Menu

VREG start onderzoek naar groepsaankopen

Groepsaankopen, er is de laatste tijd heel wat rond te doen. Groepsaankopen zijn niets nieuws, denk maar aan het succes van bedrijven zoals Groupon of iBood voor elektronica. Ook in de energiemarkt hebben ze intussen hun intrede gemaakt, zoals voor bij de aankoop van mazout, gas of brandhout. Ideaal voor deze producten, waar geen persoonlijke aanpak vereist is en je als klant vaak een mooi voorstel krijgt door de mooie korting door de ‘kracht van de massa’.

Echter wordt het vaak moeilijker en minder transparant bij specifieke producten zoals zonnepanelen, warmtepompen of het overstappen van energieleverancier. Net hier krijgt de klant vaak niet altijd de beste prijs, tot erger zelfs, te maken met minder kwalitatieve producten of installateurs.

Er is vaak sprake van misleiding, iets wat we in ons groepsaankoop voor zonnepanelen stuk ruim bespreken.  De VREG (Vlaamde Regulator voor De Elektriciteits- en Gasmarkt) is dit niet ontgaan en heeft een onderzoek gestart tegenover deze wanpraktijken.

Het onderzoek komt er net na een studie van groepsaankopen door de CREG (federale energieregulator). Het besluit van dit onderzoek duidt erop dat je bij een groepsaankoop vaak niet de beste prijs krijgt, net datgene waar organisatoren van groepsaankopen graag mee uitpakken. Voor energiecontracten is het ook vaak zo dat de aanbieding slechts geldig is voor één jaar en er daarna een (forse) stijging is in prijs.

Voor groepsaankopen voor zonnepanelen zijn er nog vele vragen:

  • Is de korting representatief? Uit onze ervaring hebben we al vaak gemerkt dat de gegeven korting vaak dezelfde prijs is als bij een normale installatie. Gezien er geen officiele prijs is voor zonnepanelen kan deze sterk verschillen. Vaak is het ook zo dat een offerte van een installateur buiten de groepsaankoop beter geprijsd is dan de offerte van de groepsaankoop met gelijkwaardige materialen.
  • Is de offerte correct? De eerste offerte is vaak een standaard offerte waar geen rekening gehouden wordt met afwijkingen, zoals werken aan de elektriciteitsinstallatie, extra bekabeling, een niet-standaard dak (dakpannen) zoals leien, EPDM dakbedekking, zinken daken, bitumen dak enzoverder.
  • Persoonlijke opvolging? Bij een groepsaankoop ben je al sneller een nummer (de winnaar van een groepsaankoop wint een ‘lot’ wat zoveel is als een adressenbestand)
  • Aangezien zonnepanelen altijd een heel specifieke aanpak vergen en men rekening dient te houden met tientallen factoren, is een groepsaankoop vaak niet de beste keuze en is de gezegde ‘goedkoop is vaak duurkoop’ hier vaak van toepassing. Een jaarlijks rendementsverlies van enkele procenten zal gedurende de dertig of meer jaar dat de zonnepanelen installatie in dienst is resulteren in grote verliezen tegenover de enkele honderden (potentiële) euro korting.

Onze aanbeveling is dan ook om voor zonnepanelen beroep te doen op installateurs met een gepersonaliseerde aanpak. Zo een installateur maakt bijvoorbeeld pas een offerte op na een plaatsbezoek, waar naar het dak wordt gekeken en naar de klant geluisterd en diens wensen in de offerte verwerkt worden. Ideaal is om met drie a vier zonnepanelen installateurs een plaatsbezoek af te spreken om zo een beter idee te krijgen en meerdere offertes te kunnen vergelijken alvorens een besluit te nemen.

Ga niet altijd voor de voordeligste prijs maar vergelijk de gebruikte materialen zoals omvormer en zonnepanelen, garanties van zowel de merken als de installateur en de reputatie van de installateur. Vaak is het ook zo dat installateurs zich inschrijven voor groepsaankopen omdat ze niet voldoende projecten hebben, daar waar een goede zonnepanelen vaak 8 tot 12 weken is volgeboekt met installaties.

kWh/jaar

  Ik aanvaard de Algemene voorwaarden

Relevant nieuws

Twee op drie nieuwbouwwoningen voorzien van zonnepanelen

25/09/2021

Twee op drie nieuwbouwwoningen voorzien van zonnepanelen

Bij nieuwbouwwoningen kiest maar liefst twee van de drie eigenaren voor zonnepanelen. Enerzijds omdat zonnepanelen nu rendabel zijn zonder subsidie en anderzijds om te voldoen aan de nieuwe EPB eisen. Daarnaast zijn zonnepanelen ook de slimste manier om een E-peil premie te krijgen.

Lees verder arrow
Verdubbeling in nieuwe installaties: zonnepanelen weer erg in trek

25/09/2021

Verdubbeling in nieuwe installaties: zonnepanelen weer erg in trek

2016 was een goed jaar voor zonnepanelen met 24 200 installaties in Vlaanderen, tegenover 10 800 geplaatste installaties in 2015. De prijzen voor zonnepanelen zijn zowat met de helft gedaald in de laatste 5 jaar terwijl de energieprijzen verder zijn blijven stijgen. 

Lees verder arrow
Eigenaars van niet-aangemelde zonnepanelen installaties riskeren boete

25/09/2021

Eigenaars van niet-aangemelde zonnepanelen installaties riskeren boete

Momenteel is in Vlaanderen één op de zes zonnepanelen installaties niet aangemeld, ook al is dit wettelijk verplicht. Het aanmelden van de zonnepanelen installatie verhoogt de veiligheid en stabiliteit van het elektriciteitsnet, bij gebieden met veel zonnepanelen verandert de spanningskwaliteit op het net. Minister van Energie Bart Tommelein start een nieuwe campagne op om eigenaren gewaar te maken hiervan.

Lees verder arrow
Meer dan 300.000 zonnepanelen installaties in Vlaanderen

25/09/2021

Meer dan 300.000 zonnepanelen installaties in Vlaanderen

De laatste 2 jaren zijn zonnepanelen weer flink in opmars. Dit is te wijten aan een drietal factoren: hogere elektriciteitprijzen, de prijzen van zonnepanelen zijn fors gedaald en het verplicht behalen van een lager e-peil voor nieuwebouwwoningen. Inmiddels heeft Vlaanderen de kaap van de 300.000 installaties behaald. In andere cijfers, 1 gezin op de 9 in Vlaanderen heeft reeds gekozen voor zonnepanelen, dat is 11%. Daarmee doen we bijvoorbeeld fors beter dan Duitsland op gebied van particuliere installaties, waar ongeveer 1.5 miljoen particuliere installaties staan voor 37 miljoen huishoudens, ofwel 4%.

Lees verder arrow