Menu

Zonnepanelen voor bedrijven (nog steeds subsidies!)

Vele bedrijven hebben de laatste jaren de stap gezet naar zonnepanelen. Enerzijds gezien er voor bedrijven nog subsidies beschikbaar zijn, om het bedrijf een groen en milieubewust imago te geven maar ook omdat bedrijven vaak de elektriciteit direct verbruiken, wat de terugverdientijd aanzienlijk verlaagt.

Geschreven door Stefan Goessens

Laatste update: 16/01/2021

Leestijd: 4 min

De Vlaamse overheid stimuleert bedrijven en KMOs voor het plaatsen van zonnepanelen. Zo kunnen bedrijven op volgende steunmaatregelen rekenen:

  • Groenestroomcertificaten
  • Subsidie
  • Bedrijven betalen geen prosumententarief

Onder zonnepanelen voor bedrijven wordt een installatie gerekend waarbij de met een vermogen van meer dan 10kW (gebaseerd op de omvormer). Deze installaties beschikken tevens niet over een terugdraaiende teller, maar krijgen een vastgelegde prijs voor elke kWh welke niet direct wordt verbruikt en terug op het net geïnjecteerd wordt.  U verkoopt als het ware deze stroom terug aan uw energieleverancier. Een ander groot verschil zijn de subsidies en groenestroomcertificaten (bovenop de verkoop van de stroom) waarop bedrijven kunnen rekenen. Installaties bij bedrijven verbruiken ook meer rechtstreeks de elektriciteit uit de installatie (machine’s, verlichting, airco etc..). Dit alles resulteert in een lage terugverdientijd en maakt investeren in zonnepanelen als bedrijf interessant. 

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

 Dit betekent dat de installatie verschilt van er geen terugdraaiende teller en ook niet wordt gezien als een particuliere installatie.

 De laatste jaren werden vooral zonnepanen geplaatst op woningen bij particulieren. De trend keert nu langzaam en bedrijven investeren weer volop in zonnepanelen. Dit is enerzijds doordat ze op zich een interessante investering door de dalende kost en stijgende energieprijzen en daarnaast stimuleert de Vlaamse (en federale) Overheid ook de investering door een aantal fiscale voordelen en subsidies. 

Een ander groot voordeel voor bedrijven is dat een groot deel van de elektriciteit opgewekt uit de zonnepanelen direct wordt verbruikt binnen het bedrijf. Bij zonnepanelen op een woning, waarbij een gezin overdag meestal uit werken is en de kinderen op school zijn, wordt het grootse deel van de opgewekte elektriciteit terug op het net geïnjecteerd.

Zonnepanelen voor bedrijven verschillen in de meeste gevallen van deze bij een particuliere installatie. De zonnepanelen zelf hebben een grotere afmeting en beschikken meestal over 72 zonnecellen tegenover 60 zonnecellen.

Een zonnepanelen installatie voor een KMO of bedrijf, zeker vanaf een bepaald vermogen, vergt meer voorafgaand onderzoek en strike maatregelen:

  • Wat zijn de gevolgen voor het net
  • voorafgaande studies
  • Contract met elektriciteitsleverancier voor de verkoop van overtollige stroom

Soorten subsidies voor bedrijven welke zonnepanelen plaatsen

Om bedrijven en KMO’s te stimuleren tot het plaatsen van zonnepanelen, bestaan er tal van subsidies. Deze zijn combineerbaar indien men voldoet aan alle vereisten. 

Groenestroomcertificaten voor bedrijven

Terwijl de groenestroomcertificaten voor particuliere installaties zijn stopgezet sinds 2015, komen bedrijven wel nog in aanmerking hiervoor. Hoeveel een bedrijf krijgt per GSC hangt af van het vermogen van de installatie.  De periode is echter wel dezelfde, 10 jaar voor alle installaties.

Verhoogde investeringsaftrek

Tot eind 2019 krijgen bedrijven een verhoogde investeringsaftrek van 13,5% voor vennootschappen en 20,5% voor vrije beroepen/zelfstandigen. Deze investeringsaftrek wordt verminderd van de belastbare winst tijdens hetzelfde boekjaar waarin de zonnepanelen werden geplaatst.

Terugverdientijd zonnepanelen bij bedrijven

De terugverdientijd bij een grote installatie ligt heel wat lager dan bij een particuliere installatie (gemiddelde terugverdientijd tussen de 7 tot 9 jaar). De redenen hiervoor zijn tweevoudig. Enerzijds zakt de prijs van een grote installatie aanzienlijk. Extra kosten zoals transport, werkuren zoals montage en elektriciteitswerken bedragen gemiddeld 30% van het kostenplaatje bij een particuliere installatie. Bij een grote installatie zakt dit aanzienlijk naar gemiddeld 15% van de totale kosten. Daar waar de gemiddeld prijs per Wp (wattpiek) voor een particuliere installatie tussen de 1,2 tot 1,6 EUR ligt, daalt dit bij grote installaties onder de 1 EUR.

Een terugverdientijd tussen de 4 tot 6 jaar is haalbaar voor een zonnepanelen installatie bij een bedrijf.

BTW-teruggave

Zoals andere kosten en investeringen, recupereert u als bedrif de 21% BTW op de zonnepanelen.