De zonnepanelen technologie staat niet stil. Tot nu toe was zonlicht nodig om elektriciteit op te wekken, maar daar komt nu verandering in. Een team Chinese wetenschappers heeft een zonnepaneel ontwikkelt welke nu ook energie kan opwekken uit, jawel, regen. Ideaal voor België!
De werking van dit zonnepaneel, of noem het maar een regenpaneel, is vrij eenvoudig. De zonnecel is uitgerust met een dun laagje grafeen welke een chemische reactie veroorzaakt wanneer het in aanraking komt met de positieve en negatieve ionen in regenwater. Deze chemische reactie zorgt voor elektrische impulsen. Dit chemische proces noemt men valentiebindingstheorie (Lewisstructuur), ontdekt door Gilbert Lewis in 1916.
Aan het rendement kan wel nog gewerkt worden. Met een maximaal rendement van 6.53% ligt dit heel wat lager dan het rendement van zonnepanelen welke rond de 22% ligt voor de betere zonnepanelen. Maar het idee om ook op regendagen energie op te wekken uit dezelfde zonnepanelen opent heel wat deuren.
Wanneer de eerste zonnepanelen met grafeen worden uitgerust is nog niet bekend, momenteel is dit nog maar een proof of concept en zal de technologie nog enkele jaren verder worden ontwikkeld alvorens op commerciële zonnepanelen te worden ingebouwd.