Menu

Nieuwe Apple campus voor 100% van groene stroom voorzien via zonnepanelen

De nieuwe Apple Campus 2, ook bekend als ‘het ruimteschip’ wordt het nieuwe hoofdkwartier van de Amerikaanse elektronicareus vanaf eind 2017. In totaal zullen er zo een 14.000 werknemers aan de slag gaan. Nu de bouw zo goed als klaar is, duiken er meer details op van het project. Zo is bekend geraakt dat de campus 100% van groene stroom voorzien zal zijn door zonnepanelen.

De zonnepanelen installatie van de nieuwe Apple Campus

Nog meer verrassend is dat het bedrijf hiervoor een nieuw bedrijf heeft opgestart genaamd “Apple Energy”. Dit is een energiebedrijf welke zijn eigen stroom opwekt door de zonnepanelen bovenop de campus. Hierdoor is het ook mogelijk overtollige elektriciteit te verkopen aan particulieren en bedrijven in de omgeving van het bedrijf! Dit is trouwens niet het eerste bedrijf in de Verenigde Staten welke gelijkaardig doet. Ook technologiereus Google, Ikea, Walmart en andere retailers doen dit reeds. Walmart is tot dusver de leider met meer dan 140MW aan eigen stroomvoorziening, al is dit wel gespreid over enkele duizenden winkels.

In totaal wordt er voor bijna 80 000 vierkante meter aan zonnepanelen geplaatst bovenop het gebouw. Dat komt overeen met ongeveer 46000 zonnepanelen of een installatie welke jaarlijs rond de 17MW aan elektriciteit kan leveren bovenop de 60MW welke het momenteel al heeft geïnstalleerd in andere kantoren en Apple Stores.

We zijn bijna klaar met de bouw van het groenste gebouw ter wereld. Naast de energie uit zonnepanelen is het gebouw zo gebouwd dat gedurende driekwart van het jaar geen airconditioning nodig is, ventilatie en koeling van het gebouw zal natuurlijk gebeuren en werd ontworpen door aerodynamica ingenieurs actief in de Formule-1. In totaal worden er rond de campus ook meer dan 7000 bomen geplant.

Time Cook, Apple CEO

Het totale kostenplaatje van het gebouw bedraagt naar verluid meer dan $5 Biljoen en is het droomproject van Steve Jobs,  oud Apple eigenaar en  CEO welke overleed in 2011 n a een slepende ziekte.

kWh/jaar

  Ik aanvaard de Algemene voorwaarden

Relevant nieuws

Twee op drie nieuwbouwwoningen voorzien van zonnepanelen

25/09/2021

Twee op drie nieuwbouwwoningen voorzien van zonnepanelen

Bij nieuwbouwwoningen kiest maar liefst twee van de drie eigenaren voor zonnepanelen. Enerzijds omdat zonnepanelen nu rendabel zijn zonder subsidie en anderzijds om te voldoen aan de nieuwe EPB eisen. Daarnaast zijn zonnepanelen ook de slimste manier om een E-peil premie te krijgen.

Lees verder arrow
Tesla voorziet Kauai (Hawaii) van groene stroom

25/09/2021

Tesla voorziet Kauai (Hawaii) van groene stroom

Tesla, het bedrijf dat naast elektrische auto’s ook batterijen en zonnepanelen vervaardigd sinds de acquisitie van dochterbedrijf SolarCity, heeft op het eiland Kauai (Hawaii) een zonnepanelen installatie afgeleverd van 20MWh met een batterij opslag van 52MW.

Lees verder arrow
Zonnepanelen markt groeit met 9% in 2017

25/09/2021

Zonnepanelen markt groeit met 9% in 2017

In 2016 werd er in totaal voor 78GW aan zonnepanelen geplaatst wereldwijd (dat zijn ongeveer 260 miljoen zonnepanelen!). Ook in 2017 zet de groei in zonnepanelen zich verder en wordt wereldwijd een stijging van 9% verwacht tegenover 2016. Opvallend is wel dat in sommige Europese landen er een daling verwacht wordt. Vooral China zorgt voor de groei in 2017.

Lees verder arrow
Energie uit zonnepanelen is nu wereldwijd de grootst groeiende energiebron

25/09/2021

Energie uit zonnepanelen is nu wereldwijd de grootst groeiende energiebron

Terwijl de investeringen in hernieuwbare energie vorig jaar licht daalden, vooral bij niet-gesubsidieerde initiatieven, blijven zonnepanelen installaties de populairste investering in de energiemarkt. Vorig jaar daalde de gemiddelde kost voor het genereren van energie uit zonne-energie wereldwijd 17%, voor hernieuwbare energie uit wind zelfs 18% tot 28% voor offshore projecten.

Lees verder arrow