Menu

Hybride omvormers (voor thuisbatterijen)

Een hybride omvormer is een combinatie van een standaard omvormer en batterij-omvormer in een systeem. Net zoals bij een gewone omvormer zal deze gelijkstroom (DC), geproduceerd door zonnepanelen, omzetten in wisselstroom (AC) die kan worden gebruikt om de woning van stroom te voorzien.

Geschreven door Stefan Goessens

Laatste update: 26/04/2023

Leestijd: 8 min

Hybride omvormers combineren de functionaliteit van zowel een standaard omvormer als een batterij-omvormer in éénzelfde toestel. Ze zijn ontworpen om zowel energie om te zetten voor direct gebruik of te injecteren op het net alsook om de energie op te slaan in batterijen voor later gebruik. Dit maakt ze bijzonder geschikt om uw zelfconsumptie te gaan maximaliseren in combinatie met een thuisbatterij.

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

Werking van een hybride omvormer

Een hybride omvormer werkt op een vergelijkbare manier als een standaard omvormer, maar met enkele extra functies. Wanneer zonnepanelen gelijkstroom produceren, wordt deze stroom naar de hybride omvormer gestuurd. De omvormer zet de DC-stroom om naar AC-stroom, die direct kan worden gebruikt door huishoudelijke apparaten of op het elektriciteitsnet kan worden gevoed. Als er meer zonne-energie wordt geproduceerd dan nodig is voor direct gebruik, kan overtollige energie worden opgeslagen in een thuisbatterij voor later gebruik.

De hybride omvormer beheert ook de ontlading van de batterij en zorgt ervoor dat de opgeslagen energie wordt gebruikt wanneer de zon niet schijnt of wanneer de vraag naar energie hoger is dan de productie van de zonnepanelen. Dit helpt huiseigenaren om hun energieverbruik uit het elektriciteitsnet te verminderen en hun energieonafhankelijkheid te vergroten.

Voordelen van hybride omvormers

  • Energieonafhankelijkheid: Hybride omvormers maken het mogelijk om zonne-energie op te slaan voor later gebruik, waardoor huiseigenaren minder afhankelijk zijn van het elektriciteitsnet.
  • Betere energie-efficiëntie: Door overtollige zonne-energie op te slaan in plaats van deze terug te sturen naar het elektriciteitsnet, kunnen huiseigenaren hun energie-efficiëntie verhogen en energieverliezen door transmissie en distributie verminderen.
  • Lagere elektriciteitskosten: Door gebruik te maken van opgeslagen zonne-energie tijdens piekuren, kunnen huiseigenaren besparen op de kosten van elektriciteit die ze uit het net zouden moeten halen.
  • Noodstroomvoorziening: In geval van stroomuitval kunnen hybride omvormers samen met batterijen een noodstroomvoorziening (UPS) bieden voor essentiële huishoudelijke apparaten. Dit is wel (nog) niet mogelijk met elk hybride omvormer merk.

Nadelen van hybride omvormers

  • Hogere initiële kosten: Hybride omvormers zijn duurder dan gewone omvormers vanwege hun extra functionaliteit en complexiteit. Een goede vuistregel is dat een hybride omvormer dubbel zo duur, wanneer men kijkt naar omvormer merken zoals SMA, Fronius en Goodwe welke hybride en niet-hybride omvormers aanbieden.
  • Grotere installatieruimte: Hybride omvormers (en batterijsystemen) nemen meer ruimte in beslag dan standaard omvormers, wat een probleem kan vormen indien er weinig ruimte beschikbaar is.
  • Minder garantie: Over het algemeen is de garantie van kortere duur dan bij standaard omvormers. 

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

Kostprijs van hybride omvormers

De prijs van een hybride omvormer hangt vooral af van het merk, vermogen (kVA) en of het een 1-fase of 3-fasen omvormer is. Hieronder een rangschikking van hybride omvormer merken van goedkoop naar duur

  1. Growatt
  2. Sungrow
  3. Solax
  4. Huawei
  5. SolarEdge (enkel omvormer - exclusief optiomizers)
  6. Goodwe
  7. SMA
  8. Fronius
  9. Enphase

Verschillen tussen hybride en niet-hybride (seriële) omvormers

  • Functie: Een niet-hybride, of seriële, omvormer is ontworpen om alleen de gelijkstroom van zonnepanelen om te zetten in wisselstroom voor gebruik in huishoudens en op het elektriciteitsnet. In tegenstelling tot hybride omvormers, kunnen ze geen energie opslaan in batterijen voor later gebruik.
  • Kosten: Hybride omvormers zijn over het algemeen duurder dan seriële omvormers vanwege hun extra functionaliteiten en complexiteit.
  • Energieopslag: Seriële omvormers zijn niet in staat om energie op te slaan in batterijen, wat betekent dat ze geen energieonafhankelijkheid of noodstroomvoorziening kunnen bieden. Er bestaan wel zogenaamde retrofit systemen, waar u door middel van een ‘batterij-omvormer’ alsnog batterijen kan aansluiten op een seriële omvormer. Bij SMA is dit de Sunny Boy Storage (1F) en Sunny Island (3F). Bij SolarEdge de StorEdge AC
  • Efficiëntie: Hybride omvormers hebben over het algemeen een hogere efficiëntie dan seriële omvormers, omdat ze in staat zijn om overtollige zonne-energie op te slaan en te gebruiken wanneer nodig, in plaats van deze terug te sturen naar het elektriciteitsnet.
  • Installatie en onderhoud: Hybride systemen vereisen een uitgebreidere installatie en meer onderhoud dan seriële systemen, voornamelijk vanwege de toevoeging van batterijen.

Welke merken bieden hybride omvormers aan?

Er zijn verschillende merken die hybride omvormers aanbieden, elk met hun eigen reeks producten en technische specificaties. Enkele populaire merken die hybride omvormers aanbieden zijn:

SMA

SMA staat sinds jaar en dag bekend als een degelijk merk voor residentiële omvormers. Met de opkomst van de hybride omvormers zijn ze wel iets later geweest dan de concurrenten. Momenteel is de enige hybride omvormer van SMA een omvormer in een 3-fase uitvoering, met name de SMA Tripower Smart Energy verkrijgbaar in 5.0, 6.0, 8.0 en 10.0 kVA. 

SMA hybride omvormers zijn compatibel met (high-voltage) thuisbatterijen van BYD en LG

GoodWe

GoodWe is een zeer interessant merk wanneer het aankomt op hybride omvormers. Het merk heeft verschillende hybride omvormer series, zowel 1-fase als 3-fase.

Voor 1-fase omvormers is er de ES en EM-series, compatibel met low-voltage batterijen van BYD, Goodwe, LG en Pylontech. Daarnaast is er ook de EH-series welke compatibel is met high-voltage thuisbatterijen van BYD, Goodwe en Pylontech.

Voor 3-fase omvormers is er de ET-series welke compatibel is met high-voltage thuisbatterijen van BYD, Goodwe, LG en Pylontech.

U kan met Goodwe dus meerdere combinaties overwegen, wat een interessante optie kan zijn.

Huawei

Vergelijkbaar met Goodwe is ook Huawei snel de weg van hybride omvormers ingegaan. Zover zelfs, dat hun residentiële omvormers allemaal hybride zijn.

De Huawei is er zowel in een 1-fase uitvoering (SUN2000 L1-serie) en 3-fase (SUN2000 M1-serie). De Huawei omvormers zijn compatibel met Huawei Luna thuisbatterij. 

Deze uitstekende thuisbatterij is moduleerbaar in 5kWh, 10kWh tot 15kWh per ‘toren’.

Een groot voordeel hier dat het een all-in-one systeem is, zowel de omvormer als thuisbatterij zijn van hetzelfde merk en werken feilloos samen, daar waar dit bij andere merken moeilijker is daar er extra hardware nodig is of er zich soms software problemen voordoen met betrekking tot de aansturing van de omvormer en thuisbatterij.

SolarEdge

SolarEdge is een welbekend omvormer merk, vooral omwille van hun power optimizers. Ze bieden de StorEdge-oplossing aan, zowel in 1-fase als 3-fase uitvoering.

De 1-fase StorEdge hybride omvormer is compatibel met LG en SolarEdge thuisbatterijen, de 3-fase variant met BYD, LG en SolarEdge.

SolarEdge is een goede keuze maar duur, daar de StorEdge omvormer enkel werkt met een power optimizer per paneel.

Fronius

Fronius heeft de Primo GEN24 (1-fase) en Symo GEN24 (3-fase) hybride omvormer in hun gamma. Dit is een premium omvormer met bijhorend prijskaartje. 

De hybride omvormers van Fronius zijn compatibel met BYD en LG thuisbatterij-ssytemen.

Daarnaast zijn er ook nog andere (minder bekende, in België althans) merke welke hybride omvormers aanbieden, waaronder:

  • FoxESS
  • Enphase
  • Kaco
  • Kostal
  • SOFAR
  • Solax
  • Sungrow

Dit is geen uitputtende lijst van merken die hybride omvormers aanbieden, maar het geeft een overzicht van enkele van de meest populaire en betrouwbare opties op de markt. Bij het kiezen van een hybride omvormer is het belangrijk om uw specifieke behoeften, budget en lokale beschikbaarheid van producten en ondersteuning te overwegen.

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

Werkt een hybride omvormer ook zonder batterij?

Kort antwoord, ja!

Een hybride omvormer kan ook zonder batterij werken. In dit geval fungeert de hybride omvormer als een standaard omvormer en zet de gelijkstroom (DC) van de zonnepanelen om in wisselstroom (AC) voor direct gebruik in het huishouden of om terug te sturen naar het elektriciteitsnet (injectie). De energieopslag- en noodstroomvoorzieningfuncties zullen echter niet beschikbaar zijn zonder een batterij in het systeem.

Hoewel het mogelijk is om een hybride omvormer zonder batterij te gebruiken, is het belangrijk om te weten dat een van de belangrijkste voordelen van het kiezen van een hybride omvormer juist de mogelijkheid is om energie op te slaan voor later gebruik.

Wanneer u niet van plan bent om een batterij te gebruiken, kan een standaard, niet-hybride omvormer een meer kosteneffectieve keuze zijn. Als u echter in de toekomst overweegt om een batterij toe te voegen, kan het kiezen van een hybride omvormer vanaf het begin zinvol zijn, omdat u geen nieuwe omvormer hoeft aan te schaffen wanneer u besluit om een opslagsysteem toe te voegen.