Menu
Ja, doe het zelf zonnepanelen pakketten bestaan en winnen aan populariteit. De enige vereiste om zelf zonnepanelen te plaatsen is dat u kennis heeft van hoe u een systeem veilig en efficiënt plaatst. Indien niet, kan dit op lange termijn duur komen te staan indien onderdelen stoppen met werken of het rendement veel lager dan gepland ligt omdat de installatie niet in ideale omstandigheden geplaatst is.
Je kan zelf zonnepanelen plaatsen, daarvoor zijn tal van complete doe-het-zelf pakketten beschikbaar. Maar is het een goed idee? En wil je het volledig zelf of gedeeltelijk zelf doen?
Door zonnepanelen zelf te plaatsen kan je, wanneer correct uitgevoerd, heel wat geld besparen gezien je geen installatiekosten betaalt. Maar indien de installatie niet goed is geplaatst, kan het je ook duur te staan komen wanneer de zonnepanelen stoppen te werken of het rendement veel lager ligt.
Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen
Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen
Eerst en vooral, dien je te verstaan dat een installatie met goed rendement neerkomt op vele kleine details. Zo kunnen twee identieke zonnepanelen installaties een volledig verschillend rendement hebben. De bekabeling, omvormer, oriëntatie van de panelen tegenover de zon, locatie met veel of weinig schaduw hebben allemaal invloed op het rendement.
Dit gebeurt op vrijwel dezelfde manier als bij een installateur. Hier is wat je nodig hebt:
In kort bestaat een zonnepanelen installatie uit volgende stappen:
Wil je meer gedetailleerde informatie over de installatie, raadpleeg dan de zonnepanelen installatie pagina.
Er bestaan bedrijven welke volledige doe het zelf zonnepanelen pakketten aanbieden. De prijs hiervoor ligt ongeveer 30% lager dan wanneer u zonnepanelen laat plaatsen door een installateur. Deze pakketten bestaan uit all bovengenoemde onderdelen, exclusief gereedschap zoals boormachine en ladder.
Hoewel we een doe-het-zelf installatie niet volledig afraden, dient u toch te weten wat een installatie zelf plaatsen allemaal inhoudt. Naast de technische kennis, is er ook nog een groot veiligheidsrisico, vooral wanneer je de installatie op je dak went te plaatsen. Vele zonnepanelen installateurs hebben genoten van een training of hebben een achtergrond als dakwerker.
Wanneer u zonnepanelen op de grond wenst te plaatsen, is het risico natuurlijk veel lager. Na het plaatsen van de installatie vindt er een AREI-keuring plaats door een erkende keurder. Wanneer u zelf zonnepanelen plaatsen bent u hiervoor dan ook vanzelfsprekend zelf verantwoordelijk. Nadien moet u zich ook zelf aanmelden bij de VREG en uw netbeheerder. Bijna alle zonnepanelen installateurs doen dit voor u, wat u een hoop papierwerk en zorgen bespaart in onbekend terrein.
In België zijn er geen bepaalde regels of wetten die u verbieden zelf zonnepanelen te plaatsen. U staat wel zelf in voor de keuring van uw installatie door ene erkende keurder.
Daarnaast dient u de zonnepanelen ook zo te plaatsen dat ze een maximaal rendement behalen. Dit betekent concreet een hellingsgraad tussen 35° tot 38°, zuidelijk of zuid-westelijk gericht, geen schaduw en goed geventileerd. Dit lijkt simpel maar laat u in sommige gevallen beter over tot erkende vakmensen.
Voornamelijk omwille van bovenstaande redenen dat installateurs een volledige service van A-Z aanbieden, zijn wij van mening dat u beter beroep doet op een installateur. U betaalt meer maar achteraf gezien heeft u minder zorgen en kan u er zeker van zijn dat de installatie naar behoren werkt.
Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen
Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen
De laatste jaren is er een kleine hype rond de plug and play zonnepanelen systemen. Dit is een klein systeem bestaande uit 1 tot 4 zonnepanelen welke direct in het stopcontact kunnen geplaatst worden. Deze systemen hebben een omvormer welke elektriciteit direct omvormen in bruikbare stroom. De grootste systemen leveren zo tot 1 kW (1000 Watt) aan elektriciteit.
Gezien elektriciteit altijd op zoek is naar de kortste route, wordt de stroom direct afgenomen van het plug and play zonnepaneel systeem.
Deze systemen zijn ideaal wanneer je op een appartement woont (mits zuidelijk gericht terras), vakantiehuisjes, studenten of voor mobilhomes. Voor mobilhomes is het wel aangeraden dat de energie ook kan worden opgeslagen in een batterij.