Menu

Welke omvormer is de beste?

Voor elke zonnepanelen installatie is minstens één omvormer nodig. De functie van de omvormer is heel simpel, namelijk het omzetten van de energie geproduceerd uit zonnepanelen naar energie welke compatibel is met huishoudtoestellen, wisselstroom. Zonnepanelen produceren namelijk gelijkstroom.

Zonnepanelen elektriciteit omvormer van het merk SMA

De omvormer lijkt op een soort kast welke meestal tegen de muur en dichtbij de zonnepanelen wordt geïnstalleerd.

De levensduur van een omvormer is beduidend lager dan de zonnepanelen. Zonnepanelen werken zeker verder voor 25 jaar met vrij weinig rendementsverlies. Dit is niet het geval van een omvormer. De meeste omvormers hebben een levensduur van 8 tot 12 jaar. Daarna zijn ze aan vervanging toe. Dit komt omdat een omvormer over veel elektronica beschikt, en deze intensief wordt gebruikt. Micro-omvormers hebben een levensduur van 25 jaar.

Installatie

De installatie van de omvormer wordt gedaan tijdens het installeren van de volledige zonnepanelen installatie. De omvormer wordt meestal tegen een loodrechte muur gemonteerd met de aansluitingen aan de onderkant. Afhankelijk van de afstand tussen zonnepanelen en anderzijds meterkast, geeft de omvormer een verlies van 5% op het rendement. Hier valt vrij weinig aan te doen, gezien de afstand tussen de zonnepanelen welke op het dak staan en de meterkast op het gelijkvloers vrij groot is. Goede kabels kunnen meer rendementsverlies voorkomen.

Een omvormer weegt minstens 10 kilogram en wordt daarom best door ervaren installateurs geïnstalleerd.

De levensduur van een omvormer is beduidend lager dan de zonnepanelen. Zonnepanelen werken zeker verder voor 25 jaar met vrij weinig rendementsverlies. Dit is niet het geval van een omvormer. De meeste omvormers hebben een levensduur van 8 tot 12 jaar. Daarna zijn ze aan vervanging toe. Dit komt omdat een omvormer over veel elektronica beschikt, en deze intensief gebruikt wordt en vrij warm kan worden, waardoor slijtage optreedt.

Bij een installatie van meer dan 5kVA heb je in Vlaanderen een driefasige omvormer nodig met een driefasige netaansluiting nodig. Voor omvormers onder de 5kVA is een eenfasige omvormer met eenfasige netaansluiting voldoende. 

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

De aansluitingen

Een omvormer beschikt over volgende aansluitingen:

 • DC-aansluitingen voor de inkomende zonnepanelen kabels
 • AC-aansluitingen voor de uitgaande kabels naar de meterkast

Eenmaal de installatie voltooid en alles werkt, kan je de opbrengst van je zonnepanelen installatie aflezen op de display van de omvormer.

De werking van een omvormer in een zonnepanelen installatie

Welke omvormer kiezen?

Een omvormer wordt voornamelijk gekozen naargelang het vermogen van de zonnepanelen installatie en daarop afgestemd. Voor een maximaal rendement kies je best een omvormer welke tussen 90% en 110% van de installatie aankan. Concreet betekent dit dat bij een zonnepanelen installatie van 3 kWp je een omvormer nodig hebt met een vermogen tussen de 2,7 kWp en 3,3 kWp.

Meestal wordt gekozen voor een omvormer welke 90% van de totale zonnepanelen installatie aankan. Dit noemt men onderdimensioneren. Men doet dit omdat in onze regio zonnepanelen vrijwel nooit hun absolute piekrendement behalen gezien de niet altijd ideale weersomstandigheden. Sinds enkele jaren wordt de omvormer ook verder ondergedimensioneerd, tot wel 70%. Dit om minder prosumententarief te betalen, aangezien dit berekend wordt op het vermogen van de omvormer.

Een voordeel hiervan is dat de omvormer ook minder zal kosten in aanschafprijs en prosumententarief, en dus de prijs van de installatie zal drukken. In sommige gevallen, wanneer de installatie niet ideaal is, zoals de aanwezigheid van schaduw of een niet ideale hellingsgraad, wordt gekozen voor een nog kleinere omvormer tegenover de zonnepanelen.

Vergelijk offertes en bespaar

De prijzen van zonnepanelen blijven dalen. Vandaag is de prijs van zonnepanelen met meer dan 60 procent gedaald in 5 jaar!

location

check 100% vrijblijvend

check Bespaar tot 30%

check 60 seconden

Een ander voordeel van (onder)dimensioneren is dat, een omvormer welke weinig belast wordt, d.w.z. een veel te grote omvormer tegenover de installatie, minder efficiënt zal werken. Een omvormer welke zwaarder belast wordt, werkt veel efficiënter. Bij een Oost-West installatie kan de omvormer nog verder ondergedimensioneerd worden naar 75%-80% van het totale vermogen. 

Ook belangrijk is te gaan kijken naar het aantal MPP-trackers/ingangen, zeker wanneer de volledige zonnepanelen installatie niet op dezelfde hellingsgraagd, oriëntatie (bvb Oost-West installatie) kan geplaatst worden of wanneer een deel van de installatie in schaduw ligt. Met meerdere MPP-trackers kan de installatie verder geoptimaliseerd worden, door bijvoorbeeld de oostelijk gerichte zonnepanelen en westelijk gerichte zonnepanelen in een aparte MPP-tracker/string aan te sluiten.

Buiten het vermogen, wat veruit de belangrijkste factor is voor de juiste keuze van de omvormer, spelen volgende factoren ook een criteria:

 • Geluid (sommige omvormers produceren meer geluid)
 • Ligging van de panelen en meterkast
 • Rendement
 • Garantie en aanschafprijs
 • Monitoring opties (via internet, bluetooth, iPhone/Android applicaties..)

Merken

De meeste omvormers in België zijn van Duitste makelij met SMA. Recent is er ook de opkomst van omvormers uit Azië. Hoewel het nog niet helemaal duidelijk is wat de kwaliteit van deze omvormers is, doe je er goed aan bij de bekendere Europese merken te blijven.

De meest voorkomende omvormers in België zijn:

 • SMA (Duitsland)
 • SolarEdge (Israël)
 • Enphase (Verenigde Staten)
 • Fronius (Oostenrijk)
 • Omnik (China)
 • Goodwe (China)
Merk Totaal Kwaliteit Garantie Betrouwbaarheid Prijs/kwaliteit

Hoe deze rangschikking te interpreteren? Al deze merken voldoen aan onze criteria inzake kwaliteit en garantie

Waarvan SMA wel de absolute koploper is omwille van zijn betrouwbaarheid, rendement en goede kwaliteit/prijs verhouding (ook al is het iets duurder tov de concurrentie). De laatste jaren is SolarEdge echter wel aan een forse opmars bezig met zijn power optimizers.

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

Prijzen

De prijs die je betaalt voor een omvormer hangt grotendeels af van het vermogen. De zonnepanelen installatie bepaalt dus de grotendeels de prijs. Voor een omvormer van een installatie van 3,5 kWp betaal je tussen de 1 000 en 1 400 Euro.

De prijs goedkopere omvormers begint bij 500 EUR, en duurdere modellen gaan tot 5 000 EUR. De laatste zijn omvormers geschikt voor professionele zonnepanelen installatie bij bedrijven of bijvoorbeeld boerderijen met een vermogen van meer dan 25 kWp.

Garantie

Standaard beschikken de meeste omvormers over een garantie van 5 jaar. Bij sommige omvormers is het mogelijk de garantie te verlengen tot 10 jaar.

Ook interessant om lezen