Menu

Groepsaankoop zonnepanelen: wel of niet doen?

Je ziet ze vaker en vaker, de groepsaankopen of samenaankopen voor zonnepanelen. Meestal worden ze georganiseerd door een provincie (recent nog Antwerpen en Vlaams-Brabant), gemeente of commerciële organisaties gespecialiseerd in het organiseren van groepsaankopen zoals iChoosr of Test-Aankoop.

Geschreven door Stefan Goessens

Laatste update: 05/06/2020

Leestijd: 11 min

De kracht van een groepsaankoop zit hen in het volume. Hoe meer mensen zich inschrijven, hoe lager de prijs, in theorie dan toch. Daarom worden vaak meerdere infosessies georganiseerd of iedereen in een provincie op de hoogte gebracht om een zo breed mogelijk publiek te bereiken.

In sommige gevallen, zoals bij de groepsaankoop van Test-Aankoop werden ook 2 gratis installties ter waarde van €6000 verloot, enkel voor zij welke effectief overgingen tot het tekenen van de offerte.

De banners en teksten op de website zijn vrij misleidend aangezien er vermeld wordt dat dit voor iedereen is welke zich inschrijft, maar wanneer je de kleine lettertjes doorneemt zie je dat dit enkel is weggelegd voor de deelnemers welke weldegelijk akkoord gaan met de offerte en aankoop. De grote vraag is de ethische zijde hiervan en of dit niet enkel is om een zo groot mogelijk adressenbestand op te bouwen en om mensen te lokken via misleidende marketing?

Hieronder gaan we dieper in op alle voordelen en nadelen van een groepsaankoop voor zonnepanelen.

De organisatie achter een groepsaankoop

Heel belangrijk is wie een groepsaankoop organiseert. Recent waren dit vooral provincies. Zo is er in 2017 de groepsaankoop van de provincie Antwerpen. Ondanks deze werd gestart door de provincie Antwerpen, zorgt iChoosr wel voor de uitvoering hiervan.

iChoosr is een commerciële organisatie en doen dit uiteraard niet gratis. Ze krijgen een commissie per installatie, wat uiteindelijk aan de consument wordt doorgerekend. Tevens voeg je zo een tussenpartij toe, wat onnodige kosten met zich meebrengt.

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

Kijk dus altijd naar de organisatie achter de groepsaankoop, zelfs indien dit de provincie is, om geen vals gevoel van zekerheid te krijgen. En stel uzelf ook de vraag of een provincie of gemeente de juiste personen zijn om zonnepanelen te verkopen?

De werking achter een groepsaankoop: het veiling systeem

De werking achter het organiseren van een groepsaankoop is vergelijkbaar met een veiling. De organisator van de groepsaankoop, provincie (meestal ondersteund door een commerciēle organisatie), gemeente of organisatie opent een veiling waarop zonnepanelen installateurs zich kunnen inschrijven en tegen elkaar (neerwaarts) gaan bieden. In principe wint de laagste prijs het lot (in dit geval een adressenbestand).

De installateur welke wint kan dan contact opnemen en offertes uitschrijven naar iedereen die zich heeft ingeschreven in de veiling. Wanneer heel wat personen akkoord gaan met de offerte, zit de installateur vaak met een onvoorzien personeelstekort om al deze installaties in korte tijd (aan kleine marges) te plaatsen.

Op korte tijd dient er heel wat (tijdelijk) personeel te worden aangenomen. Meestal wordt dan aan kwaliteit ingeboet omdat niet elke nieuwe werknemer een grondige training achter de rug heeft of kennis van de merken waarmee gewerkt wordt.

In sommige gevallen worden de werken ook uitbesteed, wat misschien nog slechter is voor de kwaliteit en de selectiecriteria welke sommige groepsaankopen stellen op die manier ook verwaarloosbaar worden gezien er geen controle is op wie de werken uitvoert.

Heel wat kleinere installateurs passen ook voor de veilingronde van een groepsaankoop, meestal noodgedwongen. Vaak zijn er richtlijnen van de organisator van de groepsaankoop dat de installateur minstens een bepaald aantal installaties dient te plaatsen binnen een bepaalde termijn. Voor vele kleine installateurs is dit vaak onhaalbaar, ook al zijn deze kwalitatief gezien beter dan het bedrijf welke de veiling wint.

Standaard pakketten

Tijdens de veiling dient elke installateur het merk zonnepaneel en omvormer aan te geven welke verkocht zal worden. Dit betekent dat elke installatie met dezelfde materialen wordt geplaatst, soms worden wel meerdere panelen of merken aangeboden, maar beperkt dit zich tot 3.

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

Wereldwijd zijn er 800 zonnepanelen merken en 150 voor omvormers. Dat betekent dat er meer dan 120 000 verschillende zonnepanelen systemen mogelijk zijn, enkel via de merken. De vraag is of dit standaard pakket de ideale is voor jouw woning? Elke installatie is uniek en vergt een persoonlijke aanpak.

Kwaliteit van de materialen

Sommige organisaties voor groepsaankopen hanteren wel zogenaamde kwaliteitscriteria zoals dat het zonnepaneel van een Tier-1 merk moet zijn en de omvormer garantie binnen Europa kan verhaald worden, al overziet deze kwaliteitcontrole wel andere belangrijkte punten. 

Zoals eerder aangehaald, de veiling wordt gewonnen door de installateur welke de laagste prijs aanbiedt. Zoals met veel dingen, is goedkoop vaak ook duurkoop. Doe dus ook zelf je zoekwerk naar de zonnepanelen en omvormer welke worden aangeboden.

Veel informatie vindt je in de datasheet van een zonnepaneel, vraag dit op bij de winnende installateur. Google ook altijd ervaringen over de installateur welke de veiling gewonnen heeft.

Voorbeeld datasheet van een zonnepaneel

Kijk ook naar de herkomst van het zonnepaneel. Wordt het zonnepaneel in China gemaakt? Kijk dan of de garantie ook binnen Europa geldig is.

Hieronder een beoordeling over de kwaliteit van de materialen van een groepsaankoop.

Vergelijk offertes en bespaar

De prijzen van zonnepanelen blijven dalen. Vandaag is de prijs van zonnepanelen met meer dan 60 procent gedaald in 5 jaar!

location

check 100% vrijblijvend

check Bespaar tot 30%

check 60 seconden

Groepsaankoop offerte

De eerste offerte welke je krijgt is meestal een standaard offerte eenmaal je je inschrijft. Deze offerte is niet de finale offerte. Deze wordt opgemaakt zonder plaatsbezoek van de verkozen installateur, meestal één van de 4-5 offertes welke op voorhand worden gemaakt.

Deze offerte is tevens opgemaakt uitgaande van een ‘normale installatie’, wat zoveel betekent als een woning van maximaal twee verdiepen, dakpannen en een makkelijk bereikbaar dak en zekeringkast. Al wat hiervan afwijkt zal een meerkost betekenen. 

Pas na het plaatsbezoek krijg je de uiteindelijke offerte. Deze kan veel duurder uitvallen indien de woning afwijkt van de normale omstandigheden:

  • Een leien of zinken dak waarbij de plaatsing meer tijd in beslag neemt
  • Overzetdak: Sommige installateurs plaatsen geen zonnepanelen op dit soort dak
  • Meer dan twee verdiepen waardoor een grotere ladderlift nodig is
  • De zonnepanelen worden niet op het dak geplaatst maar op de grond of een bijgebouw
  • Een plat dak, waardoor montagemateriaal duurder zal zijn

Zo kan het zijn dat een offerte meerdere malen wordt aangepast. Bij de eerste offerte wordt ook niet altijd gekeken of het dak een ideale ligging en hellingsgraad heeft.

Vergelijk dus geen tijdelijke offerte van een groepsaankoop met een offerte die je hebt gekregen na een plaatsbezoek van een installateur (tenzij je graag appelen met peren vergelijkt).

Prijzen

Wat ons tot de prijzen brengt. Je kan er niet om, een offerte uit een groepsaankoop is vaak goedkoper, meestal een 10%  voor hetzelfde systeem bij een installateur, al is dit niet altijd het geval.

Een offerte enkel op prijs beoordelen is niet de meest geschikte maatstaf. Belangrijker is te kijken naar de €/Wp. Zelf raden we ook aan om minstens 3 offertes te ontvangen om een goede vergelijking te maken.

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

Wachttijden

De wachttijden tussen de inschrijving, infosessie, offerte, plaatsbezoek en uiteindelijk plaatsing kan snel enkele maanden bedragen. Wanneer je kan wachten is dit prima, maar wanneer je vrij snel wilt overgaan tot het plaatsen van de zonnepanelen kan je beter beroep doen op een installateur. De meeste installateurs kunnen vanaf het eerste plaatsbezoek overgaan tot het plaatsen van de zonnepanelen binnen de 4 tot 8 weken.

Vaak dien je bij een groepsaankoop ook een voorschot te storten. Een voorschot betalen voor een product welke je pas maanden later ontvangt (een woning buiten beschouwing gelaten) is niet heel aangenaam of eerlijk.

Hieronder een tweetal beoordelingen over installateurs welke wij kregen over hun ervaring in verband met de groepsaankoop.

Persoonlijke aanpak

Bij een succesvolle groepsaankoop schrijven zich al snel meer dan 1000-en geïnteresseerden in. Zo wordt je al snel een nummer in plaats van een klant. Het uitsturen van een offerte gebruik makende van een standaard pakket en dit zonder plaatsbezoek, geven al vrij snel een onpersoonlijk aanpak.

Wanneer je direct met een installateur werkt zal deze eerst tot bij jou komen voor een plaatsbezoek, waarna een uitgewerkte offerte kan worden opgemaakt. Het voorgestelde systeem zal ook op maat uitgewerkt zijn, net zoals elke installatie uniek is. Een goede installateur zal ook de omvormer zo goed mogelijk onderdimensioneren, zodat u bijvoorbeeld minder prosumententarief betaalt. 

Wat je ook ziet is dat de de installateur welke de veiling wint en dus de installaties plaatst, niet altijd een lokale speler is, maar waar het kantoor 100KM verder kan liggen, dit was bijvoorbeeld het geval bij de groepsaankoop van Vlaams-Brabant. Bij geval van problemen dient de installateur een verplaatsing te maken van 200KM of een ander bedrijf in te huren.

Zijn zonnepanelen geschikt voor een groepsaankoop?

Een belangrijke vraag om te stellen. Een goede zonnepanelen installatie is afgesteld op tal van criteria en iedere installatie is uniek. Bij een groepsaankoop is de installatie niet altijd even goed afgesteld op uw noden. 

Daarom ook de vraag, zijn zonnepanelen een product welke aangeboden kunnen worden via een groepsaankoop? Wij vinden van niet.

Een groepsaankoop voor een massage, hotelovernachting of tickets voor de zoo om een betere prijs te krijgen, daar is helemaal niets mis mee, en is zelfs waarom Groupon zo succesvol is.

Maar zou u zich ook inschrijven op een groepsaankoop voor producten welke een persoonlijke aanpak vergen zoals bijvoorbeeld het plaatsen van een nieuwe keuken, het bouwen van een nieuwe woning of voor het afsluiten van een hypotheek? Wij denken van niet.

Rest ons de vraag, ligt het kopen van zonnepanelen dichter bij het aankopen van een hotelovernachting of keuken?

Conclusie: Wel of niet doen?

Na het lezen van bovenstaande argumenten, lijkt een groepsaankoop niet echt interessant. Ons eigen advies en finaal antwoord is: het hangt er van af.

In de meeste gevallen raden we het echter af, omdat de enkele honderden euros welke u uiteindelijk uitspaart niet opwegen tegenover de persoonlijke aanpak van een lokale installateur. Een op maat gemaakt zonnepanelen systeem, met zelfs de kleinste aanpassing of optimalisatie, kan op 25 jaar een verschil van enkele duizenden euros bedragen. Op lange termijn is de winst dus groter dan de enkele honderden euros welke u initieel uitbespaart.

Bij een goede installateur bent u geen nummertje en wordt een systeem op maat opgemaakt. Wanneer je dit vergelijkt tegenover een standaard pakket met vrijwel geen eigen inbreng en daarbovenop nog eens lange wachttijden is voor ons de keuze snel gemaakt.

Ook even belangrijk als een goede installateur (tip: Hoe kies ik een goede zonnepanelen installateur) is de kwaliteit van de materialen. Zonnepanelen zijn een grote investering, welke voor minstens 25 jaar blijven werken.

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

Hoe kan een groepsaankoop beter?

Omdat we niet enkel negatief uit de hoek willen komen, is hier ons voorstel hoe groepsaankopen voor zonnepanelen beter te maken.

Eerst en vooral voegt een groepsaankoop een tussenpartij van commercieel karakter toe. Dit kan worden verbeterd door middel van een belangenvereniging, VZW of provincie welke direct met zonnepanelen fabrikanten gaat onderhandelen over de prijzen (eenmaal volume en aantal inschrijvingen bekend van de registratie en dit volume voldoende blijkt om direct te gaan onderhandelen) en dit zonder winstoogmerk. De kost van de zonnepanelen is de grootste factor om een scherpe prijs te krijgen. Door direct te gaan onderhandelen met zonnepanelen fabrikanten zijn er meteen twee tussenpartijen minder nodig: de organisator van de groepsaankoop en invoerder/leverancier van de zonnepanelen.

Installateurs kunnen in plaats van te gaan bieden op de laagste prijs, aangeven hoeveel installaties zij binnen een bepaalde periode kunnen plaatsen binnen hun regio. Hierdoor wordt niets in onderaanneming gedaan. Het spreekt voor zich dat voor de installateurs ook een kwaliteitscontrole geldt en een uitgebreide garantie bieden op de uitgevoerde werken.

De zonnepanelen worden vervolgens geleverd aan de particulier, waarop de installateur deze plaatst zoals afgesproken.