Menu

Zonnepanelen schoonmaken: hoe en wanneer?

Je kan zonnepanelen op verschillende manieren reinigen, zelf, door je installateur of gespecialiseerde firma. Zonnepanelen moet je reinigen. Dit is één van de grotere nadelen van zonnepanelen. In vele gevallen kan je zelf niet de zonnepanelen reinigen doordat het te risicovol is om zelf het dak te beklimmen zonder de juiste uitrusting en ervaring.

Geschreven door Stefan Goessens

Laatste update: 19/05/2020

Leestijd: 2 min

Zonnepanelen kunnen vuil worden door onder andere:

  • Fijn stof in de lucht
  • Opgewaaid stof van de velden
  • Zand van de zee of door de Sirocco
  • Vogeluitwerpselen
  • Mos

Deze factoren dragen allemaal bij tot een verminderd rendement van zonnepanelen. In extreme gevallen bedraagt het rendementsverlies tot 20%!

Gelukkig zijn zonnepanelen te reinigen. Wanneer je dak makkelijk te bereiken is kan je dit zelf doen. Al is dit wel af te raden omwille van de risico's.

Je kan ook met je zonnepanelen installateur afspreken om je zonnepanelen jaarlijks enkele malen te reinigen. Dit kan je vastleggen in het onderhoudscontract. Er zijn ook heel wat gespecialiseerde firma's die je zonnepanelen komen reinigen met de juiste middelen en opgeleid personeel.

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

Waarmee dien je zonnepanelen te reinigen?

Het materiaal is zeer belangrijk bij het reinigen van zonnepanelen. Slecht materiaal kan schade veroorzaken of de zonnepanelen niet voldoende reinigen. Zonnepanelen reinig je met water en een zachte borstel, zeep is niet noodzakelijk.

Voor het water gebruik je osmosewater, dit is puur water welke geen resten of strepen op de zonnepanelen achterlaat.

Reinig NOOIT uw zonnepanelen met een hogedrukreiniger.

Gebruik steeds en zachte borstel, bij voorkeur gemaakt uit nylon. Deze maken geen krassen of brengen geen schade toe en reinigen heel goed.

Hoe vaak moeten zonnepanelen gereinigd worden?

In periodes met veel regen dienen zonnepanelen minder gereinigd te worden. In de lente en zomer, waneer veel boeren het land bewerken, de vogeltjes terug in het land zijn en het relatief droger is moeten zonnepanelen frequenter gereinigd worden.

Drie a vier maal per jaar zou normaal moeten volstaan. Eén keer tijdens de herfst-winter en twee tot drie maal tijdens de lente en zomer zijn in vele gevallen meer dan voldoende.

Zelfreinigende zonnepanelen

De laatste jaren winnen zelfreinigende zonnepanelen aan populariteit. Deze zonnepanelen zijn uitgerust met sproeiers. Meestal werken deze in 2 fases. Eén fase waarbij het zonnepaneel gekuist wordt door een mix van water en reinigende zeep. Bij de tweede fase worden de zeepresten weggespoeld met water. Doordat de druk van het water zo laag is, brengen deze sproeiers geen schade aan de zonnepanelen toe.

Ook interessant om lezen

Leestijd: 2 minuten

Lees verder arrow

Leestijd: 1 minuten

Lees verder arrow

Leestijd: 2 minuten

Lees verder arrow