Menu

Canadian Solar zonnepanelen 2020 review

Canadian Solar is één van de wereldleiders in zonnepanelen en behoren tot de zogenaamde tier-1 merken. Het bedrijf werd opgericht in Canada in 2001 en heeft zetels in meer dan 24 landen en meer dan 9000 werknemers. Het bedrijf is beursgenoteerd.

Canadian Solar is een veel gebruikt merk door zonnepanelen installateurs in België, vooral bij commerciële installaties.. Dit komt voornamelijk om de interessante mix van prijs en kwaliteit. De zonnepanelen worden in China en Canada gemaakt en de volledige productiecyclus vindt plaats in de eigen fabrieken. Dit betekent dat er geen onderdelen via andere afnemers worden aangekocht. Dit is een groot voordeel voor de kwaliteit van de zonnepanelen.

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

Introductie

De zonnepanelen van Canadian Solar beschikken niet over het grootste rendement. Het best renderende zonnepaneel haalt een rendement van net onder 17%. Tegenover de commerciële zonnepanelen met het beste rendement (22%), ligt dit heel wat lager, al maakt de prijs wel veel goed. Het enige nadeel is dat hierdoor wel meer oppervlakte nodig is. Voor installaties waarbij genoeg ideale oppervlakte beschikbaar is, is Canadian Solar één van de meet kost-effectieve zonnepanelen merken.

Canadian Solar maakt zowel monokristallijne als polykristallijne zonnepanelen. 

Rendement van Canadian Solar zonnepanelen

De zonnepanelen van Canadian Solar zijn gemiddeld inzake rendement. Afhankelijk van het type zonnepaneel halen ze een rendement tussen de 15.4% en 16.7%. 

Hoe Canadian Solar vergelijkt met andere topmerken
16% 17% 18% 19% 20% 21% 22%
Sunpower
Trina Solar
Panasonic
LG
REC
Kyocera
Canadian Solar
Solarworld
Renesola

Garantie

Elk zonnepaneel wordt grondig getest en ondergaat maar liefst 359 controlepunten binnen de fabriek van Canadian Solar. Meer dan 400 werknemers werken binnen de fabriek aan de kwaliteit en testen alle zonnepanelen.

 • Productgarantie: Zoals de meeste tier-1 merken, bedraagt deze 10 jaar op alle zonnepanelen. Canadian Solar zonnepanelen staan erom bekend in de zwaarste omstandigheden te werken, zoals in de bergen of bij installaties dicht bij zee. Ze worden vaak gebruikt bij grote projecten in gebieden met veel zand, zeelucht (meer zout in de lucht waardoor metaal sneller roest) en een hoge UV-straling. Ondanks dit blijven ze perfect werken.
 • Vermogensgarantie: De vermogensgarantie is lineair, waarbij het gegarandeerd vermogen jaarlijks afneemt. Het eerste jaar is een vermogen van 97% gegarandeerd, de volgende 24 jaren een daling van 0.7% aan vermogen, wat overeenkomt op een vermogensgarantie van 80% na 25 jaar. De vermogensgarantie wordt bepaald door de STC en wordt uitgevoerd door ofwel Canadian Solar of een erkend zonnepanelen keuring en testbedrijf.

Doordat Canadian Solar een zetel heeft in Europa, meerbepaald in Duitsland (München) geldt de Europese wetgeving op de garantie.

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

Prijzen

Canadian Solar is prijs/kwaliteit één van de meest interessante merken. Door de hoge productiecapaciteit liggen de prijzen gevoelig lager dan bij andere tier-1 merken. 

Door hun scherpe prijzen halen ze wel een goede €/Wp. Als we bijvoorbeeld kijken naar de prijzen, kost de CS6P-275M met een vermogen van 275Watt ongeveer 180 Euro. Dit komt neer op 0.65€/Wp, een prijs die moeilijk te kloppen is voor een tier-1 merk. Zo kost een Solarworld zonnepaneel rond de 0.9€/Wp en een LG zonnepaneel rond de 1.2€/Wp. Deze prijzen zijn uiteraard zonder omvormer, draagconstructie en installatie kosten. 

Prestaties

Aan de hand van de datasheets van de zonnepanelen kom je all technische details te weten. Een kijk in de datasheets van Canadian Solar leert ons dat de zonnepanelen degelijk zijn. Hieronder meer informatie over de tweee belangrijkste datapunten, het temperatuurcoëfficieënt en de tolerantie.

Temperatuurcoëfficiënt

Met een temperatuurcoëfficiënt van -0.41%/°C zitten de zonnepanelen van Canadian Solar in het gemiddelde voor tier-1 merken. Op een zonnige dag van 25 graden, waardoor de zonnepaneel oppervlakte ongeveer 55 graden zal bedragen, ligt het rendementsverlies op 12.3%.

Tolerantie

Zoals bij vele tier-1 merken, is ook bij Canadian Solar de tolerantie enkel positief. De positieve tolerantie bedraagt 5Wp. Dit betekent dat de zonnepanelen van Canadian Solar tot 5Wp meer opleveren dan aangegeven.

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

De zonnepanelen van Canadian Solar: een overzicht

Canadian Solar bestaat inmiddels al 15 jaar en de huidige generatie (Dymond, SuperPower, MaxPower) zonnepanelen staan erom bekend zeer solide te zijn en dit met een minimaal rendementsverlies.

Dymond

De Dymond serie is het meest resistente zonnepaneel op de markt dankzij de dubbele beglazing. Daarnaast maakt het ook gebruik van een polymeren laag waardoor de zonnepanelen geen aarding nodig hebben. De zonnepanelen zijn bestand tegen de zwaarste hagel- en zandstormen en ook tegen hoge UV-straling.

Dymond zonnepanelen:

 • CS6K-M-FG
 • CS6K-P-FG
 • CS6X-M-FG
 • CS6X-P-FG

SuperPower

De SuperPower serie behaalt een mooie output an 290 Watt tot 300 Watt per paneel. De Mono-PERC zonnecellen werken uitstekend in diffuus licht, het type licht welke vooral voorkomt in onze regio omwille van bewolking en lage UV.

SuperPower zonnepanelen:

 • CS6K-MS
 • CS6K-MS All-Black

MaxPower

Canadian Solar heeft zich ook gespecialiseerd in zonnepanelen uitgerust met 72 zonnecellen, gekend onder de MaxPower reeks. Deze zonnepanelen behalen een beter rendement per vierkante meter omdat ze groter zijn, waardoor er minder bruikbare oppervlakte verloren gaat. Deze zonnepanelen behalen een vermogen van 310 Watt tot 340 Watt per zonnepaneel. De MaxPower serie behaalde topresultaten in de Calfornia Energy Commission PVUSA test en scoorde beter dan 12.000 andere zonnepanelen.

MaxPower zonnepanelen:

 • CS6U-M
 • CS6U-P

All-Black

De All-Black serie staat bekend om zijn esthetisch aspect en is vooral gebruikt bij particuliere installties. De panelen hebben een lage NOCT waarde waardoor ze een maximaal rendement behalen in onze regio met minder zonlicht. De All-Black serie behalt per paneeel een rendement tussen de 265 Watt en 295 Watt.

All-Black zonnepanelen:

 • CS6K-M All-Black
 • CS6K-MS All-Black

Canadian Solar zonnepanelen installateurs

Zonnepanelen merken rangschikking

Merk Totaal Kwaliteit Garantie Betrouwbaarheid Prijs/kwaliteit

Hoe deze rangschikking te interpreteren? Al deze merken voldoen aan onze criteria inzake kwaliteit en garantie

Geschreven door Stefan Goessens Zonnepanelen expert

Met meer dan 10 jaar ervaring in zonnepanelen sector probeert Stefan u wegwijs te maken hoe zonnepanelen werken, wat ze voor jou kunnen betekenen en hoe je de juiste installateur vindt.