Bent u een zonnepanelen installateur?

Zijn zonnepanelen in 2017 nog interessant?

​Ja! Maar graag verschaffen we wat meer informatie waarom in 2017 de vraag naar zonnepanelen verder blijft stijgen. De zonnepanelen markt wordt volwassen en de prijs van een installatie blijft ongewijzigd terwijl het rendement en de technologie steeds verder blijft verbeteren. Daarnaast is er ook in 2017 een verdere stijging in energieprijzen. Tenslotte zijn zonnepanelen ook uiterst interessant om uw E-peil te doen dalen.

Belangrijk: Hieronder worden zonnepanelen in 2017 besproken. Lees onze kijk op 2018: Zijn zonnepanelen in 2018 nog interessant?

Veranderingen in 2017

Voor zonnepanelen verandert er zelf weinig, maar zoals steeds is de hele energiemarkt steeds in beweging in Belgie en Vlaanderen. De grote veranderingen zijn:

 • Prijsstijging van elektriciteit
  • Stijging in distributienettarieven
  • Stijging prosumententarief
 • Energielening
 • Totaalrenovatiebonus

Elektriciteit prijzen blijven verder stijgen in 2017

Terwijl 2016 al een recordstijging had in elektriciteit prijzen, blijven ze in 2017 nog verder stijgen. Begin 2016 kostte een kWh nog gemiddeld 0,25 Euro, begin 2017 is dit 0,28 Euro, een stijging van 11%! Deze prijsstijging komt onder andere door het prosumententarief, energieheffing (de zogenaamde Turteltaks) en indexstijging en een stijging in de distributienettarieven.

Distributienettarieven in 2017

De distributienettarieven voor elektriciteit stijgen gemiddeld ongeveer 45 euro. Het distributienettarief is wat u betaalt aan uw netbeheerder voor het aanbrengen van de elektriciteit tot bij uw huis, zeg maar het transport en infrastructuur ervan. 

Distributienettarieven in 2017

Bij elke netbeheerder buiten Imewo (noorden van Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen) waar de prijzen dezelfde blijven is er dus een sterke stijging merkbaar. Gemiddeld stijgt de prijs met 45 euro, met uitschieters Gaselwest (stijging van 68 Euro) en Iveg (stijging van 76 Euro). De 3 duurste netbeheerders zijn Gaselwest, Sibelgas, Iveg Iveka en Iverlek.

Prosumententarief in 2017

Eigenaars van zonnepanelen installaties met een terugdraaiende teller betalen sinds 2015 een zogenaamd prosumententarief. Dit bedrag wordt bij eigenaars van zonnepanelen automatisch in rekening gebracht op de elektriciteitfactuur.

Jammer genoeg stijgt dit bedrag in 2017. Waar een zonnepanelen eigenaar gemiddeld in 2016 nog 95 Euro betaalde per 1000kW is dit vanaf 2017 104 Euro per 1000kW. Voor een gemiddelde zonnepanelen installatie welke 3500 kWh per jaar oplevert is dit een stijging van ongeveer 32 Euro, wat tegenover de verde stijging van de elektriciteit prijzen al bij al goed meevalt.

Prosumententarieven in 2017

Ook hier is Gaselwest veruit de duurste. Bij een gemiddelde zonnepanelen installatie van 4kWp (3.5kW omvormer) zal je bij Gaselwest dus 448 Euro toelage betalen aan prosumententarief, terwijl dit bij Inter-Energa 311 Euro zal zijn.

Energielening

Om particulieren te stimuleren bij het aanschaffen van zonnepanelen is er de zogenaamde energielening. Deze energielening is niet een initiatief van de overheid maar wel van de banken. Onder andere BNP Paribas, ING en Bpost Bank bieden particulieren een energielening aan met een rente onder de 2 procent. Met het natuurlijke rendement van zonnepanelen en de steeds kortere terugverdientijd van een installatie is dit een interessante. Deze energielening kan ook gebruikt worden voor isolatie en warmtepompen of hoogrendementsglas.

Totaalrenovatiebonus

De zogenaamde energiepremies veranderen in 2017 naar een totaalrenovatiebonus. Zonnepanelen komen niet in aanmerking voor deze premie. De totaalrenovatiebonus geldt wel voor het renoveren van dak, beglazing, muurisolatie, vloerisolatie, warmtepomp, zonneboiler of het plaatsen van ventilatie.

Zonnepanelen subsidies in 2017

Voor 2017 zijn er geen nieuwe subsidies voor zonnepanelen. Zonnepanelen zijn inmiddels een interessante investering welke zich eenvoudig terugbetalen zonder directe subsidies. De groenestroomcertificaten voor zonnepanelen installaties voor juni 2015 blijven behouden maar dalen zoals elk jaar verder in waarde.

E-peil premie

Zonnepanelen dragen wel bij tot het bekomen van een lager E-peil. Alle woningen welke gerenoveerd worden of voor nieuwbouwaanvragen dienen te voldoen aan e-peil van 50 in 2017 en tegen 2020 zelfs 30. 

Voor nieuwbouwwingen kan u een e-peilpremie aanvragen welke voor onder andere zonnepanelen gebruikt kunnen worden. Zonnepanelen kunnen een grote daling in e-peil betekenen. De zonnepanelen installatie dient wel aan enkele maatregelen te voldoen:

 • Minstens 7 (voor 1 januari 2016) of 10 kWh (na 1 januari 2016) per jaar per vierkante meter
 • Installatie dient zuidelijk, westelijk of oostelijk geplaatst te worden
 • Een hellingsgraad tussen de 0 en 70 graden

Ook al zijn zonnepanelen een dure methode om het e-peil te doen dalen, het kan wel een groot verschil betekenen. Zo kan een woning zonder zonder zonnepanelen een e-peil van 40 hebben en met een installatie van 3500 kWh kan deze dalen tot een e-peil van 20. Een e-peil onder de 20 betekent dat er gedurende 5 jaar geen onroerende voorheffing dient betaald te worden en dat u ook in aanmerking komt voor een e-peil premie van 1800 Euro. Voor elk punt onder de 20 ontvangt u ook 50 Euro.

Bij een nieuwbouwwoning is het dus zeker interessant een zonnepanelen installatie te plaatsen! De beste optie is om dit te bekijken met uw architect. U dient wel te weten dat de nieuwbouwaanvraag voor 31 december dient plaatsgevonden te hebben. De epeil premies worden in 2017 hervormd.

Ontdek in 30 seconden hoeveel u kan besparen met zonnepanelen
 • Mijn dak ligt naar het

  • Noorden
  • Oosten
  • Zuiden
  • Westen
 • De hellingsgraad van mijn dak is

  • Zeer stijl(45°)
  • Normaal (35°)
  • Zwak (20°)
  • Plat dak (0°)
 • Hoeveel schaduw krijgt uw dak?

  • Geen
  • Weinig
  • Veel
 • Wat is uw jaarlijks elektriciteitsverbruik?

  kWh per jaar

  Dit komt overeen met het verbruik van een gezin van

 • Uw dak gegevens

  Aan de hand van uw adres bepalen wij het aantal zonuren en berekenen uw zonnepanelen potentieel.

 • Uw e-mail adres

  Aan de hand van de door jou ingevoerde gegevens sturen wij een gepersonaliseerde simulatie op van uw situatie.

 • Gratis Offertes

  Samen met de simulatie welke wij u sturen ontvangt u vrijblijvend enkele scherpe offertes van installateurs in .


  Zonnepanelen adviseur photo

  ”Wij bevelen enkel installateurs aan welke door onze bezoekers positief werden beoordeeld. De gemiddelde score voor installateurs in bedraagt 4.7/5.

  Stefan Goessens

  Zonnepanelen adviseur

 • We zoeken doorheen 250 installateurs

  Op basis van uw gegevens zoeken we naar de meest geschikte installateurs geselecteerd op meer dan 20 criteria

  • Installateurs in de regio van
  • Score van 4.3/5 or hoger
  • Voldoet aan onze 21 kwaliteitscriteria
23%

Zonnepanelen prijzen in 2017

Ook in 2017 is er een lichte daling in de zonnepanelen prijzen voor een zonnepanelen installatie. De prijzen liggen nu vrij stabiel, wat betekent dat de  zonnepanelenmarkt volwassen wordt.

Tegenover 2010 kost een zonnepanelen installatie zowat de helft, waardoor de zichzelf nog sneller terugbetalen zonder subsidies en andere maatregelen van de overheid. Tijdens onze jaarlijks steekproef, waarbij we bij verschillende zonnepanelen installateurs een offerte hebben aangevraagd zien we dat de prijs dalen met 3%.

De aangevraagde offerte bedroeg een installatie van 4kWp, welke ongeveer 3600kWh aan elektriciteit levert. Dit stemt overeen met het verbruik van een gemiddeld Vlaams gezin met 2 volwassenen en één kind. Bij de in totaal 11 offertes welke willekeurig werden aangevraagd bij verschillende zonnepanelen installateurs over heel Vlaanderen, kwamen we op een gemiddelde prijs van 6.311 Euro, dit is een daling van 189 Euro tegenover 2016. In procent betekend dit een daling van 3%. Met een verdere stijging in elektriciteitsprijzen worden zonnepanelen alsmaar een meer interessante investering.

Naarmate men een grotere installatie wenst zal de kostprijs verder zakken, gezien de montage een belangrijk deel van de prijs bedraagt.

Daarnaast evolueert de technologie ook alsmaar. Elk jaar, zelfs om de enkele maanden is er ergens wel een nieuw record in het rendement welke zonnepanelen kunnen behalen. In 2016 ging deze titel van SolarCity (red. het bedrijf van Elon Musk, tevens oprichter van Tesla) naar het Chinese Trina Solar.

Terugverdientijd van zonnepanelen in 2017

Zoals elk jaar maken we graag een berekening van de terugverdientijd van een zonnepanelen installatie. Deze berekening wordt gemaakt aan de tarieven en bekende gegevens van vandaag in elektriciteitsprijs en installatie prijs. Dit is ook berekend aan het gemiddelde distributienttarief en prosumententarief voor Vlaanderen, afhankelijk van uw netbeheerde kan dit hoger of lager zijn.  Ten slotte houdt onze berekening van de terugverdientijd geen rekening met de sterk stijgende elektriciteitsprijzen en licht dalende installatiekosten van zonnepanelen welke zich verder zullen doorzetten. Daardoor zal de terugverdientijd in realiteit nog iets lager liggen dan onze berekening. 

Deze berekening wordt gemaakt aan de hand van het verbruik van een gemiddeld gezin.

Zonnepanelen installatie prijs: 6.311 Euro
Elektriciteitsfactuur op jaarbasis: 1183 Euro
Prosumententarief: 104x4= 416 Euro (berekend voor een omvormer met capaciteit van 4kW)

Berekening: 6311/(1183-416)= 8.2 jaar

Na iets meer dan 8 jaar is de zonnepanelen installatie profitabel en is uw elektriciteit volledig gratis. Wanneer je weet dat een gemiddelde installatie zonder problemen tot 25 jaar zal werken, betekent dit bijna 17 jaar aan gratis elektriciteit. Het enige onderdeel welke aan vervanging toe is na 10 tot 12 jaar is de omvormer. Een omvormer kost ongeveer 1200 Euro, wat overeenkomt met de elektriciteit factuur van één jaar. Dit betekent nog steeds bijna 16 jaar aan gratis stroom voor een zonnepanelen installatie.

Bij een grotere installatie zal de terugverdientijd nog lager liggen, maar bij een kleinere zonnepanelen installatie een stuk hoger. 

16 jaar aan gratis stroom komt overeen in een winst van 18.928 Euro. Dit is een jaarlijks rendement van ongeveer 6% op uw investering van 6 311 Euro.

Ontdek in 30 seconden hoeveel u kan besparen met zonnepanelen
 • Mijn dak ligt naar het

  • Noorden
  • Oosten
  • Zuiden
  • Westen
23%

Wel of geen zonnepanelen in 2017?

De grote vraag is dan ook of zonnepanelen een interessante investering zijn in 2017 of het loont om nog verder te wachten. De prijsdaling is gestopt en het is het wachten op verdere dalingen van enkele procent punten niet waard tegenover het financieel rendement van zonnepanelen en de stijgende energieprijzen. Ons advies is dus ook dat wanneer u nadenkt over zonnepanelen, 2017 het beste jaar tot nu toe is om zonnepanelen te plaatsen. De technologie is nu helemaal op punt, de meeste installateurs hebben een naam en kennis opgebouwd en de meeste slechte merken van zonnepanelen zijn nu ook uit de markt.

Om een beter idee te hebben is het interessant te gaan vergelijken wat u met hetzelfde budget kan doen en wat uw rendement hierbij bedraagt.

Spaarboekje of zonnepanelen?

In 2017 is er geen enkel spaarboekje in België dat een rente boven de 1% garandeert. Voor dezelfde investering als de prijs van een zonnepanelen installatie, met name 6 311 Euro maakt u na 25 jaar net geen 1400 Euro winst. Rekening houdende met de inflatie betekent dit zelfs een netto verlies. Dit is voor het best renderende spaarboekje welke u 0,80 procent oplevert.

Beleggen of zonnepanelen?

Ook al zijn sommige aandelen momenteel zeer interessant, was er in 2016 niet veel te verdienen op de beurs. Zo leed de BEL20 een verlies van 1% op in het jaar 2016. Met de onzekerheden in Europe na Brexit en de politieke koerswijziging in Amerika blijft de beurs een riskante zet. Met een bedrag van iets over de 6000 euro is het ook moeilijk om veel winsten te halen door de hoge kosten en belastingen. Daarom denken we dat zonnepanelen een veel betere investering zijn en waar u met een gerust hart kan van genieten.

Trends voor 2017

Ook 2017 wordt weer razend interessant voor de zonnepanelen sector, vooral op wereldwijde schaal dan. 2016 werd gekenmerkt door tal van records zoals dat van Trina Solar en SolarCity, een weg bestaande uit zonnepanelen, een dak bestaande uit enkel zonnepanelen en de Powerwall van Tesla en zo veel meer.

Hieronder een kijkje wat wij denken wat 2017 in petto heeft.

Stabiele prijzen en volwassen markt

In Vlaanderen zijn de prijzen voor een zonnepanelen installatie nu vrij stabiel. In iets meer dan 5 jaar tijd zijn de prijzen gehalveerd, maar deze tijden zijn nu voorbij. Voor zij die gewacht hebben om een installatie tot de prijzen verder dalen, doen er goed aan nu rond te kijken en offertes aan te vragen. Wij verwachten vrijwel geen prijsdaling voor dit jaar.

De stabiele prijzen duiden op een markt die volwassen wordt, de meeste ‘cowboys’ waar vroeger nog sprake over was zijn nu uit de markt en de meeste zonnepanelen installateurs hebben inmiddels een goede naam en kennis opgebouwd in een toch nog altijd nieuwe markt.

Nieuwe records in rendement

De records in rendement van zonnepanelen welke in 2016 behaalt werden, worden dit jaar verder verpulvert. Er is een echte positieve strijd bezig tussen Amerika en China. Waar Chinese zonnepanelen vroeger nog een slechte reputatie kregen, is dit nu helemaal verleden tijd. Er wordt meer en meer gefocust op hoogrendement zonnepanelen. Deze zonnepanelen zijn duurder maar leveren wel een veel hoger rendement op. Deze nieuwe technologie, beter bekend als PERC (Passivated Emitter Rear Cell), heeft een extra laag tussen welke het zonlicht nog beter absorbeert wat resulteert in meer energie en een hoger rendement. Deze technologie is nog maar recent maar zal de komende jaren het rendement verder doen stijgen bij commerciële zonnepanelen.

De PERC technologie zou op lange termijn het zonnepanelen rendement tot 1% kunnen vergroten en daarmee zelfs de kaap van 25% behalen voor commerciële zonnepanelen de komende jaren.

Wij verwachten dat er de komende maanden ergens een nieuw persbericht zal verschijnen van één van de grote spelers zoals REC, SunPower, SolarCity/Tesla, Canadian Solar of Trina Solar met een nieuw record.

Opkomst van de batterijen (maar nog te vroeg voor echte doorbraak)

2017 wordt het jaar van de zonnepanelen batterijen! Ook hier is een echte race aan de gang, met vooral Tesla als koploper. In oktober 2016 kwam Tesla met de tweede generatie Powerwall, welke een dubbele opslagcapaciteit heeft dan de eerste generatie. Met een capaciteit van 13,5 kWh, kan de Powerwall 2, alle elektriciteit voorzien bij een normaal verbruik voor anderhalve dag. 

Ook SMA, het merk bekend van de oerdegelijke omvormers voor zonnepanelen, werpt zich volop in de strijd. Hun systeem combineert omvormer en opslag in één

Momenteel is een zonnepanelen systeem met batterijen vrij duur, vooral door de prijs van de batterij. Verwacht wordt wel dat de prijzen voor batterijen sterk zullen dalen en de technologie zich razend snel zal ontwikkelen. Een studie van Deutsche Bank verwacht dat de prijs van batterij opslag per jaar met 20% tot 30% zal dalen, dit vooral door de verbeterende technologie en dalende productieprijs. De opkomst en concurrentiestrijd is dus zeker een goed teken maar het is nog veel te vroeg voor een echte doorbraak en voor een systeem welke betaalbaar is en waar u ook winst uit kan halen.

Ontdek in 30 seconden hoeveel u kan besparen met zonnepanelen
 • Mijn dak ligt naar het

  • Noorden
  • Oosten
  • Zuiden
  • Westen
23%

Technologie en innovatie in 2017

Zonnepanelen krijgen vaak de kritiek om hun uitstraling, met name dat ze het visuele aspect van een huis verlelijken en niet mooi voor het oog zijn. In 2017 komt hier langzaam verandering door de geïntegreerde zonnepanelen systemen. 

De eerste innovaties zijn onder andere wegen of daken volledig bestaande uit zonnepanelen!

In het Noorden van Frankrijk, in Tourouvre-au-Perche is een weg van één kilometer lang gebouwd welke volledig uit zonnepanelen bestaat. Deze weg wordt daadwerkelijk gebruikt door automobilisten, fietsers en voetgangers. De kilometer lange weg levert alle stroom voor het kleine dorpje van 3 400 inwoners. De Franse regering wil de volgende jaren bestuderen of dit soort nieuwe wegen profitabel is en indien ja 1000km extra te bouwen de komende jaren.

Een andere innovatie welke voor particulieren gebruikt kan worden is het zogenaamde geïntegreerde zonnepanelen systeem. Dit is gericht op nieuwbouwwoningen of bij grote renovaties waarbij het dak volledig uit zonnepanelen bestaat welke zijn ingebouwd in de dakpannen! Deze innovatie werd door Tesla gelanceerd en in de loop van 2017 wil het bedrijf ook effectief de eerste daken bij consumenten aanleggen met did systeem. Over de prijs zelf is nog niets bekend maar topman Elon Musk zei dat met de besparing van elektriciteit dit systeem goedkoper zal zijn dan het aanleggen van een normaal dak.

Tesla dakpannen en zonnepanelen systeem

Welke zonnepanelen merken in 2017

De afgelopen jaren zijn heel wat merken uit de markt verdwenen. Dit ging meestal om merken met een slechte reputatie. In 2017 is de zonnepanelen markt gezond en bestaande uit merken welke zich de afgelopen jaren steeds verder zijn gaan ontwikkelen en waarvan sommige nu ook al een tiental jaar bestaan.

Chinese zonnepanelen worden ook alsmaar kwalitatiever. Maar ook de Europese en Amerikaanse merken doen het nog steeds goed. 

Onze criteria bij het kopen van zonnepanelen zijn als volgt:

 • Prijs/kwaliteit: Europese en Amerikaanse merken zijn iets duurder maar de kwaliteit ligt over het algemeen hoger
 • Garantie: De fabrieksgarantie van de producent. Hoe meer hoe beter. 20 jaar of meer is aangeraden. Ook heel belangrijk is de garantie op het rendement. 80% na 25 jaar is waar de meeste merken garantie op geven
 • Reputatie van het merk: Hoe lang is het merk in omloop, zijn er ooit problemen geweest met de zonnepanelen enzoverder..

Concreet zijn dit voor on de beste merken in 2017:

 • Trina Solar (China)
 • SunPower (Verenigde Staten)
 • Renesola (China)
 • REC (Noorwegen)
 • Yingli (China)
 • ET Solar (Duitsland/China)

Ook andere merken niet vermeld hier kunnen degelijk zijn, maar deze lijst is aan de hand van onze persoonlijke ervaringen als zonnepanelen experts. Vraag dus altijd na bij een installateur wanneer u zonnepanelen plaats met welke merken hij werkt en aanraadt.

Wat is uw jaarlijks energieverbruik?

-
3500 kWH
+