-
Mijn dak ligt naar het
- Noorden
- Oosten
- Zuiden
- Westen
-
De hellingsgraad van mijn dak is
- Zeer stijl(45°)
- Normaal (35°)
- Zwak (20°)
- Plat dak (0°)
-
Hoeveel schaduw krijgt uw dak?
- Geen
- Weinig
- Veel
-
Wat is uw jaarlijks elektriciteitsverbruik?
kWh per jaarDit komt overeen met het verbruik van een gezin van
-
Uw dak gegevens
Aan de hand van uw adres bepalen wij het aantal zonuren en berekenen uw zonnepanelen potentieel.
-
Uw e-mail adres
Aan de hand van de door jou ingevoerde gegevens sturen wij een gepersonaliseerde simulatie op van uw situatie.
-
Gratis Offertes
Samen met de simulatie welke wij u sturen ontvangt u vrijblijvend enkele scherpe offertes van installateurs in .
”Wij bevelen enkel installateurs aan welke door onze bezoekers positief werden beoordeeld. De gemiddelde score voor installateurs in bedraagt 4.7/5.”
Stefan Goessens
Zonnepanelen adviseur
-
We zoeken doorheen 250 installateurs
Op basis van uw gegevens zoeken we naar de meest geschikte installateurs geselecteerd op meer dan 20 criteria
- Installateurs in de regio van
- Score van 4.3/5 or hoger
- Voldoet aan onze 21 kwaliteitscriteria
Is het rendement van zonnepanelen lager bij warme temperaturen?
Ja! Te warme temperaturen beïnvloeden de opbrengst en rendement van zonnepanelen negatief.
Elk zonnepaneel wordt vooraleer het op de markt gebracht grondig getest. Deze test wordt ook wel “Standard Test Conditions” of kortweg STC genoemd. Deze condities zijn ongeveer de ideale testcondities waarbij zonnepanelen een maximaal rendement behalen:
- 25 graden temperatuur op de zonnepanelen
- Licht instraling van 1000 Watt per vierkante meter
- Luchtmassa van 1,5
Aan de hand van bovenstaande condities wordt dan het vermogen en opbrengst van het zonnepaneel bepaald. Uiteraard is het onmogelijk voor een zonnepanelen installatie om altijd deze ideale condities te verkrijgen door tal van factoren: bewolking, schaduw of warme temperaturen.
Op warme zomerdagen kan het rendement van de zonnepanelen installatie tot 15% dalen door de warme temperatuur
Om toch te weten hoe zonnepanelen renderen bij minder ideale condities is voor ieder zonnepaneel een datasheet beschikbaar. Hierop kan je afwijkingen zien van de ideale condities en hoe deze het rendement beïnvloeden.
Eén van deze gegevens is de Pmax temperatuur coëfficiënt. Dit cijfer wordt uitgedrukt in % en staat voor het rendementsverlies bij iedere graad over 25°C.
De meeste zonnepanelen hebben een Pmax tussen de 0,35% en 0,45%.
Een voorbeeld: Op een warme lentedag met 20°C bedraagt de temperatuur op de zonnepanelen ongeveer 45°C, dus ongeveer 25°C warmer dan de STC. Het zonnepaneel heeft een Pmax van 0,40%. Dit betekent dat het rendementsverlies (25 x 0,40%) 10% bedraagt. Dit is ongetwijfeld één van de grotere en minder gekende nadelen aan zonnepanelen.
Waarom?
Eerst en vooral, zonnepanelen zetten energie om uit zonlicht, niet temperatuur. De volledige reden waarom zonnepanelen minder goed renderen bij warme temperaturen is heel technisch en heeft te maken met fysica.
Zonlicht bestaat uit fotonen. Deze fotonen botsen in de zonnecel met electronen, waardoor deze opladen en er energie wordt opgewekt. Het verschil tussen fotonen en elektronen is de elektrische spanning, beter bekend als voltage. Hoe groter het verschil tussen fotonen en elektronen en hun energiewaarde, hoe harder ze botsen en hoe meer stroom er wordt opgewekt. Warmte beïnvloedt elektronen direct, waardoor het verschil tussen de fotonen en elektronen verkleint, wat resulteert in minder voltage en dus minder opbrengst!
Het belang van goede ventilatie
Wanneer u voor zonnepanelen kiest, is het een voordeel dat ze worden geplaatst daar waar ze goed geventileerd worden. Ventilatie en wind koelen de zonnepanelen af zodat ze ook maximaal renderen op warme en zonnige dagen.
Blijven mijn zonnepanelen werken bij stroomuitval?
Dit hangt af van de zonnepanelen installatie. Wanneer je zonnepanelen enkel aangesloten zijn op het elektriciteitsnet, werken zonnepanelen niet bij stroomuitval of panne.
Lees verderZijn zonnepanelen in 2017 nog interessant?
Zonnepanelen waren nog nooit zo goedkoop als in 2017! Met de stijgende elektriciteitsprijzen en een daling in zonnepanelen prijzen zijn ze nu heel profitabel.
Lees verderZijn zonnepanelen betrouwbaar?
Kort antwoord: Absoluut! Zonnepanelen bestaan uit weinig bewegende delen waardoor slijtage miniem is, je krijgt een garantie tot 25 jaar op vermogen en tiental op product en er is bijna geen onderhoud.
Lees verder