Menu

SolarEdge omvormers

SolarEdge is een omvormer merk welke de laatste jaren gestaag aan marktaandeel wint. De omvormer in combinatie met de krachtige power optimizers biedt een goede oplossing bij zonnepanelen installaties waar schaduw een probleem is.

Israël

employees 2.400 werknemers

clock Opgericht in 2006

Wie is SolarEdge?

SolarEdge is een van oorsprong Israëlisch bedrijf welke vooral bekend is om zijn power optimizers en kwalitatieve omvormers. Het is een jong bedrijf met veel ambitie en potentieel. Ook vele zonnepanelen installateurs hebben inmiddels het merk geadopteerd en het legt het vuur aan de schenen van SMA.

SolarEdge Gegevens
Opgericht in Israël
Productie Singapore
Jaar van oprichting 2006
Werknemers 2300
Jaaromzet $ 937,2 M USD
Altman Z-Score Stabiel

Beoordeling Fronius 4.75
Kwaliteit:
Prestaties:
Betrouwbaarheid:
Prijzen:

Kwaliteit

De kwaliteit van een omvormer kan worden afgeleid uit de garantie, technische veiligheid, alsook de IP-beschermingsklasse, de laatste 2 aan de hand van onafhankelijke resultaten. Deze 3 pijlers geven een goede inkijk wat men kan verwachten inzake kwaliteit. Hoe scoort SolarEdge hierin?

  • Fabrieksgarantie: SolarEdge biedt standaard een garantie van 12 jaar op de omvormer en 25 jaar voor de power optimizers. Wat betreft de omvormer, ligt dit aanzienlijk hoger dan de gemiddeld 5 jaar welke de meeste merken geven. Bovendien kan de garantie op de omvormer worden verlengd tot 20 jaar, voor sommige modellen zelfs tot 25 jaar. Het feit dat het mogelijk is om de garantie te verlengen aan de normale garanties, toont aan dat SolarEdge veel vertrouwen heeft in hun omvormers.

Het is ook het vermelden waard dat de garantie op de StorEdge batterij 10 jaar is. Extra apparatuur en accessoires zoals de ZigBee Gateway, Commercial Gateway, Firefighter Gateway, Smart Energy productgamma, de RS485 Plug-in, Energy Meter en Smart EV Charger komen met een garantie van 5 jaar, niet verlengbaar.

IP-beschermingsklasse: De SolarEdge-omvormers beschikken over een IP65-graad. Dat betekent zoveel als stofdicht en beschermd tegen waterstralen van 12,5 l/min voor beide zijden van de omvormer behuizing. Hiermee kunnen ze zowel binnen als buiten worden gemonteerd.

Veiligheid: Waneer de omvormer uitgeschakeld is, beperken de power optimizers de spanning tot 1 volt, wat belangrijk is inzake veiligheid van de elektrische installatie.

Extra: De SolarEdge omvormer werkt alleen in combinatie met power optimizers. Dit heeft een positieve invloed op het rendement en opbrengst van de zonnepanelen installatie, maar betekent meer onderdelen en elektronica. Hoe meer onderdelen, hoe meer zaken er fout kunnen gaan of vervangen dienen te worden.

De power optimizers hebben een garantie van 25 jaar. In geval van defect bij een of meerdere power optimizers blijft de installatie verder werken, maar wel met een mindere opbrengst, gezien het zonnepaneel met de defecte power optimizer geen stroom zal leveren.

Belangrijk inzake de garantie bij de power optimizers is dat de serie waarvan de laatste letter op 'C' eindigt, geen garantie biedt op de input connector.

Onze conclusie: De kans dat u met een SolarEdge problemen zal ondervinden is vrij klein, en u kan zich indekken met de verlengbare garantie en zo extra gemoedsrust inkopen.

Prestaties

De prestaties bij een omvormer betekent zoveel als het rendement, welke het percentage aan gelijkstroom is welke kan omgezet worden in wisselstroom. Mede door de power optimizers scoort SolarEdge hierin uitstekend.

Prestaties volgens de onafhankelijke California Energy Commission:

[IMAGE]

Hoe bovenstaande grafiek te interpreteren? Het groene deel zijn de prestaties van alle SolarEdge omvormers samen, terwijl de blauwe balken andere omvormer merken zijn.

Kwalitatief mindere omvormers behalen een rendement van 89% tot 94%. Terwijl degelijke omvormers beginnen bij 94,5% en eindigen bij 97,5%. De absolute top omvormers behalen een rendement van 98%. 

SolarEdge behaalt een rendement tussen de 96% tot 99%, ongekend hoge waarden, zeker gezien dit voor alle omvormers samen is. Een uitleg voor dit rendement is omdat SolarEdge gebruikt maakt van power optimizers.

Een omvormer zoekt het maximale vermogenspunt (MPPT), dit is slechts zo hoog als het minst goed presterende zonnepaneel. Een normale omvormer heeft slechts 1 tot 2 MPPT trackers. Bij een power optimizer, is elke MMPT afhankelijk per paneel en apart gerapporteerd. Hierdoor krijg je de garantie dat elk paneel de beste condities behaalt.

Deze resultaten zijn gemeten in laboratoria, waar elke paneel exact evenveel zonlicht krijgt. In realiteit zal het verschil nog vele malen groter zijn gezien het rendement van een zonnepanelen installatie word beinvloedt door bijvoorbeeld schaduw, stof vogeluitwerpselen en bladeren. Power optimizers kunnen gemakkelijk een extra opbrengst van 10% behalen (wanneer alle zonnepanelen samen liggen).

[image optimizer vs classic]

Betrouwbaarheid

Een betrouwbare fabrikant voldoet aan zijn garantieverplichtingen wanneer zijn producten defecten vertonen. Belangrijk is dat de garantie eenvoudig te verhalen is bij de installateur of direct bij de fabrikant. 

Bedrijfsgrootte en geschiedenis: SolarEdge is een relatief nieuw merk (2006) en heeft sindsdien de omvormer markt grondig doorheen geschud. Het is vandaag samen met SMA marktleider in Vlaanderen. Sinds 2010 heeft het bedrijf meer dan 1,5 miljoen omvormers en 40 miljoen power optimizers verkocht.

Ook al is het geen bedrijf met tientallen jaren ervaring zoals SMA of Fronius, lijkt de continuïteit ons wel gegarandeerd naar de toekomst toe.

Financiële stabiliteit: SolarEdge doet het financieel gezien geweldig. De omzet groeit jaar op jaar en ze zijn ook winstgevend. De Altman Z-score beoordeelt SolarEdge als een financieel stabiel bedrijf.

Fysieke aanwezigheid: SolarEdge beschikt over een kantoor binnen de Benelux, meer bepaald Nederland. Dit is een zeer goed teken, aangezien vele omvormer (buiten SMA of Fronius) merken niet over een Europese zetel beschikken. Bij problemen of defect met de omvormer of power optimizer kan u SolarEdge eenvoudig contacteren en dit in het Nederlands.

SolarEdge Technologies (Holland) B.V.
Lange Dreef 8,
4131 NH Vianen
T-BE: 0800.76633
infoNL@solaredge.com

Een storing of defect dient wel eerst gerapporteerd te worden bij uw installateur.

Prijzen

SolarEdge ligt qua prijs hoger dan andere merken. Daar waar de omvormer zelf net iets goedkoper is dan SMA of Fronius, dient er echter wel rekening gehouden te worden met de extra kost van de power optimizers.

Een 5KW SolarEdge omvormer kost rond de 950 EUR  ,tegenover 1100 EUR voor een gelijkwaardige SMA en 1200 EUR voor een Fronius omvormer. De prijs van een power optimizer bedraagt ongeveer 45 EUR. Bij een installatie van 5KW heb je gemiddeld een 15-tal power optimizers nodig. Dat is dus een extra kost van 675 EUR bovenop de omvormer.

Als regel: reken per 1000Wp aan zonnepanelen ongeveer 150 EUR extra kosten aan power optimizers.

SolarEdge omvormers: Welke opties zijn er?

SolarEdge is er, ondanks zijn relatief jong bestaan, in geslaagd om meerdere modellen op de markt te brengen en in te spelen op de meeste behoeftes alsook enkele moderne oplossingen waaronder een omvormer met ingebouwde laadpaal of een omvormer specifiek voor kleine installaties van 4 tot 8 zonnepanelen. Hieronder een overzicht van de huidige omvormers

Wygląd Froniusa Symo

SolarEdge HD Wave 2000-6000 1-fase

De SolarEdge HD-Wave serie in een zeer efficiënte eenfasige omvormer. Met een beschermingsklasse IP65 betekent het dat de omvormer buiten geplaatst kan worden, maar wel in een schaduwrijke plaats. Kenmerkend is ook dat de omvormer zeer stil is met 25 decibel aan geluid. De SolarEdge 1-fasige omvormer is beschikbaar in meerdere vermogens van 2,2KW tot 6kW. Monitoring is mogelijk via het webportaal of de app. Mede door de power optimizers kan men elke zonnepaneel apart opvolgen.

[monitoring]

Hieronder ziet u hoe de SolarEdge HD Wave eenfasige omvormer zich verhoudt tegenover alle andere omvormers op de markt qua rendement.

[graph]

Deze resultaten worden ook bevestigd door een gewogen (Europese opbrengst) tussen de 98,3 tot 99%. Dit maakt de SolarEdge HD Wave waarschijnlijk de meest efficiënte eenfasige omvormer beschikbaar vandaag op de markt.

SolarEdge SE 4K-33,3K 3-fase

De driefasige omvormer van SolarEdge verschilt op zich niet veel van de eenfasige variant. De driefasige omvormer van SolarEdge wordt onderverdeeld in 3 categoriëen:

  • 4KW tot 10 KW
  • 12,5KW tot 27.6KW
  • 33,3KW

Bij de eerste categorie tot 10KW is de garantie verlengbaar tot 25 jaar. Bij de 2 andere categoriëen tot 20 jaar. Alle 3 beschikken ze over IP65 beschermingsklasse.

Hieronder een kijk hoe de SolarEdge SE driefasige omvormer zich verhoudt tegenover alle andere omvormers op de markt qua rendement.

[graph]

SolarEdge reviews en beoordelingen

Hieronder ziet u de mening van andere zonnepanelen experts en sites over SolarEdge. 

"SolarEdge omvormers hebben een degelijke reputatie, de power optimizers zijn erg in trek bij de consument en deze staat hier ook positief tegenover. De monitoring per paneel is een van de beste op de markt."

— Solarquotes.com.au (Australië) - 4,6 (2327 beoordelingen)

"De SolarEdge optimizers zoeken constant naar de het beste MPPT voor elk zonnepaneel. Dit maakt  voor elke module afzonderlijk. Krachtige SolarEdge-omvormers vereisen een combinatie met optimalisatoren om te kunnen werken."

— Solarquotes.com.au (Australia) - 4,2 (391 beoordeingen)

SolarEdge omvormer installateurs

Omvormer merken rangschikking

Merk Totaal Quality Garantie Betrouwbaarheid Prijs/kwaliteit

Hoe deze rangschikking te interpreteren? Al deze merken voldoen aan onze criteria inzake kwaliteit en garantie

Geschreven door Stefan Goessens Zonnepanelen expert

Met meer dan 10 jaar ervaring in zonnepanelen sector probeert Stefan u wegwijs te maken hoe zonnepanelen werken, wat ze voor jou kunnen betekenen en hoe je de juiste installateur vindt.