Menu

Zonnepanelen prijzen zakken met meer dan 40% tegen 2020

Lagere productiekosten en installatiekosten staan aan de basis van de verdere prijsreductie voor zonnepanelen, zo blijkt een studie van “GTM Research”. Wereldwijd is de zonnepanelen markt goed voor meer dan 70 Biljoen US Dollar omzet. Zelfs door de dalende prijzen is de markt sterk groeiende.

Tegenover 2007 is de prijs van zonnepanelen al met 70% gedaald, maar het laagste punt is nog niet bereikt, ook al is de daling minder sterk dan afgelopen jaren. De grootste oorzaken voor deze dalende prijzen zijn een beter productieproces wat de kost doet dalen, met enerzijds meer efficiënte zonnepanelen. Anderzijds worden zonnepanelen modules ook beter gebouwd als één geheel, waardoor de installatie eenvoudiger is en de prijs hiervoor ook daalt.

Zonnepanelen prijs en productie evolutie

Tegen 2020 zou de totale capaciteit van energie uit zonnepanelen met zo een 100% groeien, en de prijs met 40% dalen. Waar de gemiddelde prijs voor een Wattpiek wereldwijd ongeveer 1,5 Euro bedraagt, zal dit tegen 2020 dalen tot onder 1,1 Euro.  In België ligt dit bedrag wel hoger dan het gemiddelde, onder andere door een lagere opbrengst, maar de daling is wel in dezelfde lijn.

“Ook al zijn de dalende productieprijzen belangrijk, moet men ook rekening houden met technologische vooruitgang in de PV-markt zoals installaties welke in één geheel worden geproduceerd (red. panelen en omvormer samen) of installaties welke zonder stalen structuur kunnen geplaatst worden. Dit is de voornaamste reden van de prijsdaling” aldus auteur MJ Shiao welke de studie leidde. 

Tegen 2020 zal de totale zonnepanelen markt meer dan 100 Biljoen US Dollar waard zijn.

Vergelijk offertes en bespaar tot 30%

Relevant nieuws

Tesla CTO duidelijk: “Binnen 10 jaar goedkope elektriciteit dankzij zonnepanelen en batterijen"

04/05/2016

Tesla CTO duidelijk: “Binnen 10 jaar goedkope elektriciteit dankzij zonnepanelen en batterijen"

Energie opslag is een van de meest belangrijke componenten om zonnepanelen energie verder succesvol te maken. En dat is net waar Tesla aan werkt. Hun CTO Straubel is er dan ook van overtuigd: “Binnen 10 jaar zal het mogelijk zijn heel goedkope elektriciteit te produceren door batterijen en zonnepanelen samen te brengen. Een hele revolutie!”

Lees verder arrow
Wereld heeft jaarlijks nood aan 53GW nieuwe zonnepanelen energie om klimaatverandering te stoppen

02/05/2016

Wereld heeft jaarlijks nood aan 53GW nieuwe zonnepanelen energie om klimaatverandering te stoppen

Een nieuw rapport geschreven door de investeringsgroep Citigroup toont dat de wereld jaarlik gemiddeld 53GW aan zonnepanelen energie moet bijplaatsen om een gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen.

Lees verder arrow
Twee op drie nieuwbouwwoningen voorzien van zonnepanelen

15/02/2017

Twee op drie nieuwbouwwoningen voorzien van zonnepanelen

Bij nieuwbouwwoningen kiest maar liefst twee van de drie eigenaren voor zonnepanelen. Enerzijds omdat zonnepanelen nu rendabel zijn zonder subsidie en anderzijds om te voldoen aan de nieuwe EPB eisen. Daarnaast zijn zonnepanelen ook de slimste manier om een E-peil premie te krijgen.

Lees verder arrow