Update: De impact van het coronavirus op de zonnepanelen sector

Groene lening: hoe lenen voor zonnepanelen

Met de groene lening wil de overheid de burger toelaten geld te lenen tegen een gunstiger tarief om de woning energie efficiënter te maken.

Sinds 1 januari 2012 is onder de regering Di Rupo de groene lening voor zonnepanelen afgeschaft! Onderstaande informatie is dus niet meer geldig en dient louter ter informatie.

De groene lening is onderdeel van de economische herstelwet van 27 maart 2009. De regelgeving geldt voor leningen die afgesloten worden tussen 1 januari 2009 en 31 december 2011.

Voordelen groene lening

Er wordt een intrestkorting toegekend van 1,5% op de lening. Deze intrestkorting is ten laste van de overheid. Verder is er een belastingvermindering van 40% op de intresten te betalen intrest.

Voorwaarden groene lening

Het is een lening die enkel kan aangevraagd worden door een particulier die wenst te investeren in het energie zuinig maken van zijn woning. De regelgeving is van toepassing voor zowel eigenaars als huurders. De regelgeving is geldig zowel voor een nieuwbouw- als renovatie.

Er bestaan twee mogelijke groene leningen

  • Lening op afbetaling
  • Hypotheek lening

Het geleende geld kan enkel en alleen worden gebruikt om de energie efficiëntie van de woning te verhogen. Het is niet toegelaten om de lening te gebruiken in combinatie met andere werkzaamheden die niets met energiebesparing te maken hebben.

Voor de groene lening kan men terecht bij elke bank. Vergeet niet te informeren naar eventuele voorwaarden en/of kosten verbonden aan een groene lening. Informeer bij meer dan één bank en vergelijk de voorstellen.

De bank zal bij het afsluiten van de lening een bewijs vragen waarin wordt aangetoond dat de lening effectief wordt gebruikt om energiebesparende investeringen te financieren.

Na ondertekening van de leningsovereenkomst bekomt u van de bank alle documenten die nodig zijn voor uw belastingaangifte.

Het bedrag dat U kan lenen varieert tussen 1.250 € en 15.000 €. Deze bedragen gelden per kalenderjaar, per woning en per persoon. Zo ontstaat de mogelijkheid dat partners samen voor dezelfde woning tot 30.000 € kunnen lenen.

Geschreven door Stefan Goessens Zonnepanelen expert

Met meer dan 10 jaar ervaring in zonnepanelen sector probeert Stefan u wegwijs te maken hoe zonnepanelen werken, wat ze voor jou kunnen betekenen en hoe je de juiste installateur vindt.

Ook interessant om lezen

Vraag offertes en bespaar tot 30%

Ontvang volledig vrijblijvend offertes van installateurs in uw regio en bespaar tot 30% wanneer u zonnepanelen plaatst

  • Vergelijk meerdere offertes
  • Meer dan 40 top installateurs
  • 100% gratis en vrijblijvend
Offertes vergelijken

We vergelijken en onderzoeken meer dan 200 installateurs in Vlaanderen.

Copyright 2020 Alle rechten voorbehouden