Menu

Chinese zonnepanelen: betrouwbaar of niet?

Een vraag met tal van antwoorden waarop niet zomaar een ja-nee antwoord bestaat. Zonnepanelen uit China krijgen vaak de wind van voren in Europa en België, maar is dit ook terecht? Het antwoord is complex, beide ja en neen maar grotendeels ‘neen’. Maar waaruit komt de soms slechte reputatie dan?

Geschreven door Stefan Goessens

Laatste update: 03/01/2024

Leestijd: 6 min

Drie belangrijke punten waarom Chinese zonnepanelen als minder betrouwbaar worden gezien:

 • Reputatie (perceptie van Chinese bedrijven en polemieken hierrond in Europa)
 • Kwaliteit (inferieur tegenover Europese of Amerikaanse producten)
 • Garantie (en het verhalen van garantie in geval van defect)

Repuatie en kwaliteit van Chinese zonnepanelen

Velen zijn bezorgd om de kwaliteit van Chinese zonnepanelen. Er is vaak het idee dat alles wat in China van lagere kwaliteit is en zonnepanelen uit China niet kunnen concurreren op gebied van kwaliteit tegenover Europese zonnepanelen.

Voor zonnepanelen is niets minder waar. China produceert op zeer grote schaal zonnepanelen en alles is volledig geautomatiseerd, waardoor productiefouten minimaal zijn.

Hand in hand met kwaliteit gaat ook rendement. Het rendement van zonnepanelen heeft tal van invloeden. Zo zijn er uiteraard de zonnepanelen zelf welke de grootste invloed hebben op het rendement. Maar daarnaast is er ook de kwaliteit van de installatie. Zo kunnen zonnepanelen bijvoorbeeld slecht geplaatst worden door:

 • Een slechte hellingsgraad
 • In de schaduw
 • De bekabeling niet goed geplaatst
 • Een niet geschikte omvormer voor de installatie

Bovenstaande punten hebben samen ook een zeer grote invloed op het rendement van de zonnepanelen. Zelfs met de beste zonnepanelen is het mogelijk een slecht rendement te behalen wanneer een van bovenstaande punten niet in order is. Dit heeft in de meeste gevallen te maken met de installateur. Kies daarom ook voor een betrouwbare zonnepanelen installateur en weeg dit mee in uw keuze of u al dan niet voor Chinese zonnepanelen kiest. Hoe u een betrouwbaar installateur vindt kan u in dit 6-stappen plan lezen.

Zonnepanelen fabriek in China

Een ander punt is de prijs. Chinese zonnepanelen zijn vaak lager in prijs, waardoor ook wordt aangenomen dat de kwaliteit lager ligt. Maar dit is niet terecht. De prijs van een product wordt beïnvloed door tal van factoren. Zo is er de kwaliteit en kostprijs van het materiaal, de kostprijs van de werkkrachten en het productieproces. Vooral deze twee laatste zijn in China meer geoptimaliseerd dan in Europe of Amerika, lees: lagere lonen en grotere fabrieken welke groter volume draaien.

Garantie van Chinese zonnepanelen

Een andere en meer terechte bezorgdheid is de garantie van de zonnepanelen. De meeste merken bieden standaard 25 jaar garantie op, maar beroep doen op de garantie van een failliet bedrijf is vrijwel onmogelijk, zeker wanneer dat bedrijf in China ligt en er een taalbarriere is. De eerste jaren (en ook daarna) treden er vrijwel nooit problemen op met zonnepanelen, maar bij slechte zonnepanelen is het mogelijk dat er zich na 5 tot 10 jaar defecten voordoen zoals een sterk verlaagd rendement of gedeeltelijk niet meer werken.

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

Een pak Chinese zonnepanelen is failliet gegaan na de grote boom en crash die daarop is gevolgd. Bij problemen met de zonnepanelen is het vrijwel onmogelijk om dienst te doen op de garantie van een niet meer bestaand bedrijf. Maar dit heeft ook een positief gevolg. Door deze golf aan faillissementen is er momenteel een competitieve markt en is het kaf van het koren gescheiden. De slechte zonnepanelen bedrijven zijn failliet en de overgebleven bedrijven zijn meestal van goede kwaliteit en hebben een goede reputatie opgebouwd.

Misleidende verkopers

Een ander punt is dat heel wat verkopers ook klanten met weinig kennis van zonnepanelen graag angst inboezemen. Zeker wanneer deze enkel Europese of Amerikaanse zonnepanelen verkopen aan hogere prijzen, wordt er vaak aangehaald dat Chinese zonnepanelen minderwaardig zijn zonder dit te kunnen staven met nummers feiten. Angst is namelijk een goede verkooptactiek, maar laat dit u zeker geen vroegtijdig oordeel vellen over Chinese zonnepanelen.

Conclusie

Tot dusver is er nooit bewezen dat zonnepanelen van een specifiek land of regio van slechtere kwaliteit zijn. Wat wel belangrijk is, is het merk van de zonnepanelen. Kies voor een merk met een goede reputatie, ongeacht waar deze worden vervaardigd.

Zo zijn er ook Europese of Amerikaanse merken welke hun zonnepanelen volledig of grote onderdelen laten vervaardigen in China. Ook al hebben ze dan de reputatie een Europees of Amerikaans merk te zijn is er vrijwel geen verschil met een Chinees bedrijf.

Kies dus vooraal voor een zonnepanelen merk met een goede reputatie. Enkele van deze Chinese (en Aziatische) merken zijn:

 • Trina Solar
 • Jinko
 • Qcells (Hanwha)
 • JA Solar
 • Hyundai
 • TW Solar (Tongwei)
 • LONGi Solar
 • Risen Energy
 • Canadian Solar
 • DMEGC
 • Jolywood (JW Solar)
 • Phono Solar

Dit zijn een voor een serieuze bedrijven met duizenden werknemers en een goede reputatie. Meer zelfs, het marktaandeel van deze merken samen ligt rond de 80% in België, met vooral Jinko, Trina Solar, JA Solar, Hyundai en Canadian Solar als koplopers. 

Veel van deze merken produceren ook zonnecellen of volledige (OEM) zonnepanelen voor 'Europese merken'. Zo worden zonnepanelen van Viessman of AEG (maar ook Hyundai) gemaakt door TW Solar. Hetzelfde geldt voor DMEGC welke zonnecellen levert aan vele Europese merken zoals Recom of Solarwatt.

Betrouwbare zonnepanelen merken van China

Het enige potentiële nadeel bij Chinese zonnepanelen is de garantie, zorgen over kwaliteit dient u zich niet te maken. Een voordeel daartegenover is de prijs welke iets lager is. Kies daarom een merk met een zekere reputatie en geschiedenis.

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

Daarnaast is China ook veruit het grootste land bij energie productie uit zonnepanelen op grote schaal en laat andere landen zoals de Verenigde Staten of Duitsland ver achter zich, dus het moet wel iets correct doen. Meer dan 70% van de zonnepanelen productie vindt plaats in China en heeft er ook voor gezorgd dat de prijzen voor zonnepanelen aanzienlijk zijn gedaald de laatste jaren door een lagere productiekost en meer efficiënte productie.

Ook interessant om lezen

Leestijd: 2 minuten

Lees verder arrow

Leestijd: 8 minuten

Lees verder arrow

Leestijd: 2 minuten

Lees verder arrow

Leestijd: 2 minuten

Lees verder arrow