Menu

Polykristallijne (blauwe) zonnepanelen

Polykristallijne zonnepanelen, ook bekend als multikristallijne zonnepanelen herken je aan de diep blauwe kleur. Dit zijn gesmolten kristallen gemaakt uit silicium, de grondstof van zonnepanelen. Polykristallijne zonnepanelen behalen een rendement tussen de 14% en 16%, wat beduidend lager is dan monokristallijne zonnepanelen. Ze zijn wel goedkoper, en bij voldoende oppervlakte behalen ze ook een betere €/Wp dan polykristallijne zonnepanelen.

De eerste polykristallijne zonnepanelen werden in 1982 geproduceerd voor commercieel gebruik door Kyocera. De laatste jaren zijn ze heel wat populairder geworden en vandaag zijn ze de meest gebruikte type zonnepaneel, vooral bij commerciele installaties waar oppervlakte een minder grote rol speelt. Polykristallijne zonnepanelen hebben een marktaandeel van ongeveer 56% (monokristallijn 35%, dunnefilm 8%).

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

Hoe worden polykristallijne zonnepanelen gemaakt?

Het productieproces van polykristallijne zonnecellen is verrassend simpel. Het eenvoudige productieproces is ook waarom polykristallijne zonnepanelen beduidend goedkoper zijn dan monokristallijne zonnepanelen

Eerst worden er verschillende blokken silicium samengesmolten en gekristalliseerd tot één groot blok. Het grote blok silicium wordt vervolgens afgekoeld tot een solide geheel. Eenmaal afgekoeld wordt het blok in dunne schijfjes gesneden. Dit is het begin van de zonnecel. Het smelten op hoge temperatuur (1500 graden) verwijdert onzuiverheden volledig uit het silicium.

Vervolgens worden de schijfjes verwerkt tot zonnecellen. Dit proces houdt onder andere in het schoonmaken, aanbrengen van een anti-reflectie coating en van de elektrische conductors. Het resultaat is de donkerblauwe zonnecel waarop meerdere kristallen (vandaar ook de alternatieve naame multikristallijne zonncellen) duidelijk zichtbaar zijn. Een zonnecel is perfect vierkant en meet 16cm langs alle zijden.

1. Ruwe silicium grondstof 2. Smelten 3. Snijden 4. Afwerking 5. Zonnepanelen

Tegenwoordig wordt geprobeerd om de kristallen zo groot mogelijk te maken tijdens het productieproces. Wanneer er veel kristallen in een zonnecel zitten, is er minder vrijheid voor de elektronen om te bewegen wat een lager rendement als resultaat geeft.

Rendement van polykristallijne zonnepanelen

Zoals eerder aangehaald, behalen polykristallijne zonnepanelen een rendement tussen de 14% en 16%. Het rendement is hier het percentage elektriciteit dat kan opgewekt worden uit zonlicht. Dit is lager dan bij monokristallijne zonnecellen maar hoger dan bij dunnefilm zonnecellen.

Het lager rendement komt door de puurheid van het silicium welke lager is dan bij monokristallijne zonnecellen. Aan de andere hand zijn polykristallijne zonnecellen wel perfect vierkant, waarbij monokristallijne cellen dit niet zijn (afgesneden randen).

Sommige zonnepanelen fabrikanten zoals het Chinese Suntech hebben recent een rendement van 19.1% behaald met polykristallijne zonnecellen. Helaas zijn deze zonnepanelen nog niet beschikbaar voor particuliere installaties. Ter vergelijking met monokristallijne cellen waar het maximaal rendement momenteel op 25.6% ligt.

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

Voordelen van polykristallijne zonnepanelen

 • Een eenvoudiger productieproces resulteert in een lagere verkoopprijs en €/Wp, welke tevens de belangrijkste meting is om prijzen te vergelijken. Met andere woorden, meer elektriciteit aan een lagere prijs.
 • Meer oppervlakte aan zonnecellen per paneel. Doordat polykristallijne zonnecellen perfect vierkant zijn, sluiten de cellen mooi aan. Monokristallijne cellen worden uit een cilindervormige vorm gesneden waardoor er verlies optreedt aan de hoeken van de zonnecellen. 
 • Minder restafval. Door hun eenvoudig productieproces is er minder restafval.

Polykristallijne zonnecel (links) en monokristallijne zonnecel (rechts)

Nadelen van polykristallijne zonnepanelen

 • Een lager rendement. Polykristallijne zonnepanelen halen, op enkele uitschieters na, een rendement tussen de 14% en 16%. Dit will zeggen dat 14% tot 16% van het zonlicht kan worden omgezet in elektriciteit. Bij monokristallijne zonnepanelen ligt dit tussen de 15% tot 20%. Polykristallijne zonnepanelen behalen een lager rendement omwille van de lagere silicium puurheid en doordat er zich meerdere kristallen in één zonnecel bevinden waar dit bij monokristallijne zonnecellen slechts één kristal is waardoor elektronen vrijer kunnen bewegen.
 • Een hoger temperatuur coëfficient dan monokristallijne zonnecellen. Dit betekent dat bij warme temperaturen polykristallijne zonnepanelen meer rendementsverlies hebben als gevolgd van de warmte. Het verschil is miniem, tussen de -0.01%/C tot -0.03%/C. 
 • Minder esthetisch. Door hun blauwe kleur worden polykristallijne zonnepanelen vaak als minder esthetisch aangezien. De blauwe reflectie past niet op vele daken, waardoor de zwarte en minder reflecterende monokristallijne of dunne-film zonnepanelen vaker worden gekozen voor puur esthetische redenen.
 • Meer oppervlakte nodig. Ongeacht de plaats (dak, grond etc..) waar de zonnepanelen worden geplaatst, zal er meer oppervlakte nodig zijn voor polykristallijne zonnepanelen omwille van hun lager rendement. Wanneer oppervlakte geen struikelblok is, kunnen polykristallijne zonnepanelen de meest interessante optie zijn. Bij een gemiddelde installatie van 4Kw is er zo ongeveer 1 tot 3 extra zonnepanelen nodig, afhankelijk van het type zonnepaneel en het rendement om dezelfde output te behalen.

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

Prijs van polykristallijne zonnepanelen

Het goede nieuws bij polykristallijne zonnepanelen is dat ze beduidend minder kosten dan monokristallijne zonnepanelen. De kostprijs ligt ongeveer 10% tot 20% lager per paneel. Dit komt vooral door het efficiëntere productieproces welke de prijs doet zakken. 

Wanneer we prijzen tussen polykristallijne en monokristallijne zonnepanelen vergelijken, is de belangrijkste factor de prijs per Wp.

Prijsvergelijking polykristallijne en monokristallijne zonnepanelen
Zonnepaneel Prijs Vermogen Type Prijs per Wp
LG Neon2 320W 279 EUR 320W Monokristallijn 0.88 EUR
Bisol  BMO-300 219 EUR 300W Monokristallijn 0.73 EUR
SolarWatt 290WP 335 EUR 290W Monokristallijn 1.15 EUR
SolarWatt 280WP 240 EUR 280W Polykristallijn 0.85 EUR
BENQ AUO 190 EUR 265W Polykristallijn 0.71 EUR
VIESSMANN 260WP 200 EUR 260W Polykristallijn 0.76 EUR
Gemiddelde prijs en vermogen per type zonnepaneel
Gemiddelde prijs per Wp Gemiddeld vermogen
Monokristallijne zonnepanelen 0.93 EUR 303W
Polykristallijne zonnepanelen 0.77  EUR 268W

Bij deze steekproef ligt de gemiddelde prijs van een polykristallijn zonnepaneel 15% lager terwijl het verschil in vermogen maar 11% bedraagt.

Meer zonnepanelen plaatsen betekent wel een hogere installatiekosten. Zo zal de installateur langer bezig zijn met de installatie, en is er ook meer bekabeling en draagstructuur nodig.

Welk merk polykristallijne zonnepaneel kiezen?

Heel wat zonnepanelen merken zijn gespecialiseerd in polykristallijne zonnepanelen, al zijn er ook veel merken welke alle soorten zonnepanelen aanbieden. Grote merken welke polykristallijne zonnepanelen aanbieden zijn onder andere Trina Solar en Canadian Solar.

Vooral Trina Solar is marktleider, zowel in totale nummers als rendement. Het paradepaardje van Trina Solar, de ALLMAX-PD05.08 behaalt een rendement van 17.1%, dat is beter dan vele monokristallijne zonnepanelen. Wanneer we naar Canadian Solar kijken, zien we dat het beste polykristallijne zonnepaneel, de CS6K-275P een rendement behaalt van 16.8%. Ook Hanhwa scoort hoger dan gemiddeld met een rendement net boven de 16% voor de meeste zonnepanelen. Onderaan vindt men SolarWorld, van welke de polykristallijne zonnepanelen een rendement rond de 14% behalen.

Ook REC heeft een serie zonnepanelen, de REC TwinPeak, welke rendement behaalt van 17.4% welke bovengemiddeld is. Tenslotte is ook Suntech het vermelden waard. Suntech is de grootste zonnepanelen fabrikant, met een focus op vooral commerciële installatie. Hun beste polykristallijne zonnepaneel, de SUNTECH STP275 behaalt een rendement van 16.9% en is daarmee één van de beste zonnepanelen van dit type.

Lijst van de bekendste polykristallijne zonnepanelen merken:

 • Hanwha (Q-Cells)
 • Canadian Solar
 • SolarWorld
 • Trina
 • Yingli
 • REC
 • Suntech
 • JA Solar

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

Conclusie: wel of geen polykristallijne zonnepanelen?

Al het bovenstaande brengt ons uiteindelijk tot de belangrijkste vraag, zijn polykristallijne zonnepanelen goed? Ons antwoord is simpel: ja!

Onze raad is dan ook om voor polykristallijne zonnepanelen te kiezen wanneer er voldoende oppervlakte beschikbaar is voor de zonnepanelen. Ook belangrijk is dat geen van deze zonnepanelen in schaduw ligt. Al bij al zal een installatie met polykristallijne zonnepanelen goedkoper zijn en weegt het vermogen minder zwaar mee tegenover de betere prijs.

Tot slot, belangrijker is te kijken naar het totaalplaatje. Zo is het verstandig te kiezen voor een tier1-merk met een goede reputatie en bijhorende garantie. Ook is het aangeraden enkel zonnepanelen te plaatsen in goede condities, vooral een zuid, zuid-westelijk, of zuid-oostelijk dak zijn aangeraden en dit zonder of weinig schaduw. Wanneer er toch gedeeltelijk schaduw aanwezig is op de installatie is het verstandig micro-omvormers of power optimizers toe te voegen aan de zonnepanelen installatie.

De laatste jaren zijn monokristallijne zonnepanelen wel de norm.

Ook interessant om lezen

Leestijd: 6 minuten

Lees verder arrow

Leestijd: 4 minuten

Lees verder arrow

Leestijd: 6 minuten

Lees verder arrow

Leestijd: 6 minuten

Lees verder arrow