Menu

Zonnepanelen merken vergelijken: zo doe je het

Er bestaan honderden zonnepanelen merken met in totaal wel duizenden verschillende soorten zonnepanelen. Een goed merk en zonnepaneel kiezen is dus niet vanzelfsprekend.

Geschreven door Stefan Goessens

Laatste update: 20/04/2023

Leestijd: 9 min

Gelukkig bestaan er enkele kenmerken en criteria welke je kan gebruiken om vrij snel te weten of een zonnepaneel goed is of niet. Bij het kiezen van zonnepanelen is het ook belangrijk verschillende merken te gaan vergelijken.

Hoe zonnepanelen merken vergelijken?

De datasheet van een zonnepaneel is hoe u alles komt te weten over een zonnepaneel. De garantie, rendement, testresultaten, elektrische gegevens, gewicht, certificaten.. U vindt het allemaal op de datasheet terug. Hieronder de belangrijkste criteria waar u best naar kijkt bij het kiezen en vergelijken van zonnepanelen merken.

Garantie

Op een datasheet zal je altijd de garantie van een zonnepaneel terugvinden. Het gaat hierbij altijd over 2 verschillende garanties:

 • Productgarantie: Deze garantie is zoals de naam zegt op het product zelf bijvoorbeeld wanneer het zonnepaneel zonder reden stopt met werken. Bij de meeste grote (Aziatische) merken welke je vaak terugziet in Vlaanderen zoals JA Solar, Trina Solar, Jinko, Risen, Canadian Solar, DMEGC en LONGi bedraagt deze garantie meestal 15 jaar. Wanneer dit minder dan 15 jaar is, zeker bij de niet Tier-1 merken, doet u er goed aan dit zonnepaneel merk links te laten liggen. De productgarantie is tevens de belangrijkste garantie bij een zonnepaneel. Er zijn ook enkele meer premium merken welke 25 jaar (of meer) garantie bieden zoals Sunpower, REC, Qcells, Recom, Hyundai, Meyer Burger. Solarwatt, een Duits zonnepanelen merk geeft maar liefst 30 jaar garantie op de glas-glas zonnepanelen.
 • Vermogensgarantie: Jammer genoeg verliezen zonnepanelen elk jaar aan vermogen. Gelukkig voorzien de meeste zonnepanelen merken dit in hun garantie. De meeste zonnepanelen merken hebben een garantie van 0.7% verlies per jaar. Dit betekent dat de zonnepanelen na 25 jaar nog steeds meer dan 80% van hun oorspronkelijke vermogen dienen te behalen. 

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

Rendement

Een belangrijk maar vaak overschat punt is het rendement. Bij de betere zonnepanelen ligt het rendement tussen de 20% tot 23%. Belangrijk is om u niet blind te staren op dit nummer. Beter renderende panelen kunnen wel een doorslaggevende factor zijn wanneer u over weinig oppervlakte beschikt. Enkele hoogrendement merken van zonnepanelen zijn Trina Solar, Sunpower, LONGi en Jinko.

Zonnepanelen merken rendement
16% 17% 18% 19% 20% 21% 22%
Sunpower
Trina Solar
Panasonic
LG
REC
Kyocera
Canadian Solar
Solarworld
Renesola

Temperatuur coefficient (Pmax)

Wist je dat zonnepanelen slechter werken op een warme zonnige dag? U leest het juist. Zonnepanelen brengen minder op wanneer het 30 graden is dan wanneer het 15 graden is. Het verlies aan rendement wordt uitgedrukt in % per Pmax. Zonnepanelen worden getest in Standaard Test Condities (STC), wat zoveel betekent als het re-creëren van de perfecte omstandigheden.

De STC omstandigheden zijn:

 • 25 graden Celsius temperatuur van de zonnecel
 • 1000 W/m2
 • 1,5 AM (luchtmassa eenheid)

Vooral de 25 graden celcius is hier een belangrijke criteria. Een zonnecel is al snel 30 graden warm dan de omgevingstemperatuur. Wanneer u zonnepanelen merken vergelijkt probeer dan een zonnepaneel te vinden met een zo laag mogelijk verlies per %/°C. Een goed zonnepaneel zal altijd een Pmax hebben onder 0,50%/°C.

Bereken uw zonnepanelen rendement

Ik woon in

location

en verbruik

kWh/jaar

In de praktijk betekent dit volgende: De Sunpower E20 heeft een Pmax van 0,38%/°C. Op een zonnige dag met 15°C bedraagt de temperatuur van de zonnecellen ongeveer 45°C. Dit betekent een verschil van 20°C van de STC. Aan 0,38%/°C met 20 graden (20*0,38) bedraagt rendementsverlies 7.6% van het maximale rendement.

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

Tolerantie (Power Tolerance)

Tolerantie wordt uitgedrukt in Wp en staat voor het verschil dat kan optreden tijdens de STC. Zo kan je op de datasheet een tolerantie zien van “-0Wp/+5Wp“. Dit betekent dat  een zonnepaneel met een vermogen van 250Wp tussen de 250Wp-255Wp vermogen kan behalen. Goede panelen zullen nooit een negatieve waarde hebben.

Voorbeeld datasheet van een zonnepaneel

Zonnepanelen merken en kwaliteit: Tier systeem

Nu we weten hoe we zonnepanelen merken kunnen vergelijken is het tijd om van start te gaan met enkele merken te kiezen. Gezien er honderden, misschien wel duizenden zonnepanelen merken bestaan is het bijna onmogelijk ze alle te gaan vergelijken. Gelukkig bestaat er het tier systeem. Het tier systeem is een soort rangschikking om zonnepanelen merken te gaan beoordelen.

Bereken uw zonnepanelen rendement

Ik woon in

location

en verbruik

kWh/jaar

Er bestaan 3 tiers:

 • Een Tier 1 zonnepanelen merk is verticaal geïntegreerd. Dit betekent dat alle stappen in het productieproces, materialen, montage allemaal binnenin het bedrijf worden gedaan. Dit zijn ook de merken welke innovatie brengen in de zonnepanelen sector via hun eigen Research & Development, denk maar aan Sunpower, Solarwatt, Meyer Burger en REC. Een andere criteria is dat deze bedrijven minstens 5 jaar bestaan.
 • Een Tier 2 zonnepanelen merk is een jonger bedrijf dat sommige onderdelen aankoopt van Tier 1 merken. In de productie is niet alles volautomatisch, waardoor de kans op productiefouten hoger ligt. Ook wordt er hier minder geïnvesteerd in eigen research.
 • Bij een Tier 3 zonnepanelen merk gebeurt de meeste arbeid manueel. Deze merken hebben meestal maar enkele jaren ervaring en zijn meestal bij de eersten om failliet te gaan wanneer er zich grotere veranderingen voordoen in de zonnepanelen wereld, zoals enkele jaren terug met de toename in importbelasting op Chinese zonnepanelen voor de Europese Unie.

Er bestaat geen officieel tier systeem. In de meeste gevallen worden deze systemen opgesteld door onderzoeksbureaus of in vraag van banken. De tiers gaat over de merken zelf, niet zozeer de zonnepanelen. Geloof dus niet als een zonnepanelen merk zichzelf als Tier 1 merk positioneert gezien deze rangschikking niet officieel of erkend is.

Vergelijk offertes en bespaar

De prijzen van zonnepanelen blijven dalen. Vandaag is de prijs van zonnepanelen met meer dan 60 procent gedaald in 5 jaar!

location

check 100% vrijblijvend

check Bespaar tot 30%

check 60 seconden

Tier 1

Tier 1 zijn de bekendste en meest betrouwbare zonnepanelen merken, ook al maken ze slechts 2% uit van alle zonnepanelen merken. 

Tier 1 panelen zijn vanzelfsprekend ook duurder dan de andere Tiers. Gemiddeld ligt de prijs 10% tot 40% hoger. In ruil hiervoor krijg je wel een kwalitatief beter merk en waarvan je er vrijwel zeker kan zijn dat deze merken binnen een tiental jaar nog steeds bestaan, waardoor garantie geen loze belofte is.

Onder Tier 1 merk wordt het volgende verstaan:

 • De productie gebeurt volautomatisch, enkel de QA wordt manueel gedaan. Doordat de productie automatisch gebeurt is de kans op defecten vrijwel onbestaande.  De productie wordt ook in de eigen fabriek gedaan. Hetzelfde geldt ook voor alle materialen welke vervaardigd worden binnenin het bedrijf of zusterbedrijf.
 • Deze zonnepanelen merken bestaan minstens 5 jaar en zijn gezonde bedrijven, in sommige gevallen ook op de beurs. De meeste Tier 1 merken hebben enkele duizenden werknemers en hebben kantoren gespreid over de hele wereld. 
 • Naast het produceren van hun eigen panelen wordt ook sterk geïnvesteerd in research. Dit zijn meestal de bedrijven welke met nieuwe innovaties komen, denk maar aan Tesla/SolarCity welke onlangs de nieuwe geïntegreerde zonnepanelen uitbracht of de krachtige Powerwall batterij.

Enkele Tier 1 merken zijn:

Sunpower LG Recom
Trina Solar JA Solar Meyer Burger
Hyundai DMEGC Bauer
Bisol Solarwatt Tongwei
Jinko REC Canadian Solar
Risen Q Cells Risen Energy
Futurasun Jolywood

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

Tier 2

Net onder de tier 1 zonnepanelen merken vindt je de tier 2 merken. Deze merken zijn op zich slecht en kunnen in de toekomst verder doorgroeien naar Tier 1.  Tier 2 heeft een marktaandeel van ongeveer 10% van alle merken.

Dit is wat hen onderscheidt van Tier 1 merken:

 • De productie gebeurt niet volautomatisch. Daar waar tier 1 merken volautomatisch worden geproduceerd, zijn de fabrieken van tier 2 merken nog niet volledig automatisch. Wanneer er manuele arbeid aan te pas komt, verhoogt de kans op productiefouten ook aanzienlijk, zeker bij zonnepanelen. 
 • Bij tier 2 merken worden niet alle onderdelen zelf vervaardigd. Sommige onderdelen worden aangekocht bij de Tier 1 merken. 
 • Tier 2 merken bestaan in de meeste gevallen nog geen 5 jaar. Hierdoor hebben  ze ook een kleinere of geen research tak maar kopiëren de succesvolle tier 1 merken.  

Tier 3

Ondanks dat Tier 3 merken ongeveer 90% uitmaken van alle zonnepanelen merken, zijn deze kwalitatief niet de beste. 

Onder tier 3 verstaat men:

 • Geen budget voor research. 
 • Deze merken produceren enkel zonnepanelen, waarvan een groot deel manueel gebeurd. 
 • Deze merken bestaan meestal maar 1 tot 2 jaar

Vergelijk offertes en bespaar tot 30%

 • Offertes van onze aanbevolen installateurs: Onze installateurs worden geselecteerd ope meer dan 21 criteria waaronder de merken welke ze aanbieden, alles in eigen beheer en de installateurs bestaat minstens 5 jaar (meestal 10 jaar of meer).
 • Bespaar jezelf uren zoekwerk: We hebben meer dan 300 installateurs in Vlaanderen doorgelicht. Slechts 10% van alle installateurs voldoen aan onze strenge criteria en worden door ons aanbevolen.
 • Offertes binnen de 24 uur: U hoeft verder zelf niets te doen. De aanbevolen installateurs nemen contact met u op voor een offerte op te maken of plaatsbezoek af te spreken

Onze adviseurs helpen je graag verder

De beste zonnepanelen merken

Het is moeilijk, bijna onmogelijk te zeggen hoeveel merken van zonnepanelen er momenteel bestaan. Vooral in Azië is het een komen en gaan, al heeft er de laatste jaren een grote consolidatie plaatsgevonden. Dit komt enerzijds omdat voordien vele Chinese zonnepanelen in Europa werden verkocht aan soms dumpprijzen. De Europese zonnepanelen ondervonden hier een grote last van, vooral op vlak van de prijsverschillen.

De Europese Unie heeft in 2013 beslist om de import tax van Chinese zonnepanelen van 11,8% naar 47.6% te verhogen. Vele Chinese zonnepanelen fabrikanten van lage kwaliteit zijn hierdoor failliet gegaan en vandaag is de markt dan ook veel stabieler en de Chinese zonnepanelen na deze consolidatie zijn gezonde bedrijven met zonnepanelen van zeer goede kwaliteit zoals Trina Solar, Jinko, Canadian Solar of LONGi.

Zoals voordien uitgelegd, is het verstandig enkel voor Tier 1 merken te kiezen wanneer u zonnepanelen wil plaatsen. Hieronder vindt u meer informatie over de beste zonnepanelen merken.

Merk Totaal Kwaliteit Garantie Betrouwbaarheid Prijs/kwaliteit

Hoe deze rangschikking te interpreteren? Al deze merken voldoen aan onze criteria inzake kwaliteit en garantie

Ook interessant om lezen

Leestijd: 5 minuten

Lees verder arrow

Leestijd: 5 minuten

Lees verder arrow