Menu

Hoeveel jaar blijven zonnepanelen (en omvormer) werken?

Zonnepanelen zijn zeer solide en bevatten weinig bewegende delen. Ze bestaan uit roestvrij staal, isolatie en plexiglas ter bescherming van de zonnecellen bij hagel of storm waardoor zonnepanelen zeker tientallen jaren zonder problemen blijven werken. Waar u wel rekening mee dient te houden is het rendementsverlies welke optreedt. Het oudste zonnepaneel ter wereld is nog steeds operationeel na 60 jaar!

Geschreven door Stefan Goessens

Laatste update: 15/07/2020

Leestijd: 8 min

Eén van de meest gestelde vragen welke wij krijgen is over de levensduur van zonnepanelen en voor hoeveel jaar ze blijven werken. En terecht! Wanneer u investeert in zonnepanelen wenst u graag te weten of dit rendabel is, waarbij levensduur een belangrijke rol speelt. Een zonnepaneel zelf gaat tientallen jaren mee en vereist weinig tot geen onderhoud, zeker de huidige generatie.

Bereken uw zonnepanelen rendement

Ik woon in

location

en verbruik

kWh/jaar

Wat is de levensduur van een zonnepaneel?

Het is moeilijk om de levensduur van de huidige zonnepanelen te schatten omdat de technologie nog steeds nieuw is, maar als je weet dat de vorige generatie zonnepanelen een levensduur heeft van minimum 25 jaar, ligt het bij deze generatie minstens op 40 jaar.  Dit is meteen ook een van de grootste voordelen van zonnepanelen, hun lange levensduur mede dankzij de weinig bewegende delen.

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

Een recente studie welke het vermogensverlies en levensduur van zo een 2000 zonnepanelen onder de loep heeft genomen concludeerde dat een zonnepaneel gemiddeld 0.5% aan rendement verliest per jaar.

Wanneer je weet dat er tijdens deze studie ook veel oudere zonnepanelen modellen werden getest, kan je stellen dat zonnepanelen vandaag gemiddeld minder aan rendement verliezen. In deze studie was het kleinste rendementsverlies op te meten in Europa, omdat er in onze regio weinig extreme weerfactoren zijn welke de levensduur van een zonnepaneel op negatieve wijze kunnen beïnvloeden.

Het enige nadeel is dat het rendement van het zonnepaneel elk jaar vermindert, maar dit is vrij miniem bij recente zonnepanelen. Daarnaast is dit rendementsverlies ook inbegrepen in de garantie. Het rendement van een zonnepaneel en de levensduur zijn de twee belangrijkste factoren bij het aanschaffen van zonnepanelen.

Het grootste rendementsverlies vindt binnen de eerste jaren plaats. Dit is ook het geval voor de beste zonnepanelen merken. Tijden de eerste 5 tot 10 jaar zal het rendement dalen tot ongeveer 90%. Maar naarmate de jaren bedraagt het rendementsverlies minder en minder. Wanneer het verlies meer dan 80% bedraagt spreekt men zelfs van technisch falen.

Rendementsverlies

Zonnepanelen verliezen elk jaar aan rendement. Dit behoort tot de natuurlijke degradatie van de zonnecellen. De grootste invloed van dit verlies is door het UV-licht. In onze regio zijn er vrijwel geen extreme factoren waardoor het rendementsverlies vrij laag ligt.

Enkele extreme factoren zijn:

 • Warme temperaturen: Dat zonnepanelen minder rendement behalen in warme regio’s is bekend, maar dat ze ook sneller verslijten in warme regio’s weten velen niet. Zonnepanelen in de woestijn verliezen jaarlijks bijvoorbeeld meer dan 1% van hun rendement wat zeer hoog is. De reden hiervoor is het hoge UV-intensiteit.
 • Koude temperaturen: Vorst welke voor weken aanhoudt en gepaard gaat met sneeuw welke smelt en weer bevriest is zeer nefast voor zonnepanelen door de grote druk die hierbij gepaard gaat

In onze regio kan je voor de huidige generatie zonnepanelen rekenen op een maximaal rendementsverlies van 0.5% per jaar, al is dit in vele gevallen veel lager. 

Wenst u ook zonnepanelen?

In 2020 is de prijs voor zonnepanelen (nog) verder gedaald. Een installatie kost nu gemiddeld 1,24 EUR/Wp. Dit is een daling van 47% in 5 jaar tijd!

Bereken uw terugverdientijd in 30 seconden

Vermogensgarantie

Een zonnepanelen installatie is eenmalige grote investering waar u voor jaren van wil genieten. Het financiële rendement is direct gerelateerd aan de hoeveelheid elektriciteit welke uw installatie opwekt jaar na jaar.

Hoe minder energie, hoe kleiner uw financieel rendement. Zonnepanelen verliezen aan rendement jaar na jaar, maar dit wordt gedekt door de vermogensgarantie.

Elk zonnepanelen merk heeft een vermogensgarantie. U kan deze terugvinden in de datasheet van het zonnepaneel zelf. Bij de meeste merken loopt deze garantie over 20 tot 25 jaar. Hoe hoger deze garantie in aantal jaren, des te beter.

Hoe kleiner het verlies, hoe beter. De meeste Tier-1 merken geven een verliesgarantie van -0.5% tot -0.7%.  Indien een zonnepaneel meer dan dit verliest aan rendement kan het onder de garantie vervangen worden. In realiteit ligt dit getal veel lager en doen zonnepanelen merken dit ook om een marge in te rekenen.

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

Over het algemeen verliest een zonnepaneel in onze regio niet meer dan 0.4% aan rendement per jaar. Dit betekent dat na 25 jaar uw installatie nog altijd 90% van hun oorspronkelijk rendement zal behalen. Tegen dan is de installatie al lang terugbetaald en profitabel. 

Er kan onderscheid gemaakt worden tussen 2 soorten vermogensgarantie: linear en geblokte garantie.  Bij lineaire garantie wordt het vermogen lineair gedekt, dus jaar per jaar. Bij geblokte garantie gaat dit omlaag in bruuske stappen, zo kan de garantie bij een geblokte vermogensgarantie al meteen 5% dalen binnen het eerste jaar en blijft dit voor een aantal jaar aangehouden. Daarvoor wordt lineaire vermogensgarantie aangeraden.

Dit gezegd zijnde blijven zonnepanelen normaal gezien wel veel langer werken dan 25 jaar, dus ook na de garantie. De huidige generatie zonnepanelen heeft een levensduur van 40 tot 50 jaar, dit voor alle type zonnepanelen. Zo is het oudste zonnepaneel ter wereld inmiddels 60 jaar oud en werkt dit nog altijd.

Vermogensgarantie van enkele grote zonnepanelen merken
Zonnepanelen merk Vermogensgarantie na 25 jaar
Sunpower 87.0%
Trina Solar 82.5%
ET Solar 81.9%
Canadian Solar 83.0%
LG 83.6%
Hanhwa 82.0%
REC Solar 80.2%
Renesola 80.0%
SolarWorld 86.5%
KYOCERA 80.0%

Vergelijk offertes en bespaar

De prijzen van zonnepanelen blijven dalen. Vandaag is de prijs van zonnepanelen met meer dan 60 procent gedaald in 5 jaar!

location

check 100% vrijblijvend

check Bespaar tot 30%

check 60 seconden

Kan ik de levensduur van mijn zonnepanelen verhogen?

Een zonnepaneel heeft weinig tot geen onderhoud nodig, al zijn er wel enkele stappen welke je kan ondernemen inzake onderhoud om het rendement en levensduur optimaal te houden:

 • Monitor je systeemoutput regelmatig: Dit is de beste manier om te kijken of de zonnepanelen het gewenste vermogen leveren. De output kan je aflezen van de omvormer maar er bestaan ook logging systemen welke je zelf op je smartphone kan installeren om zo historische en real-time data op te vragen. Indien het vermogen lager is dan normaal doe je er goed aan je installateur of fabrikant te contacteren
 • Kijk de bekabeling na: Een correcte aansluiting van de volledige installatie is zeer belangrijk. Bekijk jaarlijks de bekabeling, of deze niet is beschadigd en alles correct is aangesloten tussen de zonnepanelen, omvormer en meterkast.
 • Reinig de zonnepanelen: Vooral tijdens de zomer tijdens lange periodes van droogte is dit aangeraden.

Vergelijk offertes en bespaar tot 30%

 • Offertes van onze aanbevolen installateurs: Onze installateurs worden geselecteerd ope meer dan 21 criteria waaronder de merken welke ze aanbieden, alles in eigen beheer en de installateurs bestaat minstens 5 jaar (meestal 10 jaar of meer).
 • Bespaar jezelf uren zoekwerk: We hebben meer dan 300 installateurs in Vlaanderen doorgelicht. Slechts 10% van alle installateurs voldoen aan onze strenge criteria en worden door ons aanbevolen.
 • Offertes binnen de 24 uur: U hoeft verder zelf niets te doen. De aanbevolen installateurs nemen contact met u op voor een offerte op te maken of plaatsbezoek af te spreken
 • Onze adviseurs helpen je graag verder

  Levensduur van een omvormer

  Een ander onderdeel van de zonnepanelen installatie is de omvormer. Een omvormer is wat ervoor zorgt dat de stroom welke in de zonnepanelen wordt opgewekt gebruikt kan worden in elektrische apparaten in het huishouden. Het omzetten van elektriciteit is een zware klus. Daardoor ligt de levensduur van een omvormer beduidend lager dan de zonnepanelen.

  De geschatte levensduur van een omvormer is ongeveer tien jaar vanaf de indienststelling. Maar er zijn genoeg voorbeelden van omvormers die meer dan 15 jaar. werken. De belangrijkste factoren welke de levensduur beperken zijn elektrische ladingen en de hoge temperaturen binnen de omvormer.  

  Micro-omvormers hebben wel een langere levensduur door de lagere belasting en doordat ze beter gebruik maken van de condensator.

  Ook interessant om lezen

  Leestijd: 2 minuten

  Lees verder arrow

  Leestijd: 2 minuten

  Lees verder arrow

  Leestijd: 6 minuten

  Lees verder arrow

  Leestijd: 4 minuten

  Lees verder arrow