Menu

Sunpower zonnepanelen review

De Sunpower zonnepanelen zijn de meest efficiënte panelen verkrijgbaar op de markt vandaag. Samen met de beste productgarantie is het dan ook begrijpbaar dat Sunpower één van de meest gevraagde merken is. Al dit komt met een prijskaartje. Hieronder gaan we tot in de kleinste puntjes waarom or waarom niet voor Sunpower kiezen.

Verenigde Staten

employees 9000 werknemers

clock Opgericht in 1985

Om een zonnepanelen merk te beoordelen dien je naar enkele belangrijke criteria te kijken zoals:

  • Rendement
  • Garantie
  • Prijs
  • Prestaties zoals het temperatuur coefficient en tolerantie

Rendement van Sunpower

SunPower zonnepanelen zijn momenteel de zonnepanelen met het beste rendement. Waar de meeste zonnepanelen merken ergens tussen de 14% tot 19% rendement behalen, ligt dit bij Sunpower tussen de 19.1% tot 22.2% bij de X21 serie. Dit is ongekend hoog.  Als rendement hoog op het lijstje staat of er weinig bruikbare dakruimte beschikbaar is, zijn Sunpower zonnepanelen een slimme keuze.

Hoe Sunpower vergelijkt met andere topmerken
16% 17% 18% 19% 20% 21% 22%
Sunpower
Trina Solar
Panasonic
LG

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

Sunpower garantie

Ook inzake garantie hier is Sunpower onevenaarbaar. Sunpower hanteert een zeer transparante garantie voor zowel vermogen als productgarantie. 

  • Productgarantie: Waar de meeste tier 1 merken 10 tot maximaal 15 jaar garantie bieden, bedraagt dit bij Sunpower maar liefst 25 jaar! En dit doet het met een goede reden. Volgens Sunpower gaat er maar bij 1 op 20 000 zonnepanelen iets mis (en welke dan ook vervangen wordt). 
  • Vermogensgarantie: Samen met de productgarantie is ook de vermogensgarantie ongekend hoog, beter gezegd laag. Met een verlies van 13% over 25 jaar. behouden ze dus 87% van hun rendement Dit is een verlies van 0.5% per jaar. Waar de meeste merken rond de 0.7% verlies per jaar dekken, is 0,5% een hele verbetering.

Indien het zonnepaneel niet meer voldoet aan één van deze twee bovenstaande eisen, worden zonnepanelen kosteloos vervangen. Enkel niet in geval van misbruik, foute installatie of wanneer het zonnepaneel verplaatst is van zijn oorspronkelijke locatie.

Prijzen van Sunpower zonnepanelen in 2022

Sunpower zonnepanelen behoren als het ware nog een trapje hoger dan de klassieke Tier 1 zonnepanelen merken. Dit zie je ook terug in de prijs. Sunpower is vrijwel het duurste zonnepanelen merk, zelfs in €/Wp. Maar de ongekende garantie op het product en vermogen maakt dat de prijs wel gerechtvaardigd is. Over het algemeen is een Sunpower zonnepanelen gemiddeld 50% duurder dan de andere Tier 1 merken. 

Is de prijs gerechtvaardigd? Wat ons betreft ja. Sunpower investeert zwaar in research en development en staat voor innovatie. Doordat de zonnepanelen ook een veel beter rendement behalen, tot 45% meer dan andere Tier 1 merken is het ideaal bij installaties waar er weinig oppervlakte beschikbaar is door een klein dak of met een gedeelte in de schaduw. Dit betekent ook minder montagekosten en materiaal.

Prestaties

Prestaties van een zonnepaneel kan je eenvoudig te weten komen bij het bekijken van een datasheet van het zonnepaneel. We beoordelen de Sunpower zonnepanelen prestaties aan de hand van de temperatuurcoefficient (Pmax) en tolerantie.

Temperatuurcoëfficient

De X-21 serie, het beste segment van Sunpower heeft een Pmax van -0.30%/°C. Alles onder de -0.30%/°C is aangeraden.  Zo treedt er bij een temperatuur van 25 graden (55 graden op de zonnepanelen) een verlies op van 9% op waar dit bij andere panelen al snel 15% bedraagt. 

Tolerantie

Geen enkel zonnepaneel van Sunpower heeft een negatieve tolerantie. De X-21 serie  heeft een positieve tolerantie van 5%. Dit betekent  dat de zonnepanelen tot 5% beter renderen dan is aangegeven. Bij een X21 Serie van 345 Watt is dit een bonus van meer dan 17 Watt!

Sunpower zonnepanelen

Het Sunpower gamma bestaat uit 2 series:

  • X- serie: X-20, X21 en X-22
  • E-serie: E-20

Sunpower X-serie

Dit is het paradepaardje van Sunpower, vooral dan de X-22. De X-serie is het resultaat van 25 jaar aan research. De X-serie bestaat uit Maxon zonnecellen welke met zo weinig mogelijk metaal worden vervaardigd. Hierdoor absorberen ze meer zonlicht en behalen een rendement van maar liefst 21.5%. De X-serie is sinds 2013 op de markt en sindsdien is er geen enkel zonnepanelen merk welke dichtbij de kwaliteit van dit zonnepaneel komt. 

Doordat het rendement zo hoog ligt behaal je tot 45% meer elektriciteit uit een zonnepaneel dan elke ander merk. De X-21 komt in 

X-20: het eerste paneel uit de X-serie, is de X-20. Met een rendement van 20.3% behoort dit monokristallijne zonnepaneel vandaag nog steeds tot de beste zonnepanelen, ook al werd het geproduceerd in 2010. Het paneel levert 327W aan stroom en heeft een tolerantie van -3%/+5%.

X-20 Sunpower zonnepaneel

X-21: Het X-21 model is de opvolger van de X-20. Met een rendement van 21% en positieve tolerantie van +5%. Er bestaan 2 uitvoeringen, het X21 Signature Black met een vermogen van 335W per paneel en het X21 standaard uitvoering met een vermogen van 345W. Het Signature Black paneel wordt vaak gekozen omwille van zijn design wat veel strakker oogt en beter past op donkere daken. De X-21 won in 2012 de prijs voor meest efficiënt zonnepaneel.

X-21 Sunpower zonnepaneel

De zonnecellen in de X-21 panelen zijn gebouwd op de Maxeon technologie. Deze zonnecel is gebouwd uit een massief koper frame, waardoor het vrijwel onmogelijk is dat er corrosie optreedt of het materiaal degradeert.

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

X-22: Het X-22 model is het top zonnepaneel van Sunpower. Met een ongekend rendement van 22.1% en een positieve tolerantie van 5% levert het maar liefst 360W aan vermogen per paneel. De Pmax is ook ongekend laag met -0,299%/o C  . Zoals de volledige X-serie komt het paneel met maar liefst 25 jaar productgarantie en een vermogensgarantie van -0,4%  over 25 jaar.

X-22 Sunpower zonnepaneel

Sunpower E-serie

E-20: De Sunpower E-20 is een monokristallijn zonnepaneel met Maxon Gen II zonnecellen. Het rendement is zoals elke zonnepaneel van Sunpower hoog, met maar liefs 20,4%. Een E-20 paneel levert 327W aan stroom waardoor het een ideaal zonnepaneel is wanneer de beschikbare ruimte niet groot is.

E-20 Sunpower zonnepaneel

Sunpower zonnepanelen installateurs

Heel wat installateurs bieden vandaag de dag de premium zonnepanelen van Sunpower aan in hun gamma. Sommige installateurs kiezen er bewust voor enkel met Sunpower te werken, bij andere installateurs maakt dit deel uit van hun assortissement welke meestal 4-5 merken bevat. Hieronder enkele betrouwbare Sunpower installateurs.

Zonnepanelen merken rangschikking

Merk Totaal Kwaliteit Garantie Betrouwbaarheid Prijs/kwaliteit

Hoe deze rangschikking te interpreteren? Al deze merken voldoen aan onze criteria inzake kwaliteit en garantie

Geschreven door Stefan Goessens Zonnepanelen expert

Met meer dan 10 jaar ervaring in zonnepanelen sector probeert Stefan u wegwijs te maken hoe zonnepanelen werken, wat ze voor jou kunnen betekenen en hoe je de juiste installateur vindt.