Menu

Solarwatt

Solarwatt is een van de oudere Europese zonnepanelen merken.

Duitsland

employees 400 werknemers

clock Opgericht in 1993

Voordelen Solarwatt

  • 30 jaar garantie op glas-glas zonnepanelen
  • Nederlands serviceverlening via zetel in Nederland
  • Zelfde aandeelhouders als BMW

Nadelen Solarwatt

  • Prijs glas-glas panelen
  • Onzekere toekomst
  • Productie is geheel in Azië, geen Duitse zonnepanelen
  • Biedt weinig extra tegenover gelijkaardige Aziatische zonnepanelen
  • Batterij is zeer duur
  • Sinds 2024 is er geen 10-jarige 'all-risk' verzekering meer (enkel de 5-jarige)
  • Relatief klein merk

SolarWatt Introductie

Solarwatt is de grondlegger van het zogenaamde glas-glas zonnepaneel, waarvan de eerste versie in 1998 op de markt kwam. Bij een glas-glas zonnepaneel bestaat zowel de voorzijde als achterzijde uit glas, met een hogere levensduur als gevolg. De zonnecellen worden beter beschermd zijn tegen microcracks, hotspots of weersomstandigheden en het risico op lekken is zo goed als onbestaande tegenover de klassieke glas-folie zonnepanelen.

Gemiddeld

3.8
Een Europees topmerk met de beste garantie, Duitse productie en kwalitatieve glas-glas panelen
Tier 1

Tier-1 merk?

Neen

dnvgl

DNV GL Top Performer?

Nee

altmanZ

Altman-Z score

Neutraal

Onze score

Kwaliteit

4.1

Prijs/kwaliteit

3.3

Garantie

4.2

Betrouwbaarheid

3.7

Kwaliteit

In onze reviews beoordelen we kwaliteit op een aantal factoren om er zeker van te zijn dat het zonnepaneel minstens 25 jaar blijft werken. 

In onze beoordelingen proberen we de kwaliteit van een zonnepaneel te evalueren op een aantal factoren. Zo kijken we naar de geboden garantie (en of deze iets waard is), de levensduur van de zonnepanelen en testresultaten van onafhankelijke organisaties. Daarnaast kijken we ook naar de technische gegevens van een zonnepaneel op basis van de datasheet.

Productgarantie: Hier heeft Solarwatt meteen een streepje voor. De garantie op de (Eco-serie) glas/folie panelen bedraagt 15 jaar. Hier scoort het gemiddeld. Interessant wordt het als we naar de garantie van de glas-glas zonnepanelen gaan kijken. Met 30 jaar doet het beter dan andere premium merken zoals Sunpower, Panasonic of LG welke 25 jaar productgarantie bieden op de laatste nieuwe modules.

Volgens Solarwatt zelf, bedraagt de werkelijke levensduur van de glas-glas panelen 40 tot 50 jaar.

Mechanische weerstand: De Solarwatt glas-glas panelen hebben een trekbelasting van 36000Pa en drukbelasting van 8100Pa. De norm bij andere panelen is 2400/5400, Solarwatt doet hier dus heel wat beter en dit is ook het bewijs van glas-glas panelen veel duurzaamer zijn.

In de hageltest scoort Solarwatt ook bij de beste in zij klas. De glas-glas panelen weestaan hagel van 45mm aan 23m/s. De gemiddelde waarde bij andere panelen ligt hier rond de 25mm.

Brandklasse: A-klasse (IEC 67130). Ook hier doet het beduidend beter dan bijvoorbeeld Panasonic (HIT Kuro B-klasse), Sunpower (Maxeon 3 met C-klasse) of LG (Neon 2 met C-klasse). Volgens de website van Solarwatt worden de glas-glas panelen zelf automatisch opgenomen in de brandverzekering van de woning gedurende 5 jaar, wat uniek in de sector is.

Onafhankelijke tests: Bij de Consumentenbond (Nederlandse Test-Aankoop) werd Solarwatt gekroond tot beste van 14 geteste zonnepanelen. In een andere onafhankelike test van 'Stiftung Warentest' kwam Solarwatt samen met Aleo als beste uit de bus qua Duitse merken. Jammer genoeg werd Solarwatt niet opgenomen in de laatste PVEL test of DNV GL test, al betreft het hier vooral Aziatische merken.

Rendement

Betrowbaarheid

Series

Solarwatt installateurs

Zonnepanelen rangschikking

Merk Totaal Kwaliteit Garantie Betrouwbaarheid Prijs/kwaliteit

Hoe deze rangschikking te interpreteren? Al deze merken voldoen aan onze criteria inzake kwaliteit en garantie

Geschreven door Stefan Goessens Zonnepanelen expert

Met meer dan 10 jaar ervaring in zonnepanelen sector probeert Stefan u wegwijs te maken hoe zonnepanelen werken, wat ze voor jou kunnen betekenen en hoe je de juiste installateur vindt.