Menu

Glas-glas zonnepanelen

Sinds enkele jaren komen steeds meer fabrikanten op de markt met een glas/glas paneel. Ook de vraag van de consument naar glas-glas, ook wel dubbel-glas zonnepanelen genaamd, blijft stijgen. Voor velen is het een esthetische oplossing, maar glas-glas zonnepanelen kunnen, wanneer goed uitgevoerd, een aanzienlijke meeropbrengst betekenen.

Het wezenlijke verschil met een klassiek glas-folie paneel is dat de cellen ook aan de achterkant beschermd worden door een glazen plaat in plaats van door een tedlar-folie.

Een glas/glas paneel heeft dezelfde opbouw maar aan de onderkant is er in de plaats van een tedlar-folie een glazen plaat. Ongeveer 95% van de panelen zijn nog steeds glas/folie panelen.

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

Glas-glas of toch de klassieke zonnepanelen?

De voordelen van een klassiek glas-folie zijn onder andere dat deze panelen goedkoper zijn en ongeveer 6kg minder wegen. (Een glas/folie paneel weegt gemiddeld 18kg terwijl een glas/glas paneel als snel 24kg weegt).

Mogelijke problemen bij glas/folie panelen zijn :

 • De zonnecellen zijn aan de onderkant minder goed beschermd door de polymeerfolie).
 • De cellen zijn ingebed in de EVA-folie (lamineerfolie) en de polymeerfolie en worden bij doorbuiging uitgerekt. Dit kan ertoe leiden dat de cellen scheuren.
 • Door herhaaldelijk buigen kunnen er steeds meer gescheurde cellen ontstaan waardoor het modulevermogen daalt.
 • De kunststoffolie (Tedlar-folie) op de achterzijde van het paneel verouderd en kan op termijn zuurstof en vocht doorlaten waardoor de cellen kunnen worden aangetast. Dit heeft als gevolg dat er vermogensverlies gaat plaats vinden.

Daarnaast kan de EVA-folie los laten waardoor vocht en zuurstof bij de zonnecellen kan komen. Als dit gebeurt zal de levensduur van het paneel  korter zijn dan 25 jaar.

 • De gebruikte EVA-folie is niet steeds UV-bestendig voor 25 jaar. Deze kan verkleuren wat terug zorgt voor vermogensverlies. 

Met behulp van een  Elektroluminescentietest (El-test) kan je gescheurde cellen zien (soort röntgenfoto).  Om het effect van doorbuiging op termijn te simuleren worden modules onder spanning gezet. Zo worden modules blootgesteld aan een zuigkracht van 10.000 Pa en van boven gefotografeerd. Daarbij kan je scheuren in de cellen zichtbaar maken (zie gele pijlen).

Samen met de EL-test kan ook een flashtest gedaan worden waarbij wordt gemeten wat een zonnepaneel daadwerkelijk aan vermogen heeft (bij standard testcondities). 

Het is niet zo dat een paneel met micro cracks onmiddellijk niet meer werkt. Vaak is het zelfs zo dat de flashtest  bij een paneel met micro cracks resulteert in een vermogen dat oeverenkomt met het vermogen opgegeven in de datasheet van het paneel.

Elke micro-crack is echter een verstoring in het paneel en kan leiden tot hotspots. Een hotspot is een plek in het paneel waar de stroom makkelijk loopt. Als er veel stroom door een relatief kleine plek loopt dan zal dit opwarmen en ontstaat er een soort kortsluiting. Soms wordt dit wel meer dan 100 graden. Je snapt dat als dit dag in dag uit met verschillende weersomstandigheden kan leiden tot grote problemen. In het begin is dit niet zichtbaar maar in de loop van de tijd kan dit leiden tot zichtbare schade en vooral verminderde productie opbrengst.

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

Is een glas/glas paneel nu beter dan een glas/folie paneel?

Niet per definitie! Enerzijds bestaan er heel degelijke glas/folie panelen zoals (Panasonic, LG Solar, Sunpower..), anderzijds bestaan er ook minder goede glas/glas panelen. Zo zijn er verschillende EL-testen waarbij bepaalde glas/folie panelen beter scoren dan bepaalde glas/glas panelen.

Wel is het zo dat, indien goed uitgevoerd, glas/glas een aantal ontegensprekelijke voordelen heeft :

 • Het is beter resistent tegen weersinvloeden (glas is ondoordringbaar)
 • Het is steviger dan folie
 • De kans dat cellen door buiging scheuren  is kleiner.

Samengevat kan je stellen dat een goed uitgevoerd glas/glas paneel ten opzichte van een goed uitgevoerd glas/folie paneel een grotere duurzaamheid heeft en op termijn een grotere opbrengst zal hebben.

De voordelen van glas-glas zonnepanelen

Beter bestand tegen extreme weersomstandigheden

Doordat de zonnecellen volledig omringd zijn met glas zijn deze beter bestand tegen extreme weersomstandigheden gezien glas beter bestand is tegen hitte, steviger is en ondoordringbaar is.

Zo zijn glas-glas zonnepanelen een goede keuze rond kustgebied, woestijnklimaat en in regios met een hoge luchtvochtigheid. Niet meteen alledaagse taferelen voor België buiten de kust.

Meer esthetisch

Glas-glas zonnepanelen worden vaak gekozen omwille van hun esthetische aspecten. Vooral bij zwarte daken zijn de panelen nauwelijks zichtbaar en vormen een mooi geheel met het dak.

Daarnaast worden ze ook gebruikt bijvoorbeeld als glazen dak voor veranda's of gebouwen. 

Glas-glas zonnepanelen merken

Enkele toonaangevende fabrikanten van glas/glas zonnepanelen zijn:

 • Solarwatt
 • AEG
 • Bauer
 • Denim
 • Luxor

Ook interessant om lezen

Leestijd: 6 minuten

Lees verder arrow

Leestijd: 6 minuten

Lees verder arrow

Leestijd: 7 minuten

Lees verder arrow

Leestijd: 9 minuten

Lees verder arrow