Menu
Er bestaan honderden zonnepanelen merken met in totaal wel duizenden verschillende soorten zonnepanelen. Een goed merk en zonnepaneel kiezen is dus niet vanzelfsprekend, maar zeker wel mogelijk als je weet hoe!
Gelukkig bestaan er technische gegevens en criteria welke je kan toepassen om vrij snel te weten of een zonnepaneel (en merk) goed is of niet. Bij het kiezen van zonnepanelen is het ook belangrijk verschillende merken te gaan vergelijken.
De datasheet van een zonnepaneel is hoe u alles te weten komt over een specifiek zonnepaneel. De garantie, rendement (efficiëntie), vermogen, afmetingen, gewicht, elektrische gegevens zoals de spanning en stroom, druk- en trekbelasting, temperatuur coëfficient, type en aantal cellen, kabeldikte en lengte, IP-klasse etc etc.. U vindt het allemaal op de datasheet terug. Hieronder de belangrijkste criteria van de datasheet.
Garantie
Op een datasheet zal je altijd de garantie van een zonnepaneel terugvinden. Het gaat hierbij altijd over 2 verschillende garanties:
Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen
Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen
Dit is een van de belangrijkere waarden bij een datasheet en wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Heb je bijvoorbeeld 2 offertes met 10 panelen, waarvaan een offerte gebruik maakt van 370Wp panelen en de andere offerte 440Wp panelen, betekent dit een verschil van 700Wp, wat neerkomt op een jaarlijkse opbrengst tussen de 650 tot 750kWh!
De meeste panelen hebben vandaag een vermogen tussen de 410Wp tot 440Wp. Dit zijn 'residentiële' zonnepanelen met een afmeting van 1,7m op 1,1m. Panelen van bijvoorbeeld 550W zijn niet beter maar hebben gewoon grotere afmetingen van 2,2m op 1,1m. Deze grotere panelen worden vooral gebruikt bij industriële installaties en zonneparken. Voor een gewoon dak zijn deze te zwaar en moeilijk te plaatsen, alsook slecht compatibel met residentiële omvormers. Het rendement (zie hieronder) is gewoon dezelfde.
Dit is kortweg hoeveel zonlicht een zonnepaneel kan omzetten in stroom uitgedrukt in een percentage. Bij de meeste panelen schommelt dit tussen de 20% tot 23%. Zonnepanelen met een hoger rendement kunnen wel een doorslaggevende factor zijn wanneer u over weinig oppervlakte beschikt. Sunpower, Trina Solar, Jinko en REC zijn enkele merken met een hoog rendement.
Ik woon in
en verbruik
Wist je dat zonnepanelen minder presteren op een warme en zonnige dag? U leest het juist. Zonnepanelen brengen minder op wanneer het 30 graden is dan wanneer het 15 graden is. Het verlies aan rendement wordt uitgedrukt in % per Pmax. Zonnepanelen worden getest in Standaard Test Condities (STC), wat zoveel betekent als het re-creëren van de perfecte omstandigheden.
De STC omstandigheden zijn:
Vooral de 25 graden celcius is hier een belangrijke criteria. Een zonnepaneel is al snel 30 graden warm dan de omgevingstemperatuur. Wanneer u zonnepanelen merken vergelijkt probeer dan een zonnepaneel te vinden met een zo laag mogelijk verlies per %/°C. Een goed zonnepaneel zal altijd een Pmax hebben onder 0,50%/°C.
Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen
Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen
Tolerantie wordt uitgedrukt in Wp en staat voor het verschil dat kan optreden tijdens de STC. Zo kan je op de datasheet een tolerantie zien van “0Wp / +5Wp“. Dit betekent dat een zonnepaneel met een vermogen van 400Wp tussen de 400Wp tot 405Wp vermogen kan behalen. Goede panelen zullen nooit een negatieve waarde hebben.
Vraag altijd de datasheet op van de zonnepanelen op samen met de offerte.
Nu we weten hoe we zonnepanelen merken kunnen vergelijken is het tijd om van start te gaan met enkele merken te kiezen. Gezien er honderden, misschien wel duizenden zonnepanelen merken bestaan is het bijna onmogelijk ze allen te gaan vergelijken. Gelukkig bestaat er het tier systeem. Dit is een soort rangschikking om zonnepanelen merken te gaan beoordelen.
Er moet hier wel een kanttekening gemaakt worden, de merken worden voornamelijk beoordeeld op financiële cijfers en hun gezondheid, geschiedenis, solvabilieit en de jaarrkeningen. Deze rangschikking wordt beheerd door Bloomberg, een bedrijf actief in de financiële wereld. Er wordt minder gekeken naar de zonnepanelen zelf, al tellen research & development alsook hoe verticaal geintegreerd deze merken zijn (d.w.z. productie in eigen fabriek, sourcing van materialen en dergelijke..).
Als men echt de zonnepanelen zelf wil gaan vergelijken, bestaan er andere organisaties zoals PVEL, Fraunhofer ISE, DNV GL, TÜV en NREL welke deze testen. Vooral het PVEL en Fraunhofer zijn de 2 welke zonnepanelen intensief en uitgebreid testen.
De prijzen van zonnepanelen blijven dalen. Vandaag is de prijs van zonnepanelen met meer dan 60 procent gedaald in 5 jaar!
100% vrijblijvend
Bespaar tot 30%
60 seconden
Tier 1 zijn de bekendste en meest betrouwbare zonnepanelen merken, ook al maken ze slechts 2% uit van alle zonnepanelen merken, qua geplaatst volume vertegenwoordigen ze wel meer dan 60% van de markt.
Bij Tier-1 merken krijg je vooral de zekerheid dat het bedrijf binnen 10 of 20 jaar nog bestaat, waardoor garantie en service geen loze belofte is.
Onder Tier 1 merk wordt het volgende verstaan:
De Tier-1 merken, in willekeurige volgorde zijn:
Verrassend genoeg (of niet..) zijn er bitter weinig Europese Tier-1 merken buiten REC. Europese merken zoals Bisol, Meyer Burger, Solarwatt, Axitec, Denim en Bauer maken allen geen deel uit van de Tier-1 merken. Dit komt voornamelijk omdat dit wereldwijd gezien eerder kleine spelers zijn.
Nu we weten welke merken tot de Tier 1 behoren, wat zijn de tier 2 en tier 3 merken? Deze bestaan niet!
Verkopers of vertegenwoordigers van zonnepanelen installateurs, meestal degene met weinige technische kennis maar eerder uit zijn te verkopen, zullen u zeggen dat 'hun' Tier 1 merk beter is dan andere Tier 2 of Tier 3 merken. Geloof dit dus niet, er bestaat niets zoals een Tier 2 of 3 merk!
Onze adviseurs helpen je graag verder
Een minder bekende -tevens gebaseerd op financiële cijfers- is de Altman Z-score. Deze score wordt enkel en alleen opgesteld voor beursgenoteerde bedrijven en op basis van de jaarrekeningen. Een score van 1,1 of minder betekent dat er een reëel risico bestaat dat het bedrijf binnen de twee jaar failliet is. Een score van 2,6 of meer betekent dat het bedrijf financieel zeer gezond en veilig is.
Merken met risico op faillissement:
Financieel gezonde merken:
De Altman Z-Score publiceert data enkel van zonnepanelen merken welke publieke en beursgenoteerde bedrijven zijn. De kleinere merken en hun score staan hier dus logischerwijs niet tussen. Europese zonnepanelen merken hebben het sinds enkele jaren wel moeilijk om te concurreren met Aziatische merken op prijs, qua kwaliteit zijn ze nagenoeg dezelfde (of helemaal dezelfde).
Dit heeft ervoor gezorgd dat sommige merken hun Europese productie stopgezet hebben of verhuisd. Zo is Meyer Burger verhuisd naar Amerika, waar zij kunnen rekenen op tal van financiële incentives onder de IRA (Inflation Reduction Act). Solarwatt heeft inmiddels de volledige productie in Duitsland stopgezet en produceert nu alle zonnepanelen bij partners in Azië, net zoals vele andere 'Europese' merken zoals Bauer, Axitec, AEG of Viessmann.
Ik woon in
en verbruik
Nu we de Tier 1 merken besproken hebben en je ook weet dat dit vooral gebaseerd is op financiële gezondheid, wat zijn dan de meest duurzam merken? Daarvoor bestaat er de PVEL.
PVEL (PV Evolution Lab) is een instituut wiens taak eruit bestaat zonnepanelen (hardhandig) te testen op duurzaamheid via deze 7 criteria:
Voor de TC, DH, MSS en PID mag er maximaal 2% degradatie zijn. Voor de HSS mag het glas niet breken bij hagel van 40mm of meer. Voor de LID en LETID mag er maximaal een verlies zijn van 1% voor deze waarden samen opgeteld.
Alle componenten van een paneel worden ook apart getest. Dit zijn
Op basis van al deze bovenstaande worden vervolgens de 'Top Performers' bekend gemaakt. In 2024 scoren deze merken een perfecte 7/7 op alle criteria:
Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen
Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen
Vele merken zijn vandaag mekaar gewaagd en het komt op kleine details of op persoonlijke voorkeur toe zoals het esthetische. Niet enkel het zonnepanelen merk is belangrijk, even belangrijker is de keuze van een juiste omvormer (en thuisbatterij), alsook de juiste installateur. Maar ook de garantievoorwaarden spelen een belangrijke rol in uw keuze.
Als we echt enkel en alleen het beste zonnepanelen merk mogen kiezen, is het aangeraden een Tier 1 merk te nemen welke ook een perfecte score haalt op de PVEL test.
Concreet blijven dan volgende merken over:
Dit zijn allen merken uit Azië. De realiteit is dat vandaag Aziatische zonnepanelen merken de beste prijs-kwaliteit verhouding geven, maar tevens de zekerheid op garantie. Merken zoals Jinko, Qcells Canadian Solar, DMEGC, Tongwei (TW Solar) en in mindere mate Hyundai Sunpower zijn ook zeker en vast goede opties.
Europese merken kunnen moeilijk meedingen op prijs, maar ook de productie en technolgie staat veel verder in Azië, alsook lagere loonlasten. Bij veel Europese zonnepanelen merken staat het water aan de lippen en de productie staat (deels) stil. Daardoor bestaat de kans dat de garantie op een merk uit Azië meer waard is dan dat een Europees merk zoals Meyer Burger, Recom, Bauer of Solarwatt. De meeste Aziatische merken hebben duizenden tot tienduizenden medewerkers, daar waar een 'groot' Europees zonnepanelen bedrijf maximaal enkele honderden mensen tewerk stelt.
Een voetnoot is wel dat de Tier 1 of PVEL geen rekening houden met de garantie, prijs-kwalitieit en (lokale) service. Wij hebben daarom onze eigen rangschikking samengesteld.
Hoe deze rangschikking te interpreteren? Al deze merken voldoen aan onze criteria inzake kwaliteit en garantie