Menu

Hoger rendement van zonnepanelen door middel van doorzichtige coating

Ingenieurs van Stanford hebben een doorzichtige coating ontwikkeld welke op de zonnepanelen wordt aangebracht en het rendement aanzienlijk verhoogt. Deze coating bestaat uit een dunne laag speciale silicium welke licht doorlaat maar niet UV straling, wat resulteert in een koeler zonnepaneel wat het rendement ten goede komt.

Bij de tests uitgevoerd door Stanford Univesity, brachten de onderzoekers de coating direct aan op de zonnepanelen. Deze speciale coating verlaagt de temperatuur tot 13 graden Celcius. Het gevolg hiervan is dat de zonnepaelen een hoger rendement bereiken, vooral bij warme temperaturen. "Zonnepanelen worden het best direct op de zon geplaatst voor maximale opbrengst. Maar dit zorgt er ook voor dat de zonnepanelen aanzienlijk ophitten waardoor hun rendement verlaagt" aldus S. Fan, bedenker van de coating.

De coating zorgt ervoor dat zonlicht op de zonnepanelen instraalt, maar UV wordt teruggekaatst. Hierdoor blijven de zonnepanelen koeler. Het rendement van zonnepanelen verlaagt bij warme temperaturen. De reden hiervoor is dat UV een directe invloed op de elektronen heeft, welke resulteren in minder voltage en opbrengst in een zonnepaneel. Bij warme dagen in ons klimaat kan dat verlies oplopen tot meer dan 10%. De coating werkt het beste in zonnige warme klimaten met weinig bewolking.

Links de zonnepanelen met coating tijdens de studie

Een volgende stap is om deze coating op grote schaal te ontwikkelen waardoor het kan worden gebruikt bij de zonnepanelen fabrikanten. "Momenteel ligt de productieprijs van deze coating nog hoog, maar nieuwe technieken en machines zouden de prijs verder verlagen. Ik ben optimistisch." aldus Aaswath P. Raman, een van de onderzoekers verbonden bij deze nieuwe uitvinding. 

Andere toepassingen

Ook voor andere industriën is deze uitvinding goed nieuws. Denk maar aan de auto-industrie. Door een laag coating aan te brengen kunnen we de temperatuur van de wagen verlagen, waardoor de motor minder zwaar wordt belast.

Vergelijk offertes en bespaar tot 30%

Relevant nieuws

Zonnepanelen prijzen zakken met meer dan 40% tegen 2020

05/05/2016

Zonnepanelen prijzen zakken met meer dan 40% tegen 2020

Lagere productiekosten en installatiekosten staan aan de basis van de verdere prijsreductie voor zonnepanelen, zo blijkt een studie van “GTM Research”. Wereldwijd is de zonnepanelen markt goed voor meer dan 70 Biljoen US Dollar omzet

Lees verder arrow
Nieuw onderzoek van Harvard toont dat zonnepanelen bijdragen tot betere algemene gezondheid

03/05/2016

Nieuw onderzoek van Harvard toont dat zonnepanelen bijdragen tot betere algemene gezondheid

Energie opgewekt uit fossiele brandstoffen veroorzaakt schadelijke emissie, denkt u maar een de beelden van sterk vervuilde steden zoals Beijing. Maar ook dichterbij in Brussel kan u bij opeenvolgende windstille dagen met het blote oog de vervuiling en smog zien. Aangezien zonnepanelen volledig groene energie opwekken is er minder uitstoot, welke op zich schonere lucht levert en de algemene volksgezondheid verbetert, dat is wat een grootschalige studie van Harvard University heeft getoond.

Lees verder arrow
Zonnepaneel dat elektriciteit opwekt uit ... regenwater!

06/03/2017

Zonnepaneel dat elektriciteit opwekt uit ... regenwater!

De zonnepanelen technologie staat niet stil. Tot nu toe was zonlicht nodig om elektriciteit op te wekken, maar daar komt nu verandering in. Een team Chinese wetenschappers heeft een zonnepaneel ontwikkelt welke nu ook energie kan opwekken uit, jawel, regen. Ideaal voor België! 

Lees verder arrow