Menu

34.584 nieuwe installaties in eerste 10 maanden van 2018

Tijdens de eerste 10 maanden van 2018 werden 34.584 nieuwe zonnepanelen installaties geplaatst in Vlaanderen. Dat is in lijn met 2017, waar er de eerste 10 maanden 34.413 installaties werden geplaatst.  Koploper is de provincie Oost-Vlaanderen waar voor maar liefst 39,10 megawattpiek aan zonnepanelen werd geplaatst. De cijfers werden gepubliceerd door het Vlaams Energieagentschap.

2017 was een goed jaar inzake nieuwe installaties en dit zet zich verder in 2018 na enkele mindere jaren als gevolg van het stopzetten van de subsidies voor zonnepanelen. De grootste factoren voor deze groei zijn de dalende prijs van zonnepanelen, welke met meer dan de helft gedaald is in minder dan 5 jaar tijd en de stijgende elektriciteitsprijzen. Voor de eerste 10 maanden van 2018 ligt de groei iets hoger dan 2017.

In totaal werd in Vlaanderen voor 154 megawattpiek zonnepanelen geplaatst tijdens de eerste 10 maanden, wat neerkomt op meer dan 500.000 zonnepanelen. Koploper is de provincie Oost-Vlaanderen, waar maar liefst voor 39,10 megwattpiek aan zonnepanelen werd geplaatst. In Limburg werd bijna maar de helft geplaatst met 20,46 megawattpiek, al is Limburg met 1 installatie per 16 inwoners wel de groenste provincie.

Opmerkelijk is dat 34.396 van de 34.584, ofwel 99,5% van de installaties kleiner zijn dan 10 kilowattpiek, dit zijn in bijna alle gevallen installaties bij particulieren. Er werden slechts 12 installaties geplaatst met een vermogen van meer dan 250 kilowattpiek. Daarmee blijft de groei bij bedrijven verder uit, iets waar Minister van Energie Bart Tommelein de laatste maanden een prioriteit van heeft gemaakt. 

In totaal ligt er in Vlaanderen nu voor 2714 megawattpiek aan zonnepanelen, daarmee is het doel van 3.700 megawattpiek voor eind 2020 nog veraf, zeker met de recente onzekerheid inzake de digitale meter is het de vraag of dit nog realistisch is.

Volgende gemeenten scoren het beste inzake nieuwe installaties voor de eerste 10 maanden van 2018:

  1. Gent
  2. Kortrijk
  3. Brugge
  4. Antwerpen
  5. Aalst
kWh/jaar

  Ik aanvaard de Algemene voorwaarden

Relevant nieuws

Meer dan 300.000 zonnepanelen installaties in Vlaanderen

16/09/2021

Meer dan 300.000 zonnepanelen installaties in Vlaanderen

De laatste 2 jaren zijn zonnepanelen weer flink in opmars. Dit is te wijten aan een drietal factoren: hogere elektriciteitprijzen, de prijzen van zonnepanelen zijn fors gedaald en het verplicht behalen van een lager e-peil voor nieuwebouwwoningen. Inmiddels heeft Vlaanderen de kaap van de 300.000 installaties behaald. In andere cijfers, 1 gezin op de 9 in Vlaanderen heeft reeds gekozen voor zonnepanelen, dat is 11%. Daarmee doen we bijvoorbeeld fors beter dan Duitsland op gebied van particuliere installaties, waar ongeveer 1.5 miljoen particuliere installaties staan voor 37 miljoen huishoudens, ofwel 4%.

Lees verder arrow
VREG start onderzoek naar groepsaankopen

16/09/2021

VREG start onderzoek naar groepsaankopen

Groepsaankopen, er is de laatste tijd heel wat rond te doen. Groepsaankopen zijn niets nieuws, denk maar aan het succes van bedrijven zoals Groupon of iBood voor elektronica. Ook in de energiemarkt hebben ze intussen hun intrede gemaakt, zoals voor bij de aankoop van mazout, gas of brandhout. Ideaal voor deze producten, waar geen persoonlijke aanpak vereist is en je als klant vaak een mooi voorstel krijgt door de mooie korting door de ‘kracht van de massa’.

Lees verder arrow
Digitale meters uitgesteld met half jaar

16/09/2021

Digitale meters uitgesteld met half jaar

De digitale meter, onderwerp van vele discussies in het energieverhaal, wordt uitgesteld voor minstens een half jaar. Dit omdat de fabrikant de meters niet tijdig kan leveren. Nieuwbouwwoningen en zonnepanelen eigenaren, de twee prioritaire groepen voor de uitrol digitale meter, behouden hun meter nog tot minstens 1 juli 2019. Normaal gezien zouden de eerste vervangingen van de oude (mechanische) meter plaatsvinden vanaf 1 januari voor zonnepanelen eigenaren. Door de achterstand van de fabrikant wordt de uitrol nu dus noodgedwongen verplaatst naar ten vroegste 1 juli 2019.

Lees verder arrow
Provincie Antwerpen stopt met groepsaankopen voor zonnepanelen

16/09/2021

Provincie Antwerpen stopt met groepsaankopen voor zonnepanelen

De Provincie Antwerpen zegt vaarwel tegen de groepsaankoop voor zonnepanelen en energie. Dit werd beslist door het nieuwe provinciebestuur. Het bestuur bestaat uit een coallitie met de N-VA en CD&V. De provinciale groepsaankopen waren destijds een initiatief van sp.a. Deze zetelt niet meer in het nieuwe provinciebestuur. De redenen hiervoor is dat groepsaankopen geen enkele garantie bieden op een betere prijs. Ze zijn ook vaak misleidend voor de consument, aldus een onderzoek van de VREG.

Lees verder arrow