Menu

Jinko zonnepanelen (beste prijs/kwaliteit)

Jinko is de definitie van goedkope en degelijke Chinese zonnepanelen. Voor zij met een beperkt budget maar toch zonnepanelen wensen, is Jinko een aangeraden merk en qua prijs-kwaliteit moeilijk te evenaren.

China

employees 13.500 werknemers

clock Opgericht in 2006

Jinko is waarschijnlijk 's werelds grootste producent van zonnepanelen. De producten van het bedrijf trekken vooral de aandacht van investeerders in grote zonneparken vanover de hele wereld.

Het merk wordt daardoor vooral bij grote installaties gebruikt. Dit omdat Jinko lage prijzen combineert met een goede kwaliteit en goede bankgaranties kan voorleggen. Dit alles is voor investeerders een ideale mix. Maar hoe zit het met Jinko op de particuliere markt?

Jinko doorgelicht

In deze beoordeling gaan we Jinko beoordelen aan de hand van vier belangrijke pijlers om een merk te evalueren: kwaliteit (en garantie), prestaties, betrouwbaarheid en prijs/kwaliteit verhouding. De betrouwbaarheid en stabiliteit van het bedrijf zelf  gaan we ook evalueren aan de hand van hun financiële resultaten.

Jinko werd opgericht in 2006 en heeft sindsdien een enorme sprong gemaakt naar een van de grootste zonnepanelen fabrikant ter wereld. Jinko is in staat is om jaarlijks maar liefst 10GW aan zonnepanelen te produceren. De vertegenwoordiger van het bedrijf in Europa is Jinko Solar GmbH, gevestigd in Duitsland.

Beschrijving van Jinko
Land van oprichting China
Oorsprong zonnepanelen China, Maleisië, Portugal, Zuid-Afrika
Opgericht in 2006
Aantal werknemers 15 000
Financiële cijfers
Jaaromzet Niet bekend
Bloomberg Tier-1 Ja (nummer 1)
Topmerk DNV  GNL Ja
Top Performer PVEL  Ja
Altman Z-Score: Risico op faillissement
Beoordeling Jinko 4.50
Kwaliteit:
Efficiëntie:
Betrouwbaarheid:
Prijs/kwaliteit:

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

Kwaliteit

In onze beoordelingen definiëren we kwaliteit op basis van enkele factoren. Tegelijk kijken we of de zonnepanelen een levensduur hebben van minstens 25 jaar. De belangrijkste factoren om de kwaliteit van een zonnepaneel of merk te evalueren zijn: productgarantie, de resultaten van onafhankelijke studiebureaus en de mechanische weerstand/belasting.

 • Productgarantie: Jinko zonnepanelen komen standaard met 10 jaar garantie op fabricage- of materiaalfouten. De garantie is de meest cruciale factor die Jinko onderscheidt van premium merken zoals SunPower, Panasonic en LG (welke allen een betere productgarantie bieden).
 • Betrouwbaarheid: Jinko heeft meerdere prijzen gewonnen van zowel PVEL en DNV GL. Bij de DNV GL tests maakt Jinko zelfs al vier jaar op rij deel uit van de topmerken. Slechts 2 andere merken kunnen gelijkaardige cijfers voorleggen.
 • Mechanische weerstand: Wanneer men in de datasheet van Jinko zonnepanelen gaat kijken, merkt men da de zonnepanelen bestand tegen een maximale weerstand van 5400 MPa aan de voorzijde, 2000 MPa aan de achterzijde en hagel met een hageldiameter van 25 mm die met een snelheid van 23 m/s valt. Deze waarden zijn vrij standaard en correct.

Samengevat is de kans groot dat Jinko producten langer dan 25 jaar feilloos werken, ook al dekt de productgarantie dit niet volledig waardoor we het merk jammer genoeg slechts een score van 3 op 5 kunnen geven.

Rendement en vermogen

Rendement in onze beoordeling is afhankelijk van de prestaties van de krachtigste module met 60 cellen van een bepaalde fabrikant. We houden ook rekening met de temperatuurscoefficiënt. In dat opzicht scoort Jinko bij de betere merken. Bij Jinko baseren we onze score op het JKM345M-60H zonnepaneel.

 • Vermogen: De krachtigste bi-faciale zonnepanelen met half-versneden zonnecellen behalen een vermogen van 345 Wp met een rendement van 20,45%. Een uitstekend resultaat en dichtbij premium merken zoals LG of Sunpower!
 • Temperatuurbestendigheid: Jinko behoort niet tot de merken met de beste Pmax waarde van -0.36%/°C maar staat met dit cijfer net achter de koplopers.

Betrouwbaarheid

Een betrouwbare fabrikant zal zijn garantieverplichtingen nakomen indien zijn producten om een of andere reden niet meer werken. Jinko garandeert 10 jaar productgarantie en 25 jaar op prestaties en vermogen. Het enige waar we nog moeten zeker van zijn, is dat het bedrijf nog bestaat binnen 25 jaar. De beste manier om dit te oordelen is naar het bedrijf zelf kijken en diens cijfers.

 • Bedrijfsgrootte: Jinko is waarschijnlijk de grootste producent van zonnepanelen ter wereld. Het bedrijf produceert zijn producten volledig onafhankelijk. Dit van het ontginnen van grondstoffen zelf en het smelten van silicium, wat meestal een positief effect heeft op de stabiliteit van het bedrijf. Hierdoor is het minder afhankelijk is van derde partijen en schommelende prijzen van grondstoffen.
 • Bankgarantie - Jinko Solar staat op de eerste plaats in de prestigieuze Bloomberg Tier-1 lijst. Dit is het bewijs van het grote vertrouwen welke banken en investeerders hebben in Jinko gezien de lage prijzen van hun producten en goede kwaliteit.
 • Financiële stabiliteit: De Altman Z-Score geeft elk bedrijf een score. Het is ontwikkeld met de Amerikaanse markt in gedachten en moet met enige voorzichtigheid worden toegepast op de Chinese markt, omdat in China de stabiliteit van een bedrijf niet alleen wordt gedicteerd door economische maar ook door politieke factoren. Volgens dit algoritme verkeert Jinko al enkele jaren in een staat van faillissement, wat bewijst dat er sprake is van enige economische druk zoals bij andere Chinese merken.

Conclusie: Jinko staat helemaal bovenaan de Bloomberg Tier-1 lijst, wat de belangrijkste factor is om Jinko positief te beoordelen als betrouwbaar merk met internationaal vertrouwen. Helaas hebben we geen officiële vertegenwoordiger van het bedrijf in België gezien het bedrijf in Europa enkel een vestiging heeft in Duitsland. Bij problemen met een zonnepaneel dien je dus de zetel in Duitsland te contacteren.

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

Prijs/kwaliteit

Het grootste voordeel van Jinko zonnepanelen is de uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Dit betekent een lage terugverdientijd, iets wat als consument toch een van de belangrijkste zaken is waarbij men gaat kijken of een investering in zonnepanelen al dan niet interessant is.

 • Prijs: Jinko zonnepanelen zijn goedkoop en kwalitatief. Het is dus ook een makkelijke keuze en ook de reden waarom Jinko vaak wordt gekozen. Andere merken kunnen moeilijk concurreren met de prijs, maar doen dit vooral op garantie en prestaties.
 • Vermogensgarantie: Jinko geeft een redelijk hoge garantie van 83,1% over 25 jaar. Deze garantie is wel niet lineair, maar in 2 blokken (90% van jaar 1 tot 12 en jaar 13-25 vervolgens 83,1%)

Jinko zonnepanelen: De verschillende series

Laten we even kijken naar de verschillende series er momenteel beschikbaar zijn.

Half-versnedend (120 zonnecellen) PERC panneel van Jinko

Cheetah HC (Half-Cut)

Monokristallijne panelen met half-versneden zonnecellen (120 in totaal) en 5 busbars, wat de interne weerstand vermindert en zorgt voor een iets hoger rendement in vergelijking met modules met 60 zonnecellen. Het rendement van dit type module bereikt 20,45% en een uitstekend vermogen van 345Wp.

De zonnecellen maken gebruik van PERC-technologie, waardoor de zonnepanelen een hoger vermogen behalen, maar ook gevoeliger zijn voor LeTID-degradatie. PVEL vermoedt ook dat PERC verantwoordelijk kan zijn voor de mindere kwaliteit van de verbindingen tussen de opeenvolgende lagen in een zonnepaneel, waardoor dergelijke panelen zelden de vocht- en warmtetest met glans doorstaan.

Jinko Cheetah PERC zonnepaneel

Cheetah

Kwalitatief hoogwaardig monokristallijn zonnepaneel met 5 busbars en een rendement van 20,8% met 60 zonnecellen. Ze maken tevens gebruik van PERC-technologie .

In 2019 werd de  Cheetah-serie in het PVEL-instituut getest en won er vier prijzen in drie verschillende categoriëen.

 • PID-test: twee 96-uur durende sessies waarbij de panelen worden onderworpen aan hun maximale spanning (1000 of 1500V) bij 85°C en een relatieve luchtvochtigheid van 85%
 • Thermische cyclus test: 600 cycli van -40 tot 85°C en hoge stroombehandeling tijdens het koelen en verwarmen
 • Test van de weerstand tegen dynamische belastingen: 1000 cycli van wisselende druk van 1000 Pa, dan 50 thermische cycli, dan 10 cycli van vriestemperaturen en vocht

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

Jinko is een Chinees bedrijf, en zijn directe concurrenten zijn andere Chinese bedrijven welke goedkope maar kwalitatieve zonnepanelen produceren. Laten we eens kijken hoe Jinko vergelijkt tegenover deze merken zoals JA Solar, Trina Solar en LONGi.

Merk Jinko Jinko Trina Solar JA Solar LONGi
Paneel JinkoJKM345M-60H JKM335M-60 TSM-335  JAM60S10-340 LR4-60HPH-370M
Serie Cheetah HC Cheetah ALLMAX halfcut LR4-60HPH
Soort zonnecel Mono Mono Mono Mono Mono
Nermogen (Tolerantie) 345Wp (-0;+10Wp) 335Wp (-0;+10Wp) 335Wp (-0;+5Wp) 340Wp (-0;+5Wp) 370Wp (-0;+5Wp)
Rendement 20,45% 20,08% 19,70% 20,20% 19,80%
Temeperatuurcoëfficieënt Pmax -0,36%/°C -0,37%/°C -0,37%/°C -0,35%/°C -0,37%/°C
NOCT temperatuur 45 °C 45 °C 42 °C 45 °C 45 °C
MPP (NOCT) 257 Wp 250 Wp 253 Wp 257 Wp 274,1 Wp
Temperatuursbestendigheid NOCT: 92,80% 92,60% 93,71% 93,00% 92,60%
Productgarantie 10 jaar 10 jaar 10 jaar 12 jaar 10 jaar
Vermogensgarantie 83,1% op 25 jaar 83,1% op 25 jaar 80% op 25 jaar 81,4% op 25 jaar 84,5% op 25 jaar
Afmeting (mm): 1684x1002 1665x1002 1698x1004 1689x996 1776x1052
Gewicht 19 kg 19 kg 18,7 kg 19 kg 20 kg
Belasting wind Tot 2400 Pa Tot 2400 Pa Tot 2400 Pa Tot 2400 Pa Tot 2400 Pa
Belasting gewicht/sneeuw Tot 5400 Pa Tot 5400 Pa Tot 5400 Pa Tot 5400 Pa Tot 5400 Pa

Jinko onderscheidt zich zeker door zijn hogere efficiëntie, wat in deze context betekent dat zijn panelen een kleiner oppervlak voor een betere opbrengst. De temperatuurbestendigheid, de garantie en de mechanische sterkte zijn op een goed niveau. Het enige nadeel is de korte productgarantie.

Jinko Eagle PERC

Eagle PERC

Kwalitatief hoogwaardig monokristallijne zonnepanelen met 4 busbars en een maximaal rendement van 18,33%. Ze maken gebruik van PERC-technologie.

Jinko Eagle

Eagle

Goede, goedkope polykristallijne zonnepanelen, de basis van Jinko's succes gedurende vele jaren. Dankzij de lage prijzen zijn de panelen perfect voor grote grondinstallaties. Ze gebruiken geen PERC, hebben geen half-versneden zonnecellen. Dit zijn kwalitatieve zonnepanelen zonder veel extra's. Door het lage rendement van 280 Wp zijn ze niet geschikt voor installaties met weinig oppervlakte.

Jinko zonnepanelen - beoordelingen

Laten we eens kijken naar beoordelingen van andere gereputeerde websites en wat zij te zeggen hebben over Jinko:

"Jinko Solar produceert geen premium panelen die al meer dan 10 jaar gerechtvaardigd zijn of die een extreem hoog rendement hebben, maar het bedrijf biedt een goede betrouwbaarheid en concurrerende prijzen, wat de producten van het bedrijf een zeer kosteneffectieve keuze maakt".

— Solarquotes.com.au (Australia) - 4,6 (47 beoordelingen)

"Jinko vertegenwoordigt - samen met een aantal andere Chinese fabrikanten van Tier 1-klasse - wereldklasse in termen van prijs en kwaliteit."

— Solarreviews.com (USA) 4,7 (71 beoordelingen)

Eindconclusie: Jinko zonnepanelen genieten een goede reputatie overal ter wereld. Voor zij die op zoek zijn naar de beste prijs/kwaliteit, is Jinko moeilijk te evenaren. U krijgt geen premium merk maar krijgt wel zekerheid. Het enige minpunt is de lage productgarantie en vermogensgarantie welke niet lineair is.

Jinko zonnepanelen installateurs

Zonnepanelen merken rangschikking

Merk Totaal Kwaliteit Garantie Betrouwbaarheid Prijs/kwaliteit

Hoe deze rangschikking te interpreteren? Al deze merken voldoen aan onze criteria inzake kwaliteit en garantie

Ook interessant om lezen

Leestijd: 9 minuten

Lees verder arrow

Leestijd: 5 minuten

Lees verder arrow

Geschreven door Stefan Goessens Zonnepanelen expert

Met meer dan 10 jaar ervaring in zonnepanelen sector probeert Stefan u wegwijs te maken hoe zonnepanelen werken, wat ze voor jou kunnen betekenen en hoe je de juiste installateur vindt.