Bent u een zonnepanelen installateur?

Vliegtuig aangedreven door zonnepanelen op weg naar de stratosfeer

Reizen in de lucht met een vliegtuig aangedreven door zonnepanelen lijkt een toekomstdroom, maar kan binnenkort realiteit worden. Het bedrijf SolarStratos heeft een eerste succesvolle test uitgevoerd. Het uiteindelijke doel is het vliegtuig in de stratosfeer te krijgen wat de reikwijdte aanzienlijk moet verhogen.

SolarStratos vliegtuig

De resultaten van de eerste test worden momenteel bekeken. Het vliegtuig bereikte een hoogte van 300 meter en de vlucht duurde 7 minuten. Het uiteindelijke doel is een hoogte van 24,000 meter met een duur van 5 uur, dit alles via enkel zonne-energie door middel van zonnepanelen.

“Met dit ambitieus project willen we op lange termijn de deur openen naar commerciële vluchten voor private personen en wetenschappers. Voordien waren grote hoeveelheden helium nodig om deze hoogte te bereiken, hier hopen we verandering in te brengen met dit project.”

Om het gewicht zo laag mogelijk te houden, is er geen isolatie in de cabine. Hierdoor dienen piloten of passagier in the SolarStratos een ruimtepak te dragen gezien de temperaturen op 24,000 meter hoogte -70 graden Celcius bedragen.

Niet de eerste

Met het SolarStratos project is er nu ook concurrentie voor de Solar Impulse 2, welke in juli 2016 de Atlantische Oceaan overstak enkel op zonnepanelen energie. De vlucht van 4523KM nam 62 uur in beslag, met in totaal 5 piloten.

Zonnepaneel dat elektriciteit opwekt uit ... regenwater!
Zonnepaneel dat elektriciteit opwekt uit ... regenwater!

06/03/2017

De zonnepanelen technologie staat niet stil. Tot nu toe was zonlicht nodig om elektriciteit op te wekken, maar daar komt nu verandering in. Een team Chinese wetenschappers heeft een zonnepaneel ontwikkelt welke nu ook energie kan opwekken uit, jawel, regen. Ideaal voor België! 

Lees verder
Nieuwe Apple campus voor 100% van groene stroom voorzien via zonnepanelen
Nieuwe Apple campus voor 100% van groene stroom voorzien via zonnepanelen

19/05/2017

De nieuwe Apple Campus 2, ook bekend als ‘het ruimteschip’ wordt het nieuwe hoofdkwartier van de Amerikaanse elektronicareus vanaf eind 2017. In totaal zullen er zo een 14.000 werknemers aan de slag gaan. Nu de bouw zo goed als klaar is, duiken er meer details op van het project. Zo is bekend geraakt dat de campus 100% van groene stroom voorzien zal zijn door zonnepanelen.

Lees verder
Grootste drijvende zonnepanelen installatie in gebruik genomen
Grootste drijvende zonnepanelen installatie in gebruik genomen

19/06/2017

Huainan, wat tot voor kort het middelpunt was van de Chinese mijneconomie maakt een razendsnelle transformatie naar groene  en hernieuwbare energie. Een voormalige koolmijn, welke door overstromingen en regen omgetoverd werd tot een groot meer in enkele jaren tijd. Vandaag doet het meer dienst als grootste drijvende zonnepanelen installatie met een capaciteit van 40MW.

Lees verder
NASA test uitvouwbaar zonnepaneel in de ruimte
NASA test uitvouwbaar zonnepaneel in de ruimte

27/06/2017

NASA heeft met wisselend succes een uitvouwbaar zonnepaneel getest in de ruimte. De ROSA (Roll Out Solar Array) is veel lichter dan de andere ruimte-zonnepanelen en doordat het opgevouwd kan worden op een cilinder is het makkelijker te transporteren. De technologie zou bemande Mars missies makkelijker kunnen maken, gezien voldoende energie opwekken het grootste pijnpunt is bij dit soort missies.

Lees verder