Menu

Vraag naar zonnepanelen stijgt exponentieel in Noord-Korea

Geschat wordt dat meer dan 100 000 gezinnen in Noord-Korea gebruik maken van zonnepanelen. Zonnepanelen worden vooral gebruikt door de lak aan een distributienet in het land. Veel inwoners van Pyongyang welke in appartement wonen plaatsen de zonnepanelen tegen het venster aan zodat huishoudtoestellen kunnen worden gebruikt. 

Ook merkbaar is dat veel lantaarnpalen in Noord-Korea worden voorzien van zonnepanelen. Een reden is dat Noord-Korea nooit heeft gewerkt aan een distributienet en dat dit nu met zonnepanelen ook overbodig blijkt, waardoor veel faciliteiten direct worden verbonden met zonnepanelen. 

Alle zonnepanelen welke gebruikt worden in Noord-Korea worden in het land zelf ontwikkeld. Buiten de universiteit van Pyonyang staat zelfs een zonnepanelen park. Hoeveel elektriciteit uit zonnepanelen wordt opgewekt is niet geweten, al wordt dit geschat op minder dan 1%. Op dit moment wordt ongeveer 60% van de elektriciteit in Noord-Korea opgewekt uit hydro-energie, maar dit is niet ideaal. De grote droogte van 2015 legde vele delen van Noord-Korea zonder elektriciteit waarna de vraag naar zonnepanelen sterk is gegroeid. 

Zonnepanelen zijn voor Noord-Koreanen een zware investering maar zeer belangrijk voor wanneer er geen elektriciteit beschikbaar is. Al dit betekent niet echt dat Noord-Korea inzet op groene energie, maar dat het dit meer doet uit noodzaak en om energiebronnen te diversifiëren. 

Vergelijk offertes en bespaar tot 30%

Relevant nieuws

Zonnepanelen markt groeit met 9% in 2017

17/04/2017

Zonnepanelen markt groeit met 9% in 2017

In 2016 werd er in totaal voor 78GW aan zonnepanelen geplaatst wereldwijd (dat zijn ongeveer 260 miljoen zonnepanelen!). Ook in 2017 zet de groei in zonnepanelen zich verder en wordt wereldwijd een stijging van 9% verwacht tegenover 2016. Opvallend is wel dat in sommige Europese landen er een daling verwacht wordt. Vooral China zorgt voor de groei in 2017.

Lees verder arrow
Energie uit zonnepanelen is nu wereldwijd de grootst groeiende energiebron

27/04/2017

Energie uit zonnepanelen is nu wereldwijd de grootst groeiende energiebron

Terwijl de investeringen in hernieuwbare energie vorig jaar licht daalden, vooral bij niet-gesubsidieerde initiatieven, blijven zonnepanelen installaties de populairste investering in de energiemarkt. Vorig jaar daalde de gemiddelde kost voor het genereren van energie uit zonne-energie wereldwijd 17%, voor hernieuwbare energie uit wind zelfs 18% tot 28% voor offshore projecten.

Lees verder arrow
Nieuwe Apple campus voor 100% van groene stroom voorzien via zonnepanelen

19/05/2017

Nieuwe Apple campus voor 100% van groene stroom voorzien via zonnepanelen

De nieuwe Apple Campus 2, ook bekend als ‘het ruimteschip’ wordt het nieuwe hoofdkwartier van de Amerikaanse elektronicareus vanaf eind 2017. In totaal zullen er zo een 14.000 werknemers aan de slag gaan. Nu de bouw zo goed als klaar is, duiken er meer details op van het project. Zo is bekend geraakt dat de campus 100% van groene stroom voorzien zal zijn door zonnepanelen.

Lees verder arrow
Grootste drijvende zonnepanelen installatie in gebruik genomen

19/06/2017

Grootste drijvende zonnepanelen installatie in gebruik genomen

Huainan, wat tot voor kort het middelpunt was van de Chinese mijneconomie maakt een razendsnelle transformatie naar groene  en hernieuwbare energie. Een voormalige koolmijn, welke door overstromingen en regen omgetoverd werd tot een groot meer in enkele jaren tijd. Vandaag doet het meer dienst als grootste drijvende zonnepanelen installatie met een capaciteit van 40MW.

Lees verder arrow