Groepsaankopen, er is de laatste tijd heel wat rond te doen. Groepsaankopen zijn niets nieuws, denk maar aan het succes van bedrijven zoals Groupon of iBood voor elektronica. Ook in de energiemarkt hebben ze intussen hun intrede gemaakt, zoals voor bij de aankoop van mazout, gas of brandhout. Ideaal voor deze producten, waar geen persoonlijke aanpak vereist is en je als klant vaak een mooi voorstel krijgt door de mooie korting door de ‘kracht van de massa’.
Echter wordt het vaak moeilijker en minder transparant bij specifieke producten zoals zonnepanelen, warmtepompen of het overstappen van energieleverancier. Net hier krijgt de klant vaak niet altijd de beste prijs, tot erger zelfs, te maken met minder kwalitatieve producten of installateurs.
Er is vaak sprake van misleiding, iets wat we in ons groepsaankoop voor zonnepanelen stuk ruim bespreken. De VREG (Vlaamde Regulator voor De Elektriciteits- en Gasmarkt) is dit niet ontgaan en heeft een onderzoek gestart tegenover deze wanpraktijken.
Het onderzoek komt er net na een studie van groepsaankopen door de CREG (federale energieregulator). Het besluit van dit onderzoek duidt erop dat je bij een groepsaankoop vaak niet de beste prijs krijgt, net datgene waar organisatoren van groepsaankopen graag mee uitpakken. Voor energiecontracten is het ook vaak zo dat de aanbieding slechts geldig is voor één jaar en er daarna een (forse) stijging is in prijs.
Voor groepsaankopen voor zonnepanelen zijn er nog vele vragen:
- Is de korting representatief? Uit onze ervaring hebben we al vaak gemerkt dat de gegeven korting vaak dezelfde prijs is als bij een normale installatie. Gezien er geen officiele prijs is voor zonnepanelen kan deze sterk verschillen. Vaak is het ook zo dat een offerte van een installateur buiten de groepsaankoop beter geprijsd is dan de offerte van de groepsaankoop met gelijkwaardige materialen.
- Is de offerte correct? De eerste offerte is vaak een standaard offerte waar geen rekening gehouden wordt met afwijkingen, zoals werken aan de elektriciteitsinstallatie, extra bekabeling, een niet-standaard dak (dakpannen) zoals leien, EPDM dakbedekking, zinken daken, bitumen dak enzoverder.
- Persoonlijke opvolging? Bij een groepsaankoop ben je al sneller een nummer (de winnaar van een groepsaankoop wint een ‘lot’ wat zoveel is als een adressenbestand)
- Aangezien zonnepanelen altijd een heel specifieke aanpak vergen en men rekening dient te houden met tientallen factoren, is een groepsaankoop vaak niet de beste keuze en is de gezegde ‘goedkoop is vaak duurkoop’ hier vaak van toepassing. Een jaarlijks rendementsverlies van enkele procenten zal gedurende de dertig of meer jaar dat de zonnepanelen installatie in dienst is resulteren in grote verliezen tegenover de enkele honderden (potentiële) euro korting.
Onze aanbeveling is dan ook om voor zonnepanelen beroep te doen op installateurs met een gepersonaliseerde aanpak. Zo een installateur maakt bijvoorbeeld pas een offerte op na een plaatsbezoek, waar naar het dak wordt gekeken en naar de klant geluisterd en diens wensen in de offerte verwerkt worden. Ideaal is om met drie a vier zonnepanelen installateurs een plaatsbezoek af te spreken om zo een beter idee te krijgen en meerdere offertes te kunnen vergelijken alvorens een besluit te nemen.
Ga niet altijd voor de voordeligste prijs maar vergelijk de gebruikte materialen zoals omvormer en zonnepanelen, garanties van zowel de merken als de installateur en de reputatie van de installateur. Vaak is het ook zo dat installateurs zich inschrijven voor groepsaankopen omdat ze niet voldoende projecten hebben, daar waar een goede zonnepanelen vaak 8 tot 12 weken is volgeboekt met installaties.