Menu

Garantie op zonnepanelen: zo werkt het

Eén van de belangrijkste punten bij het overwegen van zonnepanelen is de garantie. Heel wat merken adverteren 25 jaar garantie of zelfs meer, maar dit is niet altijd accuraat gezien dit niet op alle onderdelen is en wordt meet gebruikt als verkoopsargument. Eerst en vooral dien je te weten dat er bij zonnepanelen onderscheid kan gemaakt worden tussen verschillende vormen van garantie.

Geschreven door Stefan Goessens

Laatste update: 13/06/2024

Leestijd: 9 min

Bij een volledige zonnepanelen installatie kan je onderscheid maken tussen 4 verschillende soorten garantie

 • Productgarantie (zonnepanelen fabrikant - tussen de 15 a 30 jaar afhankelijk van het merk)
 • Vermogensgarantie (zonnepanelen fabrikant - de standaard hier is 25 jaar maar met verschillende degradaties)
 • Omvormer garantie (omvormer fabrikant - 5 tot 10 jaar voor normale omvormers en 20-25 jaar bij micro-omvormers)
 • Garantie op de uitgevoerde werken (zonnepanelen installateur - meeste van 2 tot 10 jaar)

Bij sommige zonnepanelen merken verlies je de garantie wanneer je de zonnepanelen verhuist of verplaats van hun oorspronkelijke locatie

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

Productgarantie

De productgarantie wordt aangeboden door het zonnepanelen merk. Het dekt alle productie- en fabricagefouten zoals algemene defecten, roest, zonnecellen welke stoppen met werken of een rendement welk onder 80% ligt dan de STC, welke gezien wordt als een algemeen falen van het zonnepaneel.

Een goed zonnepanelen merk biedt minstens 15 jaar product garantie. Wanneer een zonnepanelen merk minder dan 15 jaar productgarantie biedt is het verstandig dit merk links te laten liggen. De kans op het volledig falen van een zonnepaneel is echter zeer laag  gezien ze zeer solide zijn en ook geen bewegende delen bevatten. 

De meeste Tier-1 merken zoals LG, Trina Solar, REC, Panasonic hebben een garantie rond de 15 tot 30 jaar. Grote uitschieter is Sunpower met 40 jaar garantie op sommige series.

Leestijd: 9 minuten

Lees verder arrow

Leestijd: 6 minuten

Lees verder arrow

Deze garantie is enkel op het zonnepaneel als een product, niet op het vermogen van de zonnepanelen, welke is gedekt in de vermogensgarantie van het zonnepanelen merk. Wanneer een verkoper u zegt dat de zonnepanelen 25 jaar garantie bieden, is het verstandig te vragen of dit ook productgarantie betreft.

Productgarantie van enkele grote zonnepanelen merken
Zonnepanelen merk Productgarantie
DAS Solar 25 jaar
Sunpower 25 tot 40 jaar
Solarwatt 15 tot 25 jaar
Trina Solar 15 tot 30 jaar
Qcells 15 tot 25 jaar
Canadian Solar 15 tot 30 jaar
Jinko 15 tot 30 jaar
REC Solar 25 tot 30 jaar
DMEGC 15 tot 25 jaar
Hyundai 15 tot 25 jaar
Tongwei 15 tot 25 jaar

De garantie is enkel wel zo sterk en de toekomst van het merk zelf!

Een lage garantie van een goed merk is beter dan een hoge garantie van een slecht merk!

Zo was er tot voor kort een 'Belgisch' zonnepanelen merk op de markt, met name Belinus. Deze beloofden een garantie van maar liefst 35 (!) jaar productgarantie op de zonnepanelen. Echter ging het merk in 2024 na minder dan 5 jaar reeds failliet. 

Onze tip is om te kiezen voor een bekender Aziatisch merk zoals Trina Solar, LONGo, Qcells, Canadian Solar, Jinko, DAS Solar, Hyundai of Tongwei. Deze merken stellen allen duizenden mensen te werk, zijn vaak beursgenoteerde bedrijven en hebben een lange staat van dienst.

Vele Europese zonnepanelen merken staan er vandaag financieel minder sterk voor, waardoor garantie geen zekerheid meer is.

Vermogensgarantie

Zonnepanelen verliezen aan vermogen naarmate hun gebruik. Vooral in extreme weersomstandigheden zoals grote hitte of zeer koude periodes zal het vermogensverlies groter worden. Gelukkig is dit in onze regio niet het geval, maar ook dan verliezen ze nog een klein deel aan vermogen. Dit verlies in vermogen wordt gedekt door alle zonnepanelen merken onder de vermogensgarantie.

De standaard hiervoor is 25 jaar, MAAR het gedekte vermogensverlies en degradatie verschilt van merk tot merk.  De meeste goede tier-1 merken garanderen een maximaal vermogensverlies van -0.5% tot -0.7% per jaar. De garantie op het vermogen wordt gegeven door de zonnepanelen fabrikant.

Er kan ook onderscheid gemaakt worden tussen twee verschillende soorten aan vermogensgarantie, lineair en geblokte. De geblokte vermogensgarantie gaat naar beneden in grote blokken, dus blijft dezelfde over een aantal jaar.

Zo verlies je in het eerste jaar bij geblokte garantie al meteen een groot gedeelte aan vermogensgarantie welke aanhoudt voor enkele jaren. Bij lineaire vermogensgarantie gaat het gedekte vermogen jaar per jaar naar bedenen, lineair.

Vermogensgarantie van enkele grote zonnepanelen merken
Zonnepanelen merk Vermogensgarantie na 25 jaar
Sunpower 87.0%
Trina Solar 82.5%
ET Solar 81.9%
Canadian Solar 83.0%
LG 83.6%
Hanhwa 82.0%
REC Solar 80.2%
Renesola 80.0%
SolarWorld 86.5%
KYOCERA 80.0%

De meest gebruikte garantie bij vermogensgarantie is geblokt. In de meeste gevallen vindt er in het eerste blok een vermindering van 10% plaats voor de eerste 10 jaar en nog eens 10% voor de volgende 15 jaar, waardoor over 25 jaar een vermogen gegarandeerd is van 80%. In realiteit loopt het wel niet zo een vaart.

De huidige generatie zonnepanelen verliezen maximaal 0.5% aan vermogen per jaar, in de meeste gevallen zelfs minder. Dit betekent dat een zonnepaneel nog altijd 87.5% van zijn origineel vermogen zal behouden van zijn oorspronkelijk vermogen. De zonnepanelen fabrikanten bouwen echter een marge in. 

Lineaire en geblokte vermogensgarantie bij zonnepanelen

Het is vrij moeilijk om beroep te doen op de vermogensgarantie. Zonnepanelen fabrikanten kunnen immers andere criteria hanteren dan welke u gebruikt om het vermogensverlies te berekenen. De belangrijkste garantie bij zonnepanelen is zonder meer de productgarantie.

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

Garantie op de omvormer

De klassieke omvormers hebben over het algemeen een garantie van 5 tot 10 jaar. Sommige merken zoals SMA of SolarEdge hebben een verlengde garantie welke kan oplopen tot 10, 15 of zelfs 20 jaar. Als je weet dat een omvormer meestal aan vervanging toe is tussen de 8 tot 12 jaar is dit een goede optie.  Een goede garantie op de omvormer is waarschijnlijk de meest belangrijke garantie bij de hele zonnepanelen installatie.

Leestijd: 8 minuten

Lees verder arrow

Leestijd: 12 minuten

Lees verder arrow

De garante op micro-omvormers ligt wel een heel pak hoger dan de garantie bij een klassieke omvormer. Een micro-omvormer zet enkel de stroom om van één zonnepaneel. Je hebt dus evenveel micro-omvormers als zonnepanelen.

Doordat ze enkel stroom omzetten van één zonnepaneel worden ze veel minder belast en gaan ze langer mee. De meeste micro-omvormers komen met een standaard garantie van 25 jaar.

U kan beroep doen op de omvormer garantie wanneer deze defect is. De meeste merken dekken geen garantie wanneer de omvormer defect is door:

 • Overbelasting van het systeem
 • Blikseminslag, storm of vuur
 • Foutieve installatie en bekabeling en niet voldoen aan de veiligheidsmaatregelen
 • Onvoldoende ventilatie 

Omvormers, in tegenstelling to zonnepanelen, komen in alle maten, gewichten een vooral kwaliteit. Het is daarom goed om een omvormer te kiezen met een goede reputatie gezien er heel wat onbetrouwbare omvormers zijn. 

Een goede installatie van de omvormer maakt ook een heel groot verschil voor de levensduur. Gezien een omvormer vrij warm wordt is het zeer belangrijk dat deze op een koele plaats met een goede verluchting wordt geplaatst. In sommige gevallen wanneer de omvormer niet correct geplaatst is kan u geen beroep doen op de garantie.

Leestijd: 8 minuten

Lees verder arrow

Garantie op de uitgevoerde werken

De meeste, vrijwel alle installateurs geven een garantie op de uitgevoerde werken. Deze garantie kan verschillen van installateur tot installateur. Daarom is het ook heel verstandig om goed te weten wat inbegrepen is en niet.

In principe zouden alle defecten, zoals problemen met de draagstructuur, bekabeling, zonnepanelen of omvormer binnen de afgesproken periode gratis vervangen moeten worden. Dit geldt voor de werken, niet het materiaal (welke door de fabrikant gedekt is).

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

Een goede installateur (tip: lees ons advies over het kiezen van een goede installateur) geeft minimum 5 jaar garantie op de uitgevoerde werken. Het is ook verstandig om te kiezen voor een installateur met toekomstvisie en nog steeds operationeel is jaren later. Ook belangrijk om weten is of de installateur de zonnepanelen zelf plaatst met hun eigen vakmannen of werkt met een externe onderaannemer.

Het is ook zo dat vanaf 2022 de wettelijke garantie minstens 2 jaar bedraagt.

Leestijd: 12 minuten

Lees verder arrow

Welke garantie is het belangrijkst?

Met in totaal 4 verschillende garanties over verschillende onderdelen welke een verschillende levensduur hebben, wegen sommige garanties zwaarder door dan andere.

Hieronder de soorten garantie gerangschikt van belangrijkst naar minder belangrijk:

 1. Garantie op de omvormer
 2. Productgarantie op de zonnepanelen
 3. Garantie op uitgevoerde werken
 4. Vermogensgarantie op de zonnepanelen

In conclusie, kies voor een merk voor zowel zonnepanelen als omvormer met een gevestigde reputatie en waarvan u weet dat ze tientallen jaren later nog altijd operationeel zijn. Enkele goede merken voor zonnepanelen met goede garantie zijn LG, Sunpower, Panasonic, Bauer, Denim Solar, Solarwatt, REC en Axitec. Voor omvormers is dit SMA, SolarEdge, Fronius en Enphase.

Leestijd: 10 minuten

Lees verder arrow

Leestijd: 9 minuten

Lees verder arrow

Wat na het vervallen van de garantie?

Doordat zonnepanelen nog vrij recent zijn, bestaan er weinig gegevens en data over wat er gebeurt nadat de garantie vervalt. Het is algemeen geweten dat een klassieke (string) omvormer meestal na 12 jaar toe is aan vervanging.

Voor zonnepanelen ligt dit echter wel anders, de meeste zonnepanelen, ook de vorige generatie zonnepanelen van rond 2000 werken allemaal nog vrijwel zonder noemenswaardige problemen.

Zeker is dat de huidige zonnepanelen een lange levensduur hebben en 30 tot 40 jaar blijven werken zonder zorgen. Wanneer een zonnepaneel na de productgarantie periode stopt met werken bent u hiervoor niet meer gedekt en dient u het zelf te vervangen of herstellen. 

Ook interessant om lezen

Leestijd: 10 minuten

Lees verder arrow

Leestijd: 12 minuten

Lees verder arrow

Leestijd: 12 minuten

Lees verder arrow

Leestijd: 15 minuten

Lees verder arrow