Menu

REC zonnepanelen: Uitstekende prijs-kwaliteit verhouding

REC is een van de belangrijkste zonnepanelen merken. Ze staan bekend om hun zeer goede prijs/productgarantie verhouding, een van de beste ter wereld. Dit komt mede door hun hoge garantie van 20 tot 25 jaar en onberispelijke werking.

Noorwegen

employees 2000 werknemers

clock Opgericht in 1996

REC zonnepanelen maken gebruik van de TwinPeak technologie, waarbij de zonnecellen in 2 worden gesneden. Hierdoor bestaat een zonnepaneel uit 120 zonnecellen, tegenover 60 zonnecellen bij een normaal paneel. De polykristallijne zonnepanelen worden ook vaak gebruikt voor grote zonneparken in Europa.

Wie is REC?

Het REC hoofdkantoor is gevestigd in Noorwegen en het operationele centrum met de fabriek waar de panelen worden geproduceerd is gevestigd in Singapore.

Het bedrijf bestaat sinds 1996 en is sindsdien van een kleine fabriek met handmatige productie naar een volautomatische fabriek in Singapore uitgegroeid.

Het merk heette oorspronkelijk Renewable Energy Corporation, maar staat nu gewoon bekend als de REC Group.

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

Beschrijving van REC
Land van oprichting Noorwegen
Oorsprong zonnepanelen Singapore
Opgericht in 1996
Aantal werknemers 2 000
Financiële cijfers
Jaaromzet Niet bekend
Bloomberg Tier-1 Ja 
Topmerk DNV  GNL Ja
Top Performer PVEL  Ja
Altman Z-Score: Stabiel
Beoordeing REC 4.25
Kwaliteit:
Rendement
Betrouwbaarheid:
Prijs/kwaliteit:

Eind 2017 had REC meer dan 7,6 GW aan panelen geproduceerd, dat staat gelijk aan meer dan 25 miljoen zonnepanelen. De belangrijkste verandering in het beleid van het bedrijf in de afgelopen jaren is de verhoging van de productgarantie voor alle producten naar 20 tot 25 jaar. REC is volledig gericht op de fotovoltaïsche markt, maar heeft als onderdeel van een grotere groep ook een stabiele financiële achtergrond.

REC is een topmerk

REC zonnepanel behalen een uitstekende Wp/EUR prijs en dit samen met een goede garantie. De unieke TwinPeak halfversneden zonnecellen behalen een mooi rendement. Tenslotte is REC zelf een financieel stabiel en betrouwbaar bedrijf. Dit zijn de belangrijkste factoren om de hoge score welke we REC hebben gegeven te rechtvaardigen en waardoor ze dichtbij de premum zonnepanelen aanleunen.

Kwaliteit

REC Group produceert enkele van de beste panelen ter wereld. Dit wordt bevestigd door de vele prijzen en awards welke het merk heeft ontvangen in de loop der jaren. REC won de titel van 'Top Performer' in de DNV GL PV Scorecard betrouwbaarheidstests in 2016, 2017, 2018 voor TwinPeaks2. Drie jaar op rij, een mooie erkenning van de kwaliteit!

REC geeft standaard 20 jaar productgarantie, zelfs op polykristallijne panelen. Wanneer de zonnepanelen geplaatst worden door een REC gecertificeerde installateur, krijgt men nog eens 5 jaar extra garantie voor een totaal van 25 jaar.

Een kijkje binnen de REC fabriek in Singapore

Waarom krijgt REC dan geen perfecte score inzake kwaliteit? Ons grootste probleem bij REC is de gemiddelde weerstand tegen wind, de zogenaamde Pa waarde. Ook al is dit in onze regio van minder belang, andere merken scoren hierin beduidend beter. 

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

Rendement

REC zonnepanelen liggen net achter de toppanelen zoals LG, Panasonic en Sunpower wat prestaties en vermogen betreft. Daarentegen beschikt REC wel over de sterkste polykristallijne panelen op de markt, de TwinPeak2. Indien uw voorkeur uitgaat naar polykristallijne zonnepanelen, is REC vrijwel het beste merk in dit segment.

Enkele andere sterke punten van REC:

  • De Twinpeak technologie verdeelt een zonnepaneel als het ware in twee gelijke delen. Indien een deel van het zonnepaneel in de schaduw ligt, blijft het rendement nog uitstekend gezien het andere deel hier geen last van ondervindt
  • De goede Pmax (temperatuurbestendigheid) is ook het vermelden waard. Op warme en zonnige zomerdagen zal het rendementsverlies beperkt blijven bij REC zonnepanelen

Betrouwbaarheid

REC Group is een van de meest betrouwbare fabrikanten ter wereld. Dit is te danken aan de financiële stabiliteit en het vertrouwen van de banken volgens de Bloomberg Tier-1 lijst.

Vertrouwen van banken

REC Group staat op de 6e plaats van de prestigieuze Bloomberg Tier-1 lijst voor commerciële installaties. Deze lijst vergelijkt de totale capaciteit van de fotovoltaïsche centrales die gebouwd zijn met panelen van een bepaalde merk en gefinancierd worden door banken na 1 juli 2016) De populariteit van REC bij investeerders en banken getuigt van het geloof in de financiële stabiliteit van de onderneming en de kwaliteit van haar producten.

Financiële stabiliteit

In 2016 stond REC Group op de eerste plaats op de lijst van financieel stabiele zonnepanelen merken, berekend volgens de Altman Z-Score. We hebben nog geen gegevens van de laatste volgende jaren, maar alles wijst erop dat REC nog steeds bij de top behoort.

REC produceert alleen zonnepanelen, wat zich meestal beter vertaalt in een betere kwaliteit. In 2015 is REC gesplitst in REC en de Noorse Elkem Group, een belangrijke leverancier van silicium, waaruit zonnepanelen bestaan. Deze Elkem Group behoort wel nog steeds tot REC. Het feit dat Elkem Group ook silicium levert aan andere premium zonnepanelen merken is een goede indicator van de kwaliteit.

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

Prijzen

De REC Group is een van de marktleiders als het gaat om de betrouwbaarheid. Volgens hun gegevens wordt slechts 0,01% van de geproduceerde panelen onder garantie geretourneerd. Ze produceren de beste polykristallijne panelen en zeer efficiënte monokristallijne panelen. Een ander voordeel is de hoge productgarantie van 20 jaar tot 25 jaar wanneer de werken zijn uitgevoerd via een door gecertificeerd REC installateur.

Al het bovenstaande aan eerlijke prijzen. Bij REC krijg je dus echt waar voor je geld. Qua kwaliteit concurreert REC met de premium panelen, maar wat de prijs betreft is REC goedkoper. Een 20 tot 25-jarige productgarantie aan een redelijke prijs is een uitzondering in de zonnepanelen sector. Daarom geven we REC ook deze hoge score.

REC zonnepanelen series

Panel REC n-peak

REC N-Peak review

De mono N-Peak serie is met 19,8% meest efficiënte zonnepaneel in het REC segment. Een groot voordeel is het dubbelcellige TwinPeak systeem, dat het paneel in twee onafhankelijke delen verdeelt. Hierdoor werken ze beter in gedeeltelijke schaduw. N-Peak onderscheidt zich ook door zijn uitzonderlijk hoge mechanische weerstand tegen statische belastingen aan de voorzijde - tot een maximum van 7 000 Pa! De standaard garantie op het product is 20 jaar, maar u kunt 5 jaar extra garantie krijgen wanneer u de installatie laat uitvoeren door een erkend REC installateur.

De N-Peak zonnepanelen zijn voornamelijk bedoeld voor gebruik bij particulieren. Hoe verhouden ze zich tot vergelijkbare zonnepanelen van de concurrentie?

REC 330NP Q.PEAK DUO-G5 330 LG NeON2 LG330N
Merk REC Hanwha Q Cells LG
Type paneel Monokristallijn Monokristallijn Monokristallijn
Vermogen (tolerantie) 330Wp (-0;+5Wp) 330Wp (-0;+5Wp) 330Wp (-0;+9Wp)
Kostprijs (bruto) 200 EUR 200 EUR 250 EUR
Rendement 19.80% 19.60% 19.30%
Temperatuurcoëfficient  (Pmax) -0,35%/°C -0,37%/°C -0,37%/°C
Productgarantie 20-25 jaar 12 jaar 25 jaar
Vermogensgarantie na 10 jaar 93,5% 93,1%  93,5%
Vermogensgarantie na 25 jaar 86%  85% 86%
Afmeting (mm): 1675 x 997 1685 x 1000 1686 x 1016
Gewicht 18 kg 18,7 kg 18 kg
Frame Glas-folie Glas-folie Glas-folie
Belasting wind 1600 Pa 2600 Pa 2400 Pa
Belasting sneeuw 4666 Pa 3600 Pa 4000 Pa
EUR/Wp 0,5 0,5 0,7
Opbrengst op 25 jaar (kWh) 7548 7507 7548

REC wint bovenstaande vergelijking en biedt een gelijke productgarantie met LG maar met een prijs vergelijkbaar met Hanwha Q Cells. Een zeer goede temperatuurcoëfficiënt (Pmax), beter dan een concurrentie van hetzelfde vermogen is ook een mooie plus. Dit staat gelijk aan een hogere opbrengst op warme zomerdagen, iets waar we de laatste jaren in Europa zeker meer en meer voorkomt.

Verrassend is het grote verschil tussen de uitstekende mechanische weerstand tegen sneeuw en de vrij gemiddelde windweerstand. Dit kan tevens een reden zijn waarom REC zoveel nadruk legt op de installatie van haar producten door gecertificeerde REC installateurs.

TwinPeak2 Panel pv

REC TwinPeak2 en TwinPeak2 Mono

TwinPeak2 is de basis voor het succes van REC. Het zonnepaneleen wordt zowel bij kleine installaties als grote commerciële zonneparken gebruikt. Het zijn de sterkste polykristallijne panelen op de markt

Bovendien krijgt u een productgarantie van 20 tot zelfs 25 jaar (op voorwaarde dat ze worden geïnstalleerd door een erkende installateur), welke de eigenaar beschermen tegen eventuele productiefouten zoals PID, hotspots, folie welke los komt etc.. Zulke lange garantie op polykristallijne cellen is een zeldzaamheid, de meeste concurrenten bieden 10 tot 20 jaar garantie.

In 2018 heeft TwinPeak2 de jaarlijkse DNV GL PV betrouwbaarheidstests in alle vier de tests doorstaan: de Potentiële Induced Degradation (PID)-test, de Thermal Cycle Test, de vochtigheids- en hitte test en de Dynamische Load Resistance (DLR) test.

De zonnecellen worden met een laser doormidden gesneden, waardoor de interne weerstand wordt gehalveerd, waardoor de efficiëntie en de weerstand toeneemt. Ze zijn verdeeld in twee onafhankelijke delen, zodat schaduw op een helft van de panelen geen invloed heeft op de andere helft. Dit vertaalt zich in een hogere prestatie.

De TwinPeak technologie uitgelegd

De TwinPeak2 Mono serie is een monokristallijne versie van de TwinPeak2 met een vergelijkbare dubbele zonncellen opstelling, hoge productgarantie en een  goede prijs/kwaliteit. Met een vermogen van 320Wp ligt het tevens een 20Wp hoger dan de polykristallijne versie. Ze zijn duurder dan hun polykristallijne tegenhangers en zijn niet uitgerust met een versterkt N-Peak frame. De standaard, polykristallijne TwinPeak2 lijkt een meer kostenefficiënte keuze te zijn.

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

Laten we eens kijken hoe beide versies zich verhouden tot de concurrentie.

REC 290 TP2 REC 300 TP2 M BMU 280  Q Peak G4
Producent REC REC Bisol Hanwha Q Cells
Type paneel Polykristallijn Monokristallijn Polykristallijn Monokristallijn
Vermogen (tolerantie) 290 (-0;+5Wp) 300Wp (-0;+5Wp) 280Wp (-0;+3Wp) 305Wp (-0;+5Wp)
Kostprijs (Brutto) 139 EUR 160 EUR 130 EUR 140 EUR
Rendement 17.40% 18.00% 17.10% 18.30%
Temperatuurcoëfficient  (Pmax) -0,36%/°C -0,37%/°C -0,38%/°C -0,39%/°C
Productgarantie 20-25 jaar 20-25 jaar 15 jaar 12 jaar
Vermogensgarantie na 10 jaar ~91% ~91%  93% 92,6%
Vermogensgarantie na 25 jaar 80,7% 80,7 85% 83,6%
Admeting (mm) 1675x997 1675x997 1658x992 1670x1000
Gewicht 18,5 kg 18,5 kg 21 kg 18,8 kg
Frame glas-folie glas-folie glas-folie glas-folie
Belasting wind 1600 Pa 1600 Pa 2400 Pa 2600 Pa
Belasting sneeuw 3600 Pa 3600 Pa 5400 Pa 3600 Pa
Eur/Wp 0,47 0,53 0,46 0,46
Opbrengst op 25 jaar (kWh) 6461 6663 6253 6997

De TwinPeak2 series zijn vergeleken met concurrenten zeker een goede keuze, welke geschikt is voor zowel huishoudelijke als industriële installaties. De polykristallijne basisversie is een zeer kosten efficient zonnepaneel. Dit is uiterst belangrijk, omdat de productgarantie bescherming biedt tegen folie welke los kan komen, hotspots, PID en andere defecten als gevolg van fouten in het productieproces. De lage Pmax temperatuurcoëfficiënt, waardoor het een goed rendement behaalt bij hoge temperatuur, maakt het paneel zeer interessant.

REC zonnepanelen installateurs

Zonnepanelen merken rangschikking

Merk Totaal Kwaliteit Garantie Betrouwbaarheid Prijs/kwaliteit

Hoe deze rangschikking te interpreteren? Al deze merken voldoen aan onze criteria inzake kwaliteit en garantie

Geschreven door Stefan Goessens Zonnepanelen expert

Met meer dan 10 jaar ervaring in zonnepanelen sector probeert Stefan u wegwijs te maken hoe zonnepanelen werken, wat ze voor jou kunnen betekenen en hoe je de juiste installateur vindt.