Warmtepomp in combinate met zonnepalen (waarom we deze combinatie aanraden)

Zonnepanelen betalen zichzelf in minder dan 10 jaar terug en zijn onafhankelijk van de stijging van de elektriciteitsprijs. Wat kan er beter zijn? Een zonnepanelen en warmtepomp tandem die zichzelf nog sneller terugverdient! Deze biedt volledige onafhankelijkheid van alle brandstofprijsverhogingen en biedt de mogelijkheid van totale zelfvoorziening.

Na het lezen van dit artikel begrijpt u de principes die de combinatie van deze twee systemen zo succesvol maken en krijgt u de belangrijkste informatie over een apparaat dat een warmtepomp wordt genoemd, een enigszins verrassend... met een koelkast.

Waarom investeren in een warmtepomp samen met zonnepanelen?

 • U produceert zelf elektriciteit en warmte, waardoor zowel uw elektriciteitsfactuur en brandstof/gasfactuur daalt indien u niet elektrisch verwarmd
 • De investering zal zichzelf sneller terugverdienen gezien u alles samen plaatst, zonnepanelen installateurs plaatsenmeestal ook warmtepompen.
 • U draagt uw steentje bij voor het milieu want een zonnepanelen installatie en warmtepomp maken beide gebruik van zonne en thermische energie.
 • U bent onafhankelijk van de prijsstijgingen van elektriciteit, gas, olie en andere grondstoffen.

Hoe rendabel is deze oplossing? Laten we het vergelijken met een gasfornuis.

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat (0°)

Zwak hellend (15°)

Normaal hellend (30°)

Sterk hellend (45°)

Verwarmen op gas via gasketel of warmtepomp?

Door de combinatie van een warmtepomp en een gasketel is het gemakkelijk te zien dat beide oplossingen zich in ongeveer dezelfde tijd terugverdienen, waarbij de warmtepomp in eerste instantie duurder is, maar minder kost op lange termijn.

De situatie verandert wanneer u een zonnepanelen installatie aan de warmtepomp toevoegt. De twee apparaten ondersteunen elkaar en versnellen de terugverdientijd aanzienlijk. Ondanks de grote investering, is het op lange termijn een zeer interessante investering en combinatie.

Laten we deze opties vergelijken op een voorbeeld. Hierbij het verbruik:

 • Een 100 m2 eengezinswoning met twee bewoners.
 • Een energiezuinige woning met een verbruik van 50 kWh/m2 per jaar, in totaal 5.000 kWh thermische energie per jaar per verwarmingstoestel.
 • Thermisch energieverbruik voor warm water ~ 1 600 kWh/jaar
 • Totaal verbruik van thermische energie ~ 6 600 kWh/jaar
 • Elektriciteitsverbruik ~ 4 000 kWh/jaar

Bij de uitgaven wordt geen rekening gehouden met de stijging van de gas- en elektriciteitsprijzen of de inflatie waardoor de reële winst nog hoger kan zijn. De kosten van de gasketel zijn inbegrepen in de kosten van de aansluiting.

Conclusie: Een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen is de meest rendabele optie op lange termijn, met een besparing tot 15.000 EUR, zonder rekening te houden met de verdere stijging van de elektriciteit- en gasprijzen. De hoge initiële investering mag geen belemmering vormen. Banken zijn bereid dergelijke projecten te financieren via een energielening met lage interest.

Een gasketel heeft gas nodig om te werken en maakt ons afhankelijk van de over het algemeen stijgende brandstofprijzen op de wereldmarkt. De zon daarentegen levert voortdurend gratis en groene energie. En zowel zonnepanelen als warmtepompen gebruiken uiteindelijk dezelfde energiebron, thermisch en elektrisch.

In het eerste voorbeeld merkt u dat een 7,7 kWp installatie een energiebehoefte van 10.600 kWh per jaar dekt. Hoe is dit mogelijk? Een warmtepomp maakt het voor ons mogelijk om meer thermische energie aan het huis te leveren dan we in elektriciteit hebben verbruikt. Hoe is dit mogelijk?

Werking van de warmtepomp

Een warm lichaam verwarmt een kouder lichaam. Met een warmtepomp is het mogelijk om dit proces om te keren en de warmtestroom van een lagere temperatuurzone naar een hogere temperatuurzone te forceren. Dit is precies hoe elke koelkast werkt, welke de warmte van binnen de koelkast naar buiten transporteert en zo de lucht binnenin koelt en de ruimte buiten verwarmd. Een nog betere vergelijking voor de warmtepomp is een airco. Lucht-lucht warmtepompen zien eruit als airconditioners en werken op dezelfde manier, maar dan in de tegenovergestelde richting.

Bovendien kunnen sommige luch-lucht warmtepompen als airconditioner werken. Ze verwarmen het huis in de winter en koelen het huis in de zomer.

TIP: Zonnepanelen produceren elektriciteit en een warmtepomp produceert meer warmte dan het elektriciteit verbruikt. Het is een perfecte tandem en een recept voor een energievriendelijk huis!

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat (0°)

Zwak hellend (15°)

Normaal hellend (30°)

Sterk hellend (45°)

De meest populaire soorten warmtepompen in woningen zijn:

 • Grondwarmtepomp (ofwel aardwarmtepomp)
 • Luchtwarmtepomp

De belangrijkste parameter van een warmtepomp is de energie-efficiëntie welke wordt uitgedrukt in COP. Dit is de verhouding tussen de hoeveelheid verkregen warmte en de hoeveelheid verloren elektriciteit. COP = 5 betekent bijvoorbeeld dat we op 1kW elektriciteitsverbruik 5kW aan warmte-energie winnen. COP kan worden gebruikt als een zeer handige parameter om het rendement van een warmtepomp te vergelijken.

Het is vermeldenswaard dat gasketels werken met een maximale COP = 1. Warmtepompen zijn een veel effectievere manier om elektriciteit in warmte om te zetten.

De energie-efficiëntie van de COP neemt toe met de afname van het temperatuurverschil tussen de invoer en de uitvoer. Dit betekent dat een warmtepomp efficiënter is hoe minder we een huis/water verwarmen ten koste van een warmtebron (de lagere bron genoemd).

Dit verklaart tevens waarom luchtwarmtepompen in de winter het COP-rendement verliezen - de bron is te koud (dit probleem geldt niet voor grondwarmtepompen). Dit verklaart ook waarom warmtepompen in sommige woningen alleen worden gebruikt als (centrale) verwarming - het verkrijgen van de hogere temperaturen die nodig zijn voor huishoudelijk water vermindert het rendement van de COP.

Zonnepanelen in combinatie met warmtepomp - hoe werkt het?

Zonnepanelen wekken het grootste deel van hun energie op in de zomer terwijl warmtepompen het grootste deel van hun energie verbruiken in de winter. Is dit een probleem? Neen, niet helemaal en zeker niet in Vlaanderen als prosument en de terugdraaiende teller gezien de afrekening op jaarbasis gebeurt.

Hoe kunt u nog meer besparen op de installatie?

Veel zonnepanelen installateurs plaatsen ook warmtepompen. Het gebruik van één enkele installateur voor beide projecten kan de totale kosten aanzienlijk verlagen.

Geschreven door Stefan Goessens Zonnepanelen expert

Met meer dan 10 jaar ervaring in zonnepanelen sector probeert Stefan u wegwijs te maken hoe zonnepanelen werken, wat ze voor jou kunnen betekenen en hoe je de juiste installateur vindt.

Vraag offertes en bespaar tot 30%

Ontvang volledig vrijblijvend offertes van installateurs in uw regio en bespaar tot 30% wanneer u zonnepanelen plaatst

 • Vergelijk meerdere offertes
 • Meer dan 40 top installateurs
 • 100% gratis en vrijblijvend
Offertes vergelijken

We vergelijken en onderzoeken meer dan 200 installateurs in Vlaanderen.

Copyright 2020 Alle rechten voorbehouden