Menu

SMA omvormers: Duitse degelijkheid

SMA is een van de absolute topmerken inzake omvormers. SMA staat bekend om zijn betrouwbaarheid en efficiëntie. Hoewel hun hogere prijskaartje, zijn we ervan overtuigd dat ze hun prijs ook waarmaken. De enige opmerking is dat het jammer is dat de VS een garantie krijgt van 10 jaar, terwijl Europa het moet doen met 5 jaar.

Duitsland

employees 3,400 werknemers

clock Opgericht in 1981

SMA is een van de grootste en oudste spelers op de omvormer markt. Om een analogie te maken, indien SMA een autofabrikant was, zou het Mercedes-Benz zijn. Kortom: betrouwbaar, innovatief en (Duitste) degelijkheid.

Kiezen voor een SMA omvormer is een goede beslissing. Het bedrijf heeft vele jaren ervaring, in-house kennis en heeft veel geïnvesteerd in onderzoek en innovatie. Aan dit alles hangt wel een stevig prijskaartje. Is  SMA zijn meerprijs waard? In onze uitgebreide review kijken we naar hun prestaties en betrouwbaarheid. We gaan ook dieper in op elke serie binnen hun gamma. Tenslotte tonen we ook hoe SMA rangschikt tegenover andere merken.

Wie is SMA Solar?

SMA werd opgericht in 1981 in Niestetal, Duitsland. Daar heeft het vandaag nog steeds zijn hoofdkantoor. In zijn bijna 40 jaar is SMA uitgegroeid tot een van de meest erkende en bekende omvormer merken.

SMA Gegevens
Opgericht in Duitsland
Productie: Duitsland, Polen (componenten)
Jaar van oprichting 1981
Werknemers 3000-4000
Financiële cijfers
Omzet 760,9 miljoen EUR
Top Performer PVEL Ja
Altman Z-Score: Grijs (veilige zone)
Beoordeling SMA 4.88
Kwaliteit:
Prestaties:
Betrouwbaarheid:
Prijzen:

Kwaliteit

In onze reviews geldt dat, hoe beter de kwaliteit, hoe betrouwbaarder de omvormer. Een kwalitatieve omvormer werkt probleemloos gedurende minstens 10 jaar, zelfs onder ongunstige omstandigheden. Hoe betrouwbaar is SMA?

 • Fabrieksgarantie: In de V.S., Mexico en Canada wordt er standaard 10 jaar garantie gegeven op alle SMA omvormers. In alle andere landen krijgt u helaas slechts vijf jaar garantie. Zijn de omvormers voor de Europese markt dan van inferieure kwaliteit? Neen, het is vooral een kwestie van marketing. In de VS wordt namelijk vaak met micro-omvormers gewerkt, welke standaard met 20 tot 25 jaar garantie komen. 
 • Verlengbare garantie: SMA geeft u de mogelijkheid de garantie uit te breiden naar 10, 15 of 20 jaar in twee verschillende pakketten: Active en Comfort, die in se niet te veel van elkaar verschillen. De prijzen beginnen vanaf 3,58 EUR per maand voor kleinere omvormers zoals de SunnyBoy,

De garantie dient echter wel binnen de eerste vijf jaar na aankoop te worden verlengd. Twintig jaar is de maximaal uitbreidbare garantieperiode (15 jaar voor sommige specifieke omvormers). Als de omvormer tijdens de garantieperiode defect raakt, zorgt SMA ervoor dat deze snel wordt hersteld of zelfs vervangen. Het feit dat SMA zo'n lange garantieperiode biedt voor een serie-omvormer, bewijst voor ons de kwaliteit van hun producten.

Hou er rekening mee dat indien u de garantie wenst te verlengen, het volledige bedrag vooraf betaald dient te worden Voor een 5kW-omvormer kost het verlengen van de garantie tot 20 jaar meer dan 750 euro (in 2020), wat vrij duur is.

Is de garantie verlengen een goed idee? Alleen al het feit dat SMA de mogelijkheid biedt van dergelijke garantieverlenging, bewijst dat hun omvormers nog lang na afloop van de basisgarantie blijven werken. Aan de andere zijde krijgt u met het verlengen van de garantie meer zekerheid. Het verlengen van de garantie kost uiteindelijk veel minder dan het kopen van een nieuwe omvormer, dus voor ons is de prijs gerechtvaardigd en zeker het overwegen waard.

PVEL-betrouwbaarheid: SMA heeft de TOP PERFORMER award gewonnen in de PVEL 2019 betrouwbaarheidstest voor weerstand van de omvormer en de passieve duurtest. Deze onderscheiding betekent dat de SMA omvormers net zo weerbestendig zijn als zonnepanelen, en dat betekent heel wat! Slechts twee andere omvormer merken (van de min of meer 300) ter wereld kregen dezelfde onderscheiding!

IP-bescherming: Sunny Highpower, Sunnyboy, Sunny Tripower - al deze series hebben een IP65 beschermingsgraad, wat zoveel betekent dat deze omvormers stofdicht zijn en beschermd tegen water (12,5 l/min). Zo kunnen ze buiten geplaatst worden, hoewel we dit zeker niet aanraden!

Een kijkje binnen het testcentrum van SMA.

Kortom, de kans is groot dat de SMA omvormers langer dan 15 jaar meegaan. U kunt tegelijk ook deze gemoedsrust aanschaffen via de verlengbare garantie.

Rendement

De prestatie van een omvormer ligt in hoe efficiënt ze gelijkstroom kunnen omzetten naar wisselstroom. Zonnepanelen produceren gelijkstroom, terwijl elektronica (TV, wasmachine etc..) wisselstroom gebruiken.

Een andere belangrijk punt rond prestaties, is hoe betrouuwbaar de omvormer is en probleemloos blijft werken. Wanneer de omvormer niet werkt, is de volledige zonnepanelen installatie uitgeschakeld.

Efficiëntie door de California Energy Commission:

alt-here

Om deze grafiek te begrijpen - de blauwe balken zijn de prestaties van omvormers van andere merken. Daartegenover is de groene zone de prestaties waarbinnen SMA valt. De hoogte van de balken geeft het aantal merken weer.

Kwalitatief mindere omvormers behalen een rendement van 89% tot 94%. Terwijl degelijke omvormers beginnen bij 94,5% en eindigen bij 97,5%. De absolute top omvormers behalen een rendement van 98%.

Zoals u ziet in de grafiek heeft SMA een bereik. Hoewel de minst efficiënte SMA-omvormers slechts 91% rendement hebben, bieden ze ook producten met tot 99% gewogen rendement! 

Prestaties: SMA heeft de TOP PERFORMER award gewonnen in de PVEL 2019 omvormer test. De SMA omvormers behaalden de hoogste prestaties en bleven langer werken dan andere omvormers! Het is het vermelden waard dat slechts twee omvormers ter wereld de onderscheiding voor deze test hebben gewonnen! De omvormers van SMA zijn even weerbestendig dan de meeste zonnepanelen, en dat betekent heel wat. Waar zonnepanelen uit weinig elektronica beschikken, zijn omvormers bijna enkel elektronica.

Betrouwbaarheid

Een betrouwbare fabrikant zal zijn garantieverplichtingen nakomen als zijn producten om een of andere reden niet meer werken. SMA biedt een garantie van 5 tot 20 jaar. Cruciaal is om te gaan kijken of SMA er binnen 20 jaar tijd nog steeds is. Hier zijn een paar indicatoren:

 • De grootte van het bedrijf: SMA is een van de grootste fabrikanten van omvormers voor zonnepanelen ter wereld. Ondanks de groei van enkele andere merken de afgelopen jaren, zoals SolarEdge, Goodwe en Enphase in Amerika is SMA nog steeds de onbetwiste nummer een.
 • Financiële stabiliteit: Het Altman Z-Score algoritme voorspelt de financiële stabiliteit van bedrijven. SMA zit in het grijze gebied, wat betekent dat de kans op een faillissement in de komende twee jaar moeilijk te bepalen is. Een grijs gebied duidt op enige financiële druk, maar geeft geen reden tot ongerustheid.
 • Aanwezigheid in Europa: SMA heeft haar hoofdkantoor in Duitsland en is dus onderworpen aan de EU-wetgeving en zal zeker geen problemen opleveren inzake garantie.

Conclusie: SMA is een groot, stabiel en betrouwbaar bedrijf en zou nog eens 20 jaar zonder problemen moeten overleven.

Prijzen

SMA is een duur merk, maar zijn prijs waard. Vergeet niet dat, terwijl u kunt besparen op zonnepanelen, het vaak niet de moeite is om enkele honderden euros te besparen op de omvormer.

Indien u interesse hebt in de uitgebreide garantie, hierbij de extra kost afhankelijk van het vermogen van de omvormer en het aantal jaar. Dit is de prijs voor het SMA Comfort pakket, het duurste pakket maar welke wel de meeste zekerheid biedt.

Vermogen 10 jaar 15 jaar 20 jaar
1 1 tot 1-2 kW € 160,00 € 320,00 € 480,00
2 2 tot 3 kW € 203,00 € 406,00 € 609,00
3 3 tot 4 kW € 213,00 € 426,00 € 639,00
4 4 tot 5 kW € 250,00 € 500,00 € 750,00
5 5 tot 6 kW € 270,00 € 540,00 € 810,00
6 6 tot 7 kW € 290,00 € 580,00 € 870,00
7 7 tot 8 kW € 310,00 € 620,00 € 930,00
8 8 tot 9 kW € 330,00 € 660,00 € 990,00
9 9 tot 10kW € 360,00 € 720,00 € 1 080,00

SMA series

Nu we een goede kijk hebben over wie en wat SMA is, laten we even kijken naar de individuele series en omvormers beschikbaar in het productgamma, alsook het rendement voor iedere omvormer.

alt-here

Sunny Boy

Een van de beste omvormers op de markt voor particuliere installatie, vooral de nieuwe versie. Lichtgewicht (tegenover andere omvormers), makkelijk te installeren en een gebruiksvriendelijke app via web of smartphone om uw installatie te monitoren. 

De Sunny Boy serie bestaat uit 5 verschillende versies, verschillend per vermogen, daardoor is het voor de meeste (80%) van particuliere installaties geschikt. De versies zijn:

 • Sunny Boy 3.0 (kW)
 • Sunny Boy 3.6 (kW)
 • Sunny Boy 4.0 (kW)
 • Sunny Boy 5.0 (kW)
 • Sunny Boy 6.0 (kW)

In 2019 won de SMA Sunny Boy 3 awards van onafhankelijk studiebureau PVEL in volgende categorieën:

 • Passieve krachtproeven: TOP PERFORMER
 • Temperatuurcyclus test: TOP PERFORMER
 • Field test (veldtest) 30 dagen: TOP PERFORMER

Dit zijn mooie awards en een erkenning voor de kwaliteit welke SMA sinds vele jaren produceert. De eerste award betekent dat de omvormer bestand is tegen de meeste soorten weersomstandigheden, regen, sneeuw tot grote hitte. De tweede award betekent dat de omvormer zich kan aanpassen aan snelle temperatuurveranderingen en dat de efficiëntie altijd optimaal blijft. De derde award betekent dat de omvormer zonder problemen blijft verder werken en niet stilvalt, zelfs in minder optimale omstandigheden.

Hoe verhoudt de CEC-prestaties van de Sunny Boy-serie zich tot die van de concurrentie?

alt-here

De nieuwe Sunny Boy behoort tot de beste omvormers in hun klasse. Ze behalen een (CEC) rendement tot 98,5%. Wij raden u aan om voor de aankoop het Europese rendement (dat overeenkomt met het gewogen CEC-rendement) van uw model te controleren; deze informatie staat in de datasheet.

Nog beter is de Sunny Boy ontwikkeld is om samen te werken met de TS4-R optimizers van SMA. De laatste jaren kreeg SMA vaak het verwijt dat hun omvormers serie geschakeld zijn en dit model verouderd is. Dit terwijl parallel schakeling aan een felle opmars bezig is met merken als SolarEdge en Enphase.

Ook hier is SMA innovatief. Waar andere merken, zoals bijvoorbeeld SolarEdge, er voor ieder zonnepaneel een power optimizer nodig is, is dit bij SMA niet zo. Enkel de zonnepanelen waar rendementsverlies optreedt door schaduwvorming dienen uitgerust te worden met de TS4-R optimizer. Dit is kostenbesparend, zeker als je weet dat iedere optimizer rond de 70-80 EUR kost.

Voorbeeld: Een installatie van 14 zonnepanelen waarvan 4 zonnepanelen schaduw ondervinden van een schouw.

 • SMA: 4 aparte optimizers nodig. Kostprijs: 240 tot 280 EUR
 • SolarEdge: 14 power optimizers nodig. Kostprijs: 980 tot 1120 EUR
 • Besparing: 700 tot 880 EUR voor de SMA optie

De TS4-R komt met een mooie 25 jaar productgarantie.

alt-here

Sunny TriPower

Een van de beste driefasige omvormers op de markt, indien de Sunny Boy niet mogelijk te plaatsen is gezien deze enkel op monofasige aansluiting werkt. Efficiënt, licht en goede monitoring. Kortom, een top omvormer zonder bijzondere tekortkomingen.

Net als andere SMA omvormers heeft hij een IP 65-beschermingsgraad, zodat hij ook buitenshuis probleemloos kan functioneren. Mogelijk te combineren met TS4-R optimizers, waardoor de zonnepanelen met schaduw of minder ideaal gericht zijn ook probleemloos parallel/apart geschakeld kunnen worden.

Hoe verhoudt de CEC-efficiëntie van de Sunny TriPower-serie zich tot de concurrentie?

alt-here TriPower is zeer efficiënt. Bovenste plank.

alt-here

Sunny Highpower

Hoogstwaarschijnlijk niet zo interessant voor u, maar de Sunny Highpower is de omvormer van SMA geschikt voor grotere zonneparken of decentrale zonneparken. De Sunny Highpower bereikt tot 150 kW per string. Hij kan tot 150% overgedimensioneerd worden. Door de IP 65-beschermingsgraad kan hij perfect buiten staan. Monitoring en opvolging van gegevens op afstand zijn mogelijk via het ennexOS-platform.

Hoe verhoudt de CEC-prestaties van de Sunny HighPower (US-variant) serie zich tot die van de concurrentie?

alt-here

Als het op efficiëntie aankomt, is Sunny Highpower de absolute top van dergelijke omvormers. De Europese gewogen efficiëntie is 98,6-98,8%. Dit getal wordt bevestigd door de uitstekende prestaties van CEC, zoals blijkt uit de onderstaande grafiek.

Sunny Highpower advertentie. Lage educatieve waarde, maar ziet er indrukwekkend uit ;)

SMA beoordelingen

Laten we eens kijken naar wat andere experts en websites te vertellen hebben over SMA.

"Als je van veilig houdt, kies dan voor op SMA. Dit zijn oerdegelijke omvormers welke probleemloos werken. Het enige nadeel is de prijs."

— Solarquotes.com.au (Australia) - 4,4 (748 beoordelingen)

Conclusie: SMA is een betrouwbaar merk welke zich bekommert om de kwaliteit van zijn producten. Van ons krijgen ze dan ook nagenoeg een bijna perfecte score. Het enige minput is dat de SMA-omvormers geen 10 jaar fabrieksgarantie krijgen in Europe, zoals dat wel het geval is voor de Amerikaanse markt.

SMA omvormer installateurs

Omvormer merken rangschikking

Merk Totaal Quality Garantie Betrouwbaarheid Prijs/kwaliteit

Hoe deze rangschikking te interpreteren? Al deze merken voldoen aan onze criteria inzake kwaliteit en garantie

Geschreven door Stefan Goessens Zonnepanelen expert

Met meer dan 10 jaar ervaring in zonnepanelen sector probeert Stefan u wegwijs te maken hoe zonnepanelen werken, wat ze voor jou kunnen betekenen en hoe je de juiste installateur vindt.