Menu

Californië verplicht zonnepanelen voor nieuwbouw woningen vanaf 2020

De staat van Californië heeft een voorstel goedgekeurd waarbij nieuwbouwwoningen vanaf 2020 verplicht uitgerust dienen te worden met zonnepanelen. Het voorstel lag al langer op tafel maar werd nog gedabeteerd en is nu goedgekeurd. Californië is daarmee de eerste staat van de Verenigde Staten welke zonnepanelen verplicht en verwacht wordt dat andere staten dit ook zullen toepassen. 

Elke nieuwbouwwoning zal minstens met 2 tot 3 kilowatt aan zonnepanelen dienen uitgerust te worden. Dat is goed voor een kwart van het gemiddelde verbruik van een gezin in Californië. Daarnaast komen er nog andere maatregelen waar nieuwbouwwoningen dienen aan te voldoen, waaronder betere isolatie en ventilatie.

Voor zonnepanelen komen er verschillende opties. Zo kan de eigenaar de zonnepanelen zelf aankopen, leasen of energie uit zonnepaneken aan te kopen via zonneparken of coöperaties.

Deze maatregel is historisch en zet de toon voor alle andere staten. Dit is het begin van een nieuw tijdperk hoe we energie produceren en het verbruik van fossiele brandstoffen verminderen voor de volgende generaties.

Kent Sasaki, Energiecommissaris Californië

Californië is vaak de trendsetter inzake nieuwe maatregelen met betrekking tot groene energie welke later in meerdere staten worden geadopteerd. Het uitendelijke doel van Californië is om 100% van de energie uit hernieuwbare bronnen te genereren tegen 2045, met een eerste mijlpaal van 50% tegen 2030. Momenteel zit Californië al aan 32% van de energie welke uit hernieuwbare bronnen komt.

Het voorstel wordt niet door iedereen positief onthaald gezien de kosten voor het bouwen van een woning hiermee nog verder zullen stijgen, in een staat waar woningen langzaam aan onbetaalbaar worden en gemiddeld twee maal duurder zijn dan in de rest van de Verenigde Staten. In totaal werden meer dan 300 brieven ontvangen van burgers welke hun bezorgdheid hebben geuit inzake de nieuwe maatregel. 

Het grote tegenargument is dat deze maatregel, naast het reduceren van fossiele brandstoffen zichzelf ook terug betaald. De terugverdientijd van een zonnepanelen installatie in Californië bedraagt 9 jaar. 

kWh/jaar

  Ik aanvaard de Algemene voorwaarden

Relevant nieuws

Nieuwe Apple campus voor 100% van groene stroom voorzien via zonnepanelen

25/09/2021

Nieuwe Apple campus voor 100% van groene stroom voorzien via zonnepanelen

De nieuwe Apple Campus 2, ook bekend als ‘het ruimteschip’ wordt het nieuwe hoofdkwartier van de Amerikaanse elektronicareus vanaf eind 2017. In totaal zullen er zo een 14.000 werknemers aan de slag gaan. Nu de bouw zo goed als klaar is, duiken er meer details op van het project. Zo is bekend geraakt dat de campus 100% van groene stroom voorzien zal zijn door zonnepanelen.

Lees verder arrow
MIT-startup ontwikkeld camouflage zonnepaneel

25/09/2021

MIT-startup ontwikkeld camouflage zonnepaneel

De esthetische kant van zonnepanelen zijn vaak een discussie en reden om geen zonnepanelen te laten plaatsen. Zo passen ze vaak niet bij de ‘look’ van het huis, zeker bij klassieke woningen met (kleien) dakpannen. Sistine Solar, een nieuwe start-up gestart in de bekende MIT universiteit wil hier verandering in brengen door zonnepanelen te camoufleren in dezelfde stijl als het dak. 

Lees verder arrow
Nieuwe verkooprecords voor Chinese zonnepanelen merken

25/09/2021

Nieuwe verkooprecords voor Chinese zonnepanelen merken

Door de hoge importheffing van 47.6% door de Europese Unie op Chinese zonnepanelen, werd verwacht dat 2017 een bloedrood jaar zou worden voor China met vele faillissementen. Uit eerste data voor het tweede kwartaal van 2017 lijkt daar echter niets van aan te zijn. Integendeel, de verkoopcijfers van de top-20 merken in de wereld, welke vrijwel bijna enkel uit Chinese merken bestaat, steeg met 21%.

Lees verder arrow
Elektrische wagens in de toekomst uitgerust met zonnepanelen?

25/09/2021

Elektrische wagens in de toekomst uitgerust met zonnepanelen?

Er is geen stoppen meer aan, sinds de eerste commerciële elektrische auto van Tesla werd voorgesteld, mikken bijna alle autofabrikanten op de toekomst: de elektrische wagen. Vanaf 2025 zijn elektrische wagens goedkoper dan vervuilende brandstof wagens. Verwacht wordt dat tegen 2040 er tussen de 266 miljoen tot 530 miljoen elektrische wagens zullen rondrijden. Maar waar halen al deze wagens straks hun stroom vandaan? Het antwoord zou wel eens eenvoudiger kunnen zijn dan het lijkt.

Lees verder arrow