Menu

Fronius omvormer - Prijs, garantie en beoordeling in detail

Fronius is een omvormer welke tot de topmerken behoort, zowel wat betreft kwaliteit, klantenservice als prijs. Hoewel andere merken in sommige opzichten beter zijn dan Fronius, is het een veilige keuze en dit aan een correcte prijs. Fronius vervoegt de top 3 qua omvormers, na SMA en SolarEdge. Onze enige opmerking is dat de omvormers soms nogal luid zijn.

Oostenrijk

employees 4.500 werknemers

clock Opgericht in 1945

Wie is Fronius?

Fronius is een Oostenrijks bedrijf dat in 1945 is opgericht door Günter Fronius. In de begindagen was het bedrijf vooral actief in het herstellen van elektronische apparaten en batterijen. Naarmate de jaren ontpopte Fronius zich tot het produceren van lasmachines, iets wat het vandaag trouwens nog doet.

Sinds 1992 is het merk ook actief in de markt van omvormers. Ze concurreren al jaren met SMA in Europa.

Fronius gegevens
Opgericht in Oostenrijk
Prodcutie Oostenrijk, Tsjechië
Jaar van oprichting 1945
Werknemers 4000-5000
Fronius financieel
Top Performer PVEL Ja
Dun & Bradstreet Risico score 1/4 - weinig risico
Dun & Bradstreet Stabiliteit score 99/100 - Perfect
Beoordeling Fronius 4.63
Kwaliteit:
Prestaties:
Betrouwbaarheid:
Prijzen:

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

Kwaliteit

In onze beoordelingen betekent kwaliteit van een omvormer de geschatte levensduur van de omvormer weerstand en hoe goed de omvormer blijft werken. De garantie is de beste maatstaf om dit te evalueren.

Fabrieksgarantie: In Australië en andere Engelstalige krijgt u 5 jaar garantie, welke u na registratie van uw apparaat op www.solarweb.com met nog eens 5 jaar kunt verlengen; in Europa krijgt u helaas slechts 2 jaar Fronius Plus-garantie, die u wel gratis kunt verlengen tot 5 jaar onder dezelfde voorwaarden (Fronius Plus-garantie). In totaal dus 7 jaar standaard garantie, dat is 2 jaar meer dan SMA maar wel lager dan SolarEdge.

De Fronius Plus garantie houdt in dat Fronius u in geval van een storing of defect niet alleen reserveonderdelen of een vervangende omvormer ter beschikking stelt, maar ook de kosten van de service (montage, demontage, arbeid) voor zijn rekening neemt. De werkuren van een technieker zijn wel niet inbegrepen, alsook transportkosten. Deze voorwaarden zijn eerlijk gezegd niet de beste, zeker gezien men voor deze garantie extra betaalt.

Verlengde garantie: Fronius biedt de mogelijkheid om de garantie tegen betaling te verlengen. U kan de garantie verlengen naar:

  • 10 jaar
  • 15 jaar
  • 20 jaar

De verlengbare garantie is mogelijk onder de gewone fabrieksgarantie of onder de Plus garantie. Dit is vergelijkbaar met SMA.

Het feit dat u de garantie op de omvormer tot 20 jaar kan verlengen, toont aan dat Fronius gelooft in de kwaliteit van zijn omvormers. Helaas is het zo dat zelfs met een garantie van 20 jaar de klant nog steeds een deel van de onderhoudskosten voor zijn rekening neemt.

PVEL-betrouwbaarheid: Fronius won de TOP PERFORMER-onderscheiding in de PVEL 2019-betrouwbaarheidstest voor de weerstand van de omvormer bij de aardings- en boogproef. Dit betekent dat hun omvormers goed reageren op aardingsproblemen, en zich snel aanpassen aan veranderingen in spanning.

Bedrijfsfilm van de tests welke elke omvormer ondergaat

IP-beschermingsgraad: alle Fronius omvormers hebben IP65 en sommige zelfs IP66. IP66 betekent zoveel dat de omvormer volledig onder water kan staan en niet beschadigd wordt.

Kortom, de kans is groot dat Fronius omvormers zeker 20 of meer jaren werken, mits ze goed worden onderhouden. Wat ons betreft is het verlengen van de garantie naar 20 jaar een goed idee, zeker gezien Fronius een gerenomeerd bedrijf is en er ook nog binnen 20 jaar zal zijn.

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

Prestaties

De prestaties van de omvormers wordt berekend aan de hand van hun efficiëntie in het omzetten van de gelijkstroom, geproduceerd door de panelen, in wisselstroom. Wisselstroom is de stroom welke alle elektronica in onze woning gebruiken. We kijken ook dieper hoe vaak de omvormer uitschakelt, fouten vertoont, enz. Wanneer een omvormer niet werkt, ligt de hele zonnepanelen installatie plat, dus zelfs korte pannes zijn vrij duur, zeker tijdens de zomer.

Efficiëntie volgens de California Energy Commission:

alt-here

Om deze grafiek te begrijpen - de blauwe balken zijn de prestaties van omvormers van alle andere omvormer merken. Daartegenover is de groene zone de prestaties waarbinnen Fronius valt. De hoogte van de balken geeft het aantal omvormers weer.

Zwakke omvormers hebben een capaciteit van 89-94%. Zeer goede beginnen bij 94,5 en eindigen bij 97,5%. De beste omvormers behalen een rendement van 98% of meer.

Hoewel geen enkele Fronius omvormer uitzonderlijke presteert, behoren de nieuwere omvormers tot de betere.

Betrouwbare prestaties volgens PVEL: Fronius heeft de TOP PERFORMER award gewonnen in de PVEL 2019 betrouwbaarheidstest voor prestaties in hoge temperaturen en respons.  Dit betekent dat deze omvormer uitstekende prestaties levert bij hoge temperaturen en snel kan omgaan met wisselingen in temperatuur.

Betrouwbaarheid

Een betrouwbare fabrikant zal zijn garantieverplichtingen nakomen als zijn producten om een of andere reden niet meer werken. Fronius garandeert een werking van 2 tot 20 jaar van zijn omvormers. Maar hoe kunnen we er zeker van zijn dat Fronius binnen 20 jaar nog actief is?

De grootte van het bedrijf: Fronius is een van de grootste producenten van omvormers voor zonne-energie ter wereld. Bovendien is de financiële stabiliteit van het bedrijf niet gebaseerd op slechts één bedrijfstak. Fronius produceert ook lasapparatuur en batterijen.

Financiële stabiliteit: Dun & Bradstreet (D&B), een van 's werelds grootste financiele databedrijven welke bedrijven onderzoekt, heeft Fronius de laagste (lees beste) score inzake investeringsrisico's gegeven van 1 (op een schaal van 4). In D&B Score, een score voor het risico op faillissement, heeft Fronius opnieuw een zeer goede, nagenoeg perfecte scoren gekregen van 99/100.

Aanwezigheid in Europa: Fronius van oorsprong een Oostenrijks merk, heeft een zetel in de meeste Europe landen waaronder Frankrijk, Duitsland, Italië, Noorwegen, Polen en Zwitserland. Jammer genoeg is er geen zetel in België welke u. kan contacteren bij problemen. U zal bij contact dus moeten communiceren in het Frans, Engels of Duits.

Het goede nieuws is wel dat vele zonnepanelen installateurs in Vlaanderen werken met Fronius. Dit betekent dat in geval van problemen er vele installateurs zijn waarbij u terecht kan en welke u verder kunnen helpen. 

Wat ons betreft, is Fronius is een groot, stabiel en betrouwbaar bedrijf en nog zeker actief 20 jaar later.

Prijzen

Fronius omvormers zijn niet goedkoop, en liggen in het hogere prijs segment. Ze zijn iets duurder dan SMA maar en vergelijkbaar in prijs met SolarEdge.

Bijvoorbeeld, het kleinste model, de Primo 3.0 is geprijsd rond 1000 EUR, waar een vergelijkbaar model bij SMA (SunnyBoy 3.0) 900 EUR kost en SolarEdge (SE300 HD Wave) ongeveer 800 EUR. Ook andere modellen zijn rond de 10% duurder in vergelijking met SMA en SolarEdge.

Door zijn hogere prijs zonder echt veel extra kwaliteit of snufjes kunnen lijkt de gegeven score ons correct.

Fronius Omvormer Series

Laten we eens kijken naar de belangrijkste series van Fronius.

Fronius Symo

Fronius Symo

De Symo series zijn de omvormers voor 3-fase aansluitingen bij particulieren en kleine installaties. Het vermogen van de Symo Series begint bij 3kW tot 20kW. De omvormer kenmerkt zich door zijn goede monitoring, en kan over Wi-fi of Ethernet communiceren via solar.web portaal of applicatie.

De IP66 biedt de hoogste standaard van bescherming tegen water, stof enz. De omvormer is operationeel bij temperaturen van -40 tot +60°C (sommige versies -25°C). Het enige duidelijke nadeel is het geluid dat door het koelsysteem wordt geproduceerd. Het is aangeraden de omvormer te plaatsen waar goede akoestische isolatie aanwezig is.

In 2019 was de betrouwbaarheid van de Symo serie het onderwerp van een onderzoek door het PVEL-Instituut. Het won een award in 3 categorieën:

  • Functionele test voor volledige temperatuurcycli: TOP PERFORMER
  • Prestatietest in de volledige reeks prestatiekenmerken: TOP PERFORMER
  • Veldtest voor aarding en boogvorming: TOP PERFORMER

Door dit onderscheid is Fronius Symo perfect in staat om zich aan te passen aan snel veranderende omstandigheden. Het behoudt zijn hoge prestaties, zelfs bij  snelle temperatuurwisselingen. Het kan ook perfect problemen met aarding en kortsluiting detecteren, zodat het de installatie kan beschermen tegen brand en kortsluiting.

Hoe verhoudt de efficiëntie van de CEC-serie Fronius Symo zich tot de concurrentie?

alt-here

Als het gaat om efficiëntie is Fronius Symo een goede keuze. Afhankelijk van het model varieert het CEC gewogen rendement van 96,5% tot 97,5%.

Fronius Primo

Fronius Primo

Fronius Primo is de mono-fasige omvormer geschikt voor kleine installaties. De omvormers hebben een vermogen van 3kW tot 8,2kW. De Fronius Primo is een omvormer welke al jaren meegat, de huidige versie behaalt een rendement van rond de 96%.

De behuizing is gepantserd en de ventilatorkoeling is zeer efficiënt. Helaas betekent dit dat de Primo groot, zwaar en luidruchtig is, en dat de koeling, hoewel zeer efficiënt, wel eens kan falen. Monitoring van de installatie is mogelijk via de web portaal.

De hoge geluidsemissie kan echter worden verklaard door het feit dat de omvormer is ontworpen om buiten te werken, in de kou, zelfs in zeer koude landen. De Primo werkt efficiënt, zelfs bij -40°C! 

Fronius Primo

Fronius Primo met en zonder behuizing, op de foto zonder behuizing ziet u de (grote) koeling/ventilatie.

De Fronius Primo ontving in 2019 nog een award voor 'Product van het Jaar' van Plus X Award, een Duits keurmerk.

Hoe verhoudt de CEC-efficiëntie van de Fronius Primo-serie zich tot die van de concurrentie?

alt-here

Het gewogen CEC-rendement voor deze serie varieert van 95,5% tot 97%. Zeker niet slecht!

Fronius Galvo

Fronius Galvo

Dit zijn de kleinste omvormers met een vermogen van 1,5 tot 3,1 kW. Een ietwat ouder ontwerp met een luidruchtige ventilator. De Galvo serie is uitgerust met slechts één MPP-tracker (wat wel vaker de standaard bij kleine omvormers). Jammer genoeg, om gebruik te maken van monitoring dient u de omvormer met een kabel te verbinden met ethernet, niet altijd eenvoudig bij een omvormer die bijvoorbeeld in de garage of zolder staat.

Hoe verhoudt de efficiëntie van CEC van de Fronius Galvo-serie zich tot die van de concurrentie?

alt-here

Zeker geen slecht resultaat voor een omvormer met klein vermogen.

Fronius beoordelingen

Laten we de eens kijken naar de recensies van andere  websites (vanaf Q1 2020):

"Enkele van de beste omvormers ter wereld (...) Ik zou graag Fronius in mijn huis willen installeren."

- Solarquotes.com.au (Australië) - 4.6 (2327 beoordelingen)

Zoals u kunt zien aan het enorme aantal meningen, zijn Australiërs zeer tevreden met hun Fronius, en dat Australië een moeilijk klimaat heeft voor omvormers betekent echt veel. We raden het ook ten zeerste aan!

Fronius omvormer installateurs

Omvormer merken rangschikking

Merk Totaal Quality Garantie Betrouwbaarheid Prijs/kwaliteit

Hoe deze rangschikking te interpreteren? Al deze merken voldoen aan onze criteria inzake kwaliteit en garantie

Geschreven door Stefan Goessens Zonnepanelen expert

Met meer dan 10 jaar ervaring in zonnepanelen sector probeert Stefan u wegwijs te maken hoe zonnepanelen werken, wat ze voor jou kunnen betekenen en hoe je de juiste installateur vindt.