot 12 jaar is de omvormer.

Prijs van zonnepanelen in 2020

In 2020 ligt de gemiddelde €/Wp op 1,27 aan de hand van 40 onderzochte offertes. De goedkoopste offerte bedraagt 1,03€/Wp en de duurste 1,68€/Wp

Hoe groter de installatie, hoe lager de €/Wp. Bij goede offertes kan deze prijs zakken tot iets onder de 1,3€/Wp excl. BTW.

Hoe kan ik de zonnepanelen prijs berekenen?

Wanneer u bij installateurs rondkijkt voor prijzen van een de zonnepanelen installatie, is het belangrijk u niet blind te staren op de eindprijs van de offerte. De prijs van een offerte hangt af van tal van factoren. Sommige installateurs gebruiken goedkopere zonnepanelen of een omvormer van mindere kwaliteit, of de totale opbrengst van de installatie ligt lager. Daarom kan de eindprijs een vertekend beeld geven.

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

Waar u wel naar dient te kijken is de prijs per Wattpiek, ook uitgedrukt als €/Wp. Wattpiek is de eenheid gebruikt om de stroomopbrengst van zonnepanelen uit te drukken. Deze prijs is de beste maatstaf om prijzen en offertes van een zonnepanelen installatie te vergelijken.

De €/Wp kan worden berekend aan de hand van volgende gegevens:

De totaalprijs aan de hand van de onderdelen:

 • Zonnepanelen en hun opbrengst 
 • Omvormer en het vermogen
 • Bekabeling, hoeveel meter er nodig is en de dikte van de kabels
 • Draagstructuur

Het maximaal te behalen rendement aan de hand van: 

 • Hellingsgraad van het dak
 • Oriëntatie van het dak
 • Eventuele schaduw op het dak van bomen, gebouwen of schoorsteen
 • Opbrengst van de zonnepanelen (Wp per zonnepaneel)
 • Stroomverbruik en prijs per kWh

Extra criteria:

 • Prosumententarief afhankelijk van uw netbeheerder
 • Distributienettarief afhankelijk van uw netbeheerder

Wanneer u meerdere prijzen en offertes ontvangt, maak dan altijd de vergelijking op in €/Wp en niet de totaalprijs.

Vergelijk offertes en bespaar

De prijzen van zonnepanelen blijven dalen. Vandaag is de prijs van zonnepanelen met meer dan 60 procent gedaald in 5 jaar!

location

check 100% vrijblijvend

check Bespaar tot 30%

check 60 seconden

Wat is inbegrepen in de prijs van een zonnepanelen installatie?

Wanneer u via een installateur een offerte aanvraagt, is dit de totaalprijs van de installatie. Onder installatie verstaan we een volledig werkende en operationele installatie welke is aangesloten op uw woning en het net. 

 • Zonnepanelen
 • Omvormer
 • Installatie (werkuren, montagemateriaal, transport..)

Zonnepanelen

De grootste kost bij een zonnepanelen zijn de zonnepanelen zelf. De prijs van een zonnepaneel hangt af van verschillende factoren. Eerst en vooral zijn er verschillende soorten zonnepanelen. Zo bestaan er monokristalijne zonnepanelen, polykristalijne zonnepanelen en dunne-film zonnepanelen met elk hun eigen eigenschappen. Er bestaat ook een groot verschil in prijzen afhankelijk van het merk. Alle zonnepanelen merken worden onderverdeeld in een tier-systeem, waarbij tier 1 merken zoals Sunpower, Panasonic en LG de duurste zijn.

Datasheet! Data.. wat?

Vraag altijd naar de datasheet van een zonnepaneel. Hierin staat informatie over het gegarandeerd rendement, rendementsverlies bij niet optimale omstandigheden en vermogensgarantie alsook alle andere technische specificaties van het zonnepaneel.

Polykristallijne zonnepanelen

Polykristallijne zonnepanelen herken je aan de blauwe schijn en de kleine vierkantjes op het paneel zelf, de zonnecellen.  Als je de zonnepanelen van dichterbij bekijkt zie je de kristallen welke lichte kleurverschillen hebben en verschillende vormen. Deze kristallen ontstaan door het smelten van silicium.

Polykristallijne zonnepanelen zijn goedkoper dan monokristallijne zonnepanelen. Dit komt omdat ze een lager rendement behalen en de productiekost ook lager ligt. Wanneer er voldoende oppervlakte beschikbaar is zijn ze wel goedkoper. Daarnaast werken ze ook beter bij diffuus licht, wat is onze regio vaker voorkomt.

Polykristallijn zonnepaneel

Monokristallijne zonnepanelen

Monokristallijne zonnepanelen presteren beter met direct zonlicht. Monokristallijne zonnepanelen herken je aan hun bijna zwarte kleur. Wanneer je ze van dichtbij bekijkt zie je ook fijne horizontale lijntjes op de zonnecellen.

Monokristallijne zonnepanelen zijn duurder dan polykristallijne zonnepanelen maar behalen wel een beter rendement. Ze zijn aangeraden wanneer de oppervlakte van de installatie klein is.

Monokristallijn zonnepaneel

Monokristallijne zonnepanelen zijn ongeveer 10% tot 15% duurder dan polykristallijne zonnepanelen. Doordat ze daarnaast ook nog minder rendement behalen zijn ze niet aangeraden in onze regio.

Dunne-film zonnepanelen

Dunne-film zonnepanelen zijn de minst voorkomende zonnepanelen. Ze behalen een lager rendement dan  monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen. Ze zijn wel goedkoper, waardoor de €/Wp in sommige gevallen lager kan liggen, maar daarvoor heeft u wel een groter oppervlakte nodig. Daarnaast behalen ze ook een beter rendement op zonnige dagen, dus niet op dagen met veel bewolking. 

Dunne-film zonnepanelen worden vooral gebruikt om hun visuele aspect. Ze zijn diepzwart en hebben een matte schijn.

Omvormer

De omvormer is naast de zonnepanelen het belangrijkste gedeelte aan een installatie. De omvormer zorgt ervoor dat gelijkstroom wordt omgevormd in wisselstroom zodat deze kan gebruikt worden voor huishoudtoestellen.

Omvormers komen in alle maten, gewichten en vooral, prijzen.  Maar het belangrijkste is dat de prijs afhangt naarmate de grootte van de installatie en het nodige vermogen. Het vermogen van de omvormer ligt ideaal tussen de 90% en 110% van de Wattpiek van de zonnepanelen installatie

Omvormer prjzen

Een voorbeeld: Voor een zonnepanelen installatie van 4000 Wattpiek is een omvormer met een vermogen tussen de 3600Wp tot 4400Wp aangeraden. Liefst van al iets lager dan het vermogen van de zonnepanelen installatie.

Richtprijzen voor een omvormer naargelang het vermogen:

 • Kleine installatie van 1500kWh: 650 Euro
 • Normale installatie van 3500kWh: 1250 Euro
 • Grote installatie van 6000kWh: 2000 Euro

Gezien een omvormer meestal binnen 10 jaar aan vervanging toe is, is het aangeraden een merk te kiezen met een goede ondersteuning in Europa.

De topmerken voor omvormers zijn:

 • SMA (Duitsland)
 • SolarEdge (Israel)
 • Enphase (V.S.)
 • Goodwe (China)
 • Huawei (China)

Installatie

Bij de totale offerteprijs is er ook een gedeelte welk gaat naar de montage en plaatsing. Voor kleine installaties zal dit procentueel hoger zijn tegenover de totale prijs, bij een grote installatie lager. In het algemeen bedraagt de kost van de installatie 15% van de totaal prijs. Deze prijs houdt in:

 • Dakstudie

  Vooraleer de zonnepanelen worden geplaatst vindt er een (dak)studie plaats. Hoeveel zonnepanelen kunnen er geplaatst worden, is de oppervlakte voldoende, wat is de afstand van de zonnepanelen naar de omvormer, hoe zit het met schaduw, hellingsgraad van het dak en dakrichting.

  Een goede dakstudie is zeer belangrijk voor de uiteindelijke opbrengst. Wij raden aan dat u dit dan ook door een erken zonnepanelen installateur laat doen.

 • Transport

  Op de dag van de installatie dienen de zonnepanelen vervoerd en getransporteerd te worden.

 • Voorbereiding dak

  Het dak of waar de zonnepanelen installatie wordt geplaatst dient te worden voorbereid. Bij een dak zullen enkele boorgaten worden aangebracht waarop de draagstructuur in wordt bevestigd.

 • Plaatsing zonnepanelen

  De zonnepanelen worden vastgehecht in de draagstructuur. Dit verloopt vrij snel doordat deze niet geboord worden maar vastgeklemd.

 • Installatie omvormer

  De omvormer wordt geïnstalleerd in de woning (of schuur, tuinhuis, zolang het binnen is etc..). Een omvormer dient goed geplaatst te worden, niet te ver van de installatie en netmeter zodat het verlies minimaal blijft.

 • Bekabeling

  Loopt van de zonnepanelen naar de omvormer en van de omvormer naar de netmeter. Een goede zonnepanelen installateur zorgt ervoor dat de kabels mooi ingewerkt worden wat enige tijd in beslag neem.t De hoeveelheid bekabeling kan overigens een kleine invloed hebben op de prijzen.

 • Indienststelling installatie

  Nadat alles geïnstalleerd is breekt het grote moment aan. De indienststelling van de installatie gebeurt meteen nadat alles correct is geïnstalleerd.

 • Opruiming

  Een goede installateur laat de werkplek weer achter zoals hij gekomen is, netjes en laat geen rommel zoals dozen of verpakking achter.

 • Keuring

  Indien alles werkt zoals verwacht, voert de installateur een keuring door van de installatie. Hierbij wordt gekeken of de zonnepanelen hun rendement behalen en of de bekabeling correct is en of er aanpassingen dienen te gebeuren.

Vergelijk offertes en bespaar

De prijzen van zonnepanelen blijven dalen. Vandaag is de prijs van zonnepanelen met meer dan 60 procent gedaald in 5 jaar!

location

check 100% vrijblijvend

check Bespaar tot 30%

check 60 seconden

Prijsvoorbeelden van zonnepanelen installaties

Hieronder enkele voorbeelden van berekeningen en prijzen van zonnepanelen in €/Wp: 

Voorbeeld 1: Jan en zijn gezin van 4 verbruiken jaarlijks 6000kWh en wensen hoogrendement zonnepanelen gezien ze een klein maar perfect beschikbaar dakoppervlakte hebben.

 • Hellingsgraad van het dak: 35° (zonder verlies)
 • Oriëntatie van het dak: Zuid-West (zonder verlies)
 • Schaduw: geen (zonder verlies)
 • Zonnepanelen: 20 zonnepanelen “SunPower X21 345Wp”
 • Omvormer: SMA Tripower 6000TL  
 • Offerteprijs: 13 400 EUR
 • €/Wp: 2.1

Besluit: Ondanks de ideale ligging en oriëntatie is deze installatie zeer duur. Dit komt door de hoogrendement zonnepanelen welke ondanks hun hoge opbrengst vrij duur in aanschaf zijn.

Voorbeeld 2: De familie Janssen verbruikt 3500 kWh en heeft een stijl zuid-oost gericht dak met gedeeltelijk schaduw tijdens de morgen.

 • Hellingsgraad van het dak: 55° (5% verlies)
 • Oriëntatie van het dak:  Zuid-Oost (5% verlies)
 • Schaduw: geen (10% verlies)
 • Zonnepanelen: 18 zonnepanelen “LG All Black 300Wp”
 • Omvormer: SMA Sunny Boy 3600
 • Offerteprijs: 8080 EUR
 • €/Wp: 2.2

Besluit: In goede omstandigheden zouden hier maar 14 zonnepanelen nodig zijn waardoor de prijs zakt naar 1.6 waardoor dit zeker een goede prijs zou zijn. Echter door de slechte omstandigheden van het  dak, zoals een te stilleg hellingsgraad, ligging naar het zuid-oosten en de schaduw tijdens de morgen loopt de prijs hier 30% hoger. 

Voorbeeld 3: Het huishouden van de familie Smits bedraagt 5000kWh. Dankzij het plat dak waar de zonnepanelen geplaatst worden kunnen de ideale omstandigheden gecreëerd worden. Ook ruimte is geen probleem waardoor ze kiezen voor een zonnepaneel met lager rendement maar ook tegen een lagere kostprijs

 • Hellingsgraad van het dak: 35° (zonder verlies)
 • Oriëntatie van het dak: Zuid (zonder verlies)
 • Schaduw: geen (zonder verlies)
 • Zonnepanelen: 23 zonnepanelen “Trina Solar DC Mono All Black 260W” 
 • Omvormer: SMA Sunny Boy 5000TL 
 • Offerteprijs: 6930 Eur
 • €/Wp: 1.4

Besluit: Dit is een zeer scherpe prijs, lager gaan kan enkel bij een nog grotere installatie of inboeten aan kwaliteit. Deze zonnepanelen hebben een lagere opbrengst per paneel maar indien genoeg oppervlakte zijn ze wel aangeraden om de €/Wp te drukken. 

Zonnepanelen: nu plaatsen of wachten?

Iedereen die zonnepanelen wilt plaatsen, zit met de grote vraag: wacht ik verder tot de prijzen van zonnepanelen dalen of niet? En met goede reden.

In de laatste 5 jaar is de prijs voor een zonnepanelen installatie maar liefst gehalveerd. Deze daling is vooral te danken aan beter en goedkoper productieproces. Echter is deze sterke daling nu verleden tijd. De prijzen van een zonnepanelen installatie zijn van 2016 naar 2017 maar met 3% gedaald. Dit betekent ook dat de markt volwassen wordt en nu een ideaal instapmoment is.

De evolutie van zonnepanelen prijzen in €/Watt

Daarnaast blijven elektriciteitsprijzen ook verder stijgen, wat onafhankelijk worden van een energieleverancier enkel maar aantrekkelijker maakt.

Een andere reden die vaak wordt aangehaald om te wachten is dat de technologie nog niet op punt staat. Dit is ook helemaal onjuist. Zonnepanelen bestaan nu al enkele decennia en de huidige generatie panelen is prijs/kwaliteit nog nooit beter geweest. 

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

Zonnepanelen prijzen in 2020 en offertes vergelijken

De eerste stap naar een zonnepanelen installatie is het aanvragen van een offerte. Dit kan u doen bij onze erkende zonnepanelen installateurs in uw regio..

Vergelijk offertes en bespaar

De prijzen van zonnepanelen blijven dalen. Vandaag is de prijs van zonnepanelen met meer dan 60 procent gedaald in 5 jaar!

location

check 100% vrijblijvend

check Bespaar tot 30%

check 60 seconden

Het is dan ook verstandig prijzen te gaan vergelijken. Zoals al meerdere malen herhaald, vraag aan de installateurs bij wie u offertes opvraagt naast de totaalprijs ook altijd de prijs per Wattpiek. Dit zal  het vergelijken eenvoudiger maken en u helpen bij het nemen van  een beslissing.