Update: De impact van het coronavirus op de zonnepanelen sector

Waarom zonnepanelen minder rendement behalen bij warme temperaturen

Te warme temperaturen beïnvloeden de opbrengst en rendement van zonnepanelen negatief. Heel simpel uitgelegd, komt dit omdat de elektronen en de fotonen te weinig verschillen in temperatuur, met minder voltage als gevolg.

Elk zonnepaneel wordt vooraleer het op de markt gebracht grondig getest. Deze test wordt ook wel “Standard Test Conditions” of kortweg STC genoemd. Deze condities zijn ongeveer de ideale testcondities waarbij zonnepanelen een maximaal rendement behalen:

  • 25 graden temperatuur op de zonnepanelen
  • Licht instraling van 1000 Watt per vierkante meter
  • Luchtmassa van 1,5

Aan de hand van bovenstaande condities wordt dan het vermogen en opbrengst van het zonnepaneel bepaald. Uiteraard is het onmogelijk voor een zonnepanelen installatie om altijd deze ideale condities te verkrijgen door tal van factoren: bewolking, schaduw of warme temperaturen.

Hoeveel rendementsverlies?

Op warme zomerdagen kan het rendement van de zonnepanelen installatie tot 15% dalen door de warme temperatuur

Om toch te weten hoe zonnepanelen renderen bij minder ideale condities is voor ieder zonnepaneel een datasheet beschikbaar. Hierop kan je afwijkingen zien van de ideale condities en hoe deze het rendement beïnvloeden.

Eén van deze gegevens is de Pmax temperatuur coëfficiënt. Dit cijfer wordt uitgedrukt in % en staat voor het rendementsverlies bij iedere graad over 25°C.

De meeste zonnepanelen hebben een Pmax tussen de 0,35% en 0,45%.

Een voorbeeld: Op een warme lentedag met 20°C bedraagt de temperatuur op de zonnepanelen ongeveer 45°C, dus ongeveer 25°C warmer dan de STC. Het zonnepaneel heeft een Pmax van 0,40%. Dit betekent dat het rendementsverlies (25 x 0,40%) 10% bedraagt. Dit is ongetwijfeld één van de grotere en minder gekende nadelen aan zonnepanelen.

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat (0°)

Zwak hellend (15°)

Normaal hellend (30°)

Sterk hellend (45°)

Waarom?

Eerst en vooral, zonnepanelen zetten energie om uit zonlicht, niet temperatuur. De volledige reden waarom zonnepanelen minder goed renderen bij warme temperaturen is heel technisch en heeft te maken met fysica.

Zonlicht bestaat uit fotonen. Deze fotonen botsen in de zonnecel met electronen, waardoor deze opladen en er energie wordt opgewekt. Het verschil tussen fotonen en elektronen is de elektrische spanning, beter bekend als voltage. Hoe groter het verschil tussen fotonen en elektronen en hun energiewaarde, hoe harder ze botsen en hoe meer stroom er wordt opgewekt. Warmte beïnvloedt elektronen direct, waardoor het verschil tussen de fotonen en elektronen verkleint, wat resulteert in minder voltage en dus minder opbrengst!

Het belang van goede ventilatie

Wanneer u voor zonnepanelen kiest, is het een voordeel dat ze worden geplaatst daar waar ze goed geventileerd worden. Ventilatie en wind koelen de zonnepanelen af zodat ze ook maximaal renderen op warme en zonnige dagen.

Geschreven door Stefan Goessens Zonnepanelen expert

Met meer dan 10 jaar ervaring in zonnepanelen sector probeert Stefan u wegwijs te maken hoe zonnepanelen werken, wat ze voor jou kunnen betekenen en hoe je de juiste installateur vindt.

Ook interessant om lezen

Vraag offertes en bespaar tot 30%

Ontvang volledig vrijblijvend offertes van installateurs in uw regio en bespaar tot 30% wanneer u zonnepanelen plaatst

  • Vergelijk meerdere offertes
  • Meer dan 40 top installateurs
  • 100% gratis en vrijblijvend
Offertes vergelijken

We vergelijken en onderzoeken meer dan 200 installateurs in Vlaanderen.

Copyright 2020 Alle rechten voorbehouden