Menu

Europese zonnepanelen merken: Welke zijn echt Europees?

Ongeveer 80% van de zonnepanelen productie vindt vandaag plaats in Azië. Het word voor Europese merken alsmaar moeilijk om te concurreren op prijs, want qua kwaliteit zijn Europese en Aziatische zonnepanelen vrijwel dezelfde.

Geschreven door Stefan Goessens

Laatste update: 24/06/2024

Leestijd: 8 min

Er bestaan heel wat misverstanden rond Europese (of Duitse) zonnepanelen merken. Heel wat van deze merken zijn niet meer of minder dan marketingbedrijven die panelen uit Azië inkopen zonder eigen productie of assemblage. Heel wat ‘Europese merken’ zijn vandaag helemaal niet zo Europees meer, in tegenstelling tot vroeger.

Terug in de tijd…

Tijdens de eerste echt grote succesperiode van de zonnepanelensector, die van ongeveer 2008 tot 2012 liep, vooral gevoed door de groenestroomcertificaten, waren de meeste zonnepanelen nog van echte Europese makelij. Meer bepaald Duits, gezien Duitsland reeds enkele jaren voor was op Vlaanderen en de rest van Europa met groenestroomcertificaten sinds 2000. De meeste van deze merken hadden in die periode eigen fabrieken binnen Europa waar zonnepanelen werden geproduceerd. 

De jaren erna, van 2012 tot 2016 is in Vlaanderen, maar ook heel Europa, door de stop van groenestroomcertificaten de markt bijna helemaal stilgevallen. Dit heeft verstrekkende gevolgen gehad voor de Europese productie. Heel wat grote Europese merken uit deze periode zoals SolarWorld, Schüco, Centrosolar, Scheuten Solar hebben deze periode niet overleefd en zijn overkop gegaan.

Eenmaal de markt terug is beginnen te stabiliseren en groeien vanaf 2016 en dit op een meer organische manier, daar zonnepanelen sterk daalden in prijzen -mede door Aziatische productie- terwijl de elektriciteitsprijzen maar bleven stijgen, zag het landschap er plots helemaal anders uit. 

Daar waar omvormers nog vooral Europese merken vertegenwoordigen zoals SMA, Fronius en SolarEdge, was er bij de zonnepanelen merken een hele verschuiving gaande. Heel wat Aziatische merken zoals Jinko, JA Solar, Canadian Solar, Trina Solar vergroten hun marktaandeel aanzienlijk binnen Europa.

De voornaamste Europese merken zijn sinds 2016 Bisol, Bauer, Axitec, Solitek, Soluxtec, Meyer Burger en Solarwatt. Maar niet elk van deze merken is even Europees als ze doen blijken! Vele ervan hebben geen eigen assemblage of productie meer binnen Europa, maar gebruiken wel vaak slimme ‘marketing trucjes’ zoals ‘Designed/Engineered in Germany’ al is het paneel 95% tot 100% identiek als een paneel uit Azië.

De ‘echte’ Europese zonnepanelen merken

Hieronder verstaan we merken die nog steeds de assemblage en kwaliteitscontrole van de zonnepanelen binnen Europa voorzien in eigen fabrieken. De meeste onderdelen, zeker de zonnecellen zelf, komen voornamelijk uit Azië maar het zonnepaneel wordt wel in Europa samengesteld alsook de kwaliteitscontrole vindt hier plaats, dus het is wel ‘Made in’ Europa, meestal Duitsland.

Vandaag hebben volgende merken nog steeds een productie/assemblagelijn binnen Europa:

 • Bisol: Een van de (of zelfs dé) grootste zonnepanelen fabrikanten in Europa met eigen assemblage in Slovenië. Het bedrijf bestaat inmiddels al sinds 2004 en heeft een uitstekende reputatie.
 • Aleo: Een minder bekend merk bij ons, maar daarom niet minder degelijk. Dit Duitse merk, opgericht in 2001 heeft een eigen assemblagelijn in Prenzlau.
 • Soluxtec: Tevens een Europees merk, meer bepaald uit Luxemburg maar met 2 assemblagelijnen in Duitsland (Bitburg en Föhren) welke zonnepanelen ‘Made in Germany’ vervaardigen alsook de kwaliteitscontrole hiervan. Het is een vrij klein merk maar met een goede reputatie.
 • Solitek: Een jonger Europees merk, gestart in 2009. Dit vooruitstrevend merk uit Litouwen staat bekend om zijn innoverende producten zoals agriPV voor grote serres en BIPV. Daarnaast heeft het ook een eigen Research & Development tak.

Eervolle vermelding voor Hanwha Q Cells, REC en Meyer Burger welke Europese merken zijn maar hun eigen fabrieken en assemblage hebben maar dan buiten Europa.  Hanwha Q Cells, een Duits/Zuid-Koreaans merk, is een van de bekendste merken met eigen productie in Singapore, China en de Verenigde Staten. Meyer Burger is zelfs volledig verticaal geïntegreerd maar heeft recent de productie van Duitsland en Zwitserland verhuisd naar Amerika, meer bepaald Arizona. REC, een van de bekendste merken wereldwijd produceert voornamelijk in Singapore. 

De ‘niet-zo Europese’ Europese zonnepanelen merken

Hiermee bedoelen we merken waarvan de zonnepanelen in eerste instantie Europees lijken, door middel van een hoofdkantoor binnen Europa of marketing. Er is wel geen enkele productie of assemblage aanwezig binnen Europa.

Dit zijn merken die panelen inkopen/bestellen bij (meestal) Aziatische merken en deze onder hun eigen merknaam vermarkten en verkopen, ook wel bekend als whitelabel of OEM (original equipment manufacturer). Verder is er geen enkel verschil met het paneel dat de oorspronkelijke fabrikant tevens verkoopt onder zijn eigen merknaam.

Vaak spelen deze bedrijven of merken hun Europese achtergrond uit, maar als je het paneel zelf in handen hebt, merk je wel snel op de sticker met technische gegevens dat het paneel in China, Vietnam, Maleisië of Taiwan geproduceerd is.

TW Solar, DMEGC en Jolywood zijn bijvoorbeeld grote Chinese fabrikanten die hun eigen panelen op de markt brengen, maar tevens ook voor andere merken zonnepanelen produceren. 

Dit alles betekent uiteindelijk dat het ‘Europese merk’ niet meer of minder is dan een extra tussenpartij, dewelke een extra marge van 15% tot 30% gaat doorrekenen op dezelfde zonnepanelen die je van een Aziatisch merk kan kopen.

Men kan dit verdedigen dat je op deze manier een garantie/service krijgt van een Europees merk, wat op zich niet onjuist is, al hebben de grote Aziatische merken vandaag ook allemaal kantoren en service/support binnen Europa.

Volgende merken kunnen we tot de ‘niet-zo Europese’ merken rekenen:

 • Solarwatt: De assemblage van zowel zonnepanelen als thuisbatterijen werd in Duitsland stopgezet wegens financieel niet rendabel. Vandaag komen alle Solarwatt zonnepanelen uit China en worden de panelen geleverd door DMEGC, een verder uitstekend merk maar weinig zin om een ‘premium’ bij te betalen om dezelfde panelen onder een andere ‘Europese’ merknaam te kopen.
 • AEG: Een echt ‘marketingmerk’ welke onder Solar Solutions Group/Electrolux panelen uit China aankoopt. Geen eigen productie en enkel via een OEM. De AEG omvormers zijn whitelabel producten van Goodwe.
 • Viessmann: Dit loopt gelijkaardig met AEG. Er is verder weinig bekend waar de zonnepanelen worden aangekocht.
 • Bauer: Een van de grotere ‘Duitse’ merken maar ook hier enkel ‘Engineered in Germany’. Er is geen assemblage in Duitsland. Wanneer we de TÜV certificaten van Bauer onder de loep nemen, zien we dat de zonnepanelen in Azië getest zijn. Als we verder zoeken naar de productiefaciliteit komen we uit in Vietnam, waar ook VSUN zonnepanelen worden geproduceerd (VSUN is verder een prima merk).
 • Axitec: Zelfde verhaal als Bauer. Er is vrijwel zeker geen Europese fabriek of assemblage. Het hoofdkantoor in Duitsland is een bedrijvencentrum met vooral kantoren, gedeeld met andere bedrijven. 
 • Denim: Dit Nederlandse merk, bekend om zijn glas-glas zonnepanelen met hoge garantie, is eigendom van SolarClarity, een van de grootste distributeurs en importeurs van zonnepanelen in de Benelux. Er is geen eigen productie.
 • Carbobel: Zelfde verhaal als Denim, dit is een merk van Carbomat, een Belgische distributeur van zonnepanelen. Het zijn hier ook whitelabel panelen dewelke uit Azië komen, naar alle waarschijnlijkheid van JA Solar (model: DeepBlue 4.0 Pro)  gezien deze datasheets zeer gelijkaardig zijn op alle vlakken alsook de kenmerkende achterzijde met de de diepblauwe cellen.
 • Recom: Dit Franse merk importeert zijn panelen uit Maleisië. Er is hier ook geen sprake van eigen productie. Er was vroeger wel assemblage in Frankrijk maar deze werd inmiddels stopgezet.

Conclusie

De meeste Europese merken zijn dus niet allemaal even Europees, al proberen heel wat merken zich zo wel voor te doen door slimme marketing en woorden te gebruiken als ‘Duits merk’ of ‘Engineered in Germany’ terwijl er geen enkele productie of assemblage plaatsvindt binnen Europa.

Het is belangrijk te weten, dat in de hele supply chain van een zonnepaneel, veel van de onderdelen afkomstig zijn uit de hele wereld.. Een zonnepaneel welke voor 100% ‘Made in Germany’ of Europa is vandaag zo goed als onbestaande. Enkel de assemblage en kwaliteitscontrole kunnen nog voor de volle 100% plaatsvinden binnen Europa.

Bijna alle zonnecellen komen uit Azië, dit van de uiteindelijke zonnecel tot de stadia ervoor (smelten en snijden van silicium tot de uiteindelijke chemische verwerking naar zonnecellen).

Wil je toch een zonnepaneel dat in Europa wordt geassembleerd, dan zijn de opties beperkt tot Aleo, Bisol, Soluxtec en Solitek. Wil je een Europees merk waarvan de assemblage buiten Europa gebeurt maar wel in eigen beheer, dan zijn REC, Meyer Burger en Hanwha Q Cells goede keuzes.

Alle andere Europese merken, tenzij de kleinere welke niet in dit artikel zijn opgenomen, raden wij dan ook af als u specifiek op zoek bent naar een Europees merk met eigen productie of assemblage en niet een zoveelste whitelabel of OEM merk is.