Menu

Zonnepanelen prijzen in 2024

De kostprijs van een zonnepanelen installatie wordt uitgedrukt in €/Wattpiek (Wp) en die heeft de laatste jaren een dalende trend gekend. Deze prijs kan gebruikt worden om investering en rendement te berekenen.

Geschreven door Stefan Goessens

Laatste update: 12/06/2024

Leestijd: 15 min

De prijzen voor zonnepanelen zijn historisch laag en de terugverdientijd ligt tussen de 6 tot 8 jaar.

Wanneer u overweegt zonnepanelen te plaatsen gaat één van de eerste vragen natuurlijk over de kostprijs en terugverdientijd van de investering. Zonnepanelen zijn ideaal om uw elektriciteitsfactuur te verlagen en onafhankelijk te worden van de leveranciers en hun stijgende prijzen. Daarnaast is voor zonnepanelen kiezen ook kiezen voor een betere en groenere wereld, maar voor velen zal het financiële plaatje de uiteindelijke doorslag geven.

De investering is een éénmalige kost. Zodra de zonnepanelen geïnstalleerd zijn en in werking treden, begint men automatisch terug te verdienen. Eenmal geplaatst, is er weinig tot geen onderhoud nodig.

Een zonnepanelen installatie levert vandaag gedurende minstens 30 jaar groene stroom. Vele zonnepanelen merken bieden vandaag dan ook 20 tot 30 jaar garantie op hun producten.

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

Hoe kan ik de zonnepanelen prijs berekenen?

Dit is vrij eenvoudig. Zoals reeds uitgelegd is de €/Wattpiek de maatstaf om prijzen te vergelijken. De twee waarden die u hiervoor nodig heeft zijn de prijs (€) en totaalvermogen (Wattpiek) en deze te delen.

Het totaalvermogen van de installatie komt u te weten door het aantal zonnepanelen te vermenigvuldigen met het vermogen (Wattpiek) per paneel. Het vermogen per paneel vindt u terug in de datasheet of de offerte. 

Datasheet! Data.. wat?

Een datasheet is een document met alle technische gegevens van een zonnepaneel. Hierin staat informatie over het vermogen, rendement, gewicht, voltage, ampere alsook garantievoorwaarden.

Voorbeeld: een installatie van 16 Jinko Solar Tiger Neo zonnepanelen van 425 Wp per paneel staat gelijk aan een totaalvermogen van 6800Wp (16*425). 

De prijs van de zonnepanelen installatie vindt u natuurlijk terug in de offerte. Meestal wordt de €/Wp berekend op de prijs exclusief BTW gezien deze verschilt naargelang de woning (lees: BTW-tarief op zonnepanelen). Laat ons stellen dat de prijs excl. BTW voor bovenstaande installatie 7800 euro bedraagt.

Nu men de twee nodige waarden hebben kunnen we de €/Wattpiek berekenen. Hiervoor deelt u de prijs door het totaalvermogen.

Berekening: 7800 euro / 6800 Wp = 1,14 €/Wattpiek

Wat is inbegrepen in de kostprijs?

De meeste installateurs maken een offerte op voor een volledig systeem. Dit betekent al het materiaal zoals de zonnepanelen, omvormer (en optimizers indien van toepassing) en montagemateriaal. Ook hierin verwerkt zijn de werkuren (voorbereiden dak, plaatsen van de zonnepanelen en omvormer, bekabelen van de zonnepanelen en omvormer en transportkosten) alsook de AREI-keuring en administratie van het dossier. 

Wanneer we de kostprijs gaan ontleden per onderdeel, komen we uit op het volgende voor een gemiddelde offerte:

 • Zonnepanelen: 35%
 • Werkuren en keuring: 30%
 • Omvormer: 20%
 • Montagemateriaal: 10% à 15%  (hellend dak of plat dak)
 • Kabels en kleine onderdelen: 5%

Vergelijk offertes en bespaar

De prijzen van zonnepanelen blijven dalen. Vandaag is de prijs van zonnepanelen met meer dan 60 procent gedaald in 5 jaar!

location

check 100% vrijblijvend

check Bespaar tot 30%

check 60 seconden

Welke factoren beïnvloeden de prijs van zonnepanelen?

De kostprijs kan sterk verschillen. Daar zijn enkele (goede) redenen voor. De zes grootste factoren welke een invloed hebben op de prijs zijn:

 1. Het merk zonnepaneel
 2. Grootte van de installatie (totaalvermogen uitgedruk in Wp)
 3. Type paneel: Glas-folie of glas-glas alsook technologie (PERC, N-type, HJT..)
 4. Het merk van de omvormer (en of deze hybride of niet-hybride is)
 5. Montagemateriaal: plat of hellend
 6. Extra kosten (bv. hoogtewerker, graafwerken, extra werken aan de elektrische installatie, 

Hierbij een overzicht van alle factoren welke een invloed  kunnen hebben op de kostprijs.

Zonnepanelen

 • Merk: welk merk zonnepanelen wordt er gebruikt? Dit is meteen de grootste factor welke een invloed heeft op de prijs. Het prijsverschil tussen een goedkoper merk (Canadian Solar, Longi, JA Solar) en een premium merk (Sunpower, Meyer Burger) met dezelfde Wattpiek is soms het dubbele in aankoop.
 • Monokristallijn of polykristallijn: De prijs tussen monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen is aanzienlijk. De laatste jaren worden polykristallijne zonnepanelen wel zo goed als niet geplaatst in Vlaanderen en zijn monokristallijne panelen de norm. 
 • Type paneel: Er is een verschil in prijs tussen een normaal glas-folie en glas-glas zonnepaneel. Glas-glas zonnepanelen zijn aanzienlijk duurder, maar hebben ook een veel beter levensduur en vaak vertaalt dit zich ook in een betere garantie.
 • Uitvoering: Tenslotte is er ook een klein verschil in de (esthetische) uitvoering van een paneel. Zo zijn er de klassieke zonnepanelen met een alu (zilver) rand en witte backsheet (folie) en een full black variant met zwarte rand en zwarte folie. Full black panelen zijn iets duurder.

Omvormer

 • Merk: Net zoals bij de zonnepanelen is ook hier een groot verschil in prijs afhankelijk van het merk omvormer, maar de invloed op de totaalprijs is hier wel kleiner. Premium merken zoals SMA, SolarEdge, Fronius en Enphase zijn 50% duurder dan bijvoorbeeld Goodwe, Huawei, Solar, Sungrow of Growatt.
 • Type: Een serie omvormer in serie is in principe goedkoper dan een parallel omvormer (met optimizers of micro-omvormers).  Vooral de prijs bij micro-omvormers kan een groot verschil in prijs opleveren, vooral bij grotere systemen boven de 5kWp. Daarnaast is er ook een prijsverschil tussen hybride en niet-hybride omvormer.
 • Fase: Het verschil tussen een 1-fase of 3-fase omvormer met hetzelfde vermogen bedraagt ongeveer 30%, met de 3-fase als duurdere.
 • Garantieverlenging: Bij vele merken is het mogelijk de garantie te verlengen. Afhankelijk van het aantal jaren en type omvormer kost dit tussen 20% tot 50% bovenop de prijs van de omvormer zelf. De garantie kan meestal per 5 jaar verlengd worden (naar 15, 20 en 25 jaar)

Installatie

 • Plat of hellend dak: Zonnepanelen plaatsen op een plat dak is qua montagemateriaal dubbel zo duur dan op een normaal hellend (pannen) dak. Voor een plat dak is meer materiaal nodig om de zonnepanelen in een zo optimaal mogelijk hellingsgraad te plaatsen, meestal tussen de 10 a 15 graden bij platte daken. Daarnaast is er ook tegenballast nodig om de installatie tegen de wind te beschermen. Meestal worden hiervoor klinkers gebruikt.
 • Vermogen van de installatie: De €/Wp prijs hangt nauw samen met de grootte van het systeem. De prijs tussen een kleine installatie (3kWp) met dezelfde onderdelen en grote installatie (+8kWp) verschilt al snel meer dan 20% tot 30%.

Complexiteit

 • Bereikbaarheid van het dak: Sommige daken, bijvoorbeeld bij gesloten bebouwing zijn moeilijker bereikbaar dan een open bebouwing. Daarnaast kan de hellingsgraad van het dak ook een invloed hebben. Hoe groter de hellingsgraad, hoe groter de complexiteit en des te meer veiligheidsvoorzieningen die dienen genomen te worden. Wanneer het dak meer dan 2 verdiepen/bouwlagen heeft is er ook vaak een hoogtewerker nodig.
 • Type dak: Niets is minder waar dan ‘van een leien dakje gaan’ bij zonnepanelen. Het type dak heeft een aanzienlijk invloed op het aantal werkuren welke nodig zijn. Een plat dak is het makkelijkste type dak om op te plaatsen. Bij een hellend dak zijn gewone kleien/keramische dakpannen het eenvoudigste om op te plaatsen. Leien daken daarentegen zijn complex en vereisen meer tijd daar men vaak de leien moet gaan slijpen. Daarnaast zijn ze ook fragieler en breken ze makkelijker, de plaatsers dienen dus extra voorzichtig te werk te gaan1. Metalen daken zijn niet zo moeilijk maar hier dient nauwkeurig gewerkt te worden om lekken te vermijden.
 • Lengte kabels: Hoeveel meter kabel is er nodig? Worden de zonnepanelen bijvoorbeeld geplaatst op een losstaande garage 40m verwijderd van de woning en elektrische kast of op het dak van de woning? 

Extra werken en materiaal

 • Elektriciteit: Dienen er aanpassingen gebeuren aan de zekeringkast of andere werken aan de elektrische installatie voor de zonnepanelen installatie? In sommige gevallen is het ook nodig de elektrische installatie van een 1-fase naar een 3-fase systeem om te schakelen. Dit type werken wordt meestal apart van de offerte en prijs berekend, in regie.
 • Dakwerken: In sommige gevallen zijn er extra dakwerken nodig alvorens de zonnepanelen kunnen geplaatst worden. Dit kan gaan van het verstevigen van de dakstructuur tot boringen en het aanbrengen van een doorvoer voor de kabels. Soms is zelfs een volledig nieuw dak aangewezen indien het dak niet stevig genoeg is.
 • Hoogtewerker: Sommige daken zoals herenhuizen of appartementsgebouwen hebben een hoogtewerker nodig om de panelen tot op het dak te krijgen. Dit brengt uiteraard een meerprijs met zich mee.


Alle bovenstaande factoren maakt dat de prijs van een zonnepanelen installatie met hetzelfde vermogen aanzienlijk kan verschillen, soms tot wel 50 tot 75%. Hoe kleiner het systeem, hoe meer de prijs kan en zal verschillen. Voorbeeld van twee offertes met ongeveer hetzelfde vermogen (4kWp), waarbij offerte 1 voorzien is van Chinese zonnepanelen en omvormer, terwijl offerte 2 met duurdere Europese zonnepanelen is uitgerust alsook (Amerikaanse) micro omvormers op een plat dak (duurder montagemateriaal). Op jaarbasis zullen beide installaties wel min of meer dezelfde productie (in kWh) behalen.

Offerte 1 Offerte 2
Zonnepanelen 10 x LONGi 420 Wp (4200Wp) 10 Meyer Burger 400Wp (4000Wp)
Omvormer Goodwe (serie omvormer) Enphase (micro omvormers)
Type dak Hellend pannendak Plat dak
Prijs 4.704 EUR (1,12 €/Wp) 6.200 EUR (1,55 €/Wp)

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

Zonnepanelen prijzen in 2024

Naar goede gewoonte vergelijken we jaarlijks offertes om zo trends en veranderingen in de markt te onderzoeken. Dit jaar hebben we 60 recente offertes verzameld (januari 2024) van onze installateurs. We zien ook tal van trendverschuivingen tegenover de laatste jaren

In 2024 ligt de prijs voor een gemiddelde zonnepanelen installatie op 1,22 euro per Wattpiek (Wp) voor een installatie van 8.400 Wp. Dit komt overeen met een kostprijs van 9.150 euro voor een installatie van 18 zonnepanelen van 420Wp (JA Solar) in combinatie met een hybride omvormer (Huawei). In goede condities levert zulke installatie jaarlijks 8.00 tot 8.600kWh op.

Daar waar een gemiddelde installatie tussen 2020 en 2023 rond de 5.500Wp lag, is deze nu gestegen naar 8.400Wp. Een reden hiervoor is de afschaffing van het prosumententarief, waar een zonnepanelen installatie en jaarverbruik in evenwicht lagen om zo tot een 'nulfactuur' te komen. Door de intrede injectietarief (verkoop van elektriciteit) maar vooral de 'elektrificatie' is het gemiddelde systeem groter. De grote bijdragers aan de elektrificatie zijn elektrische voertuigen, airco en warmtepompen.

Systeemgrootte en prijs

Zoals eerder vermeld kan de prijs sterk verschillen naargelang de grootte van de installatie. Kleinere installaties van 8 a 10 zonnepanelen zijn 20% a 30% duurder dan grotere installaties van meer dan 20 zonnepanelen.

Vermogen (kWp) Gemiddelde €/Wp Aantal zonnepanelen (420Wp) Prijs
<5 kWp 1,35 €/Wp 10 zonnepanelen (4200 Wp) 5.670 EUR
5-6 kWp 1,31 €/Wp 12 zonnepanelen (5040 Wp) 6.602 EUR
6-7 kWp 1,17€/Wp 16 zonnepanelen (6720 Wp) 7.862 EUR
7-8 kWp 1,18 €/Wp 18 zonnepanelen (7560 Wp) 8.920 EUR
8-10 kWp 1,11 €/Wp 22 zonnepanelen (9240 Wp) 10.256  EUR
>10 kWp 1,1 €/Wp 30 zonnepanelen (12600 Wp) 13.860 EUR

Kostprijs van zonnepanelen

Op basis van de onderzochte offertes krijgen we tevens een goed overzicht welke merken het populairst zijn. De merken die het vaakst opduiken zijn Jinko, Sunpower, Trina Solar, JA Solar, Bisol en LONGi. Jinko heeft een marktaandeel van 25%.

Daar waar Chinese zonnepanelen een marktaandeel hadden van 40% tussen 2020 en 2023, bedraagt dit vandaag 60% (36 van de 60 offertes). Merken zoals Axitec, Bauer verliezen aanzienlijk marktaandeel, alsook LG en Panasonic al zijn hier geen panelen meer van in omloop wegens stopzetting van de productie.

Premium merken zoals REC, Solarwatt en Qcells verliezen aanzienlijk marktaandeel. Een reden hiervoor kan zijn dat de consument meer en meer kijkt naar de terugverdientijd en minder naar het merk. De verschillen tussen verschillende (premium) merken is uiteindelijk nihil te noemen. Chinese zonnepanelen merken zijn ook aanzienlijk verbeterd op alle vlakken.

Sunpower doet het ondanks zijn iets duurdere prijskaartje nog steeds goed qua marktaandeel

Hierbij de gemiddelde prijzen merk (met minstens 3 offertes)

Merk (offertes) Gemiddelde prijs
Jinko (16) 1,16 €/Wp
Sunpower (7) 1,28 €/Wp
Trina Solar (5) 1,17 €/Wp
JA Solar (4) 1,09 €/Wp
Bisol (4) 1,25 €/Wp
LONGi 1,19 €/Wp
DMEGC 1,20 €/Wp

Vergelijk offertes en bespaar

De prijzen van zonnepanelen blijven dalen. Vandaag is de prijs van zonnepanelen met meer dan 60 procent gedaald in 5 jaar!

location

check 100% vrijblijvend

check Bespaar tot 30%

check 60 seconden

Omvormer prijzen per merk

Net zoals de prijs per zonnepanelen merk, kunnen we hetzelfde doen voor omvormers. Alvorens hierop verder in te gaan, laten we even kijken naar het marktaandeel. Huawei (56%), SMA (11%) en SolarEdge (11%) zijn samen goed voor 78% marktaandeel. De overige 22% wordt verdeeld onder Enphase, Solis, Sungrow, Goodwe, Growatt en SAJ.

Vooral de opmars van Huawei is opmerkelijk maar ook zeker terecht. De (residentiële) omvormers zijn hybride en hebben een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding. De thuisbatterij en EV lader van hetzelfde merk zorgt voor een mooie 'all-in-one' oplossing.

Vergelijkbaar met zonnepanelen, hebben Chinese en Aziatische omvormers sterk aan terrein gewonnen. Deze hebben nu samen een marktaandeel van 73% tegenover 40% tussen 2020 en 2023.

Vele installateurs zijn overgeschakeld naar Aziatische omvormers na de energiecrisis in 2022. Vele Europese merken zoals SMA, Fronius en SolarEdge hebben toen te maken gehad met grote stockbreuken en lege voorraden gedurende meerdere maanden. Daarnaast lopen de Europese merken zoals SMA en SolarEdge ook achter wanneer het aankomt op hybride technologie/omvormers zijn vaak twee maal zo duur als Huawei, Growatt of Goodwe.

Niet verassend behoren SolarEdge en Enphase tot de duurste omvormer merken. Bij een SolarEdge systeem dient er voor elk zonnepaneel een power optimizer geplaatst te worden en Enphase is een oplossing met micro omvormers.

SMA lijkt niet zo duur, al waren 4 van de 7 onderzochte offertes geen hybride omvormer.

Hierbij de gemiddelde prijzen merk (met minstens 3 offertes)

Merk (offertes) Gemiddelde prijs
Huawei (34) 1,18 €/Wp
SMA (7) 1,19 €/Wp
SolarEdge (7) 1,27 €/Wp
Enphase (3) 1,52 €/Wp
Solis (3) 1,29 €/Wp

Andere prijsverschillen

 • Montagemateriaal: Een installatie op een hellend dak kost gemiddeld 1,21 EUR/Wp terwijl een installatie op een plat dak 1,27 EUR/Wp kost. 80% van de installaties zijn op een hellend dak.
 • Hybride en niet-hybride omvormers: het prijsverschil tussen een hybride en niet-hybride omvormer is nagenoeg verwaarloosbaar. Een installatie met hybride omvormer kost gemiddeld 1,22 EUR/Wp terwijl een niet-hybride omvormer 1,20 EUR/Wp kost. Een verklaring hiervoor is dat de niet-hybride omvormers tot de duurdere merken behoren zoals SMA en SolarEdge. Een hybride SMA omvormer (SMA Sunny Tripower Smart Energy) is gemiddeld 70% duurder als de niet hybride versie (SMA Sunny Tripower)

Onderzochte offertes

Ter vervollediging van bovenstaande gegevens kan u hier de 60 onderzochte offertes zien. 

Merk Aantal Wp/paneel Totaal Wp Omvormer Hybride Prijs (excl. BTW) Dak €/Wp
Viessmann 9 410 3,690 Enphase Ja 7048 Hellend 1.91
Carbobel 10 430 4,300 Huawei Ja 6811 Hellend 1.58
Jinko 10 425 4,250 Huawei Ja 5813 Hellend 1.36
Trina Solar 10 425 4,250 Huawei Ja 5801 Hellend 1.36
Jinko 10 435 4,350 SMA Nee 4750 Hellend 1.09
Jinko 11 435 5,785 SMA Ja 7226 Hellend 1.51
Jinko 12 430 5,160 Goodwe Ja 6708 Hellend 1.3
Longi 12 430 5,160 Goodwe Ja 6450 Hellend 1.25
Jinko 12 390 4,680 Growatt Ja 5054 Hellend 1.08
Bisol 12 410 4,920 Huawei Ja 5559 Hellend 1.13
JA Solar 12 425 5,100 Huawei Ja 5202 Hellend 1.02
Longi 12 405 4,860 Huawei Ja 5929 Hellend 1.22
Viessmann 12 420 5,040 Huawei Ja 7736 Hellend 1.53
Jinko 12 430 5,160 Sungrow Ja 5849 Hellend 1.13
Trina Solar 12 425 5,100 Enphase Ja 8364 Plat 1.64
Qcells 12 405 4,860 Solis Ja 6658 Plat 1.37
Bisol 13 410 5,330 Huawei Ja 6822 Hellend 1.28
Elat 13 430 5,590 Huawei Ja 7770 Hellend 1.39
DMEGC 14 405 5,670 Huawei Ja 8101 Hellend 1.42
JA Solar 14 435 6,090 Huawei Ja 6334 Hellend 1.04
Jinko 14 425 5,950 Huawei Ja 5873 Hellend 0.98
Longi 14 430 6,020 Huawei Ja 7290 Hellend 1.21
Jinko 14 435 6,090 SMA Ja 7488 Hellend 1.07
Elat 14 430 4,300 Huawei Ja 6020 Plat 1.41
Denim 15 450 6,750 Huawei Ja 7763 Hellend 1.15
Recom 15 405 6,075 Huawei Ja 7491 Hellend 1.23
DMEGC 16 400 6,400 Huawei Ja 7360 Hellend 1.15
DMEGC 16 410 6,560 Huawei Ja 8195 Hellend 1.25
Jinko 16 420 6,720 Huawei Ja 7789 Hellend 1.15
Jinko 16 430 6,880 Huawei Ja 8256 Hellend 1.2
Longi 16 435 6,960 Huawei Ja 7559 Hellend 1.09
Trina Solar 16 420 6,720 Huawei Ja 6787 Hellend 1.01
Winaico 16 425 6,800 Huawei Ja 7684 Hellend 1.13
Sunpower 17 410 6,970 SMA Nee 9340 Hellend 1.34
Sunpower 17 410 6,970 SolarEdge Nee 9688 Hellend 1.39
Jinko 18 430 7,740 Huawei Ja 8591 Hellend 1.11
Jinko 18 435 7,830 Huawei Ja 6890 Hellend 0.88
TW Solar 18 430 7,740 SolarEdge Nee 10449 Hellend 1.35
Jinko 18 420 7,560 Sungrow Ja 9979 Hellend 1.32
Belinus 18 400 7,200 Huawei Ja 7200 Plat 1.45
Bisol 18 410 7,380 Huawei Ja 8487 Plat 1.15
Jinko 18 435 7,830 Huawei Ja 8026 Plat 1.08
Jinko 18 435 7,830 Huawei Ja 8586 Plat 1.1
Phono Solar 20 455 9,100 Huawei Ja 10787 Hellend 1.19
Bauer 20 420 8,400 SAJ Ja 9324 Hellend 1.11
Sunpower 20 405 8,100 SMA Nee 8829 Hellend 1.09
Bisol 20 410 8,200 Solis Ja 11808 Hellend 1.44
Trina Solar 22 440 8,800 SMA Nee 8624 Hellend 0.98
JA Solar 24 405 9,720 Huawei Ja 9881 Hellend 0.92
Sunpower 24 410 9,840 Huawei Ja 11181 Hellend 1.13
Trina Solar 24 415 9,960 Huawei Ja 8964 Hellend 0.9
JA Solar 24 405 9,720 SolarEdge Ja 11471 Hellend 1.2
Axitec 24 410 9,840 Solis Ja 11316 Hellend 1.15
Jinko 30 435 13,050 SolarEdge Nee 17679 Plat 1.19
Denim 31 430 13,330 SolarEdge Nee 15596 Hellend 1.17
Sunpower 34 410 13,940 SolarEdge Ja 20427 Plat 1.42
Sunpower 36 410 14,760 SolarEdge Ja 18228 Hellend 1.23
Sunpower 36 405 14,580 Enphase Ja 18094 Plat 1.24
DMEGC 36 410 14,760 Huawei Ja 14581 Plat 0.99
Axitec 36 430 15,480 SMA Ja 17492 Plat 1.13

Vergelijk offertes en bespaar

De prijzen van zonnepanelen blijven dalen. Vandaag is de prijs van zonnepanelen met meer dan 60 procent gedaald in 5 jaar!

location

check 100% vrijblijvend

check Bespaar tot 30%

check 60 seconden

Zonnepanelen: nu plaatsen of wachten?

Iedereen die zonnepanelen wilt plaatsen, zit met de grote vraag: wacht ik verder tot de prijzen van zonnepanelen dalen of niet?

In de laatste 5 jaar is de prijs voor een zonnepanelen installatie met meer dan 30% gedaald. De daling komt er vooral door de verbetering in technologie en productieproces. Enerzijds is de productie van zonnepanelen zodanig verbeterd en geautomatiseerd, maar ook de vooruitgang in rendement en vermogen per paneel speelt een grote rol in de positieve prijsevolutie van de zonnepanelen.

Vandaag beschikt een normaal zonnepaneel over een vermogen van 400Wp tot zelfs 440Wp. Vijf jaar geleden waren zonnepanelen van rond de 260-300Wp nog de norm. Tien jaar geleden zelfs 200-240Wp.

Concreet betekent dit dat een gemiddelde installatie van 7.500Wp nu uitgerust is met ongeveer 18 zonnepanelen. Vijf jaar geleden had je voor dezelfde installatie ongeveer 25 zonnepanelen nodig. Tien jaar geleden zelfs 34.

Dit vertaalt zich in een aanzienlijk stuk minder werkuren, maar ook montagemateriaal. Werkuren en montagemateriaal maken 30% tot 40% uit van de totaalkost van een zonnepanelen installatie, afhankelijk van het type montage en aantal vereiste werkuren en complexiteit van de werken.

Hier kan u de evolutie in prijzen zien met de offertes en gemiddelden van vorige jaren. Zoals u merkt zijn de grote dalingen wel achter de rug en zijn de prijzen over de laatste jaren vrij gelijk.

Jaar Prijs (€/Wp)
2015 1,62 €/Wp
2016 1,56 €/Wp
2017 1,49€/Wp
2018 1,42 €/Wp
2019 1,39 €/Wp
2020 1,34 €/Wp
2021 1,31 €/Wp
2022 1,36 €/Wp
2023 1,29 €/Wp
2024 1,22 €/Wp

Daarnaast blijven elektriciteitsprijzen ook verder stijgen, wat onafhankelijk worden van een energieleverancier enkel maar aantrekkelijker maakt.

Een andere reden die vaak wordt aangehaald om te wachten is dat de technologie nog niet op punt staat. Dit is ook helemaal onjuist. Zonnepanelen bestaan nu al enkele decennia en de huidige generatie panelen is prijs/kwaliteit nog nooit beter geweest en heeft een levensduur van meer dan 30 jaar.

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

Zelf zonnepanelen prijzen en offertes vergelijken?

De eerste stap naar een zonnepanelen installatie is het aanvragen van een offerte. Dit kan u doen bij onze erkende zonnepanelen installateurs in uw regio. Zoals eerder aangehaald, een goede offerte voor een gemiddelde installatie van 18 panelen (type Jinko, JA Solar, Trina Solar, Sunpower..) zal tussen de 1,15 a 1,25 EUR/Wp bedragen inclusief een hybride omvormer (Huawei, SMA, SolarEdge).

Vergelijk offertes en bespaar

De prijzen van zonnepanelen blijven dalen. Vandaag is de prijs van zonnepanelen met meer dan 60 procent gedaald in 5 jaar!

location

check 100% vrijblijvend

check Bespaar tot 30%

check 60 seconden

Het is dan ook verstandig prijzen te gaan vergelijken. Zoals al meerdere malen herhaald, vraag aan de installateurs bij wie u offertes opvraagt naast de totaalprijs ook altijd de prijs per Wattpiek. Dit zal  het vergelijken eenvoudiger maken en u helpen bij het nemen van  een beslissing.