Japan neemt zijn plannen om meer hernieuwbare energie op te weken zeer serieus na de ramp van Fukushima. Tegen 2030 hoopt het de groene energie productie te verdubbelen. Een manier hiervoor is de bouw van grote drijvende zonnepanelen centrales. Kyocera, zonnepanelen fabrikant uit Japan is de drijvende kracht achter dit noemenswaardig project.
Het idee om grote waterreservoirs of meren te bedekken met zonnepanelen is niet geheel verbazingwekkend. Japan is dicht bebouwt, veel land doet dienst als landbouwgrond en daarnaast zijn er ook de vele bergen waar zonnepanelen geen goede keuze zijn door meer schaduw, bomen en een moeilijke toegang. Daarnaast zorgt het water er ook voor dat de zonnepanelen langer koel blijven, waardoor ze beter gaan renderen. Lees hier waarom zonnepanelen beter renderen bij lagere temperaturen.
Maar ook het water baat hierbij. Vele meren verliezen door de warmere temperaturen veel water en het warmer water verhoogt de productie van algen. De zonnepanelen vormen schaduw en houden het water koeler waardoor er minder water verdampt en minder algen groeien.
Kyocera, de Japanse zonnepanelen fabrikant is de initiatiefnemer van dit project. Een eerste project welke al in opbouw is, is een drijvende zonnepanelen installatie met meer dan 9 100 zonnepanelen welke in totaal 2,860 MW aan elektriciteit leveren, wat voldoende is om 820 gezinnen in stroom te voorzen.
Maar daar blijft het niet bij. Een volgend project welke in maart 2016 van start gaat op de Yamakura dam reservoir naast Tokyo, zal bestaan uit maar liefst 50 000 zonnepanelen, goed voor 15,635 MW aan elektriciteit en meer dan 4 700 gezinnen aan stroom zal voorzien.