Menu

Kies de juiste zonnepanelen installateur met deze 6 stappen

Eens je de beslissing hebt genomen om zonnepanelen te plaatsen om je elektriciteitsfacturen te verlagen of bij te dragen tot een beter milieu, is de volgende stap het kiezen van een goede zonnepanelen installateur. Wij helpen jou hierbij graag verder!

Geschreven door Stefan Goessens

Laatste update: 05/06/2020

Leestijd: 9 min

Een goede zonnepanelen installateur heeft een reputatie opgebouwd en voert de werken op een veilige en propere manier uit zonder schade aan het dak te berokkenen en maximaliseert het rendement van uw installatie door het op de juiste oriëntatie te plaatsen met het meeste zon. Maar hoe ga je te werk bij het vinden van een goede installateur? Wanneer je volgende stappen volgt ben je goed op weg om een betrouwbare zonnepanelen installateur te vinden:

 • Doorlicht de installateurs

  Gebruik publieke gegevens zoals jaarbalansen, beoordelingen en lidmaatschappen tot gespecialiseerde organisaties om installateurs te doorlichten

 • Vraag referenties

  Vraag naar meerdere referenties van de installateur(s). Indien installateurs hier weigerachtig tegenover zijn weet u meestal voldoende.

 • Met welke merken wordt er gewerkt?

  Kijk altijd na met welke merken (zonnepanelen, omvormer en constructiemateriaal) de installateur werkt en onderzoek deze

 • Garantie en kleine lettertjes

  Welke garantie wordt er gegeven op de uitgevoerde werken maar ook op de zonnepanelen en omvormer?

 • Maak een shortlist

  Kies 2 tot 4 installateurs waarvan u een plaatsbezoek en offerte van wenst.

 • Vergelijk offertes

  Plaats de ontvangen offertes in een spreadsheet/rekenblad en vergelijk de prijzen (op basis van de prijs per Wp) en garantie.

Doorlicht de installateurs

Wanneer je enkele installateurs hebt gevonden, via het internet of persoonlijke referenties (aangeraden) is een eerste stap ieder bedrijf afzonderlijk te gaan doorlichten.

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

De zonnepanelen industrie is sterk groeiende en trekt tal van nieuwe en bestaande bedrijven aan met een andere achtergrond. Doordat zonnepanelen nog maar sinds enkele jaren in België op grote schaal worden geplaatst, is het vrijwel onmogelijk bedrijven te hebben met tientallen jaren ervaring of echte grote namen. Maar hou dat u vooral niet tegen om zonnepanelen te laten plaatsen. Het meerendeel van de bedrijven beschikt namelijk over goede installateurs welke continu worden getraind en opleidingen volgen. Maar hoe herkent u een goed van een slecht bedrijf?

Een zonnepanelen installateur doorlichten

Volg onze checklist voor het doorlichten van een installateuer

 • Doorzoek de jaarbalans van het bedrijf via de Nationale Bank. Is het bedrijf in rode cijfers? Dan is het mogelijk dat het bedrijf de komende jaren failliet zal gaan, iets wat u zeker niet wilt bij het kiezen van een betrouwbare installateur.
 • Hoe lang bestaat het bedrijf? Ook al zegt dit niet alles, een bedrijf met meerdere jaren ervaring kan een betere of veiligere optie zijn.
 • Wordt het werk uitbesteed aan externe partijen? Sommige installateurs voeren de werken zelf niet uit. Vraag dit zeker aan uw installateur, bedrijven welke de installatie uitbesteden zijn ten zeerste af te raden.
 • Zoek op het internet naar ervaringen over het bedrijf, nog beter is het wanneer u ervaringen direct kan krijgen van uw eigen kring welke voor een installatie hebben gekozen bij het bedrijf waar u interesse in heeft.
 • Is het bedrijf lid van één of meerdere federaties? In België bestaat er bijvoorbeeld PV Vlaanderen, Fedelec en Confederatie Bouw. Een installateur welke hiervan lid is toont aan begaan te zijn met de sector en deze te willen verbeteren.
 • Andere informatie zoals het aantal werknemers, aantal vestigingen, een website die up to date is enzovoort kunnen handig in uw beslissing.

Doorlicht minstens 6 tot 8 installateurs op bovenstaande manier, dit lijkt veel maar later wordt duidelijk waarom.

Zoek snel installateurs in uw provincie:

Vraag naar referenties

Eenmaal u enkele installateurs hebt gekozen, kan u deze contacteren met de vraag naar klanten referenties. Installateurs welke veel ontevreden klanten hebben zullen hierbij weigerachtig zijn en bedrijven met veel tevreden klanten zullen u zonder zorgen doorverwijzen naar hun referenties. 

alt-here

Vastzetten van de zonnepanelen op een hellend dak.

Vraag naar meerdere referenties en indien mogelijk of u deze persoonlijk mag contacteren voor enkele vragen. Enkele vragen welke u kan stellen:

 • Hoe verliepen de werken en installatie van de zonnepanelen?
 • Wat is uw ervaring met de dienst na verkoop en ondersteuning na aflevering van het project?
 • Komt het rendement van uw zonnepanelen overeen met wat u werd beloofd?
 • Hebben er zich ooit problemen voorgedaan en hoe werden deze aangepakt door het bedrijf?
 • Wordt de garantie opgevolgd?

Vergelijk offertes en bespaar

De prijzen van zonnepanelen blijven dalen. Vandaag is de prijs van zonnepanelen met meer dan 60 procent gedaald in 5 jaar!

location

check 100% vrijblijvend

check Bespaar tot 30%

check 60 seconden

Wat zijn de beschikbare merken?

Indien de referenties positief zijn, kan u de installateur zelf meerdere vragen stellen over het type zonnepanelen welke gebruikt worden:

 • Welke merken zonnepanelen worden gebruikt?
 • In welk land worden de zonnepanelen geproduceerd?
 • Welk type zonnepanelen wordt gebruikt? (monokristallijn, polykristallijn of dunne-film zonnepanelen)
 • Hoeveel installaties hebt u gerealiseerd?

Tijdens deze stap is het ook aangeraden zelf informatie te gaan zoeken naar de verschillende merken welke gebruikt worden. Vandaag bestaan er namelijk honderden zonnepanelen merken, met elk hun troeven en tekorten.

Op het internet kan u alles vinden over het rendement van bepaalde zonnepanelen merken en hun gamma aan specifieke panelen. Zo is er bijvoorbeeld DNV GL, een onafhankelijke organisatie welke jaarlijks een lijst bekend maakt met de beste zonnepanelen beschikbaar op de markt.

Door het bos de bomen niet meer zien?

Geschat wordt dat er vandaag meer dan 800 zonnepanelen merken en 400 omvormer merken bestaan en dit aantal verder zal groeien de komende jaren. Het is dus echt moeilijk kiezen maar doe altijd zelf onderzoek naar de verschillende merken.

De huidige topmerken volgens DNV GL zijn Hanwha Q Cells, JA Solar, Jinko, LG Solar, LONGi, Panasonic, REC Solar en Trina Solar. De volledige studie kan u hier downloaden (PDF, 19.3MB).

Merk Totaal Kwaliteit Garantie Betrouwbaarheid Prijs/kwaliteit

Hoe deze rangschikking te interpreteren? Al deze merken voldoen aan onze criteria inzake kwaliteit en garantie

Garantie en kleine lettertjes

Alle zonnepanelen en omvormers komen standaard met een fabrieksgarantie. Bij vele zonnepanelen is de garantie 10 tot 25 jaar en voor omvormers is dit meestal 10 jaar. Sommige bedrijven geven een extra garantie op de materialen. U doet er goed aan dit na te vragen. Om dezelfde reden gaat u beter met een installateur in zee welke bekende en gereputeerde zonnepanelen merken gebruikt. Wat is het voordeel van een zonnepanelen merk welke 25 jaar garantie geeft maar 10 jaar na het plaatsen failliet gaat. In dat geval verliest u begrijpelijk ook de garantie, tenzij er een garantiefonds beschikbaar is.

alt-here

Voorbeeld van een garantie document. Deze kunnen tot meer dan 10 pagina's lang zijn.

Omvormers hebben meestal een lagere garantie omdat deze ook een lagere levensduur hebben dan zonnepanelen. Goed om te weten is dat er sowieso minstens 2 jaar garantie is volgens de Europese richtlijn 1994/44/EG.

Wat echter ook belangrijk is, is de garantie op de uitgevoerde werken, deze worden gegeven door de installateur zelf. Dit omvat de plaatsing zelf van de zonnepanelen en omvormer, bekabeling en constructie, in kort de werken, niet het materiaal.

Niet alle installateurs leveren deze garantie, maar het kan interessant zijn te kiezen voor een bedrijf welke deze garantie levert. Ook hierbij is het goed op lange termijn te denken en te kiezen voor een installateur met een toekomstvisie en nog steeds operationeel is jaren later.

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

Daarnaast zijn er ook de kleine lettertjes. Alvorens een document te ondertekenen, lees deze goed! Deze verschillen van installateur tot installateur. Indien er zaken vermeld staan waar u zich niet in kan vinden, vraag om een aanpassing.

Indien niet mogelijk, is het aangeraden om geen beroep te doen op dit bedrijf. Vraag bijvoorbeeld, vooral bij kleinere zonnepanelen merken, of er een garantiefonds beschikbaar is indien de producent failliet gaat, zo heeft u toch nog recht op garantie.

Een ander belangrijk punt is de vermogensgarantie. Elk zonnepanelen merk geeft aan welk rendementsverlies je kan verwachten. Indien dit niet overeenkomt met de werkelijkheid, maakt u aanspraak op het vervangen van de zonnepanelen.

Tenslotte bieden somme installateurs ook een onderhoudscontract aan. Dit kan technische ondersteuning inhouden zoals het vervangen van de constructie of delen hiervan, monitoring van het rendement, maar bijvoorbeeld ook het reinigen van zonnepanelen op afgesproken termijnen.

Leestijd: 8 minuten

Lees verder arrow

Installateurs contacteren

Ondertussen heb je een goed idee met welke installateurs je verder wil. Maak een shortlist van een drietal installateurs welke uw vertrouwen hebben gewonnen. 

Deze installateurs hebben een transparante en duidelijke garantie, gebruiken betrouwbare merken voor de zonnepanelen en omvormer, voeren de werken zelf uit en beschikken over tevreden klanten en referenties.

Vergelijk offertes en bespaar

De prijzen van zonnepanelen blijven dalen. Vandaag is de prijs van zonnepanelen met meer dan 60 procent gedaald in 5 jaar!

location

check 100% vrijblijvend

check Bespaar tot 30%

check 60 seconden

Plaatsbezoek en vergelijken van offertes

De laatste stap bij het kiezen van de beste installateur is waarschijnlijk de belangrijkste, het aanvragen van een offerte. Vraag offertes aan bij alle installateurs welke op de shortlist staan.

Een goede installateur zal de nodige tijd nemen om te luisteren naar uw eisen en aan de hand hiervan een persoonlijk offerte op maat op te stellen, dit toont ook meteen hun service en bereidheid. Een goede offerte is gedetailleerd en eenvoudig te interpreteren en toont de totaalprijs inclusief alle werken en materialen.

Vergelijk en bespaar

U kan snel en volledige vrijblijvend meerdere offertes aanvragen en vergelijken! Alle offertes komen van installateurs in uw regio en zijn op maat gemaakt. Zo bespaart u een heel week-end zoekwerk! We geven je ook informatie over hoe je offertes het best vergelijkt (tip: de totaalprijs is niet waarop je offertes gaat vergelijken).

Aan de hand van de offertes kan u de verschillende installateurs vergelijken en de beste keuze maken. Laat u vooral niet beïnvloeden of het laten maken van een snelle beslissing omwille van een uitzonderlijke actie. Een zonnepanelen installatie is namelijk een aanzienlijke investering en zal u voor minstens 25 jaar dagelijks gebruiken.

Vergelijk offertes en bespaar

De prijzen van zonnepanelen blijven dalen. Vandaag is de prijs van zonnepanelen met meer dan 60 procent gedaald in 5 jaar!

location

check 100% vrijblijvend

check Bespaar tot 30%

check 60 seconden

Ook interessant om lezen

Leestijd: 6 minuten

Lees verder arrow

Leestijd: 15 minuten

Lees verder arrow

Leestijd: 5 minuten

Lees verder arrow