Kan hagel zonnepanelen beschadigen?

Het korte antwoord: Ja. Zonnepanelen zijn bestand tegen hevige tot zeer zware hagel en worden hiervoor ook getest (en goedgekeurd).

Een terechte vraag, zeker na de hagelstormen die België hebben geteisterd de laatste jaren.

In een zonnepaneel worden zonnecellen bedekt door een laag acrylaat of gehard glas. Arcylaat is in de volksmond beter bekend als plexiglas. Plexiglas is licht, transparant genoeg om het rendement van zonnecellen niet hinderen met 92% doorlaatbaarheid, maar belangrijker, zeer resistent. Beiden zijn ook bestand tegen hevige hagel. Zonnepanelen vervaardigd uit gehard glas worden gezien als kwalitatief iets beter. Gehard glas is vijf maal sterker dan gewoon glas.

Wanneer een zonnepaneel niet bedekt zou zijn met plexiglas of gehard glas, en de zonnecel direct zou worden blootgesteld aan de omgeving, zouden ze zeer kwetsbaar zijn. Zonnecellen zouden bij de eerste lichte hagel breken en barsten vertonen.

Zonnepanelen welke voldoen aan de Europese standaard IEC61215 worden tijdens hun productie getest op hagel. Naast hagel worden nog enkele andere aspecten getest:

  • Vochtige vriestest
  • Vochtige hitte test
  • UV-test
  • Lekkage test
  • Isolatie test
  • Robuustheid

Bij de Europese hageltest wordt hagel ter grootte van 25 millimeter diameter aan 23 meter per seconde (ongeveer 80 kilometer per uur) afgevuurd op de zonnepanelen. Dit staat gelijk aan een hevige hagelstorm.

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat (0°)

Zwak hellend (15°)

Normaal hellend (30°)

Sterk hellend (45°)

De nieuwste zonnepanelen weerstaan hagelstenen met een diameter van 80 millimeter welke afgevuurd worden aan 140 kilometer per uur. Dit staat gelijk aan hagelstormen die vrijwel nooit voorkomen in West-Europa.

Een ander gegeven is dat zonnepanelen met een lage hellingsgraad meer risico lopen op schade bij hagel. Dit komt omdat hagel vrijwel loodrecht naar beneden valt, en de impact bij een zonnepanel met lage hellingsgraad groter is, waar een zonnepaneel met grote hellingsgraad de hagel zal worden afgeketst.

Onderstaande is een video waarbij een hagelbal ter grootte van een biljartbal wordt afgevuurd aan een snelheid van 120 kilometer per uur.

Als besluit, schade aan zonnepanelen als gevolg van hagel is vrijwel onmogelijk. Zeker wanneer u zonnepanelen koopt welke voldoen aan de IEC61215 normen.

Geschreven door Stefan Goessens Zonnepanelen expert

Met meer dan 10 jaar ervaring in zonnepanelen sector probeert Stefan u wegwijs te maken hoe zonnepanelen werken, wat ze voor jou kunnen betekenen en hoe je de juiste installateur vindt.

Ook interessant om lezen

Vraag offertes en bespaar tot 30%

Ontvang volledig vrijblijvend offertes van installateurs in uw regio en bespaar tot 30% wanneer u zonnepanelen plaatst

  • Vergelijk meerdere offertes
  • Meer dan 40 top installateurs
  • 100% gratis en vrijblijvend
Offertes vergelijken

We vergelijken en onderzoeken meer dan 200 installateurs in Vlaanderen.

Copyright 2020 Alle rechten voorbehouden