Menu

PERC zonnepanelen: kwalitatief beter of niet?

Bij PERC-technologie worden twee extra lagen in een zonnepaneel ingebouwd, die op hun beurt de lichtabsorptie verbeterd en de warmteproductie vermindert. Deze verbeteren samen het rendement van zonnepanelen met ongeveer 1%.

Geschreven door Stefan Goessens

Laatste update: 26/05/2020

Leestijd: 6 min

Hoewel PERC geen nieuwe technologie is (uitgevonden in 1983 door de University of New South Wales in Australië), is het de laatste jaren een buzzwoord geworden dat door veel zonnepanelen merken wordt gebruikt, of soms misbruikt.

Laten we ons verdiepen in wat PERC net is en of het echt de volgende grote doorbraak is binnen de zonnepanelen sector.

Afhankelijk van het type zonnepaneel, monokristallijn of polykristallijn, is er een aanzienlijk verschil in rendement tussen hoeveel zonlicht kan worden omgezet in elektriciteit. Voor monokristallijne (zwarte) zonnepanelen bedraagt dit tussen de 19% tot 23%, terwijl polykristallijne (blauwe) zonnepanelen tussen de 14% tot 18% zonlicht kunnen omzetten in stroom.

Zelfs een kleine verhoging van 1% in het rendement kan dus resulteren in honderden, zo niet duizenden extra kWh aan elelktriciteit gedurende de levensduur van een zonne-installatie.

Is PERC een goede technologie? En zijn ze hun (kleine) meerprijs waard? In dit artikel leert u alles over PERC en weet u of ze geschikt zijn voor u.

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

Is de PERC-technologie beter?

Laten we eerst het verschil begrijpen tussen gewone zonnepanelen en PERC. Het enige verschil zit hem eigenlijk in de opbouw van het zonnepaneel zelf. Terwijl de zonnecellen en de structuur dezelfde blijven, er zijn visueel geen veranderingen op te merken, bestaan PERC-zonnepanelen uit twee extra lagen, één voor (PE) en één achter (RC) de zonnecel met elk hun eigen fucntie.

Wanneer we een zonnepaneel doormidden zouden snijden en, dan kunnen we volgende lagen onderscheiden binnen een normaal zonnepaneel:

  1. Busbars
  2. Glaslaag
  3. Silicium/zonnecel
  4. Folie (of glas in geval van een glas-glas zonnepaneel)

Laten we dit vergelijken met een PERC-zonnepaneel.

  1. Busbars
  2. Glaslaag
  3. Passivated Emitter laag (PE)
  4. Silicium wafel/cel
  5. Passivated Rear Contact (RC) bestaande uit 2 lagen
    1. Aluminiumoxide
    2. Siliconennitride
  6. Folie (of glas in geval van een glas-glas zonnepaneel)

Zoals u ziet, voegt PERC 2 lagen toe aan een zonnepaneel, een PE-laag en een RC-laag, samen PERC

Voordelen van PERC

Wat is het doel van deze 2 lagen en wat zijn de voordelen ervan? Eigenlijk levert iedere laag 1 mooi voordeel op.

Betere reflectie van inkomend zonlicht

De onderste Passivated Rear Contact-laag reflecteert het zonlicht terug naar de zonnecellen, terwijl het in een normaal zonnepaneel door de folie wordt geabsorbeerd. Deze reflectie verhoogt het rendement van de zonnecellen. Dit maakt PERC-zonnepanelen beter geschikt voor regio's met minder zonlicht, zoals de onze!

De zonnepanelen wekken eerder en later op de dag elektriciteit op, omdat ze minder zonlicht nodig hebben om op te starten.

Betere warmteafvoer

De bovenste Passivated Emitter laag vangt enkel de belangrijke golflengten op uit de lichstraling en blokkeert golflengten boven 1180 nanometer.

In normale mensen taal:  Licht en straling boven de 1180 nanometer is het type licht dat weinig zichtbaar licht levert, maar wel warmte en straling. Infrarood is hiervan het beste voorbeeld. Terwijl infrarood licht onzichtbaar is voor het blote oog, is het een van de beste warmtegeleiders. Denk maar hoe het wordt toegepast voor bijvoorbeeld infrarood verwarming.

Een warm zonnepaneel verliest aan rendement, lees het artikel hierover waarom hoge temperaturen de prestaties negatief beïnvloeden.

Kortom, PERC verhoogt het rendement van een zonnepaneel tot 1%. De betere zonnepanelen bereiken tegenwoordig een rendement van ongeveer 23%, een extra procent is een aanzienlijke verbetering.

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

Zijn er nadelen aan PERC?

Zoals elke nieuwe technologie op de markt, zijn PERC-panelen niet zonder problemen, maar dat geldt ook voor normale zonnepanelen. Er zijn echter een paar nadelen aan PERC verbonden waarvan u op de hoogte dient te zijn.

Snellere degradatie

Omdat PERC-zonnepanelen meer zonlicht absorberen via de reflecterende laag, is er meer degradatie over de jaren heen. Is dit een groot probleem? Wij vinden van niet, want de winst in rendement met PERC-panelen overtroeft dit.

Spanning geïnduceerde degradatie

Ook hier weer een nadeel met betrekking tot de degradatie, maar deze keer vanwege de hogere spanning in PERC zonnepanelen. Gelukkig ligt dit probleem vooral bij polykristallijne zonnepanelen, een type paneel welke niet vaak meer gebruikt wordt bij zonnepanelen installaties in onze regio. Vrijwel 90% van alle installaties zijn monokristallijn vandaag.

IEC TS 62804 Certificatie

Kijk of uw PERC-zonnepaneel een IEC TS 62804-certificering heeft. Deze biedt bescherming tegen deze spanningsgeïnduceerde degradatie.

Fabrikanten van PERC-zonnepanelen werken voortdurend aan het elimineren van elk risico op vroegtijdige degradatie. 

Het is ook vermeldenswaard dat, volgens de tests uitgevoerd door PVEL, PERC-zonnepanelen minder goed presteren in de vocht- en warmtetest. Dit is een belangrijke test om de kwaliteit tussen de verschillende lagen van een zonnepaneel aan te duiden. Door 2 extra lagen toe te voegen aan PERC-zonnepanelen kan er meer misgaan, wat logisch is.

PERC merken

Steeds meer zonnepanelen merken sluiten de PERC-technologie in de armen. Hieronder een lijst van enkele fabrikanten welke voor sommige van hun zonnepaneklen ook een PERC-versie aanbieden:

  • Canadian Solar
  • Hanhwa Q.Cells
  • JA Solar
  • Jinko Solar
  • LONGi
  • REC
  • Soluxtec
  • Aleo
  • Seraphim
  • Bauer

Zoals u merkt, enkele mooie namen welke gebruik maken van de PERC-technologie. Opvallend is wel dat de 3 grote premium merken, Sunpower, LG en Panasonic, geen gebruik maken van PERC technologie. Waarom niet?

Zeker niet omdat PERC inferieur is, maar vooral omdat elk van deze 3 merken zijn eigen technologie heeft:

PERC of niet?

Nu u vrijwel alle belangrijke info heeft over PERC, is het aan u om te beslissen of de voordelen al dan niet opwegen tegen de nadelen. PERC-panelen behalen een goed rendement en helpen u om uw elektriciteitsverbruik aanzienlijk te verminderen.

Als u in de markt bent voor zonnepanelen, zijn PERC zonnepanelen zeker geen slechte keuze, zelfs ondanks hun kleine meerprijs. Ze bieden 2 belangrijke voordelen terwijl de nadelen te verwaarlozen zijn.

Belangrijk is dat ze met weinig zonlicht beginnen elektriciteit kunnen produceren, waardoor de dagelijkse opbrengst theoretisch hoger is.

In een niet zo ver verleden lagen de prijzen van PERC-cellen veel hoger dan die van gewone zonnepanelen, maar vandaag is het verschil verwaarloosbaar.

Ook interessant om lezen

Leestijd: 4 minuten

Lees verder arrow

Leestijd: 10 minuten

Lees verder arrow

Leestijd: 9 minuten

Lees verder arrow

Leestijd: 15 minuten

Lees verder arrow