Menu

Nieuwe verkooprecords voor Chinese zonnepanelen merken

Door de hoge importheffing van 47.6% door de Europese Unie op Chinese zonnepanelen, werd verwacht dat 2017 een bloedrood jaar zou worden voor China met vele faillissementen. Uit eerste data voor het tweede kwartaal van 2017 lijkt daar echter niets van aan te zijn.

Integendeel, de verkoopcijfers van de top-20 merken in de wereld, welke vrijwel bijna enkel uit Chinese zonnepanelen merken bestaat, steeg met 21%.

Vijf Chinese zonnepanelen merken zijn samen goed voor een derde van alle productie: Yingly, Trina Solar, Jinko, Renesola en Canadian Solar. Tegenover het tweede kwartaal van 2016 is er een groei van maar liefst 21%, in totaal goed voor 5.800MW. Deze vijf merken zijn samen goed voor 32% marktaandeel. Dat is evenveel als de 14 volgende merken samen.

De nieuwe leider inzake volume is Yingli, welke goed is voor een aandeel van 9%. Ook al tonen deze nummers niet alles. De Chinese markt is volop bezig aan het consolideren door verdere fusies maar ook faillissementen. Waar er enkele jaren geleden nog 400 Chinese zonnepanelen merken waren, is dit nu gedaald tot 150. 

Ook in de Verenigde Staten is er een verhoogde importheffing. Deze loopt tussen de 24% tot 47% afhankelijk van het merk. Vooral Suntech, met een importheffing van 47% was hier de dupe van en veel later ging de Amerikaanse tak in faillissement. 

Van waar komt de verhoogde verkoop dan, vraagt u zich af. Het grootste deel van de verkoop vindt plaats binnen China zelf, maar ook Japan en Latijns-Amerika dragen aan de mooie verkoopcijfers bij. Vooral in Mexico worden heel wat grote installaties geplaatst.

Er is ook een grote verandering van strategie plaats binnen de Chinese zonnepanelen merken. Waar voordien vooral gemikt werd op expansie, is dit nu vooral winst en financieel gezond te zijn. 

Vergelijk offertes en bespaar tot 30%

Relevant nieuws

Japan bouwt drijvende zonnepanelen centrale

09/05/2016

Japan bouwt drijvende zonnepanelen centrale

Japan neemt zijn plannen om meer hernieuwbare energie op te weken zeer serieus na de ramp van Fukushima. Tegen 2030 hoopt het de groene energie productie te verdubbelen. Een manier hiervoor is de bouw van grote drijvende zonnepanelen centrales. Kyocera, zonnepanelen fabrikant uit Japan is de drijvende kracht achter dit noemenswaardig project.

Lees verder arrow
EU wint rechtszaak tegen Chinese zonnepanelen fabrikanten

06/03/2017

EU wint rechtszaak tegen Chinese zonnepanelen fabrikanten

In 2013 besliste de Europese Unie om de import tax van Chinese zonnepanelen te verhogen van 11.8% naar 47.6%, dit om dumpprijzen tegen te gaan nadat bekend werd dat vele zonnepanelen merken werden gesubsidieerd door de Chinese regering. 26 Chinese zonnepanelen fabrikanten spanden hiervoor een rechtszaak aan waarin de Europese Unie nu ook gelijk heeft gekregen en de import tax behouden blijft maar wel wordt afgebouwd.

Lees verder arrow
Nieuw record in zonnepanelen rendement door Japans bedrijf

11/04/2017

Nieuw record in zonnepanelen rendement door Japans bedrijf

Het Japanse bedrijf Kaneko heeft een nieuw record gevestigd in zonnepanelen rendement. De researchers van het bedrijf ontwikkelden een zonnepaneel dat maar liefst 26.6% rendement behaalt. Dit record werd gevestigd op commerciële  zonnepanelen waardoor deze techniek binnenkort ook realiteit kan worden op de particuliere markt.

Lees verder arrow
Vraag naar zonnepanelen stijgt exponentieel in Noord-Korea

21/06/2017

Vraag naar zonnepanelen stijgt exponentieel in Noord-Korea

Geschat wordt dat meer dan 100 000 gezinnen in Noord-Korea gebruik maken van zonnepanelen. Zonnepanelen worden vooral gebruikt door de lak aan een distributienet in het land. Veel inwoners van Pyongyang welke in appartement wonen plaatsen de zonnepanelen tegen het venster aan zodat huishoudtoestellen kunnen worden gebruikt. 

Lees verder arrow