Menu

Zonnepanelen in de tuin of weide via een grondopstelling (let op: vergunning nodig)

Het is een interessant idee, zeker wanneer u over een braakliggend of ongebruikt terrein beschikt. Belangrijk is dat het terrein weinig tot geen schaduw krijgt van nabije bomen of gebouwen. In het buitenland zijn zonnepanelen installaties op de grond veel voorkomend, vooral in Duitsland komt u deze vaak tegen. Deze installaties worden echter wel meestal uitgebaat door bedrijven of de overheid/gemeente en niet door particulieren.

Geschreven door Stefan Goessens

Laatste update: 13/05/2020

Leestijd: 2 min

Het is belangrijk om te weten dat een zonnepanelen installatie op de grond meestal duurder is om te installeren dan de klassieke installatie op een (hellend) dak. Dit komt omdat er een constructie onder de zonnepanelen moet worden geplaatst waardoor ze hellend zijn en dus beter renderen, waar een hellend dak deze taak op zich neemt.

Deze constructie heeft een (betonnen) fundering nodig zodat de installatie stevig vast zit bij stormweer. Recente installaties bieden soms de mogelijkheid om met de richting van de zon mee te draaien, wat een aanzienlijke rendementsverhoging betekent. Een voordeel is wel dat onderhoud en herstellingen makkelijker uit te voeren zijn.

Bij een zonnepanelen installatie op de grond is een stedenbouwkundige vergunning verplicht! Bij installaties op een hellend dak of plat dak is dit niet het geval indien de installatie niet meer dan 1 meter boven het dak uitkomt. Dit verklaart ook meteen waarom er in Vlaanderen en België heel wat minder installaties op de grond worden geplaatst in tegenstelling tot Duitsland.

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

Het is een goede keuze bij een plat dak, waar anderzijds dezelfde installatie nodig is. Een voordeel van zonnepanelen op de grond is dat ze gemakkelijker te onderhouden en reinigen zijn. Een ander voordeel is dat ze bijna met een quasi perfecte oriëntatie kunnen worden geïnstalleerd.

Ook interessant om lezen

Leestijd: 2 minuten

Lees verder arrow

Leestijd: 16 minuten

Lees verder arrow

Leestijd: 2 minuten

Lees verder arrow

Leestijd: 2 minuten

Lees verder arrow