Menu

Stroomuitval en zonnepanelen: blijven ze werken?

Dit hangt af van de zonnepanelen installatie. Wanneer je zonnepanelen enkel aangesloten zijn op het elektriciteitsnet, werken zonnepanelen niet bij stroomuitval of panne.

Geschreven door Stefan Goessens

Laatste update: 26/05/2020

Leestijd: 3 min

Indien de zonnepanelen installatie naast het net ook aangesloten is op batterijen of volledig 'off the grid' werkt, blijven de zonnepanelen probleemloos verder werken bij stroomuitval.

Bij particuliere installaties vormen de installaties zonder batterij de grote meerderheid, dus in de meeste gevallen zal het antwoord dan ook "neen" zijn.

Waarom werken zonnepenelen aangesloten op het net niet bij stroomuitval?

Bij stroomuitval produceren de zonnepanelen geen elektriciteit. Dit omwille van twee redenen, één technische en veiligheidsgerelateerde en één wettelijke.

Technisch en veiligheid

Om elektriciteit te produceren hebben zonnepanelen ook elektriciteit nodig, voor de omvormer. Deze elektriciteit komt van het net. Op hun beurt produceren zonnepanelen ook zelf elektriciteit. De hoeveelheid elektriciteit welke zonnepanelen produceren is niet altijd gelijk, en het teveel wordt terug in het elektriciteitsnet gestuurd voor andere verbruikers. Wanneer de zonnepanelen te weinig elektriciteit produceren, wordt het nodige verschil om uw apparaten correct te laten functioneren voorzien door het elektriciteitsnet.

Indien elektrische apparaten verschillende soorten stroom krijgen zoals het geval is bij zonnepanelen, zou dit ernstige schade toebrengen. Daarom stoppen de zonnepanelen ook met werken bij stroomuitval.

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

Wettelijk

Bij stroomuitval wordt aangenomen dat er geen elektriciteit aanwezig is op het net. Echter leveren zonnepanelen hun teveel aan stroom af terug aan het net voor andere verbruikers. Om dit te voorkomen moet ieder zonnepaneel verplicht bij wet uitschakelen bij stroomuitval. Dit gebeurt aan de hand van een ingebouwde detector binnen de zonnepanelen installatie. Indien de zonnepanelen stroom blijven leveren bij een stroomuitval, riskeren de techniekers geëlektrocuteerd te worden wanneer zij werkzaamheden uitvoeren op het net.

'Off grid' zonnepanelen

Zonnepanelen welke aangesloten zijn op het net en hun teveel aan elektriciteit opslaan in een batterij zullen blijven verder werken bij stroomuitval. Dit is ongetwijfeld één van de grote voordelen van zonnepanelen, vooral wanneer je rekening houdt met de problemen met het Belgische elektriciteitsnet. Echter valt de stroom ook uit voor enkele seconden, vooraleer het systeem overschakelt op de batterij. Zonnepanelen met een batterij vergen een aanzienlijke investering van enkele duizenden euros, waardoor dit type installatie vrijwel niet voorkomt bij particulier gebruik.

Zonnepanelen welke volledig onafhankelijk werken, ook wel 'off grid' genaamd, blijven probleemloos verder werken bij stroomuitval, alsook alle elektrische toestellen. Dit type zonnepanelen installatie komt voor bij afgelegen buurten waar geen elektriciteitsnet bestaat. In vele gevallen gebruikt dit type installatie ook een batterij, om het teveel aan elektriciteit op te slaan zodat er ook stroom beschikbaar is 's avonds en 's nachts. Sinds kort bestaan er ook omvormers welke elektriciteit opslaan.

Ook interessant om lezen

Leestijd: 16 minuten

Lees verder arrow

Leestijd: 2 minuten

Lees verder arrow

Leestijd: 2 minuten

Lees verder arrow