Menu

Meer dan 300.000 zonnepanelen installaties in Vlaanderen

De laatste 2 jaren zijn zonnepanelen weer flink in opmars. Dit is te wijten aan een drietal factoren: hogere elektriciteitsprijzen, de prijzen van zonnepanelen zijn fors gedaald en het verplicht behalen van een lager e-peil voor nieuwebouwwoningen. Inmiddels heeft Vlaanderen de kaap van de 300.000 installatied behaald. In andere cijfers, 1 gezin op de 9 in Vlaanderen heeft reeds gekozen voor zonnepanelen, dat is 11%. Daarmee doen we bijvoorbeeld fors beter dan Duitsland op gebied van particuliere installaties, waar ongeveer 1.5 miljoen particuliere installaties staan voor 37 miljoen huishoudens, ofwel 4%.

Dat zonnepanelen weer in trek zijn, zie je terug in de nummers. In anderhalf jaar werden meer dan 27.000 installaties geplaatst, dat zijn meer dan 50 nieuwe installaties per dag. Echter halen we hiermee nog niet de norm welke Minister van Energie Bart Tommelein vooropgesteld had. Vooral bedrijven lopen achter, in dezelfde periode kwamen er slechts 256 installaties commerciële installaties bij.

De sterke stijging in installaties is omdat zonnepanelen vandaag financieel interessant zijn. Een installatie in ideal condities (zuid-gericht, hellend dak en vrij van schaduw) betaalt zichzelf terug in een 9 jaar tijd. Subsidies zijn hierdoor niet meer nodig, zelfs met de netvergoeding/prosumententarief zijn zonnepanelen rendabel.

Een korte berekening op de 'achterkant van een bierviltje' voor een installatie van 3500kWh in ideale omstandigheden:

 • Kostprijs installatie: 4,725 EUR excl. BTW (3.5kWp * 1.35 Eur/Wp)
 • Jaarlijkse besparing op elektriciteit: 875 EUR (3500*0.25 EUR/kWh)
 • Jaarlijks netvergoeding: 312 EUR (Omvormer van 3KW * 104 EUR)
 • Jaarlijks netto-winst: 563 EUR (875-312 EUR)
 • Terugverdientijd: 8.4 jaar
 • Winst
  • Na 10 jaar: 905 EUR ((10*563)-4725)
  • Na 20 jaar: 6.535 EUR ((20*563)-4725)
  • Na 30 jaar: 12.165 EUR ((30*563)-4725)

Wens je zelf te weten hoe rendabel zonnepanelen voor jou zijn? Maak een simulatie in onze zonnepanelen calculator en krijg alle details over de kostprijs, winst en terugverdientijd te weten.

De huidige zonnepanelen hebben een levensduur van 30 jaar (of zelfs veel meer). Bovenstaande nummers tonen dat zonnepanelen een interessante investering zijn op lange termijn, ondanks het hoge investeringsbedrag, welke trouwens gefinancierd kan worden door een energielening. Dit is een lening met een rente van slechts 2%, met een termijn van 8 jaar, welke de winst uit de zonnepanelen vrijwel volledig terugbetaalt.

De positieve cijfers zorgt ook voor heel wat extra gevulde orderboekjes bij de installateurs. Bij de meeste goede zonnepanelen installateurs in Vlaanderen zit het orderboekje voor de komende 2 tot 3 maanden helemaal vol

Vergelijk offertes en bespaar tot 30%

Relevant nieuws

Twee op drie nieuwbouwwoningen voorzien van zonnepanelen

15/02/2017

Twee op drie nieuwbouwwoningen voorzien van zonnepanelen

Bij nieuwbouwwoningen kiest maar liefst twee van de drie eigenaren voor zonnepanelen. Enerzijds omdat zonnepanelen nu rendabel zijn zonder subsidie en anderzijds om te voldoen aan de nieuwe EPB eisen. Daarnaast zijn zonnepanelen ook de slimste manier om een E-peil premie te krijgen.

Lees verder arrow
Vlaamse energieheffing binnenkort naar omlaag?

13/04/2017

Vlaamse energieheffing binnenkort naar omlaag?

Vlaams Minister van Energie Bart Tommelein werkt aan een plan om de energieheffing, ook bekend als Turteltaks, te verlagen. Dat is goed nieuws voor consumenten en zonnepanelen eigenaren. Doordat de plannen van de biomassacentrale van Langerlo nu definitief van de baan zijn door het faillissement van Graanul Invest, komt er heel wat budget vrij. Dit budget zou vervolgens kunnen gebruikt worden om de energieheffing te verlagen. 

Lees verder arrow
Zonnepanelen markt groeit met 9% in 2017

17/04/2017

Zonnepanelen markt groeit met 9% in 2017

In 2016 werd er in totaal voor 78GW aan zonnepanelen geplaatst wereldwijd (dat zijn ongeveer 260 miljoen zonnepanelen!). Ook in 2017 zet de groei in zonnepanelen zich verder en wordt wereldwijd een stijging van 9% verwacht tegenover 2016. Opvallend is wel dat in sommige Europese landen er een daling verwacht wordt. Vooral China zorgt voor de groei in 2017.

Lees verder arrow
Komt er binnenkort een einde aan de dalende zonnepanelen prijzen?

19/05/2017

Komt er binnenkort een einde aan de dalende zonnepanelen prijzen?

De laatste jaren zijn de zonnepanelen prijzen in vrije val. Ook in het het eerste kwartaal was er een verdere daling van 4.2% in de zonnepanelen prijzen. Deze trend is wereldwijd, maar zet zich minder door in Azië. Waarnemers zeggen dat er een grote kans is dat de prijsdaling zoals we ze kennen binnenkort voorbij is. De grote vraag naar zonnepanelen in China zou hiervan de oorzaak zijn.

Lees verder arrow