Menu

MIT-startup ontwikkeld camouflage zonnepaneel

De esthetische kant van zonnepanelen zijn vaak een discussie en reden om geen zonnepanelen te laten plaatsen. Zo passen ze vaak niet bij de ‘look’ van het huis, zeker bij klassieke woningen met (kleien) dakpannen. Sistine Solar, een nieuwe start-up gestart in de bekende MIT universiteit wil hier verandering in brengen door zonnepanelen te camoufleren in dezelfde stijl als het dak. 

Het bedrijf ontwikkelt zonnepanelen welke hetzelfde uitzicht als het dak kunnen aannemen. Dit wordt gedaan door een folie genaamd SolarSkin welke in het zonnepaneel wordt aangebracht terwijl deze het rendement niet negatief beïnvloedt. Een leuk detail is dat niet enkel de look van de dakpannen kunnen worden nagebootst, maar andere prints ook mogelijk, zoals een bedrijfslogo of gras voor zonnepanelen welke op de grond worden geplaatst of naast de weg.

De zonnepanelen zijn iets duurder dan de klassieke zonnepanelen, in totaal kosten ze ongeveer 10% meer. De eerste installaties werden ondertussen geplaatst en het bedrijf kan de aanvragen niet meer bijhouden en inmiddels is er een wachtlijst met 200 geïnteresseerden.

Wij zijn ervan overtuigd dat ons product de markt zal veranderen. Veel huiseigenaren willen hun energiefactuur verlagen via zonnepanelen maar zijn ook bekommerd over de esthetische kant van de woning, iets wat vaak botst met zonnepanelen
- Senthil Balasubramanian

Het bedrijf treedt hiermee in directe competitie met Tesla, welke verleden jaar de geïntegreerde dakpannen zonnepanelen uitbracht. Bij Tesla bestaan de dakpannen zelf uit zonnepanelen, waar bij Sistine Solar de zonnepanelen nog altijd op het dak worden geplaatst zoals bij een klassieke zonnepanelen installatie.

kWh/jaar

  Ik aanvaard de Algemene voorwaarden

Relevant nieuws

Hoger rendement van zonnepanelen door middel van doorzichtige coating

16/09/2021

Hoger rendement van zonnepanelen door middel van doorzichtige coating

Ingenieurs van Stanford hebben een doorzichtige coating ontwikkeld welke op de zonnepanelen wordt aangebracht en het rendement aanzienlijk verhoogt. Deze coating bestaat uit een dunne laag speciale silicium welke licht doorlaat maar niet UV straling, wat resulteert in een koeler zonnepaneel wat het rendement ten goede komt.

Lees verder arrow
Nieuw onderzoek van Harvard toont dat zonnepanelen bijdragen tot betere algemene gezondheid

16/09/2021

Nieuw onderzoek van Harvard toont dat zonnepanelen bijdragen tot betere algemene gezondheid

Energie opgewekt uit fossiele brandstoffen veroorzaakt schadelijke emissie, denkt u maar een de beelden van sterk vervuilde steden zoals Beijing. Maar ook dichterbij in Brussel kan u bij opeenvolgende windstille dagen met het blote oog de vervuiling en smog zien. Aangezien zonnepanelen volledig groene energie opwekken is er minder uitstoot, welke op zich schonere lucht levert en de algemene volksgezondheid verbetert, dat is wat een grootschalige studie van Harvard University heeft getoond.

Lees verder arrow
Tesla begint met het aannemen van bestellingen voor zonnepanelen dakpannen

16/09/2021

Tesla begint met het aannemen van bestellingen voor zonnepanelen dakpannen

In oktober 2016 stelde Tesla hun geïntegreerde zonnepanelen welke ingebouwd worden in de dakpannen. Dit gebeurde samen met de acquisitie van SolarCity door Tesla. De dakpannen komen in vier verschillende uitvoeringen en zien er vrijwel hetzelfde uit als gewone dakpannen.

Lees verder arrow
Tesla ontwikkelt samen met Panasonic ‘esthetische zonnepanelen’

16/09/2021

Tesla ontwikkelt samen met Panasonic ‘esthetische zonnepanelen’

Tesla heeft in alle stilte samen gewerkt met Panasonic voor de lancering van een nieuw zonnepaneel. Dit zonnepaneel wordt gekenmerkt door zijn esthetische uitvoering, veel dunner dan een normaal zonnepaneel, zonder scherpe randen en met een minimum aan montagemateriaal vereist. Dit alles maakt ze meer esthetisch tegenover klassieke zonnepanelen. De zonnepanelen behalen een zeer hoog rendement van 21.7%, waardoor het een hoogrendement paneel is.

Lees verder arrow