Menu

NASA test uitvouwbaar zonnepaneel in de ruimte

NASA heeft met wisselend succes een uitvouwbaar zonnepaneel getest in de ruimte. De ROSA (Roll Out Solar Array) is veel lichter dan de andere ruimte-zonnepanelen en doordat het opgevouwd kan worden op een cilinder is het makkelijker te transporteren. De technologie zou bemande Mars missies makkelijker kunnen maken, gezien voldoende energie opwekken het grootste pijnpunt is bij dit soort missies.

Een tijdje geleden berichtten we al over printbare zonnepanelen op plastic film. De techniek welke NASA gebruikt is vrij gelijkaardig. Het is ook de eerste keer dat het in de ruimte wordt getest. De zonnepanelen worden in ruimte getransporteerd in een cilinder en worden dan uitgevouwd. De zonnepanelen zijn enkele millimeter dik.

“De zonnepanelen zijn enkele millimeters dik. Doordat het zo dun is, warmt het snel op. Dit resulteert in meer last op het ruimtevaartuig waardoor het uit koers kan geraken en het traject moet worden aangepast. Ook het uitrollen is een delicaat proces.”
Jeremy Banik

De technologie van opvouwbare en uitvouwbare zonnepanelen kan een grote impact hebben op ruimtevaart. Doordat heel wat meer elektriciteit kan worden opgewekt en getransporteerd, zouden reizen naar Mars met astronauten heel wat eenvoudiger worden. Een ROSA zonnepaneel is 20% lichter en meer dan vier keer zo compact om te vervoeren, waardoor het potentieel ervan enorm is.

Het zonnepaneel werd uitgerold op de Canadarm2 op het ISS en werd gedurende zeven dagen getest op duurbaarheid, rendement en hoe het zonnepaneel het traject van een ruimtevaartuig beïnvloedt aangezien het meer vibratie veroorzaakt. Alle tests verliepen zoals gewenst maar bij het terugvouwen van de zonnepanelen liep het mis. Het mechanisme voor het invouwen van de zonnepanelen reageerde niet waardoor werd beslist om de ROSA los te koppelen van de Canadarm2.

Het moment waarop ROSA wordt losgekoppeld van de Canadarm2

De ROSA werd vervoerd door de SpaceX Dragon, een herbruikbaar ruimtevaartuig welke cargo en astronauten kan vervoeren. Het doel was om de ROSA weer op te vouwen en in de SpaceX Dragon te plaatsen voor transport terug naar de aarde en het uitlezen van de data. 

Vergelijk offertes en bespaar tot 30%

Relevant nieuws

Deze nieuwe zonnepanelen kunnen worden opgevouwd en zijn onbreekbaar!

22/02/2017

Deze nieuwe zonnepanelen kunnen worden opgevouwd en zijn onbreekbaar!

Een klassiek zonnepaneel is niet meteen gekend om zijn transporteerbaarheid met zijn afmetingen van 1m op 1.65m en een gewicht rond de 20kg. Een nieuw type zonnepaneel ontwikkeld door mPower Technology wil hier verandering in brengen. Dit zonnepaneel bestaat uit mini-zonnecellen kleiner dan een sneeuwvlokje. De cellen worden gemaakt uit hoogrendement silicium. Daardoor zijn ze niet enkel klein en fexibel maar behalen ook een mooi rendement waardoor ze voor heel wat interessante toepassingen zoals kledij, ruimtevaart en off-grid dorpen.

Lees verder arrow
Zonnepaneel dat elektriciteit opwekt uit ... regenwater!

06/03/2017

Zonnepaneel dat elektriciteit opwekt uit ... regenwater!

De zonnepanelen technologie staat niet stil. Tot nu toe was zonlicht nodig om elektriciteit op te wekken, maar daar komt nu verandering in. Een team Chinese wetenschappers heeft een zonnepaneel ontwikkelt welke nu ook energie kan opwekken uit, jawel, regen. Ideaal voor België! 

Lees verder arrow
MIT-startup ontwikkeld camouflage zonnepaneel

05/06/2017

MIT-startup ontwikkeld camouflage zonnepaneel

De esthetische kant van zonnepanelen zijn vaak een discussie en reden om geen zonnepanelen te laten plaatsen. Zo passen ze vaak niet bij de ‘look’ van het huis, zeker bij klassieke woningen met (kleien) dakpannen. Sistine Solar, een nieuwe start-up gestart in de bekende MIT universiteit wil hier verandering in brengen door zonnepanelen te camoufleren in dezelfde stijl als het dak. 

Lees verder arrow
Nieuwe technologie maakt printen van zonnepanelen mogelijk

22/06/2017

Nieuwe technologie maakt printen van zonnepanelen mogelijk

In de Universiteit van Newcastle (Australië) wordt gewerkt aan een nieuwe technologie welke het mogelijk maakt zonnepanelen op plastic film te printen met speciale ‘zonnepanelen inkt’ welke elektrische conductors bevat. De film is zo licht en resistent dat het op rollen kan gedraaid worden, waardoor transport eenvoudig is en ze snel kunnen worden uitgerold bijvoorbeeld bij natuurrampen en nog tal van andere toepassingen.

Lees verder arrow