Menu

Nadelen van zonnepanelen (ze bestaan!)

Zonnepanelen zijn er in alle maten en dimensies. Het is evident dat men moet gaan voor kwaliteit. De vooropgestelde levensduur bedraagt 20 à 25 jaar met een aanvaardbaar rendement. Vergeet niet dat onderdelen zoals de omvormers kunnen defect gaan. Omvormers hebben op vandaag een levensduur van 7 à 10 jaar afhankelijk van de omstandigheden waar ze werden geïnstalleerd.

Geschreven door Stefan Goessens

Laatste update: 19/05/2020

Leestijd: 1 min

Omvormers

Omvormer(s) vervangen kost geld. Het vervangen dient eveneens snel te gebeuren om inkomstenverlies te vermijden. Een defect zonnepaneel is eveneens nefast voor het rendement en kan een reactie veroorzaken bij de andere panelen. Voor een gemiddelde particuliere installatie heeft dit een negatieve invloed die beter snel kan worden gedetecteerd.

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

Weersomstandigheden

De weersomstandigheden waaraan de zonnepanelen worden blootgesteld hebben een invloed op de werking In de zomer heeft warmte een nadelige invloed en vermindert het rendement. In de winter kan hagel beschadigingen veroorzaken aan het oppervlak. Stormen kunnen daken en panelen losrukken.

Fijn stof

Fijn stof kan het oppervlak bedekken en beïnvloedt alweer het rendement. Een hellingshoek is steeds aangewezen om zodat de regen vuil en fijn stof kunnen wegspoelen. Bij periodes van lange droogte is het aangeraden om de panelen te reinigen met water en een zachte borstel.

Heel wat aangehaalde nadelen kunnen worden vermeden door het afsluiten van een <onderhoudscontract al of niet voor de duur van 20 jaar. Meestal kan dit tegen een beperkt jaarlijks te betalen geïndexeerd bedrag. Aan te raden is een onderhoudscontract te nemen met een extra verzekering inbegrepen aangezien de standaard brandverzekeringen geen zonnepanelen dekken.

Er kan een supervisie (monitoring) van de installatie op afstand gebeuren die problemen met omvormers of panelen kan vaststellen. Een interventieteam zal binnen de afgesproken termijnen (SLA: Service Level Agreement) langskomen om het probleem te verhelpen.

Ook interessant om lezen

Leestijd: 6 minuten

Lees verder arrow

Leestijd: 7 minuten

Lees verder arrow

Leestijd: 6 minuten

Lees verder arrow

Leestijd: 5 minuten

Lees verder arrow