Ontvang offertes van de beste installateurs in uw regio

 • kWh
 • Uw gegevens zijn veilig
Solar Potential Calculator

Uw offerte aanvraag is in behandeling

U wordt eerstdaags gecontacteerd door de zonnepanelen installateurs voor een afspraak.

1
Vul uw offerte aanvraag in

Vertel ons over uw plannen en waar u naar op zoek bent zodat we je verder kunnen helpen. Indien nodig bellen we u op met extra vragen en advies.

2
We vinden de beste installateurs

Uw aanvraag wordt naar onze aanbevolen installateurs doorgestuurd. Deze installateurs worden handmating door ons geselecteerd op meer dan 20 criteria waaronder:

 • Werkt enkel met Tier 1-merken
 • Financieel gezond
 • Bestaat minstens 5 jaar
 • Eigen installatieploeg
 • Beoordeling van meer dan 4.3/5
 • Behaalde certificaten en attesten
 • Offerte omvat alle kosten
 • Eerlijk advies en geen verkoopspraatjes
 • Referenties nagekeken door ons

3
De aanbevolen installateurs contacteren u

De installateurs nemen binnen de 48 uur contact met u op om een plaatsbezoek af te spreken. Dit is volledig vrijblijvend en u krijgt van ons de garantie dat deze installateurs tot de beste behoren in uw regio.

Zonnepanelen zijn sinds 2010 mijn passie. Mijn doel is u zo goed mogelijk en zonder kopzorgen te helpen in uw zoektocht naar de juiste zonnepanelen installateur voor uw woning.

Zonnepanelen adviseur photo. Stefan Goessens
Zonnepanelen expert

Met meer dan 800.000 bezoekers sinds 2010 hebben we inmiddels meer dan 25.000 offerte aanvragen succesvol behandeld met een tevredenheidsscore van 4.8/5 op meer dan 2000 beoordelingen.

trustpilot badge
Zonnepanelen offer

Vergelijken loont! Met meerdere offertes van goede installateurs is een goede keuze maken heel wat eenvoudiger.

Hoe we onze aanbevolen installateurs onderzoeken en selecteren

Erkend installateur

Vandaag zijn er meer dan 300 zonnepanelen installateurs actief in Vlaanderen. Als leek is het moeilijk om de juiste installateur te vinden. Vele installateurs beloven je namelijk dat hun zonnepanelen de beste zijn en de andere slecht. Door onze jarenlange ervaring in de zonnepanelen sector weten we inmiddels door en door waaraan je een goede zonnepanelen installateur herkent. Van de meer dan 300 installateurs in Vlaanderen voldoet slechts 10% aan onze strenge selectie-eisen. Dat zijn de installateurs waarmee u hier in contact kan komen voor je offerte aanvraag.

Persoonlijk interview
Elke installateur wordt aan een persoonlijk interview onderworpen. Hierin kijken we naar de werkwijze en ervaring van de installateur, of de installaties door hun eigen mensen wordt geplaatst (geen onderaannemers), het aantal installaties welke werden geplaatst alsook meer gerichte technische vragen. Op basis van dit interview beslissen we of de installateur kan aanbevolen worden om offerte aanvragen te ontvangen indien deze voldoet aan alle andere criteria. Wanneer we ook maar over iets twijfelen weren we de installateur uit ons netwerk.
Tier-1 merken
Er bestaan vandaag meer dan 800 zonnepanelen merken en 300 voor omvormers. Dat betekent dat er 240,000 combinaties mogelijk zijn voor je installatie. Een goede zonnepanelen installatuer werkt enkel met een tier-1 merk. Dit zijn merken waarbij de volledige productie van A tot Z van het zonnepaneel binnen het bedrijf plaats vindt, alsook andere criteria. Vaak zijn dit de grotere merken zoals LG, Panasonic, Sunpower, Benq en andere bekende namen. De installateurs waarbij u een offerte aanvraagt werken enkel met deze topmerken. Tier 1-merken bieden vaak ook (veel) betere garantietevoorwaarden op zowel product als rendement.
Behaalde certificaten
In Vlaanderen bestaan er heel wat certificaten zoals RESCERT, Quest-label, PV-Vlaanderen. Daarnaast zijn er ook certificaten van de zonnepanelen en omvormer merken zelf. Wanneer een installateur een 'Premium Partner' is van een zonnepanelen of omvormer merk heeft deze hiervoor verplichten trainignen gevolgd. Vaak biedt een installateur met een premium parnter label ook betere garantievoorwaarden. De installateurs waar uw offerte-aanvraag bij terecht komt allen erkende installateurs welke beschikken over alle nodige certificaten en attesten.
Financieel gezond
Een financieel gezonde installateur is een van de belangrijkste criteria bij uw keuze. Dit is iets welke u natuurlijk niet terug vindt op de offerte. Daarom kijken we voor elke installateur zijn financiele geschiedenis na. Naast financieel gezond kijken we ook of er geen (dringende) schulden zijn bij de BTW, er geen inhoudingsplicht is en aan de hand van de jaarrekening de continuiteit van het bedrijf of installateur gegarandeerd is. Een financieel gezonde installateur is zeer belangrijk gezien u ook garantie krijgt op de uitgevoerde werken of de installateur uw eerste contactpersoon is bij problemen met de installatie.
Eigen installatieploeg
Heel wat installateurs in Vlaanderen werken niet met hun eigen personeel voor de plaatsing van de installatie. Er wordt voor de installatie beroep gedaan op een onderaannemer (dakwerken en elektricien) welke verantwoordelijk is voor de installatie zelf. Bij eventuele problemen later met de installatie wordt dan ook vaak de schuld naar elkaar doorgeschoven en is het moeilijk een oplossing te vinden. Deze installateurs zijn dus eerder verkoopsbedrijven in plaats van installateurs. Dat de plaatsing extern gedaan wordt, staat ook meestal niet op de offerte maar in de kleine lettertjes. Vele schrikken dan ook wanneer ze in zee gaan met een installateur maar dan een onderaannemer de installatie uitvoert. Installateurs welke in onderaanneming werken zijn worden door ons nooit aanbevolen.
Andere selectiecriteria
Alvorens we een installateur aanbevelen onderzoeken we meer dan 20 criteria. Bovenstaande zijn de belangrijkste maar niet voldoende om aanbevolen te worden. Zo wordt andere gekeken naar de beoordelingen welke wijzelf over de installateurs verzamelen. Zo dient de score van een installateur 4.3/5 of meer te bedragen. Er worden ook referenties opgebeld en nagekeken en we kijken of de installateur minstens 5 jaar actief is. Daarnaast bekijken we de offertes zelf, of deze eerlijk zijn en dat hierin ook een simulatie is van de terugverdientijd en gegarandeerd vermogen. De offerte zelf dient ook volledig uitgewerkt te zijn, met een overzicht van alle kosten: zonnepanelen, omvormer, draagstructuur, bekabeling, dakwerken, elektriciteitswerken en keuring. Bij het nakijken van de referenties wordt ook nagevraagd naar het plaatsbezioek zelf, of de vertegenwoordiger op alle vragen kon beantwoorden. Installateurs met verkoopspraatjes of welke druk uitvoeren op hun klanten om deze zo snel mogelijk de offerte te laten tekenen zijn praktijken welke wij niet goedkeuren en deze installateurs dan ook niet aanbevelen. Er worden ook geen installateurs aanbevolen welke bij het tekenen van de offerte een groot voorschot vragen. Tenslotte dient de offerte ook volledig vrijblijvend te zijn. Zo zijn er installateurs welke bijvoorbeeld een bedrag aanrekenen voor het maken van een offerte, omwille van de verplaatsingskosten en studie. Dit bedrag wordt dan later in mindering gebracht. Dit is voor ons totaal ontoelaatbaar en geen enkele van de door ons aanbevolen installateurs rekent u een bedrag aan voor de offerte!

Het belang van een goede zonnepanelen offerte

De offerte ontvang je van een installateur kort na het plaatsbezoek, uitgezonderd indien u de offerte liever per email ontvangt. Een offerte beoordelen is niet eenvoudig. De eerste stap is om meerdere offertes van verschillende installateurs te ontvangen alvorens een goede vergelijking gemaakt kan worden.

Wanneer ontvang ik de offerte?

Bij de meeste installateurs is dit binnen 2 tot 5 dagen nadat het plaatsbezoek heeft plaatsgevonden. Tijdens het plaatsbezoek luistert de installateur naar uw wensen, kijkt naar uw huidig verbruik en andere factoren alvorens de offerte kan worden opgemaakt. Zo dient er tijdens het plaatsbezoek gecontroleerd te worden of er extra elektictieitswerken nodig zijn, hoeveel meter kabel nodig is, het type draagstructuur enzoverder. Je kan ook een offerte via email ontvangen zonder plaatsbezoek al raden wij dit af gezien deze minder accuraat is en het kan zijn dat er op de dag van de plaatsing extra kosten buiten de offerte worden aangerekend zoals niet geplande elektriciteitswerken of extra werkuren voor de dakwerken. Wanneer u de offerte niet binnen de week ontvangt, is het aangeraden om uw installateur te informeren hierover.

Hoe ziet een (goede) offerte eruit?

Een goede offerte is eerst en vooral uitgebreid. De offerte zelf bevat de onderdelen, eenheidsprijs en aantallen, de prijs exclusief BTW en inclusief BTW alsook eventuele kortingen. Ook het aantal vermogen staat in de offerte. De meeste installateurs sturen bij de offerte ook de datasheet van de zonnepanelen en omvormer. Een goede offerte bevat ook een simulatie van de terugverdientijd alsook een legplan, dit toont aan hoe de zonnepanelen geplaatst worden op het dak zodat hier geen misverstanden zijn. Uiteraard dient de offerte ook de algemene voorwaarden bevatten. Tenslotte bieden ook heel wat installateurs een gewaarborgd rendement en opbrengst op de offerte.

Hoe vergelijk en beoordeel ik een zonnepanelen offerte?

De grootste factor voor het vergelijken van een offerte is natuurlijk de prijs, al dien je je niet blind te staren op de totaalprijs alleen. Waar je naar dient te kijken is het totaalvermogen van de installatie, dit staat altijd in de offerte. Vervolgens dien je dit te delen met het totaalvermogen (Wattpiek). Je krijgt bijvoorbeeld een eerste offerte van 5000 euro voor 4000 Wattpiek, ofwel 1.25 EUR/Wp. Een tweede offerte bedraag 5500 euro voor 4600 Wattpiek, ofwel 1.19 EUR/Wp. De tweede offerte lijkt dus duurder, maar in werkelijkheid ligt de EUR/Wp aanzienlijk lager. Natuurlijk dient het totaalvermogen in lijn te zijn met je verbruik. Ten tweede is het belangrijk de offerte te vergelijken op basis van het merk en type zonnepaneel. Wanneer je bijvoorbeeld (in prijs en vermogen) twee gelijkaardige offertes krijgt voor zonnepanelen maar het ene is met Sunpower (premium merk met 25 jaar garantie) en het andere Canadian Solar (normaal tier 1-merk met 10 jaar garantie) is de keuze dan ook snel gemaakt.

Hoe lang is een offerte geldig?

De meest standaard offertes van zonnepanelen installateurs zijn 14 tot 30 dagen geldig, daarna vervalt de offerte. Een lange geldigheidsduur is niet zo belangrijk maar maakt het wel mogelijk om zelf goed onderzoek te doen naar de installateur, materialen en om zelf meerdere offertes te vergelijken. Sommige installateurs proberen om de klant snel te doen tekenen door middel van een korting welke enkel 1 tot 2 dagen geldig is op de offerte. Gezien zonnepanelen een grote investering zijn raden wij u aan niet impulsief te beslissen en hier niet op in te gaan.

Hoe snel na het tekenen van de offerte worden de zonnepanelen geplaatst?

Dit hangt af van installateur tot installateur. Normaal gezien plaatsen de meeste installateurs de installatie binnen de 2 tot 8 weken afhankelijk van hun schema, agenda en beschikbaarheid.

Hoeveel kan ik besparen met het vergelijken van offertes?

Onze ervaring leert dat het maximale verschil tussen twee offertes van hetzelfde vermogen en materiaal tot 30% kunnen verschillen. Dit is een groot verschil, zeker bij een grotere (en duurdere) installatie. U doet er dus goed aan om in totaal toch zeker 3 offertes te vergelijken alvorens een beslissing te maken.

Wat is het verdere verloop na het tekenen van een offerte?

Na het tekenen van de offerte zal de installateur u contacteren om een plaatsingdatum af te spreken. Op de dag van de plaatsing, welke meestal ergens van start gaat in de vroege ochtend zullen een tot twee dakwerkers aanwezig zijn. Deze dakwerkwers plaatsen het bevestigingsmateriaal op uw dak waarop de zonnepanelen later bevestigd worden. Ook zal er een elektrictien aanwzig zijn welke zorgt voor de bekabeling, algemene elektriciteitswerken en het plaatsen van de omvormer. De meeste normale installaties (4-8kWp) nemen een tot maximaal twee dagen in beslag. Daarna vindt een AREI-keuring plaats door een erkend keurder (Vincotte, OCB..). Wanneer alles OK is mag de zonnepanelen installatie in dienst gesteld worden. Daarna volgt nog administratie, zoals het aanmelden van de installatie bij de netbeheerder.

solar panels on roof

Steven L.

Bilzen, Limburg

Total Energy Projects

“Door het vergelijken van meerdere offertes zag ik dat de eerste offerte (andere installateur) veel hoger was. Uitendelijk ongeveer 3000 eur bespaart door in zee te gaan met de offerte van een van jullie installateurs. Ik had ook zelf een veel beter gevoel bij de aanpak van mijn project.”

solar panels on roof

Jaak V.

Ruislede, West-Vlaanderen

Belivert

“Nogmaals dank voor de aanbevolen installateurs. Al het contact verliep vlekkeloos en ik zag ook meteen dat ik met professionele bedrijven te maken had. Het moeilijkste was het kiezen met welke installateur we gingen werken. Alle offertes lagen dicht bij elkaar en waren professioneel en eerlijk opgesteld. ”

solar panels on roof

Sarah D.B.

Lokeren, Oost-Vlaanderen

Eco-Project

“Goed geholpen door jullie 3 installateurs en met mijn offerte-aanvraag, vooral op technisch vlak veel bijgeleerd. Door het vergelijken van de offertes valt al het giswerk weg. Installatie zelf was perfect en ook goed geholpen met de keuring en administratie achteraf. Ik beveel jullie alvast verder aan.”