Menu

Zonnepanelen in 2020 - Alles wat u moet weten

De juiste zonnepanelen (installateur) kiezen is niet eenvoudig. De meeste installateurs of merken zullen u vertellen dat hun systeem beter is dan de andere. Na een tijdje is het moeilijk om het allemaal te begrijpen. Geen nood, we zijn hier om u te helpen.

Waarom 2020 het beste jaar is voor zonnepanelen

2020 is het laatste jaar waar u kan kiezen voor de (digitale) terugdraaiende teller gedurende 15 jaar.

Voor vele gezinnen is de terugdraaiende teller op dit moment (veel) voordeliger. U dient echter snel te handelen!

Waarom investeren in zonnepanelen:

 • 100% onafhankelijk van de stijgende energieprijzen
 • Slimme investering welke zich binnen de 6 a 9 jaar terugbetaalt
 • Lange levensduur (30 jaar) en weinig tot geen onderhoud
 • Een nulfactuur via de terugdraaiende teller (tot eind 2020)

“De prijzen voor zonnepanelen zijn historisch laag met een daling van meer dan 40% in de laatste 5 jaar.”

Stefan Goessens

Vergelijk offertes en bespaar

De prijzen van zonnepanelen blijven dalen. Vandaag is de prijs van zonnepanelen met meer dan 60 procent gedaald in 5 jaar!

location

check 100% vrijblijvend

check Bespaar tot 30%

check 60 seconden

Terugverdientijd zonnepanelen in 2020

Vandaag betalen zonnepanelen zichzelf terug in ongeveer 6 tot 9 jaar. Zonnepanelen hebben een levensduur van meer dan 30 jaar. Dat betekent dus meer dan 20 jaar gratis elektriciteit. In minder dan 5 jaar tijd zijn de prijzen gehalveerd. Hierdoor zijn zonnepanelen winstgevend zonder enige vorm van subsidie.

De terugverdientijd hangt voornamelijk af van:

 • Daksituatie: Een zuidelijk gericht of plat dak zonder schaduw zijn ideale condities. Deze condities garanderen een maximaal rendement en opbrengst. Een Oost-West dak is een goed alternatief, des te meer omdat je minder prosumententarief betaalt.
 • Prijs: De prijs van offertes met exact dezelfde merken en vermogen verschilt soms tot wel 30%. Offertes vergelijken bij meerdere installateurs is dus zeker aanbevolen. 
 • BTW-tarief: Woningen ouder dan 10 jaar genieten van een verlaagd BTW tarief van 6% (renovatietarief). Voor woningen onder de 10 jaar geldt een BTW-tarief van 21%.
 • Systeemgrootte:  Een grotere installatie is bijna altijd 'goedkoper'. Niet qua totaalprijs, maar wel de prijs per Wattpiek (€/Wp). De gangbare prijs van een grote particuliere installatie van 10000Wp bedraagt ongeveer 1,1 EUR/Wp. Ter vergelijking, de prijs van een kleine installatie met een vermogen 3000Wp bedraagt 1,4 EUR/Wp. Een verschil van 30% dus, en met een grote invloed op de terugverdientijd.

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

Ik wens zonnepanelen te plaatsen, hoe begin ik eraan?

Zonnepanelen kopen is een lang proces. Het kan worden onderverdeeld in een aantal mijlpalen. Eigenlijk verschilt het niet zo veel als bijvoorbeeld de aankoop van een auto.

Hierbij gaat u eerst onderzoeken welk type wagen u nodig heeft. Dit op basis van uw noden en situatie (is mijn dak geschikt, is mijn dak groot genoeg..).

U gaat ook kijken wat binnen uw budget past (Mercedes of Renault?). Op basis hiervan gaat u verschilllende merken gaan vergelijken en testen. Dit vertaalt zich naar een plaatsbezoek van installateurs. Nadien ontvangt u verschillende offertes waarna u een beslissing kan maken. Wat is de offerte met beste prijs/kwaliteit verhouding (€/Wp), welke installateur geeft me het meeste vertrouwen?

We kunnen dit onderverdelen in 5 stappen:

Stap 1 Haalbaarheidsstudie (is mijn dak geschikt?)

Tijdspanne: 1-2 uur

Is mijn dak wel geschikt? Niet alle daken komen in aanmerking voor zonnepanelen. Een ideaal dak ziet er als volgt uit:

 • Zuid-Oost, Zuid of Zuid-west gericht. Een alternatief is een Oost-West dak. Belangrijk is dat hier de zonnepanelen gelijk verdeeld worden over elke zijde. Hierdoor wordt ook minder prosumententarief betaalt.
 • Een hellend dak tussen de 15 tot 45 graden. In onze regio is rond de 35 graden ideaal.
 • Een plat dak. Ideaal is zuid-gericht of Oost-West als alternatief.
 • Vrij van schaduw door bomen en andere objecten. Weinig of tijdelijke schaduw van bijvoorbeeld een schouw is OK. Hierbij is een parallele schakeling met power optimizers of micro-omvormers aangeraden.
 • Het dak is in goede staat en bestaat niet uit asbest. Het is bij wet verboden bij wet om hierop te werken.
 • Een alternatief is een grondopstelling of constructie in de tuin. Hiervoor is wel een bouwvergunning nodig. De carport is ook een mogelijkheid.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? Dit hangt grotendeels af van uw verbruik en daksituatie. Bij ideale condities behaal je ongeveer 1kWh voor iedere Wattpiek (Wp).

Ideale condities zijn een zuid-gericht en normaal hellend dak zonder schaduw. Een zonnepaneel behaalt, afhankelijk van het type en merk, een vermogen tussen de 300Wp tot 400Wp.

Bij een jaarlijks verbruik van 4000kWh heb je dus ongeveer 10 tot 13 zonnepanelen nodig.

Beschikt mijn dak over voldoende oppervlakte? Ook belangrijk is om te kijken of er voldoende oppervlakte beschikbaar is. Een vierkante meter zonnepanelen levert tussen de 180 tot 240kWh per jaar.

Dat laatste is voor hoogrendement merken zoals LG of Sunpower. Deze behalen een vermogen van 370Wp tot 400Wp per paneel.

Stap 2 Financiële berekening van de terugverdientijd

Tijdspanne: 2-4 uur

Zijn zonnepanelen financieel rendabel voor uw situatie? In de meeste situaties zijn zonnepanelen rendabel. De kostprijs van zonnepanelen is afhankelijk van uw verbruik. Hoe groter uw verbruik, hoe groter en duurder de installatie. Grote installaties hebben in principe een lagere terugverdientijd. Een gemiddelde prijs voor een installatie van 3000Wp ligt rond de 1,4 EUR/Wp. Voor een installatie van 10000Wp kan een offerte dichtbij of zelfs onder 1 EUR/Wp bedragen.

Bereken uw terugverdietijd, winst na 25 jaar en kostprijs

Stap 3 Installateurs contacteren en plaatsbezoeken inplannen

Tijdspanne: 2-3 weken

Het vinden van de juiste installateur(s) is niet eenvoudig. Vergelijk installateurs op basis van meerdere criteria. De belangrijkste zijn: de merken (zonnepanelen en omvormer), ervaring, beoordelingen en referenties. Stel vervolgens  een shortlist van 3 tot 5 installateurs op. Het is aangeraden elke installateur ter plaatse uit te nodigen voor een bezoek ter plaatse.

De installateur kan tijdens het plaatsbezoek luisteren naar uw wensen. Dit kan bijvoorbeeld de voorkeur voor een bepaalt type zonnepaneel zijn voor esthetische redenen of dat u de zonnepanelen op een specifiek deel van het dak wenst.

Pas daarna kan een correcte offerte worden opgemaakt. Een offerte omvat het merk, vermogen en aantal zonnepanelen, merk en type omvormer en de draagstructuur. Ook de garanties staan vermeld in een goede offerte, alsook de datatsheets. Installateurs (of groepsaankopen) welke offertes opstellen van 1 pagina of zonder bezoek ter plaatse zijn kwalitatief vaak minder.

Begin hier: Vergelijk meer dan 300 installateurs in Vlaanderen

Aanpassingen of bijkomende werken

Tijdens een plaatsbezoek is het ook mogelijk voor de installateur om de staat van het dak te bekijken en de elektrische installatie te inspecteren. Het is soms mogelijk dat er extra werken nodig zijn aan de elektrische installatie (dubbele teller, van 1 fase naar 3..) of het verstevigen van de dakstructuur alvorens er zonnepanelen kunnen geplaatst worden.

Stap 4 Offertes vergelijken en beslissen

Tijdspanne: 1 week

De offertes evalueren is de laatste maar cruciale stap alvorens te beslissen. Offertes vergelijk je het best door alle gegevens in een rekenblad te plaatsen. De belangrijkste gegevens zijn:

 • Totaalvermogen van de installatie
 • Vermogen van de omvormer
 • Productgarantie (aantaal jaar)
 • Vermogensgarantie (% na 25/30 jaar)
 • Prijs van de offerte

Vergelijk de offertes niet blindelings op basis van de prijs. Doe dit wel op basis van hoeveel Euro je betaalt voor iedere Wattpiek! Voorbeeld:

 • Offerte 1: 5000 EUR voor 3960Wp (12 stuks van 330WP) = 1,26 EUR per Wp
 • Offerte 2: 4800 EUR voor 3600WP (9 stuks van 400Wp) = 1,33 EUR per Wp
 • Conclusie: Terwijl offerte 2 goedkoper is met 200 EUR betaal je meer per Wattpiek, waardoor de offerte en duurder is dan offerte 1.

Begin hier: Vraag offertes aan bij onze aanbevolen installateurs (en bespaar tot 30%)

Stap 5Installatie zonnepanelen

Tijdspanne: 1 a 2 dagen

Eenmaal je hebt beslist over de installateur, zal deze een datum inplannen voor de installatie. Afhankelijk van de drukte en het seizoen vindt dit meestal binnen de 2 tot 8 weken plaats.

Een normale installatie wordt meestal binnen 1 a 2 dagen geplaatst. Dit gebeurt in samenwerking met 1 of 2 dakwerkers. Deze plaatsen de draagstructuur waarop de zonnepanelen bevestigd worden. Er is ook een elektricien aanwezig. De elektricien verzorgt alle bekabeling alsook de installatie van de omvormer.

Hierna vindt nog een AREI-keuring plaats door een keurder. Pas indien alles voldoet aan de technische vereisten, kan de installatie in dienst gesteld worden. Vanaf dat moment zal de installatie gedurende tientallen jaren elektriciteit produceren.

Welk zonnepanelen merk kiezen?

Er bestaan meer dan 800 zonnepanelen merken. Het kiezen van het beste merk voor uw situatie is niet gemakkelijk. Installateurs prijzen vooral hun eigen merken aan. Meestal hebben ze ook weinig tot geen goeds te zeggen over andere merken. Dit maakt het kiezen van het juiste merk enkel moeilijker.

Waar moet je juist naar kijken? Is de installateur correct wanneer hij zegt dat zijn merk het beste is? Volgende criteria helpen je op weg bij de keuze van het zonnepanelen merk:

 • Is het een Tier-1 merk?
 • Wat is de score bij onder andere de DNV-GL en PVEL?
 • Welke garantie (product en vermogen) wordt er gegeven?
 • Heeft het merk een Europees kantoor om de garantie op te verhalen indien nodig?
 • Wat zeggen reviews en fora op het internet over het merk?
 • De datasheet van het zonnepaneel geeft heel wat technische informatie (rendement, Pmax, Power Tolerance etc..)

Zonnepanelen rangschikking 2020

Rangschikking

Merk Totaal Kwaliteit Garantie Betrouwbaarheid Prijs/kwaliteit

Hoe deze rangschikking te interpreteren? Al deze merken voldoen aan onze criteria inzake kwaliteit en garantie

quality

Kwaliteit

Hoe scoren de zonnepanelen technisch? Waarden zoals het redndement, Pmax en temperatuur coefficient worden gecontroleerd.

warranty

Garantie

Hoeveel jaar productgarantie wordt er gegeven en wat is de jaarlijks gedekte degradatie in de vermogensgarantie.

price

Prijs

Wat is de kostprijs van het zonnepaneel

quality

Duurzaamheid

Hoe verhoudt de prijs zich met de kwaliteit?

Welke omvormer kiezen

De juiste omvormer kiezen is even, zoniet belangrijk dan de keuze voor de zonnepanelen zelf. De omvormer verricht al het harde werk binnen de installatie, namelijk gelijkstroom omzetten naar bruikbare wisselstroom

Vergelijk meer dan 300 installateurs (en 900 beoordelingen) in Vlaanderen

Vandaag zijn er meer dan 250 installateurs actief in Vlaanderen. Daar komen maandelijks nog een aantal nieuwe bij. Elke installateur heeft daarnaast ook zijn eigen visie en werkt met verschillende merken. Het kiezen van een goede installateur is dan ook niet makkelijk.

Gelukkig biedt het internet veel kansen om installateurs te doorlichten. Zoek via Google op de naam van de installateur en voeg hier 'beoordelingen' of 'forum' aan toe. Via de verschillende online databases kan u ook de financiële gegevens en oprichtingsdata van bedrijven vinden. De beste methode blijft wel nog steeds om de installateur te contacteren voor een plaatsbezoek.

Via onze bedrijvengids kan u bedrijven en installateurs vergelijken en contacteren. Daarnaast hebben we ook meer dan 900 ongecensureerde beoordelingen over installateurs staan. Deze beoordelingen worden nagekeken op echtheid.

Top company

We hebben alle installateurs in Vlaanderen onderzocht op meerdere criteria. Onze aanbevolen installataurs voldoen aan onze 21 selectiecriteria inzake kwaliteit, financiële gezondheid en ervaring.

Zonnepanelen nieuws